Błonnik, nazywany także włóknem pokarmowym, ma duże znaczenie dla trawienia. Dzięki niemu można unormować metabolizm i usprawnić pracę jelit.
Jeśli marzy ci się apetyczny dodatek do kanapek, to skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu przyrządzisz pastę z ogórków kiszonych i pysznego dodatku, który ma dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Do tego jest pyszny i wkrótce może trafić na twoje kanapki.
Jeśli rano sięgacie po kawę, by dodać sobie energii, to mam dla was coś jeszcze lepszego. Ten sok działa cuda i jest niesamowicie zdrowy. Energia i utrata zbędnych kilogramów to niektóre z zalet tego znakomitego napoju.
Jesień zagościła u nas na dobre. Chłodne powietrze i opady sprzyjają rozmaitym infekcjom. Ministerstwo Zdrowia, w trosce o dobro obywateli, opublikowało wytyczne, jeśli chodzi o dietę na jesień. W poniższym tekście znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.
Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Polecany dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jego picie reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Polecam przepis na sok bez pewnego dodatku. Dzięki temu sok z aronii ma jeszcze więcej smaku.
Natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa, ale też niestety bardzo delikatna. Szybko więdnie i traci świeżość. Jednak w łatwy sposób możemy przywrócić jej jędrność. Warto skorzystać ze skutecznego patentu i cieszyć się świeżą natką pietruszki. Twoje zdrowie i dania na tym skorzystają.
Lubelski sadownik rozdaje za darmo porzeczki. Tablicę o możliwości zrywania owoców bez pytania o zgodę i za darmo postawił na swoim polu. Dlaczego to zrobił? Porzeczek nie opłaca mu się zbierać z powodu bardzo niskich cen w skupie owoców. Rolnik stwierdził, że proponowane ceny uwłaczają jego godności.
Chętnie sięgamy po pomidory, bo są smaczne i zdrowe. Jednak czy zdarza ci się zauważyć w sklepie, że te warzywa mają pourywane szypułki? Powodem nie jest chęć obniżenia wagi pomidorów przez oszczędnych klientów. Powód jest zupełnie inny.
Arbuz doskonale gasi pragnienie podczas upałów i orzeźwia. Jest soczysty, smaczny i wyjątkowo zdrowy. Jednak skórki po zjedzeniu arbuza zwykle lądują w koszu. Możemy je wykorzystać. Wystarczy je pokroić i wstawić do piekarnika.
Arbuz wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia podczas upałów. Jednak niektóre osoby solą ten soczysty owoc. Po co to robią? Czy taki arbuz nadaje się do jedzenia? Okazuje się, że staje się jeszcze słodszy dzięki soli.
Kalafior jest warzywem, które warto podawać do obiadu. Niestety wiele osób rezygnuje z gotowania kalafiora. Powodem jest nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Strasznie drażnił on moją rodzinę. Co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział? Polecam sprawdzony sposób na pobycie się przykrego zapachu podczas gotowania kalafiora. Już nigdy nie zrobisz inaczej.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Przecież inne warzywa nie są tak pakowane. Pakowanie ogórków w folię ma swoje ważne uzasadnienie. Wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi.
Bez koperku trudno wyobrazić sobie kuchnię. Dodajemy go do wielu potraw i przekąsek. Zwykła kanapka dzięki koperkowi zyskuje pyszny smak i aromat. Jednak jak przechowywać koperek, by długo nam służył? Pasta z tego zioła to prawdziwy hit i świetny sposób na przechowywanie koperku.
Masz ochotę na smaczną letnią zupę? Jednak nie chcesz już jeść pomidorowej i ogórkowej? Jest na to pyszny sposób! Polecamy przepis na zupę kalarepową. Warto jeść kalarepę, bo jest ona prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wciąż jest też trochę niedocenianym warzywem-pora to zmienić.
Sezon na bób trwa do końca lipca. Warto go jeść, bo jest bardzo zdrowy. Jednak jedzenie bobu może wiązać się z niepożądanymi konsekwencjami i przykrościami ze strony układu pokarmowego. Radzimy, jak gotować bób, by temu zapobiec. Sposób jest genialnie prosty. Spróbuj koniecznie!
Sezon na ogórki kiszone w pełni. Polacy je uwielbiają jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Jednak, co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku? Siostra Anastazja ma sprawdzony patent.
Panuje powszechne przekonanie, że grzyby nie zawierają witamin i minerałów. Jednak tak nie jest. Pieczarki warto jeść. Czy wiecie jak odpowiednio je przechowywać? Wiele osób popełnia pewien błąd.
Czy zastanawialiście się, jaki owoc jest najzdrowszy na świecie? Truskawki, jabłka, a może pomarańcze? Żadne z powyższych. Okazuje się, że najzdrowszym owocem jest dereń. Rośnie on w Polsce, ale jest dość zapomnianym owocem. Pora to zmienić.
Ogórki krokodylki są tak pyszne i wyraziste w smaku, że nie będziesz się mógł im oprzeć. Dzięki czosnku i chili zachwycają ostrością i pasują do wielu dań obiadowych i przekąsek. Są malutkie, chrupkie i takie, że palce lizać. Wypróbuj przepis na pyszne krokodylki.
Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski są parą prowadzących program Pytanie na śniadanie. Jednak w życiu prywatnym też stanowią parę. Okazuje się, że ukochana dziennikarza nie gotuje mu obiadów. O jego wyżywienie dba zupełnie ktoś inny.
Młoda kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Pasuje do mięs i dań wegetariańskich. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Kucharz Maciej zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Do jej przygotowania używa wyłącznie patelni.
Sezon na czereśnie w pełni. Jecie te pyszne i zdrowe owoce? Co robicie z pestkami? Lara Gessler ma sposób na wykorzystanie tych pozostałości z czereśni. Warto wypróbować jej patent.
Zaczyna się sezon na bób. Warto cieszyć się smakiem tego warzywa, które jest prawdziwą bombą witaminową. Zdziała cuda w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Jednak w jaki sposób gotować bób, by nie był gorzki? Zdradzamy skuteczne sposoby.
Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.
Arbuzy najlepiej smakują latem. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Zjadamy z nich tylko czerwony miąższ, dokładnie oddzielając go od skórki, usuwamy też pestki. Warto jednak wiedzieć, że zarówno pestki, jak i zielona część arbuza są jadalne. Zrobisz z nich prawdziwe przysmaki.
Truskawki prosto z pola? Zbierane samodzielnie i prawie za darmo? Tak! Rolnik z Górnego Śląska zorganizował samozbiór truskawek. Chętnych nie brakowało. Ogołocili truskawkowe pole w mig, z czego wszyscy byli zadowoleni.
Na straganach i w sklepach spożywczych pojawiła się już fasolka szparagowa. Niestety jej cena jest wciąż wysoka. Miejmy nadzieję, że wkrótce fasolka szparagowa będzie tańsza i będziemy mogli cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa. Którą fasolkę lepiej wybrać - żółtą czy zieloną?
Masz ochotę na pysznego kalafiora? Może warto przyrządzić go zupełnie inaczej niż zwykle? Polecamy oryginalny przepis na niezwykły kalafior z piekarnika. Tak przygotowane różyczki będą prawdziwym hitem na każdym stole. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.