Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza?
22.06.2022 13:03 Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

W czerwcu i lipcu na każdym targu i warzywniaku kupimy fasolkę szparagową żółtą i zieloną. To czas, kiedy strączki są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i minerałów. Która fasolka szparagowa jest lepsza? Żółta czy zielona?Fasolka szparagowa dostępna jest w marketach przez cały rok, jednak mrożone strączki nie są już tak smaczne i tak zdrowe, jak świeże warzywa wygrzane w pełnym słońcu. Fasolkę szparagową powinniśmy jeść przez cały sezon. Fasolkę szparagową zwykle podajemy jako dodatek do głównych dań. Dodajmy ją również do zupy jarzynowej, do warzywnego curry, potraw chińskich. Z fasolki szparagowej możemy również przygotować pyszne przetwory na zimę i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.Fasolka żółta jest bardziej delikatna, słodka, fasolka zielona natomiast ma bardziej wyraźny smak i jest twardsza, dlatego też powinniśmy gotować ją dłużej. Fasolki różnią się również minimalnie wartościami odżywczymi.

bób
21.06.2022 21:20 Niemal wszyscy popełniają błąd gotując bób. 1 patent i po problemie

Niemal wszyscy popełniają błąd, gotując bób. Dlatego dziś zdradzimy wam, jak gotować bób, by był miękki, lecz chrupiący. Wystarczy jeden patent i będzie po problemie. Bób nie rozgotuje się i nie będzie paćkowaty. Można go będzie zjeść na przekąskę, czy dodać do sałatki. Sezon na świeży bób trwa dość krótko. Dlatego jego miłośnicy, czekają na niego z utęsknieniem, a gdy już się pojawi, zjadają go w niemałych ilościach. Bób stanowi doskonałe źródło białka, a także lekkostrawnej skrobi i błonnika. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, beta-karotenu, witaminy C i witamin z grupy B. Bób zazwyczaj jemy na przekąskę. Wystarczy go tylko ugotować i już można się nim zajadać. Problem jest tylko taki, by ugotować go tak, jak lubimy. Najsmaczniejszy bób jest miękki, ale nie rozgotowany.

gotowanie makaronu
20.06.2022 12:56 Jak ugotować idealny makaron? Należy przestrzegać kilka podstawowych zasad, nie ma nic prostszego

Jak ugotować idealny makaron? Nie ma nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad. Koniecznie należy wystrzegać się jednego błędu, którym jest zbyt długie gotowanie klusek. Bo nie ma nic gorszego niż rozgotowany, mazisty makaron.Kiedy ktoś by cię spytał, jak gotować makaron, z pewnością odpowiesz, że to nic trudnego. Wystarczy wrzucić wstążki lub świderki do osolonego wrzątku i gotować, aż będą miękkie. I dużo w tym prawdy, choć w każdej tej prostej czynności można popełnić błąd. Nieodpowiednio ugotowany makaron może być zbyt miękki lub się sklejać. Trudno go połączyć z sosem, bo ten spływa z nitek lub wstążek. Warto więc przypomnieć sobie, jak prawidłowo ugotować makaron. Smaczna podstawa dania to bowiem co najmniej połowa sukcesu.

ryż
19.06.2022 11:57 Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet

Wiecie, jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet i okazuje się, że rzeczywiście można. Wystarczy, zamiast wody użyć innego płynu, np. bulionu, mleka czy zupy. Dzięki temu rozwiązaniu ryż zyska wyrazisty smak, a cała potrawa będzie bardziej wartościowa. Ryż jest jednym z popularniejszych dodatków do zup i drugich dań. Stosuje się go też do sałatek, zapiekanek, deserów. Przed podaniem czy dodaniem do potrawy ryż trzeba jednak ugotować. Zawiera bowiem dużo skrobi, która musi napęcznieć pod wpływem wody. Jak się jednak okazuje, nawet bez użycia wody można sprawić, że ziarna ryżu odpowiednio napęcznieją, zrobią się miękkie i sprężyste. Koniecznie przetestujcie taką wersję gotowania ryżu.

Ile czasu gotować kukurydzę?
17.06.2022 13:03 Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate

Zastanawialiście się kiedyś ile czasu gotować kukurydzę zakupioną na targu? Jeśli brak tej wiedzy powstrzymywał was przed spróbowaniem warzywa w sezonie, tym razem będziecie mogli się na nią skusić. Najczęstszym błędem w jej przyrządzaniu jest bowiem zbyt długie podgrzewanie warzywa. Gotowane maksymalnie przez kwadrans ziarna będą miękkie i smaczne. Ile czasu gotować kukurydzę? To pytanie z pewnością zadawał sobie każdy smakosz, który choć raz chciał spróbować świeżego warzywa, zamiast sięgać po to z puszki. Dobrze przyrządzenie tego smakołyku wcale nie jest proste. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Jak ugotować bób i z czym go podawać
17.06.2022 10:51 Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać

Sezon na bób jest idealną okazją, by spróbować tego zdrowego warzywa. Pani Dorota zdradziła proste triki, które pomogą wam go przygotować tak, by jego spożycie nie wiązało się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Przepis nie jest skomplikowany, a smak zachwyci wszystkich domowników. Koniecznie spróbujcie. Bób zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. kwas foliowy czy potas. Jest także świetnym źródłem białka w diecie roślinnej. Dziś podpowiemy wam jak go przygotowuje go Pani Dorota. Nie będzie wzdymał i posmakuje całej rodzinie. Skusicie się?

Jajka sadzone z ziemniakami po amerykańsku
17.06.2022 08:03 Jajka sadzone z ziemniakami po amerykańsku. Pyszne i sycące śniadanie na dobry początek dnia

Jajka sadzone z ziemniakami są smakowitą odmianą od innych dań śniadaniowych z udziałem kurzego specjału. Sycąca i pełna aromatu kompozycja z dodatkiem ziemniaków inspirowana jest kuchnią amerykańską. Każdy amator ziemniaków ją pokocha. Koniecznie spróbujcie. Jajka sadzone z ziemniakami są wyśmienite. Ciepły, sycący i pełen aromatu zawdzięczanego posypce ze świeżych ziół — posiłek jest idealny na weekendowe rodzinne śniadanie. Przygotowanie zajmie chwilę, a składniki z pewnością macie w spiżarce. Skusicie się? Przepis na wyborne jajka sadzone z ziemniakami Składniki: 4 jaja 5 nieco większych ziemniaków 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 mniejsza cebula (można pominąć) 100 g chudego boczku (opcjonalnie) garść posiekanego koperku lub natki pietruszki sól i pieprz w ilości do smaku Przygotowanie jajek sadzonych z ziemniakami: Ziemniaki obieramy. Myjemy je i kroimy w kostkę. Olej dobrze rozgrzewamy. Na patelnię wrzucamy warzywo i rumienimy je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły.Cebulę również obieramy. Siekamy ją, a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy nieco oleju, jeśli to konieczne i smażymy około 5 minut. W międzyczasie kroimy boczek. Dodajemy go do warzyw, a całość podgrzewamy jeszcze około 7 minut.Wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie nieco zmniejszamy moc palnika. Patelnię przykrywamy. Zawartość podsmażamy do czasu ścięcia białka. Jajka sadzone z ziemniakami podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu posypane posiekaną zieleniną. Po więcej pomysłów na smaczne śniadania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie wskazówki jak przyrządzić owsiankę. Ten natomiast zdradza sposób na zrobienie sycącego omletu z ziemniakami.canva/tvirbickisArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za groszePrzepyszny, puszysty sernik zrobisz w chwilę. Potrzebujesz tylko 3 składnikówTylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lataŹródło: beszamel.se

Jak doprawiać rosół, aby zawsze wychodził pyszny?
15.06.2022 18:41 Jak doprawiać rosół, aby zawsze wychodził pyszny? Dzięki nim każdy garnek zniknie w chwilę

