Powszechna w niemal każdym domu cytryna jest rośliną z rodziny rutowatych. Jadane są jej owoce. W Europie uprawiana jest już od czasów średniowiecza, jednak pochodzi z Chin. Co ciekawe, obecnie nie występuje już w swoich rodzinnych stronach. Aktualnie największe uprawy występują w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Hiszpanii oraz Grecji. Najprawdopodobniej na pojawienie się cytryn w Ameryce kluczowy wpływ miał Krzysztof Kolumb.
Przyjmuje się, iż cytryna jest wynikiem krzyżówki cytrona oraz limy, znanej bardziej jako limonka. Drzewo cytrynowe może osiągnąć nawet 10 metrów wysokości, choć zwykle rośnie do 5 metrów. Cytryny słyną ze swoich zdrowotnych wartości odżywczych. Są bogate przede wszystkim w witaminę C i E, ale także w witaminy z grupy B, witaminę A, beta-karoten, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód.
Cytryny należą do niezwykle wartościowych owoców o szerokiej gamie zastosowań. Wykorzystywane są przede wszystkim w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym ze względu na swój przyjemnie orzeźwiający smak oraz bogactwo witamin. Są kluczowym składnikiem w domowym zwalczaniu przeziębienia, infekcji czy też zaburzeń trawienia. W branży spożywczej wykorzystuje się nie tylko ich sok, ale także miąższ i skórkę. Tworzy się z nich także olejki eteryczne. Swoje zastosowanie cytryny znajdują również w kosmetologii korzystnie wpływając na stan skóry, włosów oraz paznokci.
Oprócz tego drzewka cytrynowe doskonale sprawdzają się jako rośliny ozdobne. W ciepłych krajach pięknie prezentują się w parkach, jednak w chłodniejszych krajach, takich jak Polska, również cieszyć można się ich pięknym wyglądem, ponieważ mogą pełnić funkcję roślin pokojowych.
Domowa uprawa cytryny nie należy do najłatwiejszych, jednak jest jak najbardziej możliwa. By móc cieszyć się pięknym drzewkiem cytrynowym należy spełnić kilka niezbędnych warunków. Aby cytryna mogła rosnąć, potrzebne jest jej ciepłe, suche miejsce, zbliżone do jej naturalnego środowiska. Jest jednym z bardziej wytrzymałych cytrusów, szczególnie jeśli chodzi o niskie temperatury, jednak jej gwałtowne zmiany mogą cytrynie zaszkodzić.
Oprócz samego umiejscowienia drzewka cytrynowego w domu ważna jest także gleba, w której zostanie ono zasadzone. Cytryna do zdrowego wzrostu potrzebuje stale wilgotnej (choć nie mokrej) ziemi o obojętnym pH. Roślina niestety jest dość podatna na różnego rodzaju szkodniki, takie jak wełnowce, tarczniki czy przędziorki. Należy także uważać na słońce – mimo iż cytryny lubią nawet bardzo wysoką temperaturę, to wystawianie ich na silne działanie promieni słonecznych może skutkować odpadaniem liści.
Pokaż więcej
Tej ćwikły nie może zabraknąć na twoim stole. Jest idealnie słodka i ostra. A w dodatku obi się ją błyskawicznie. Podaj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jest zdecydowanie lepsza nić ta ze sklepu.
Co zrobić, żeby zgubić zbędne kilogramy? W tym celu wykorzystałam pietruszkę i cytrynę. Zrobiłam z nich specyfik, który jest niezwykle skuteczny. Z jego pomocą zrzuciłam już 4 kg.
Dżem jest zawsze smacznym dodatkiem do pieczywa. O tej porze roku przyrządzam ten smakołyk z łatwo dostępnych owoców. Mają dobroczynne działanie dla zdrowia i smakują, że palce lizać.
Z tym napojem odchudzającym pozbędziesz się zbędnych kilogramów do wakacji. Wystarczy, że będziesz pić go codziennie, a sylwetka nabierze odpowiedniego kształtu. Napój robi się błyskawicznie i nie kosztuje wiele. Pij go i czekaj na efekty.
Koniecznie musisz zrobić ten dżem bez dodatku cukru. Jest dobry na każdą porę roku i dostarcza dużą dawkę witaminy C. Zrób go z tym przepisem i przekonaj się, jaki ma niezwykły smak.
Aż trudno powiedzieć, co jest ciekawszego w tym niezwykłym deserze. Pyszny intensywnie cytrynowy smak, czy może jednak niecodzienny wygląd i zarazem sposób podania: w wydrążonych połówkach cytryn. To jeden z tych przysmaków, których każdy powinien spróbować.
Znudzona kawą z mlekiem? Wypróbuj ten egzotyczny dodatek. Przyprawianie kawy plasterkiem owocu to zdrowotna moda, która może opłacić się organizmowi.
To nie jest zwykła lemoniada. Switchel to znany od setek lat napój z Karaibów. Jak okazało się kilka lat temu, daje naszemu organizmowi nieocenione korzyści. Gwiazdy z Ameryki już go doceniły, teraz kolej na ciebie.
Sezon zachorowań w pełni, więc warto wzmocnić swoją odporność. Wystarczy cytryny zalać zalewą z tego przepisu. Efekt i zdrowie gwarantowany.
