Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
To pomysłowe owocowe ciasto wykorzystuje brzoskwinie z puszki, które zawsze można mieć pod ręką. Dzięki przepisom takim jak ten można dosłownie w chwilę wyczarować deser, który przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym.
Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food, czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.
Efektowne jak tort, a szybkie jak budyń z torebki – takie właśnie jest to truskawkowe ciasto bez pieczenia. Wykorzystuje tylko kilka składników, głównie gotowców, i jest niezwykle tanie – oczywiście pod warunkiem, że wykorzystujemy sezonowe, krajowe truskawki.
Sąsiadka podzieliła się ze mną przepisem na pyszny wypiek. Nazywa go ciastem bajecznym. Jak tylko go spróbowałem, zrozumiałem, skąd ta nazwa. Poniżej dzielę się recepturą, byś ty też mogła się o tym przekonać.
Sernik z przepisu Heni Foks smakuje obłędnie i zawsze wychodzi. Popularna youtuberka, która wszystko wie o wypiekach, robi to pyszne ciasto z sera z wiaderka. Efekt zachwyci każdego łasucha.
Jeśli szukasz pysznego pomysłu na ciasto, to sięgnij po ten przepis. Wystarczy, że ułożysz kiwi i zalejesz tą masą. Wkrótce będziesz się cieszyć znakomitym smakiem ciasta z kiwi. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłeś.
Koniecznie musisz spróbować ciasta z tego przepisu. Pochodzi prosto z Podlasia i jest klasycznym deserem z tamtych stron. Robi się je z kilku składników, a przygotowanie jest bardzo proste. Upiecz je na deser, a cała rodzina będzie zachwycona.
Ten doskonały prosty przepis na ciasto z rabarbarem daje w efekcie idealny sezonowy deser. Zachwyci wszystkich, dla których dobry słodycz to nie inwazja cukru, ale delikatna kombinacja lekkiej słodyczy, wyraźnej kwasowości i wyczuwalnych owocowych smaków.
Truskawki są idealne na deser. Jeśli dodać do tego jeszcze ciasto francuskie, to wychodzi smakołyk, że palce lizać. Skorzystaj z tego przepisu na deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Jeżeli szukasz szybkiego sposobu na pyszny deser, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. U mnie w domu uwielbia go każdy. Najlepsze jest to, że zrobisz go z kilku tanich składników, a przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Przekonaj się sama, jaki jest smaczny.
Na słodko i na słono, dla dużych i dorosłych – naleśniki to prosta przekąska, która może łatwo zmienić się w bazę bogatego obiadu. Jest wiele szczegółowych metod przyrządzania tego dania, ale z jednym często pomijanym składnikiem wychodzą wyjątkowo ciekawie.
Ten przepis na ciasto jego autor Rozkoszny nazywa „lepkim”. Inspirowane jest azjatyckimi smakami, ale bloger podkreśla, że to „chlebek bananowy”, bo można go jeść jak chleb powszedni.
Z czego można zrobić ciasto czekoladowe? Zerknij na ten przepis i przyrządź smakołyk z produktów, których się nie spodziewasz w takim wypieku. Efekt jest pyszny, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Taki deser wart jest przygotowania.
Idealne ciasto na pierogi to dla niektórych święty graal gotowania. Jednak sposób na nie jest o wiele prostszy, niż się wydaje. Wystarczy przestrzegać przepisu krok po kroku i dobierać odpowiednie składniki.
Słodki, lekki i potrójnie pomarańczowy – taki jest ten deser. Szybkie ciasto bez pieczenia wykorzystuje dwa dostępne we wszystkich sklepach produkty, których większość z nas nigdy nie spodziewałaby się w domowej produkcji torcie.
Poznaj przepis na to niezwykle ciasto i podaj je rodzinie na deser. Jest wyjątkowe, bo nie zawiera cukru oraz nie wymaga pieczenia. Zrobisz je bardzo szybko, a przepis nie wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych.
Ten przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.
Połączyć kilka składników, wylać na patelnię i smażyć przez chwilę. Czy da się prościej? Da, i to na kilka innych sposobów. Naleśniki da się przyrządzić w piekarniku, a co ciekawsze – nawet w mikrofalówce.
„To już 15. sezon teleturnieju milionerzy. W programie o niezwykłej dramaturgii i wysokich stawkach padło w 726 wydaniu pytanie: „Co upamiętnia ciastko z ciemnego biszkoptu przełożone bitą śmietaną i ozdobione śmietanowym kleksem na czekoladowej pomadzie?” Czy znasz odpowiedź wartą ćwierć miliona złotych? (Bo my nie do końca).
Czas od drugiej połowy kwietnia do czerwca to okres, kiedy należy do granic wykorzystać sezon na rabarbar. To cierpkie, ale też pełne owocowej słodyczy warzywo-owoc świetnie sprawdza się do deserów. A takie ciasto maślankowe to świetna baza do wyeksponowania naszego sezonowego przysmaku.
Z tym przepisem zrobisz szybki i przepyszny deser. Zaskocz nim swoją rodzinę. Będzie doskonały w smaku, a ciasto francuskie w rolce zagwarantuje, że na pewno się uda. Zrób smakowity deser i przekonaj się sama.
Sernik, który zachwyca puszystością i zawsze się udaje? Ten przepis gwarantuje właśnie taki efekt. Prosta receptura, z którą każdy poradzi sobie w kuchni, jest warta polecenia. Tym sposobem zrobisz doskonałe ciasto, które słynie z puszystości.
Wypróbuj ciasto z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Będą myśleli, że kupiłaś to ciasto w drogiej cukierni. Efektem smakowy i wizualny zaskoczy każdego. Najlepsze jest to, że ciasto zrobisz błyskawicznie i to tylko z kilku tanich składników. Upiecz je i przekonaj się sama, jakie jest pyszne.
Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.
Malinowa chmurka to popularne ciasto, które świetnie sprawdza się na codzień i od święta. Krąży sporo przepisów na nie i kilka wariacji. Przepis, który tu proponujemy, jest pewnikiem, a ciasto z niego wychodzi zawsze pyszne. Przepis można znaleźć na kanale KuchniaMagdy na You Tube, z którego pochodzi wywyższy kadr.
Serniki dzielą się na dwa rodzaje: łatwe i trudne. Okazuje się jednak, że wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja klasycznego przepisu, by granica między jednym i drugim się zatarła. Efektem tego przepisu jest właśnie sernik łatwy, który smakuje jak niezwykle skomplikowany.
Poznaj patent na szybkie ciasto. Wystarczy, że wsypiesz sodę do dżemu, dodasz kilka składników i efekt cię zaskoczy. Będziesz zdumiona jakie to genialne i proste. Wypróbuj ten przepis nawet dzisiaj i zaskocz całą rodzinę.
Poznaj przepis na ciasto, które odkryłem przez przypadek, a jego smak zachwycił całą rodzinę. Sprawdzi się doskonale jako wiosenny deser. Jego przygotowanie zajmie chwilkę, a składniki są tanie i na pewno masz je w swojej kuchni. Zrób i przekonaj się sama, jakie jest doskonałe.