Doprawianie rosołu do najłatwiejszych nie należy. Oprócz bogatego wyboru dodatków, z których nierzadko trudno wyłonić te najsmaczniejsze, pamiętać należy o odpowiednim użyciu przypraw. Część z nich może zmienić smak dania, jeśli zbyt długo pozostanie w wywarze. Tak jest w przypadku liścia laurowego, który należy usunąć tuż po przyrządzeniu zupy. Odpowiednie doprawianie rosołu jest sztuką. Nie wystarczy wsypanie wybranych przypraw w ilości podanej w przepisie. Warto dowiedzieć się jak używać poszczególnych dodatków i jakich efektów możemy spodziewać się po ich zastosowaniu. Podpowiadamy, co sprawi, że rosół będzie pyszny.

Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza
15.06.2022 16:08 Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza

Świeżo złowioną rybę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Będzie soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Ryba jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad podczas wspólnych wakacji. Poznaj przepis na pyszną, świeżo złowioną rybę, nikt jej się nie oprze.Powoli zaczyna się sezon wakacyjny, jeśli wybierasz się na urlop nad Bałtyk lub na Mazury, koniecznie przygotuj na miejscu rybę w aromatycznej marynacie i delikatnej panierce z mąki. Świeżo złowiona ryba to smak wakacji.Jeśli nie lubisz wędkować, na miejscu na pewno bez problemu kupisz świeżą, wypatroszoną już rybę. Wystarczy wybrać się na spacer do portu lub podpytać okolicznych mieszkańców, w którym miejscu dostaniemy najlepsze ryby.Świeża ryba marynowana w czosnku, soku z cytryny, imbirze i natce pietruszki jest przepyszna. Jest również bardzo aromatyczna, a im dłużej będzie leżakować z dodatkiem przypraw, tym będzie bardziej wyraźna. Do smażenia ryby wykorzystaj masło klarowane. Kawałki wypatroszonej ryby możesz smażyć ze skórą, która o wiele szybciej zejdzie zaraz po usmażeniu. Rybę przed samym smażeniem oprósz solą i obtocz w mące- tak przygotowana zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?
14.06.2022 08:08 Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

Rzodkiewka jest kolorowym warzywem o wyjątkowym i wyrazistym smaku. Jest wiele powodów, dla których warto po nią sięgać. Jednym z nich jest znaczna zawartość błonnika — składnika istotnego w regulacji trawienia i poczucia sytości. Sprawdźcie jak skutecznie włączyć rzodkiewkę do swojego jadłospisu. Rzodkiewka ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych warto jednak dać jej kolejną szansę. Twarożek kanapkowy z dodatkiem tego smakołyku to nie jedyna opcja, by zaserwować warzywo. Znamy inne równie smaczne metody na skorzystanie z dobroczynnego działania warzywa.

Czy gorąca herbata jest dobrym pomysłem w upał? Odpowiedź może zaskoczyć
12.06.2022 11:47 Czy gorąca herbata jest dobrym pomysłem w upał? Odpowiedź może zaskoczyć

Lato tuż za pasem. Mamy coraz cieplejsze dni i wielu z nas z utęsknieniem oczekuje gorących, upalnych wręcz dni. Gdy żar leje się z nieba, musimy szczególnie zwrócić uwagę na odpowiednie nawadnianie naszego organizmu. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na upał, jest picie gorącej herbaty.W upalne dni zwykle sięgamy po mocno schłodzone napoje, jednak dają nam wyłącznie złudne odczucie orzeźwienia i ochłodzenia. Picie zimnych napojów podczas upału, uruchamia w naszym organizmie proces termoregulacji.Polega on na tym, że ciało wytwarza więcej ciepła, aby wyrównać temperaturę po gwałtownym oziębieniu schłodzonym napojem. Dodatkowym powodem, dla których nie powinniśmy pić zimnych soków lub wody podczas upału, jest większe ryzyko zachorowania na zapalenie krtani lub anginę.Co więc możemy pić w upalne dni? Napoje w temperaturze pokojowej w naprawdę sporych ilościach, najlepiej wodę lub domową lemoniadę. Powinniśmy pić 1 l wody więcej niż zazwyczaj. Na upał doskonale sprawdzi się również gorąca herbata.

Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady
11.06.2022 18:47 Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady

Kalafior jest jednym z tych warzyw, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a przy tym jest pyszny i bardzo uniwersalny- przygotujemy go na wiele sposobów. Aby zachować smak i wszystkie wartości odżywcze, kalafior musi być idealnie świeży. Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady.Idealnie świeże, jędrne i zdrowe warzywa to sekret każdego, wyśmienitego dania. Nawet najbardziej starannie przygotowany obiad nie będzie smaczny, jeśli ugotujemy go ze starych składników. W sklepach mamy teraz ogromny wybór wszystkich produktów, jak zatem wybrać idealny kalafior?Kalafior jest warzywem, z którego przygotujemy niezliczoną ilość dań. Dodamy go do zupy jarzynowej, ugotujemy krem z białych warzyw, zupę kalafiorową. Kalafior to również pyszny dodatek do curry, dań mięsnych i ryb. Z kalafiora przygotujemy również pyszne kotleciki wegetariańskie, zapiekanki, zapieczemy w całości w piekarniku, a także zrobimy steki, które są doskonałym zamiennikiem mięsa w gorące, upalne dni- tu poznasz przepis na stek z kalafiora, nie ma nic lepszego.

Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź
11.06.2022 18:44 Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź

Rosół zawsze gotuj według zasady- najpierw mięso, później warzywa. Jeśli dodasz warzywa w tym samym momencie, co mięso, będą rozgotowane i będziesz miał większy problem z wybraniem szumowin. Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Czy włoszczyznę dodaje się w całości, czy należy ją pokroić?Rosół jest potrawą o złożonym smaku. Mięso, włoszczyzna i przyprawy to składniki niezbędne do ugotowania aromatycznej zupy. Do wywaru, oprócz porcji rosołowej z kurczaka, dodaj również kawałek wołowiny, np. szpondru oraz mały kawałek mięsa z indyka. Rosół gotowany na trzech rodzajach mięsa smakuje rewelacyjnie.W rosole nie może zabraknąć marchewki, korzenia pietruszki, pora, selera i cebuli. Możesz dodać również kilka ząbków czosnku, pomidora, a także ćwiartkę małej główki kapusty włoskiej- kapusta wzmocni smak całej potrawy i doda jej lekko chrzanowo- orzechowego aromatu.Pamiętaj, aby zawsze opalić cebulę nad palnikiem przed dodaniem jej do rosołu, odda wtedy najlepszy smak. Jeśli masz płytę indukcyjną, przekrój cebulę na pół i podsmaż ją chwilę na suchej patelni teflonowej, a uzyskasz ten sam efekt.Czasem rosół wychodzi mętny i nie wygląda apetycznie, jednak są na to skuteczne sposoby- tu dowiesz się, jak wyklarować mętny rosół, będzie pyszny i bez szumowin.

Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę
11.06.2022 11:35 Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę

Świeża mięta jest niezwykle aromatyczna. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i przygotować smaczny, a przede wszystkim zdrowy syropu. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek sprawdza się jako orzeźwiający element chłodnych napojów czy herbaty. Koniecznie spróbujecie — będziecie zachwyceni tym smakiem. Miętę kojarzymy przede wszystkim jako remedium na dolegliwości układu pokarmowego. Tymczasem przygotowany ze świeżych listków syrop pomoże nam także w wielu innych sytuacjach. Bogaty w liczne witaminy i minerały wyrób będzie miał działanie uspokajające i antybakteryjne. Wesprze nas również w dolegliwościach bólowych. O zaletach regularnego spożywania naparu z mięty już wspominaliśmy. Radziliśmy też, by dodać ją do zupy pomidorowej. Dziś zachęcamy do przygotowania wyśmienitego w smaku syropu. Poddajcie go pasteryzacji, a wyjątkowym smakiem będziecie mogli się delektować do kolejnej wiosny. Spróbujecie?

Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę
10.06.2022 23:22 Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu

Rabarbar jest idealny do przygotowania smacznych przetworów na zimę. Gęsty syrop z tego warzywa będzie świetnym — i zdrowszym niż kupiony w sklepie — dodatkiem do herbaty czy różnych deserów. Przygotowanie nie jest wcale takie trudne — warto spróbować. Rabarbar jest sezonowym lekko kwaśnym warzywem, z którego zrobić można pyszne desery takie jak szarlotka czy racuchy. Przygotowanie domowego syropu jest doskonałym sposobem na zachowanie tego smaku na dłużej. Rarytas sprawdzi się m.in. jako dodatek do naleśników czy herbaty. Spróbujecie?

Jak gotować bób, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu i nie wzdymał?
10.06.2022 15:03 Jak gotować bób, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu i nie wzdymał?

Bób jest sycącą i smaczną rośliną strączkową, która właśnie zaczyna pojawiać się na straganach. Gotowanie jej z dodatkiem kminku sprawi, że będzie aromatyczna i lekkostrawna - idealna do letniej sałatki czy pasty kanapkowej. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Smażony bób czy kremowa i obłędnie pyszna pasta są jednymi z licznych smakowitych odsłon tego sycącego warzywa. Nie każdy jednak może się nimi cieszyć bez konsekwencji. Znamy proste sposoby, na ich uniknięcie, dzięki którym zapomnicie, że kiedykolwiek rezygnowaliście z tego rarytasu.

Jak oszczędzić na jedzeniu?
10.06.2022 13:52 Jak oszczędzić na jedzeniu? Mamy garść praktycznych porad

Jedzenie jest coraz droższe. Przy tak wysokiej inflacji, jak obecnie warto zastanowić się jak można zaoszczędzić na codziennych zakupach spożywczych. Podajemy sprawdzone metody na jeszcze lepsze kontrolowanie domowego budżetu. Wasze posiłki pozostaną smaczne, a wy odzyskacie spokój.Dobrej jakości jedzenie jest nam niezbędne, by zachować zdrowie. Nasze propozycje nie będą dotyczyły kupowania tańszych zamienników czy rezygnacji z sięgania po żywność. Skoncentrujemy się na prostych trikach, które w większej skali będą miały pozytywny wpływ na nasz budżet.

Jak przechowywać żywność w lodówce?
10.06.2022 11:02 Jak przechowywać żywność w lodówce? Większość z nas popełnia błąd

Lodówka jest nieoceniona w utrzymywaniu świeżości produktów spożywczych. Aby jednak dobrze spełniała swoją funkcję, należy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Jedną z nich jest nieumieszczanie w niej ciepłych dań, które potrafią podnieść temperaturę w urządzeniu. Pamięta o tym niemal każdy. Jednak równie istotne jest odpowiednie rozmieszczenie produktów spożywczych. Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę. W lodówce przechowujemy niemalże wszystko — od świeżych warzyw i owoców, przez wędliny i nabiał, po przygotowane dania obiadowe. Właściwe ułożenie i zadbanie o detale może przyczynić się do wydłużenia czasu przydatności do spożycia umieszczonego tam jedzenia. Z naszymi wskazówkami nic wam się nie zepsuje.

kopytka
09.06.2022 16:37 Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu

Dziś zdradzimy wam sprawdzony patent na proste kopytka. Dzięki niemu zrobicie tani i niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie kopytek zajmie wam nie więcej niż pół godziny, a cała rodzina będzie się nimi zajadać. Te kluski ziemniaczane doskonale smakują też same, okraszone np. zrumienionym boczkiem. Kopytka pojawiają się w naszych domach zwykle wtedy, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przerobienie ich na kluski jest naprawdę proste i szybkie. A na waszych talerzach ma szansę zagościć coś o wiele smaczniejszego niż gotowane ziemniaki. Koniecznie przetestujcie nasz banalny przepis.

