Cukier to upowszechniona nazwa jednego z najpopularniejszych węglowodanów jakim jest sacharoza. Z chemicznego punktu widzenia nazwa „cukier” nie jest dostatecznie precyzyjna, ponieważ stosować ją można zarówno względem monosacharydów (cukry proste), jak i oligosacharydów (cukry złożone). Trzecią grupę węglowodanów wobec których w mowie potocznej stosuje się słowo „cukier” stanowią polisacharydy. Przykłady tychże stanowić może skrobia, chityna czy celuloza.
Cukier spożywczy stanowi naturalnie występujący składnik większości owoców i warzyw, jednak w przemyśle zdecydowanie najczęściej rafinuje się go z trzciny cukrowej. W obrocie handlowym rozróżniamy wiele rodzajów cukru, z czego najpopularniejszy jest cukier sypki (w kryształkach). Cukier najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wyrobów cukierniczych, piekarniczych, słodyczy, napojów, sosów, czy przetworów.
Najczęściej cukier spożywczy uzyskiwany jest w procesie rafinacji trzciny cukrowej – według danych, cukier trzcinowy stanowi aż 70% światowej produkcji cukru. Za pozostałą część odpowiada cukier buraczany, zgodnie z nazwą otrzymywany z buraków.
Poszczególne rodzaje cukru możemy podzielić także przez wzgląd na ich konsystencję czy przeznaczenie. Wymienić można cukier puder, cukier palony (karmel), cukier cynamonowy (zwykły cukier spożywczy z domieszką cynamonu), czy cukier wanilinowy, stanowiący zamiennik cukru waniliowego.
Wśród innych rodzajów cukrów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym wymienić możemy cukier gronowy i skrobię (glukoza) oraz będący ich pochodną cukier słodowy (maltoza), cukier mlekowy (laktoza), cukier owocowy (fruktoza), czy cukier drzewny (ksyloza). Przykład ostatniego może stanowić cukier brzozowy.
Węglowodany (czyli potocznie „cukier”) stanowią nieodłączny element niemalże każdego rodzaju pożywienia. Ich obecność w diecie człowieka jest absolutnie niezbędna, choć trzeba pamiętać, że cukier spożywany w nadmiarze może nam poważnie zaszkodzić – może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, a nawet prowadzić do obniżonego nastroju i depresji. Nadmiar cukrów w diecie jest ponadto głównym powodem otyłości.
Każdy cukier spożywany w zbyt dużej ilości jest niezdrowy. Zdrowe zamienniki cukru może stanowić miód czy syrop klonowy, jednak na popularności nie bez przyczyny zdobywa ksylitol, czyli cukier brzozowy. Charakteryzuje się on tym, że węglowodany w nim zawarte są wolno wchłaniane przez organizm i to przy nieznacznym udziale insuliny. Ksylitol nie powoduje zatem podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Inne zdrowe zamienniki cukru stanowi stewia, erytrytol, melasa, syrop daktylowy czy tagatoza.
Pokaż więcej
Znana dietetyczka przypomina o sprawdzaniu etykiet na miodzie. Zmiana weszła niedawno, więc warto znać zasady. Dowiedz się, o czym należy pamiętać i co to oznacza dla ciebie.
Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.
Pyszne jak deser i pożywne jak śniadanie. Takie są te naleśniki o smaku uwielbianego ciasta. Dzień z pewnością będzie udany, kiedy zaczniesz go z tym smakołykiem. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jakie to proste.
Najlepszy deser to taki, który jest słodki, tani i bezproblemowy w przygotowaniu. Właśnie taki deser na szybko zrobisz z tym przepisem. Jego koszt nie jest zbyt wysoki, bo będziesz potrzebowała tylko 3 tanich składników. Sprawdzi się świetnie na ciepłe dni.
Na rynku pojawiają się podróbki miodów. Na szczęście są metody, aby rozpoznać sztuczny miód. Przedstawię ci jedną, skuteczną metodę. Już nigdy nie oszuka cię żaden nieuczciwy sprzedawca.
Jeżeli pijesz kawę, koniecznie dowiedz się, z jakim dodatkiem nie powinnaś jej pić. Wielu wciąż go używa, a w jego składzie znajduje się sama chemia. Lepiej zastąpić go czymś znacznie zdrowszym. Od teraz będziesz piła najlepszą i najzdrowszą kawę.
To ciasto zrobisz w kwadrans. Wszystko przez to, że nie potrzebujesz piekarnika. Smak na pewno cię zachwyci. Poniżej przekonasz się jakie to proste.
Za blisko dwa miesiące dostrzeżesz zmianę na etykiecie twojego ulubionego miodu. Dotyczy to prawie wszystkich miodów w sklepie. W szczególności tych, które pochodzą z zagranicy.
W Środę Popielcową wielu z nas nie tylko posypie głowy popiołem, ale rozpocznie także post. Dowiedz się czego, nie możesz jeść w ten dzień. Wielu popełnia błąd i spożywa produkty z zakazanej grupy.
