Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

syrop z buraka
26.12.2021 01:00 Jak zrobić syrop z buraka?

Dokucza ci kaszel, przeziębienie? Zamiast łykać gotowe leki z apteki, najpierw wypróbuj domowe specyfiki. Może być herbata z miodem, herbatka z lipy czy sok malinowy. Możesz też własnoręcznie przygotować lekarstwo z buraka. Wiesz jak zrobić syrop z buraka? To żadna sztuka. Burak czerwony jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo wartościowym. Do tego zwykle masz go w kuchennych zapasach. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym. Jeśli więc czujesz osłabienie czy bierze cię przeziębienie, nie zwlekaj, tylko przygotuj syrop z buraka.

świąteczny stół
22.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby nie przytyć w święta?

Święta Bożego Narodzenia są chyba najpiękniejsze w roku. Planujemy je z dużym wyprzedzeniem, kupujemy prezenty, przyrządzamy potrawy. A gdy już się zaczną, ruszamy z niekończącą się biesiadą. Większość czasu zwykle spędzamy przy stole, rozmawiając i zjadając więcej, niż potrzebujemy. Co więc zrobić, żeby nie przytyć w święta? Większość Polaków popełnia fatalny błąd, jakim jest wcześniejsze głodzenie się. Przez niego ciężej się oprzeć świątecznym specjałom.W przedświątecznym zabieganiu zwykle nawet nie mamy czasu spokojnie zjeść. Za, to gdy już święta nadejdą, odrabiamy za wszystkie czasy. Nic dziwnego, że czujemy się ociężali, a energia wprost z nas upływa. Co więcej, każdy z nas, gdy wejdzie po świętach na wagę, z pewnością zauważy, że trochę przytył. Jak temu zapobiec?

racuchy
21.12.2021 01:00 Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe?

Uwielbiamy racuchy, bo jakże ich nie kochać. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i doskonale smakują posypane cukrem pudrem. A wiesz, jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe? Takie, które są dobrze wyrośnięte i po prostu chce się je jeść? Zdradzimy ci prosty patent, by rzeczywiście się udały.Racuchy to tak naprawdę placki, które mają dodatek środka spulchniającego. Dzięki niemu nie są płaskie i zwarte, a wyrośnięte i puszyste. Do spulchniania można użyć proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. My sięgnęliśmy właśnie po drożdże, bo takie racuchy są najbardziej klasyczne i naturalne.Jest jednak istotna różnica między racuchami na drożdżach, a na pozostałych spulchniaczach. Te na proszku do pieczenia czy sodzie można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Ciasto na racuchy drożdżowe musi wcześniej wyrosnąć, inaczej placki nie będą miękkie ani smaczne.

sernik
21.12.2021 01:00 Wyborny sernik z serków homogenizowanych

Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.

szarlotka
19.12.2021 01:00 Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera

Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.

barszcz czerwony
19.12.2021 01:00 Czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię?

Wigilia tuż, tuż. Planujemy więc menu i zbieramy najlepsze przepisy na dania. Jednym z nich z pewnością będzie barszcz czerwony. Na podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami czeka już z pewnością cała rodzina. A wiecie czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię? Oprócz tradycyjnych przypraw możecie sięgnąć też po lubczyk, który nada wywarowi przyjemnego smaku. Sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu jest co najmniej kilka. Jedni wrzucają do garnka włoszczyznę razem z burakami i suszonymi grzybami i gotują, aż powstanie esencjonalny wywar. Inni gotują bulion na włoszczyźnie i suszonych grzybach i na końcu zalewają nim buraki. Jeszcze inni oddzielnie gotują wywar warzywny, grzybowy i łączą je z buraczanym zakwasem.

stół wigilijny
14.12.2021 01:00 Zapomniane wigilijne potrawy - nasi dziadkowie je uwielbiali

Wigilia jest nawiązaniem do tradycji i korzeni. Celebrujemy ją zwykle, tak jak to robiły nasze mamy i babcie. Na stołach stawiamy zaś dania znane od pokoleń. Jednak niektóre wigilijne potrawy zostały już nieco zapomniane. Może warto do nich wrócić, by przypomnieć sobie dawne smaki i zaskoczyć gości?Potrawy wigilijne były u nas zawsze daniami postnymi. Zgodnie ze zwyczajem, przyrządzano je z najprostszych produktów, które są darami pól, lasów i wód. Mimo różnych zmian staramy się być wierni tej tradycji. Jednak niektóre potrawy regionalne są przyrządzane już bardzo rzadko i tylko w niektórych domach.

ciasto drożdżowe
13.12.2021 01:00 Przepis na puszyste ciasto drożdżowe

Jeśli lubisz lekkie i niezbyt słodkie ciasta, wiemy, co możesz upiec. Najlepszym rozwiązaniem będzie dla ciebie ciasto drożdżowe. Przygotuj je z naszego przepisu, a wyjdzie puszyste i rozpływające się w ustach. Możesz do niego dodać ulubione bakalie, a wierzch koniecznie posyp kruszonką. Dzięki temu ciasto będzie smakować jak z dzieciństwa.Drożdże są jednym z trzech najpopularniejszych spulchniaczy do ciast. Jednak tylko one mają wartość odżywczą i są naturalne. Ciasta z ich dodatkiem charakteryzują się dużą puszystością i miękkością. Z ciasta drożdżowego można przygotować przeróżne, wymyślne wypieki. Jednak tak naprawdę to ciasto najsmaczniejsze jest w podstawowej wersji, a więc z małą ilością dodatków i z kruszonką na wierzchu. Takie ciasto możesz oczywiście posmarować masłem i dżemem, zamieniając je w drożdżową bułkę.

biała morwa
12.12.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni morwę białą?

Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu czy cukru we krwi, z pewnością przyjmujesz leki. Jednak ich działanie możesz też wspomóc naturalnymi środkami. A tak naprawdę nie środkami, a pysznościami, które mają pozytywny wpływ na twój organizm. Należy do nich m.in. morwa. A wiesz, jak wykorzystać w kuchni morwę białą?Morwa biała jest owocem drzewa, które często można spotkać w parku. Osiąga spore rozmiary, bo dorasta nawet do 12 m wysokości. Owoce kształtem przypominają nieco jeżyny, ale mają biały kolor, nieraz z fioletowym nalotem, z czasem robią się ciemnofioletowe. Ze względu na ciemniejącą barwę, morwa biała czasem jest mylona z morwą czarną. Ta jednak występuje u nas dość rzadko, bo jest mało odporna na mróz. Owoce morwy są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe.

makowiec
12.12.2021 01:00 Wyjątkowy korzenny makowiec siostry Anastazji - w sam raz na świąteczny stół

Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznych ciast. Makowiec, piernik i keks są już bożonarodzeniową klasyką. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie kilku ciast, upiecz chociaż jedno domowe. Może to być na przykład wyjątkowy, korzenny makowiec, który proponuje siostra Anastazja. Zadowoli jednocześnie wielbicieli maku i piernika i jest w sam raz na świąteczny stół. Świąteczne ciasta powinny być pełne maku, miodu i bakalii. Wyjątkowego, zimowego charakteru dodają im też korzenne przyprawy. Już, kiedy się je piecze, dom wypełnia świąteczna atmosfera. To znak, że te najpiękniejsze dni w ciągu roku są już tuż, tuż.

sernik
10.12.2021 01:00 Sernik na kruchym cieście

Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik. Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.