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować?
09.06.2022 12:56 Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować? Zdradzamy najlepsze patenty

Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle smaczną i aromatyczną rośliną z wyglądu przypominającą konwalię. Zioło charakteryzuje się też licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Podpowiadamy jak wykorzystać je w kuchni. Zastosowań jest co najmniej kilka, a jednym ze smaczniejszych będzie pesto. Czosnek niedźwiedzi jest cennym składnikiem w kulinariach. Choć nie można go zbierać w lasach, dozwolone jest jego hodowanie w przydomowym ogródku. Warto się o to pokusić — z naszą instrukcją na pewno się uda. My tymczasem zdradzamy, dlaczego warto po niego sięgać i jak najlepiej go wykorzystać, gdy już wpadnie w nasze ręce.

Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem
08.06.2022 22:37 Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem

Pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości? Przygotuj leguminę, czyli staropolski deser z jajek i mąki. Ciasto po ugotowaniu jest puszyste, wyrośnięte, a podane z sosem malinowym smakuje obłędnie. Poznaj kultowy, staropolski przepis z 1871 roku na leguminę.Legumina to słodki, bardzo popularny dawniej deser z jajek i mąki, który konsystencją przypominał nieco pudding. Leguminę podawało się z sosem owocowym jako danie po głównym obiedzie. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego staropolskiego deseru, koniecznie musisz go przygotować.Leguminę przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Bardzo istotne są tu również foremki. Leguminę przygotuj najlepiej w kokilkach, ponieważ masę trzeba poddać obróbce termicznej. Deser po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu jest gotowy do jedzenia.Kokilki z leguminą podaj od razu, ponieważ już po 10 minutach pięknie wyrośnięte ciasto zaczyna opadać. Deser polej sosem z owoców sezonowych, np. malin, czy truskawek. Jeśli chcesz wykorzystać mrożone owoce, przed przygotowywaniem leguminy rozmroź je w temperaturze pokojowej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sezonowy deser- tu poznasz przepis na szarlotkę z budyniem i rabarbarem, rozpływa się w ustach.

Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać
08.06.2022 21:43 Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów miodu: od jasnych, po ciemne, gryczane, płynne, stałe. Miód możemy przechowywać przez wiele miesięcy w spiżarni lub szafce kuchennej. Czasem na miodzie pojawia się biała piana. Nie mamy się jednak czego obawiać- oznacza miód najwyższej jakości.Miód to doskonały dodatek do wielu dań, deserów i herbat zimowych. Przygotujemy z niego pyszne marynaty i glazurę do mięsa, sosy sałatkowe, posłodzimy herbatę, kawę, a także upieczemy pyszne ciasta- tu poznasz przepis na miodownik kajmakowo- orzechowy, rozpływa się w ustach.Miód to nie tylko pyszny i słodki dodatek do dań i napojów- to również prawdziwa bomba witaminowa, dlatego też powinniśmy wprowadzić go do naszej diety. Miód działa jak naturalny antybiotyk- skutecznie walczy z przeziębieniem, grypą i chorobami bakteryjnymi.Zawarte w miodzie substancje regulują również pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Dowiedz się również, co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są najcenniejsze.

4 największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu. Bądź czujny
08.06.2022 20:05 4 największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu. Bądź czujny

Ugotowanie makaronu to teoretycznie prosta rzecz. W praktyce jednak często popełniamy szereg błędów, które skutkują między innymi mdłym smakiem i zmianą struktury włoskiego przysmaku. Poznaj największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu.Odpowiednio przygotowany makaron jest pyszny i sprężysty i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. Dodatkową zaletą dań z makaronem jest ich błyskawiczne przygotowanie i prostota.Niezależnie od dodatków, niewłaściwie ugotowany makaron zepsuje całe danie. Błędy popełniane podczas gotowania sprawiają, że włoski przysmak traci smak, jest zimny, tłusty lub wygląda jak rozgotowane kluchy.Czy wiesz, że każdy rodzaj makaronu pasuje do innego dania? Do sosu pomidorowego podaj penne. Do sosu ze szpinakiem- tagliatelle, do sosu z mięsem mielonym- spaghetti. Do dań na bazie sosu śmietanowego natomiast najlepiej sprawdzą się kokardki lub muszelki. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i tani obiad- tu poznasz przepis na makaron z suszonymi pomidorami i parmezanem, jest przepyszny i przygotujesz go w zaledwie kilka chwil.

