Te jajka w różowej marynacie są hitem na Wielkanoc. Ledwo położę je na stole, już ich nie ma

Znudziły Ci się jajka w majonezie? Na Wielkanoc postaw na zupełnie inną przekąskę. Smakowite jajka w buraczanej marynacie z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Od lat korzystam z tego przepisu i nigdy się nie zawiodłem.
Jajka inne niż zazwyczaj
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Od lat przygotowuję je w znakomitej buraczanej marynacie. Zaskakują one nie tylko swoim smakiem, ale również kuszącym wyglądem. Nic dziwnego, że zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. Na początku sądziłem, że są dość trudne do zrobienia, ale nic bardziej mylnego - poradzi sobie z nimi niemal każdy. Poniżej, zdradzam krok po kroku jak je przygotować

Jajka w buraczanej marynacie
Składniki:
- 6 jajek
- 1 burak
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 100 ml octu
- 500 ml wody
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przepis na niezwykłe jajka
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Buraka obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Kiedy będzie miękki, wyciągnij go, ale nie wylewaj wody. Do garnka wlej ocet oraz wsyp sól i cukier. Zagotuj i mieszaj, aby sypkie składniki się rozpuściły.
Do dużego słoika włóż połowę pokrojonego burak. Ostrożnie ułóż na nim obrane jajka i przykryj pozostałymi kawałkami buraka. Zalej zagotowaną wodą z octem. Słoik odstaw na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij jajka z zalewy. Osusz i gotowe. Możesz podawać w całości lub przekrojone na pół. Nie jest to, aż tak istotne, bo i tak będą smakowały.
Polecamy inne przepisy na wielkanocne specjały m.in. żurek i mięsną galaretkę.






