Kompot z suszonych owoców
10.12.2021 01:00 Niezawodny przepis na idealny kompot z suszu

Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez kompotu z suszonych owoców o charakterystycznym wędzonym posmaku. Jest jednak grupa, która dymnego aromatu nie lubi i unika sięgania po ten świąteczny specjał. Z naszym nowym przepisem nie będą musieli rezygnować z napoju. Kompot będzie delikatnie słodki i przyjemny w odbiorze. Jeśli lubicie korzenne przyprawy i chcecie, by wybrzmiały nie tylko w pierniku, koniecznie przygotujcie ten kompot. Wigilijny klasyk dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Potrzebuje trochę czasu, by nabrać walorów i może na was poczekać w lodówce. Te potrawy też nie muszą być wykonane na ostatnią chwilę. Zaplanujcie czas i do dzieła.

ciasto Snickers
09.12.2021 01:00 Najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia

Jeśli lubisz baton Snickers, nasze ciasto też z pewnością przypadnie ci do gustu. Zawiera w sobie masę kajmakową, orzechy i pyszny krem. Ten zestaw po prostu nie może nie smakować. Poznaj najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia. Możesz je przygotować na święta lub, gdy po prostu będziesz mieć ochotę na wyborną słodycz. Przed przygotowaniem ciasta Snickers, przejrzyj kuchenne półki. Być może znajdziesz w nich to, co potrzebne, a więc herbatniki, krakersy, orzechy, masę kajmakową i budyń. Jeśli jakiegoś produktu ci brakuje, z pewnością bez problemu kupisz go w najbliższym sklepie.

ciasto kokosowe
07.12.2021 01:00 Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Jeśli chcecie zaskoczyć świątecznych gości wyjątkową słodkością, przygotujcie ciasto kokosowa chmurka. Jest białe niczym śnieg, więc idealnie pasuje na święta. Nie zawiera grama mąki i smakuje na tyle dobrze, że błyskawicznie znika z talerzyków. Nasze ciasto wyróżnia się kokosowo-migdałowym smakiem. Dzięki czemu błyskawicznie przeniesiecie się więc myślami w ciepłe, egzotyczne klimaty. Jednak kolor ciasta sprawia, że wygląda jak śnieżna kompozycja. Trudno więc nie skojarzyć go z naszą ulubioną, białą zimą.

masa kajmakowa
07.12.2021 01:00 Jak zrobić domową masę kajmakową?

Masa kajmakowa jest doskonałym dodatkiem do ciast, tortów i przeróżnych deserów. Doskonale sprawdzi się przy przekładaniu wafli czy warstw biszkoptu, a także jako dekoracja do babeczek czy ciastek. Gotową masę możesz kupić, a wiesz jak zrobić domową masę kajmakową? Przedstawimy ci kilka sposobów. Masa kajmakowa czy inaczej krówkowa lub kajmak to słodka masa o mleczno-karmelowym smaku i jasnobrązowym kolorze. Jej przyjemny smak doskonale pasuje do ciasta kruchego, biszkoptowego, ucieranego i ptysiowego. Wielką zaletą kajmaku jest też fakt, że przyjemnie się ciągnie. Zobacz, jak własnoręcznie zrobić masę kajmakową.

ciasto
04.12.2021 01:00 Kajmakowiec bez pieczenia według receptury niezastąpionej siostry Anastazji

Kajmak, krem budyniowy, bita śmietana. Czy takie połączenie może nie smakować? Smakuje i to rewelacyjnie. Przygotujcie dziś wraz z nami kajmakowiec bez pieczenia. Zrobimy go według receptury niezastąpionej siostry Anastazji. Tym ciastem z pewnością zachwyci się cała rodzina. Tym razem nie musisz nagrzewać piekarnika. Wystarczy tylko, że masz pod ręką krakersy, mleko, masło, śmietankę i masę kajmakową. Z pozostałymi dodatkami nie powinnaś mieć problemu, bo zwykle są w domowych zapasach. Jest weekend, masz trochę czasu, a więc startujemy.

