Te kotlety podam na piątkowy obiad. Nie ma w nich grama mięsa, a smakują lepiej niż schabowe
W jednym ze swoich filmów Tomasz Strzelczyk przypomina nie tylko rzadziej używaną nazwę bakłażana – oberżyna. Przypomina też niezwykły przepis na kotlety z tego pysznego warzywa. Choć są bezmięsne, pełne są umami, czyli pełnego smaku, którego oczekujemy od porządnego, sycącego obiadu.
Kotlet panierowany z bakłażana
Jak przekształcić bulwiastego, dużego bakłażana w kotlet panierowany? Okazuje się, że choć nie jest to ekspresowa metoda, to jest ona bardzo prosta. Dobrze usmażone, takie kotlety z bakłażana są złociste i dosłownie rozpływają się w ustach. Jednak jeśli chodzi o smak, są tak pełne, że doskonale imitują mięsny obiad.
Dzieje się tak nie tylko dzięki bogatemu smakowi samego warzywa . Doprawiamy je dodatkowo pieprzem ziołowym i parmezanem – serem, który sam w sobie jest pełen aromatu określanego jako umami. Swoje dokłada też samo smażenie, którego reakcje powodujące zbrązowienie panierki także dodają głębi aromatu.
Jak usmażyć bakłażana
Żeby cała operacja była możliwa, trzeba jednak przygotować odpowiednio bakłażana do metamorfozy w kotleta . Odbywa się to w piekarniku. Warzywa nie mielimy ani nie rozbijamy, a jedynie delikatnie układamy. Przepis wymaga więc chwili na przygotowanie, ale nie trzeba wkładać w nie zbytnio wysiłku. Dokładną technikę pokazuje nam zaś Tomasz Strzelczyk.
Składniki
- Po 1 niewielkim bakłażanie na kotlet
- Bułka tarta lub panierka panko
- 2 jajka
- Mąka
- Oliwa
- Sól, pieprz ziołowy
- Drobno starty parmezan
- Masło klarowane
Pieczemy i smażymy kotlety z bakłażana
Bakłażany nakłuwamy w wielu miejscach widelcem, by nie popękały podczas pieczenia. Polewamy je oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni .
Po upieczeniu studzimy i obieramy. Obrane układamy na ręczniku papierowym, a następnie delikatnie spłaszczamy widelcem, tak, by się nie rozwaliły. Osuszamy je dodatkowo ręcznikiem papierowym.
Bakłażany przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Panierujemy je w mące, rozkłóconym jajku i panierce panko lub bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy hojną warstwę masła klarowanego. Układamy na niej panierowane bakłażany i smażymy , aż będą złociste. Delikatnie przewracamy na drugą stronę, a tę już usmażoną posypujemy startym parmezanem. Po usmażeniu z obu stron zdejmujemy kotlety na ręcznik papierowy.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe kotlety mielone i pieczony schab bez piekarnika .