Podobno tylko – a może aż – 30 proc. ludzi na świecie słodzi herbatę. Robią to zapewne aby zabić – lub przynajmniej ograniczyć – jej gorzki smak. Tymczasem można to zrobić bez dostarczania do organizmu cukru. Sposób jest nieoczekiwany.
Każdy z nas uwielbia sernik. Nie każdemu wychodzi upieczenie tego pysznego ciasta. Z tym przepisem nie musisz się o to martwić, bo wychodzi zawsze. Nie musisz go piec, a smakiem przebija inne ciasta.
Książulo znany recenzent kulinarny z YouTube'a tym razem oceniał pączki. Zjadł też tego od Magdy Gessler i nie mógł się opanować. Po odwiedzeniu jej cukierni nie krył wzburzenia. Jedna rzecz szczególnie mu się nie spodobała.
Niby proste, ale jak się okazuje, dość skomplikowane. Jedzenie pączków wiąże się z ubrudzeniem lukrem lub cukrem nie tylko dłoni, ale i ust. Z pomocą przyszła ekspertka, która nagrała film o prawidłowym jedzeniu pączków. W internecie rozpętała się burza. Na czym polega jej rada i dlaczego aż tak oburzyła internautów?
Ty też musisz odkryć ten przepis na deser babci. Jest nieziemsko smaczny i bardzo słodki. Robi się go w chwilę i nie potrzeba wielu składników. Sprawdź to.
Deser, który jest lepszy niż z cukierni. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A wszystko za sprawą ciasta francuskiego. Przekonaj się sama.
Pączki to nie tylko dobry przysmak na tłusty czwartek. Z tym prostym przepisem możesz smażyć je przez cały karnawał, a nawet rok. Zrób je, bo naprawdę mają niesamowity smak.
Ten smakołyk jest dużo lepszy niż każda inna słodka bułka. Musisz poznać poniższy przepis i przekonać się, że naprawdę warto. Smak jest nie z tej ziemi.
Cytryna to nie tylko dodatek do wody, czy herbaty. Sprawdź ten patent i zobacz, co jeszcze możesz wyczarować z tego owocu. Będzie smacznie i słodko.
Nie wyobrażasz sobie tłustego czwartku bez faworków, ale nie chcesz też, żeby były zbyt tłuste? Koniecznie zrób te z poniższego przepisu. Będą tak samo smaczne i mniej kaloryczne.
Odkąd mam ten przepis na sernik z wiaderka, robię go tylko w ten sposób. Smak tego ciasta bije wszystkie inne na głowę. Ten jest niezwykle pyszny. Koniecznie sprawdź i przekonaj się sama.
W Nowym Roku postanowiliśmy ograniczyć cukier. Nikt nie sądził, że będzie to takie przyjemne! Ostatnio hitem w moim domu są pyszne i zdrowe ciasteczka. Robimy je na okrągło. Są najprostsze na świecie.
Kochasz słodkie bułki? Ja też, ale odkąd znudziły mi się te, które serwuje moja cukiernia, zacząłem szukać. Poszukiwania przyniosły ten przepis na bułki. Są naprawdę niezwykłe w smaku, a ich przygotowanie nie jest zbyt wymagające. Przekonaj się sama.
Tłusty Czwartek tuż tuż i zapewne szukasz ciekawych i inspirujących przepisów. Ma być szybko i smacznie? Ten przepis na faworki jest właśnie dla ciebie. Nigdy nie robiłaś ich tak szybko.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli szukasz przepisu na szybkie pączki, to ten jest właśnie dla ciebie. Z nim w kilkanaście minut zrobisz uwielbiany smakołyk. Poniżej zdradzam, jak dokładnie powstaje to cudo.
Jedna niepozorna przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie gotowania, sprawdza się świetnie w tym syropie. Jest w nim główną bohaterką. Jeśli damy jej szansę, naprawdę błyszczy. Już teraz przekonaj się do czego mogą się przydać liście laurowe.
Pamiętacie słynny lokal z rurkami z bitą śmietaną? Podupadający biznes z Warszawskiej Woli powstał jak feniks z popiołów po materiale słynnego Youtubera. Do małego lokaliku ustawiały się kolejki chętnych. Sprawdziłam, czy biznes idzie tak samo dobrze, jak wtedy.
Nie masz czasu na tradycyjne domowe wypieki? Wielu producentów oferuje gotowe mieszanki, z których możesz szybko i sprawnie upiec aromatyczne ciasteczka. Jak jednak smakują i czy w ogóle ma sens takie chodzenie na skróty z deserami? Postanowiłam to sprawdzić na przykładzie świątecznych pierniczków.
Twaróg, jajka i mąka, czasem odrobina masła czy ziemniaki – to składniki na jedno z najważniejszych dań naszego dzieciństwa, czyli pierogi leniwe. Ale czy wiecie, że przepis idealny na to danie został spisany już ponad 12 lat temu?