Smakosze.pl Przepisy Te kotlety podam na piątkowy obiad. Nie ma w nich grama mięsa, a smakują lepiej niż schabowe
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Te kotlety podam na piątkowy obiad. Nie ma w nich grama mięsa, a smakują lepiej niż schabowe

6 grudnia 2024

W jednym ze swoich filmów Tomasz Strzelczyk przypomina nie tylko rzadziej używaną nazwę bakłażana – oberżyna. Przypomina też niezwykły przepis na kotlety z tego pysznego warzywa. Choć są bezmięsne, pełne są umami, czyli pełnego smaku, którego oczekujemy od porządnego, sycącego obiadu.

Kotlet panierowany z bakłażana

Jak przekształcić bulwiastego, dużego bakłażana w kotlet panierowany? Okazuje się, że choć nie jest to ekspresowa metoda, to jest ona bardzo prosta. Dobrze usmażone, takie kotlety z bakłażana są złociste i dosłownie rozpływają się w ustach. Jednak jeśli chodzi o smak, są tak pełne, że doskonale imitują mięsny obiad.

Dzieje się tak nie tylko dzięki bogatemu smakowi samego warzywa . Doprawiamy je dodatkowo pieprzem ziołowym i parmezanem – serem, który sam w sobie jest pełen aromatu określanego jako umami. Swoje dokłada też samo smażenie, którego reakcje powodujące zbrązowienie panierki także dodają głębi aromatu.

kotlety bakłażanowe
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minut

Jak usmażyć bakłażana

Żeby cała operacja była możliwa, trzeba jednak przygotować odpowiednio bakłażana do metamorfozy w kotleta . Odbywa się to w piekarniku. Warzywa nie mielimy ani nie rozbijamy, a jedynie delikatnie układamy. Przepis wymaga więc chwili na przygotowanie, ale nie trzeba wkładać w nie zbytnio wysiłku. Dokładną technikę pokazuje nam zaś Tomasz Strzelczyk.

Składniki

  • Po 1 niewielkim bakłażanie na kotlet
  • Bułka tarta lub panierka panko
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Oliwa
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Drobno starty parmezan
  • Masło klarowane

Pieczemy i smażymy kotlety z bakłażana

Bakłażany nakłuwamy w wielu miejscach widelcem, by nie popękały podczas pieczenia. Polewamy je oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni .

Po upieczeniu studzimy i obieramy. Obrane układamy na ręczniku papierowym, a następnie delikatnie spłaszczamy widelcem, tak, by się nie rozwaliły. Osuszamy je dodatkowo ręcznikiem papierowym.

Bakłażany przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Panierujemy je w mące, rozkłóconym jajku i panierce panko lub bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy hojną warstwę masła klarowanego. Układamy na niej panierowane bakłażany i smażymy , aż będą złociste. Delikatnie przewracamy na drugą stronę, a tę już usmażoną posypujemy startym parmezanem. Po usmażeniu z obu stron zdejmujemy kotlety na ręcznik papierowy.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe kotlety mielone i pieczony schab bez piekarnika .

smażenie kotletów
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja
Sprawdzili znane marki masła. Najlepszą okazała się kostka z uwielbianego sklepu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy