Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Danie – co to jest? Podstawowe informacje

Danie zasadniczo stanowi każdą potrawę spożywaną przez człowieka, bez względu na jej złożoność. Współcześnie jednak danie utożsamia się raczej z daniem głównym, a więc potrawą o dużej złożoności i bogatych walorach odżywczych, która stanowi podstawę codziennego jadłospisu człowieka.

Zwykle na danie składa się mięso – drób, wieprzowina, wołowina lub ryby – podawane wraz z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Dodatek do dania stanowią rozmaite sosy, warzywa czy surówki. Naturalnie, nie wszystkie dania muszą zawierać mięso (dania wegetariańskie) i mogą różnić się od siebie strukturą w zależności zarówno od preferencji smakowych osób konsumujących, jak i od okoliczności podania dania czy kuchni, podług receptur której jest ona przyrządzana.

Jakie rodzaje dań wyróżniamy?

Dania możemy podzielić zarówno przez wzgląd na okoliczności w jakich są serwowane (na przykład danie uroczyste czy po prostu danie obiadowe), jak i przez wzgląd na to, jakie składniki posłużyły do ich przygotowania. Mogą to więc być dania z makaronem, dania rybne, dania mięsne, dania wegetariańskie, ale także zupy, desery, wypieki czy przetwory.

Do pewnego stopnia trzeba uznać, że definicja tego czym jest danie i jakie są jego rodzaje jest bardzo płynna, ewoluują swobodnie wraz z rozwojem sztuki kulinarnej i odczuciami osób zainteresowanych.

Dania polskie – z czego słynie nasza kuchnia?

Kuchnia polska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w Europie (i w wielu innych krajach świata, takich jak USA czy Australia), ciesząc się tradycją liczoną w setkach lat i wyjątkową różnorodnością serwowanych dań.

Najpopularniejsze dania kuchni polskiej to kotlet schabowy, kotlety mielone, gołąbki, zrazy, golonka, pierogi (przede wszystkim pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami) czy bigos. Warto jednak zaznaczyć, że dania polskie to także szereg przepysznych zup. Wśród nich wymienić można takie, jak żurek, kapuśniak, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, barszcz czerwony, krupnik, zupa grochowa czy chłodnik litewski.

Pokaż więcej

restauracja
25.04.2024 18:46 Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.

zupa
25.04.2024 17:33 Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.

danie
24.04.2024 15:31 Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę. 

sałatka
24.04.2024 13:37 Zapomnij o jarzynowej. Sałatka szynkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa na polskich stołach. Jednak, gdy spróbujesz sałatki od siostry Anastazji, zachwycisz się tym daniem. Sałatka szynkowa bije na głowę tradycyjną jarzynową. Polecamy znakomity przepis od siostry Anastazji. 

naleśniki
23.04.2024 15:15 Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze

Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne. 

sałatka
23.04.2024 09:41 Ta sałatka to idealna przekąska na śniadanie lub do pracy. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę

Przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie jemy jajecznicę lub kanapki. Ja niedawno odkryłam dużo smaczniejszy sposób na pierwszy posiłek dnia. Robię błyskawiczną sałatkę, które bije inne pomysły na głowę. Czytaj dalej i przekonaj się, jaki to prosty przepis.

chałajda
22.04.2024 15:17 To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności

Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.

kiełbasa na grilla
22.04.2024 14:37 Grzechy główne grillowania. Nie rób tak pod żadnym pozorem

Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy. Jak co roku popełnimy mnóstwo błędów podczas grillowania. Część z nich może nas kosztować zdrowie, część – zepsuć najlepsze jedzenie. Zobacz, czego koniecznie należy wystrzegać się przy grillu. 

pieczona rzodkiewka
20.04.2024 20:00 Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej

Spróbuj rzodkiewki na ciepło, a już nigdy nie zjesz jej na surowo. Właśnie trwa sezon na to warzywo, więc jest okazja, aby poznać nowe metody podawania rzodkiewki. Zrób ją na ciepło i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smak na pewno zachwyci każdego.

pieczona cykoria
20.04.2024 19:36 Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny

Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

kalafior
16.04.2024 17:58 Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.

ugotowany ryż
16.04.2024 11:27 Może powodować zatrucia pokarmowe, a Polacy wciąż go jedzą. Taki ryż lepiej omijaj szerokim łukiem

Ryż jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Niestety w pewnych sytuacjach może być bardzo groźny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy, czego lepiej się wystrzegać. Wyjdzie ci to na zdrowie.

obiad
15.04.2024 12:07 Zawiń wszystko w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w pół godziny

Ten przepis gwarantuje pyszny i szybki obiad. Apetyczne danie zjesz ze smakiem i zachwyci ono domowników. Wystarczy, że składniki zawiniesz w papier do pieczenia, a reszty dokona już piekarnik. Wyjdzie obiad, że palce lizać!

rzodkiewki
15.04.2024 10:21 Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystać

Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw. 