Cytryna to nie tylko dodatek do wody, czy herbaty. Sprawdź ten patent i zobacz, co jeszcze możesz wyczarować z tego owocu. Będzie smacznie i słodko.
Czy lubisz zjeść kawałek pysznego ciasta na deser? Jeśli tak, to proponuję przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Wygląda obłędnie i ma cytrynowy smak. Nikt obok niego nie przejdzie obojętnie.
Każdy łasuch powinien sięgnąć po cytrynę, pokroić ją i zasypać cukrem na patelni. Efekt zrobi ogromne wrażenie. Powstanie smakołyk, którego nikt sobie nie odmówi. Czaruje smakiem i wygląda obłędnie.
Za oknami zalega śnieg, temperatura spadła sporo poniżej zera, czyli zima w pełni. A jak z twoją odpornością? Koniecznie spróbuj przepisu na syrop z cytryn. Jest lepszy nawet od tego z cebuli.
Zimą warto zadbać o zdrowie i nie dać się chorobie. Dlatego przyrządzam skuteczny i smaczny syrop na przeziębienie. Jego składniki sprawiają, że żadna choroba nie jest mi straszna, a gdy już się zdarzy, to szybko wracam do zdrowia.
Dodatek do deserów, bomba witaminowa, a przy tym wyrób niemal medyczny… ten syrop to doskonały i prosty przepis. Kto powiedział, że przetwory to tylko kiszone ogórki i przecier pomidorowy na zimę?
Cytryny dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Zwykła herbata z sokiem cytryny staje się wybornym, rozgrzewającym napojem. Dlatego warto cytryny zamrozić, a potem zetrzeć je na tarce. Ten patent każdy powinien znać.
Smażony karp może zachwycić smakiem. Proste kulinarne triki sprawią, że ani posmak mułu, ani ości nie będą przeszkadzały w jedzeniu. Wcale nie wymagają wiele wysiłku, a efekt powala. Musicie koniecznie je wypróbować przy robieniu karpia na święta.
Cytryna wspiera naszą odporność i nadaje smaku rozmaitym potrawom. Jednak, czy wiecie, co się stanie, gdy w połówkę cytryny wbijemy goździki? Ten patent warto wykorzystać w kuchni. Rozwiąże pewien nieprzyjemny problem.
Listopad to nie najlepszy czas dla naszego zdrowia. Przeziębienia, katar i kaszel zwykle dają się nam we znaki. Jednak odkąd przyrządzam sok na odporność, to żadna choroba mi niestraszna. Uciążliwe objawy mijają raz dwa.
Ptasie mleczko zna chyba każdy smakosz. Mało kto jednak wie, że ten pyszny deser można zrobić w domu. Składniki są bardzo tanie, więc często się na niego decyduję. Dzięki temu sporo oszczędzam w stosunku do zakupu gotowca ze sklepu.
Kiedy robiłam porządki w zamrażarce, znalazłam niemały skarb. Okazało się, że ze szczytu sezonu pozostała mi jeszcze jedna porcja malin. Spojrzałam szybko za okno i od razu wiedziałam, co z nich zrobić. Z użyciem 3 zdrowych dodatków stworzyłam skuteczny, ale też pyszny syrop na odporność.
Domowy syrop na przeziębienie może być smaczny. Przygotowanie wzmacniającej mieszanki z kilku dobroczynnych składników nie zajmie wiele czasu, a korzyści z sięgania po nią będą ogromne. Korzystam co roku i nie choruję.
Picie herbaty może wywołać pewną kłopotliwą sytuację. Zastanawialiście się, co zrobić z torebką po herbacie? Takie pytanie może się pojawić np. podczas spotkania biznesowego, czy rodzinnego, w którym bierzemy udział. Ekspertka ujawnia, czego nigdy nie robić ze wspomnianą torebką po lubianym napoju.
Prosty syrop na odporność od lat pomaga mi w przetrwaniu sezonu jesienno-zimowego bez zwolnienia lekarskiego. Wykonani mieszanki zajmuje chwilę, a jej smak jest bardzo przyjemny. Jego wykonanie jest banalnie proste, a korzyści nieocenione. Musicie spróbować.
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy lubimy się napić herbaty z syropem malinowym. Sprawdziliśmy jak smakują i jakie mają właściwości najpopularniejsze polskie syropy. Degustowaliśmy w ciemno i uważnie czytaliśmy etykiety pracując nad wielkim testem syropów malinowych.
Prosty syrop na odporność sprawi, że jesień i zima nie będą wam się już dłużej kojarzyły z przeziębieniem. Wykonać go można w kilka chwil, a smak pozytywnie zaskakuje. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Jesienne infekcje znikną raz na zawsze.
Jesień bywa kapryśna, a pogoda nie rozpieszcza nas podczas tej pory roku. Deszcz, wiatr i przenikliwy chłód sprawiają, że łatwo o przeziębienie i infekcje. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Przepis na ten syrop z cytryny i innych dodatków sprawdzi się tu znakomicie.
Syrop na odporność może być tani i skuteczny. Wykonana w domu mikstura pomoże wam zdrowo przejść przez sezon jesienno-zimowy. Zrobicie ją z 4 dobrze znanych i łatwo dostępnych składników. Jej wykonanie jest banalnie proste.