Ewa Wachowicz, barszcz
04.12.2021 01:00 Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.

biszkopt
03.12.2021 01:00 Rewolucyjny, błyskawiczny biszkopt bez pieczenia

Miękki, puszysty i delikatny. Taki właśnie powinien być biszkopt. Zwykle nie dodaje się do niego tłuszczu, dlatego jest ciastem lekkostrawnym. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze delikatniejszy niż zwykle, przygotuj go w rewolucyjny sposób. Polecamy wam przepis na błyskawiczny biszkopt bez pieczenia. Biszkopt stanowi zazwyczaj podstawę tortu. Jednak na jego bazie można też przygotować inne ciasta. Wystarczy dorzucić do niego świeże lub mrożone owoce albo upieczony biszkopt obłożyć owocami i zalać galaretką. Chociaż zwykle biszkopt pieczemy, możemy go też ugotować na parze. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i przyjemnie wilgotne.

ciasto bez pieczenia
02.12.2021 01:00 Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa

Wiemy, że kochacie słodkie przekładańce. Dlatego podajemy wam przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych są tu powidła i masa krówkowa. Oczywiście nie obędzie się też bez chrupiących herbatników i śmietanki. Takie ciasto możecie przygotować na co dzień i od święta.Wielowarstwowe ciasta są bardzo smaczne, bo każdy może w nich znaleźć coś dla siebie. Jest tam zwykle warstwa ciastek, dżemu lub konfitury, masy śmietanowej, serowej czy kajmakowej. Można też dorzucić orzechy, czy posypać wierzch ciasta, tak jak to zrobiliśmy my, spłatkowanymi migdałami. Efekt jest naprawdę wyśmienity. Zachęca też samo zdjęcie ciasta - pochodzi ono z kanału Przepisy Joli na YouTube.

Stół wigilijny
02.12.2021 01:00 Najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy

Wigilijne i świąteczne potrawy są bardzo smaczne i kuszące. Jednak nie wszystkie nam służą. Poznaj najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy i jedz je z rozwagą lub zmień nieco sposób ich przygotowania. Pamiętaj, że umiar dobry jest na co dzień i od święta. Gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia, zaczyna się 3-dniowa uczta. Większość czasu spędzamy przy stole, rozmawiając z bliskimi, ale też przy okazji wchłaniając ogromne ilości jedzenia. Efekt jest taki, że czujemy się ociężali, senni i zmęczeni. Zobacz, na które potrawy uważać, a najlepiej między biesiadowaniem przy stole wybierz się z rodziną na spacer.

Sok z aronii przepis siostry Anastazji
01.12.2021 01:00 Sok z aronii przepis siostry Anastazji

Sok z aronii jest doskonałym sokiem na przeziębienie i grypę. Sok z aronii ma słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających, zimowych herbat. Sprawdź, jak przygotować sok z aronii przepisu siostry Anastazji o wzmacniających właściwościach i doskonałym smaku.Aronia zbierana jest w polskich sadach na przełomie sierpnia i września. Jej kwaśne owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna, przez co rewelacyjnie wzmacniają odporność, walczą z przeziębieniem i grypą, a także regulują ciśnienie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Sok z aronii jest szczególnie zalecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na infekcje.Czysty sok z aronii jest cierpki i kwaśny, jednak po dodaniu do niego cukru i innych owoców, np. malin lub wiśni, otrzymamy doskonały w smaku sok, który możemy pić sam lub dodawać do rozgrzewającej, zimowej herbaty. Sok z aronii zawsze należy pasteryzować, abyśmy mogli cieszyć się jego właściwościami i wyjątkowym aromatem przez cały, kolejny rok.Z aronii przygotujesz również nalewki oraz dżemy i konfitury, którymi przełożysz ciasto czekoladowe, aby przełamać jego słodki smak. Tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z fasoli, które świetnie komponuje się z kwaśną konfiturą.

makowiec
30.11.2021 01:00 Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji - genialne, świąteczne ciasto

Jeśli lubisz mak i makowe ciasta, mamy dla ciebie przepis na bardzo efektowne ciasto. Oto Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji. To genialne, świąteczne ciasto z pewnością posmakuje twoim gościom i szybko zniknie z patery i z talerzyków.Najpopularniejszym makowym ciastem jest strucla. W mało którym domu nie piecze się tego zawijanego ciasta. Jednak nie wszyscy przepadają za dość suchym ciastem drożdżowym. Poza tym strucla często potrafi się rozwarstwiać, co nie wygląda zbyt efektownie. Ze Śnieżnym Makowcem od siostry Anastazji nie ma tych problemów.

omlet
30.11.2021 01:00 Nieziemsko pyszny i puszysty omlet bez smażenia z piekarnika

Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.