Magda Gessler
14.04.2024 13:09 Popularny tiktoker podsumował karierę Gessler. Padły mocne słowa. „Kojarzy się przaśnie"

Magda Gessler jest niekwestionowaną gwiazdą polskiej branży gastronomicznej. Właścicielka znanych restauracji, gwiazda, która nie raz z hukiem przeprowadza Kuchenne Rewolucje, po prostu osobowość telewizyjna. Jednak popularny tiktoker ostro podsumował gastronomiczną działalność Magdy Gessler. 

danie
13.04.2024 20:53 Mieszam banana z zieloną soczewicą. Nie do wiary, co wychodzi z takiego połączenia

Czy wiesz, co się stanie, gdy wymieszasz banana z zieloną soczewicą? Warto skorzystać tego prostego przepisu, bo wyjdzie danie, że palce lizać. Pełne smaku i zdrowia będzie doskonałe jako przekąska dla całej rodziny. 

danie
13.04.2024 20:02 Dodaję je do ryżu, a potem odpalam blender. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepis

Jeśli lubisz ryż, to musisz poznać ten przepis. Zrobisz z niego proste i szybkie danie. Jednak to nie wszystko, bo potrawa jest też bardzo smaczna i w mgnieniu oka znika z talerzy. 

fasolka po bretońsku
10.04.2024 19:02 Oprócz kiełbasy do fasolki po bretońsku dodaję to mięso. Nic tak nie pasuje do tego dania

Fasolka po bretońsku jest daniem smacznym i sycącym. Zwykle daje się do niej kiełbasę, ale ja stawiam też na inne mięso. Docenią je smakosze, bo dzięki niemu fasolka po bretońsku wychodzi najlepiej.

obiad z kiełbasy i zeimniaków
10.04.2024 08:03 Ścieram kiełbasę z ziemniakami i robię pyszne śniadanie. Jest 100 razy lepsze od jajecznicy i kanapek

Kanapki i jajecznica ci się przejadły? Koniecznie poznaj przepis na to pożywne śniadanie. Niektóre składniki mogą zaskakiwać, ale zaufaj mi. Po nim będziesz mieć siłę na udany początek dnia.

szczypior w butelce
09.04.2024 11:27 Wujek pokazał mi sposób na pędzenie szczypioru w mieszkaniu. Wystarczy plastikowa butelka po wodzie

Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..

faszerowane mięso
07.04.2024 17:48 Zawijam mięso z farszem i zalewam je tą masą. Dawno nie jadłem lepszego obiadu

Faszerowane mięso z tego przepisu to świetna propozycja na dzisiejszy obiad. Szybko przygotujesz pyszne danie dla całej rodziny. Zrobisz je błyskawicznie, a samo przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama, jakie pyszne danie z niego wychodzi. 

przekąska
07.04.2024 12:40 Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Marzy ci się smaczna przekąska? Mamy na nią przepis! Najpierw zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem tej przekąski.

pyzy
06.04.2024 21:40 Ten przepis na pyzy pochodzi z 1871 roku. Nie ma w nich grama ziemniaków

Poznaj niezwykły przepis na pyzy, a już nigdy nie kupisz tych mrożonych. Pochodzi z 1871 roku, do ich stworzenia nie będziesz potrzebowała ziemniaków. Zrób pyzy z tego przepisu na obiad i zachwyć całą swoją rodzinę. Będzie im smakowało.

danie z jajek i kukurydzy
06.04.2024 21:37 Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennie

Jeżeli lubisz dania o nietypowym połączeniu smaków, to ten przepis jest dla ciebie idealny. A w dodatku zrobisz uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę w ciągu dnia. Najlepsze jest jednak to, że zrobisz je w mig i to tylko z kilku składników. 

tatar wołowy z dodatkami
06.04.2024 20:11 Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem

Tatar to tradycyjna przystawka na całym świecie. Jeżeli należy do twoich ulubionych, to dowiedz się, czego nie dodawać do tej znakomitej i szlachetnej przekąski. Źle dobrany składnik zepsuje smak tatara.

naleśniki
03.04.2024 18:57 Naleśniki zrobisz bez jajek, mleka i mąki. Szkoda, że dopiero teraz poznałam ten przepis

Jak smakują naleśniki bez jajek, mleka i mąki? Okazuje się, że przepysznie! Koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Zrobisz z nim idealne naleśniki. Nawet pierwszy się udaje.

kolacja
02.04.2024 17:33 Resztki ze świąt zawijam w ciasto francuskie i mam pyszną kolację. Pizza może się schować

Zostały wam resztki po świętach? Nie wyrzucajcie ich, tylko zawińcie w arkusz ciasta francuskiego. Takie danie będzie lepsze od pizzy. Dlatego polecam przepis na smakołyk, który każdy sobie chwali.

klopsiki z indyka
02.04.2024 15:00 Znalazłam właśnie idealne danie na wiosnę. Mąż ciągle prosi o więcej

Chcesz zadbać o sylwetkę po wielkanocnym łakomstwie? Sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz najpyszniejsze dietetyczne danie tej wiosny. Wyróżnia się lekkością, smakiem i dosłownie rozpływa się w ustach.