Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te jajka w różowej marynacie są hitem na Wielkanoc. Ledwo położę je na stole, już ich nie ma
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.03.2025 19:40

Te jajka w różowej marynacie są hitem na Wielkanoc. Ledwo położę je na stole, już ich nie ma

farbowane jajka
Fot. Canva/happy_lark

Znudziły Ci się jajka w majonezie? Na Wielkanoc postaw na zupełnie inną przekąskę. Smakowite jajka w buraczanej marynacie z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Od lat korzystam z tego przepisu i nigdy się nie zawiodłem.

Jajka inne niż zazwyczaj

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Od lat przygotowuję je w znakomitej buraczanej marynacie. Zaskakują one nie tylko swoim smakiem, ale również kuszącym wyglądem. Nic dziwnego, że zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. Na początku sądziłem, że są dość trudne do zrobienia, ale nic bardziej mylnego - poradzi sobie z nimi niemal każdy. Poniżej, zdradzam krok po kroku jak je przygotować

 

burak.jpg
Fot. Canva/foofandwinephotography
Pokrój karkówkę, ułóż na cebuli i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad

Jajka w buraczanej marynacie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 burak
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 100 ml octu
  • 500 ml wody

Dalsza część tekstu pod filmem.

Przepis na niezwykłe jajka

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Buraka obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Kiedy będzie miękki, wyciągnij go, ale nie wylewaj wody. Do garnka wlej ocet oraz wsyp sól i cukier. Zagotuj i mieszaj, aby sypkie składniki się rozpuściły. 

Do dużego słoika włóż połowę pokrojonego burak. Ostrożnie ułóż na nim obrane jajka i przykryj pozostałymi kawałkami buraka. Zalej zagotowaną wodą z octem. Słoik odstaw na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij jajka z zalewy. Osusz i gotowe. Możesz podawać w całości lub przekrojone na pół. Nie jest to, aż tak istotne, bo i tak będą smakowały.

Polecamy inne przepisy na wielkanocne specjały m.in. żurek i mięsną galaretkę.

gotowanie jajek.jpg
Fot. Canva/Foodiesfeed