Kawa po meksykańsku
30.11.2021 01:00 Jak przygotować rozgrzewającą kawę po meksykańsku?

Kawa, zaraz za herbatą, jest najczęściej pitym napojem na całym świecie, dlatego można oczekiwać ogromnej różnorodności przepisów i sposobów jej parzenia. W Meksyku intensywność i gorycz współpracują ze słodyczą kawy, dzięki czemu napar doskonale pobudza z rana i ułatwia utrzymanie wysokiego poziomu energii po południu. Do kawy należy dodać cynamon, brązowy cukier oraz odrobinę chili, aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem Meksyku. Kawa pita jest od tysięcy lat, więc setki pokoleń zdołało opracować mnóstwo ciekawych i przepysznych form spożywania naparu. W polskich domach najczęściej pije się po prostu zwykłą kawę rozpuszczalną z mlekiem lub z ekspresu. W innych krajach znane są jednak znacznie ciekawsze receptury. W Meksyku do kawy dodaje głównie brązowy cukier, cynamon, kakao oraz chili, lecz wcale nie trzeba się ograniczać. Doskonale smakują w niej także goździki, gałka muszkatołowa, skórki z cytrusów, gorzka czekolada oraz wanilia. Tradycyjnie taka kawa nazywa się cafe de olla i jest parzona w glinianych garnkach - my jednak prezentujemy prostszą wersję.

kremówka
29.11.2021 01:00 Proste w przygotowaniu kremówki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dziś przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem zdradzimy wam przepis na proste w przygotowaniu kremówki, które bywają również określane mianem napoleonek. Nie musisz więc biec do cukierni ani wydawać wiele pieniędzy. Puszyste, słodkie kremówki zrobisz sama w kwadrans. Tradycyjne kremówki robi się na cieście francuskim. Oczywiście ciasto można kupić gotowe, upiec z niego dwa blaty i przełożyć kremem. Jednak jeśli chcesz uniknąć pieczenia i jeszcze szybciej mieć pyszny efekt, ciasto francuskie zastąp herbatnikami. Ciastka będą doskonałe w smaku.

pierogi
28.11.2021 01:00 Nietypowe, idealne na wigilię pierogi z farszem z maku

Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości. Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.

kandyzowana skórka pomarańczy
28.11.2021 01:00 Jak zrobić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?

Kandyzowana skórka z pomarańczy jest popularnym dodatkiem do ciast i wielu deserów, szczególnie w okresie około świątecznym. Nie warto jednak kupować jej w sklepie - zamiast tego polecamy przygotowanie jej samodzielnie, co jest procesem prostym i tanim. W taki sposób można łatwo kontrolować zawartość cukru, a także mieć pewność, że w skórce nie znajdują się żadne chemiczne dodatki. Kandyzowana skórka z pomarańczy najczęściej wykorzystywana jest jako element dekoracyjny bądź nadający smak wypiekom czy deserom. Można z niej również zrobić prostą i szybką przekąskę, maczając ją w roztopionej czekoladzie. Większość z nas wyrzuca skórkę po obraniu owocu, jednak smak domowego kandyzowanego łakocia jest zbyt dobry, aby pozwolić sobie na takie marnotrawstwo. W 100 gramach skórki kandyzowanej znajduje się około 300 kalorii, jednak rzadko je się jej aż tyle. Niewielkie ilości w zupełności wystarczają, aby ozdobić lub doprawić ciasto, a jej właściwości są na tyle duże, że można pozwolić sobie na nią od czasu do czasu. Taka skórka poprawia metabolizm, łagodzi kaszel, nerwowość, wspomaga organizm przy wymiotach, czkawce, osteoporozie, a także obniża cholesterol.

ciasto Bounty
26.11.2021 01:00 Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.