3 Prawdziwa herbata po turecku. Jak ją zrobić w domu?
08.06.2022 19:12 Prawdziwa herbata po turecku. Jak ją zrobić w domu?

Jeśli masz ochotę na herbatę w niezwykłym wydaniu, koniecznie przygotuj herbatę po turecku. Tradycyjnie parzona, mocna esencja smakuje wyśmienicie, jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie. Jak zrobić w domu prawdziwą herbatę po turecku?Parzenie i picie herbaty w Turcji to prawdziwy rytuał. Herbaty muszą być najwyższej jakości, koniecznie liściaste, można mieszać z sobą kilka gatunków, dodać do nich również cynamon, kardamon, wanilię. Przyprawy sprawiają, że esencja nabiera lekko korzennego aromatu.Do przygotowania herbaty po turecku potrzebujesz specjalnego, podwójnego czajnika. Çaydanlık składa się z dwóch mniejszych czajniczków. Do jednego wsypujesz herbatę, do drugiego wlewasz wodę. Cały proces parzenia trwa około 30-40 minut i po tym czasie otrzymasz doskonałą w smaku, mocna herbatę.Oprócz specjalnego czajnika warto zaopatrzyć się również w szklane filiżanki, które mają charakterystyczne zwężenia w połowie ich wysokości. Forma szklanek do picia herbaty po turecku nie jest przypadkowa- dzięki zwężeniu uwalnia się niezwykły aromat.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, tureckie danie- tu poznasz przepis na lekkie jajka po grecku na jogurcie, są idealne na śniadanie lub kolację

Projekt bez tytułu (7)
08.06.2022 13:58 Jak wykorzystać w kuchni lawendę? Mamy kilka pomysłów

Lawenda pięknie pachnie. Nie wszyscy o tym wiedzą, a charakterystyczna fioletowa roślina może być z powodzeniem stosowana w kulinariach. Co więcej, sprawi, że potrawy nie tylko nabiorą niezwykłego aromatu, ale też staną się lżejsze dla naszego układu pokarmowego. Zdradzamy sprawdzone sposoby włączenia jej do diety. Lawenda posiada szereg dobroczynnych właściwości m.in. pobudza trawienie, łagodzi kolki i wzdęcia czy niestrawność. Przyniesie także ulgę w zapaleniu gardła, oskrzeli czy zatok. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają mikrokrążenie oraz pozytywnie wpływają na wzrok. Warto wykorzystać liczne zalety tej pięknej rośliny. Podpowiadamy jak.

brukselka
07.06.2022 18:20 Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy

Lubicie brukselkę? A wiecie, co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy, jak ustrzec się przed tym niepożądanym smakiem. Nasz prosty trik polega na dodaniu do wrzątku łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Poznajcie też inne cenne wskazówki dotyczące przyrządzania tego warzywa. Brukselka to warzywo kojarzone głównie z jesienią i zimą. Jednak tak naprawdę można je kupić przez cały rok — jak nie świeże, to mrożone. Można je dodawać do zup i zapiekanek, ale zwykle serwujemy je jako dodatek do dań obiadowych. Wtedy wcześniej zazwyczaj je gotujemy. Niektórzy jednak nie przepadają za brukselką, ze względu na jej specyficzny zapach i smak. Często wychodzi gorzka, co jednak wynika z nieodpowiedniego procesu jej przyrządzenia. Dlatego powiemy wam, jak prawidłowo gotować brukselkę.

Kalafior od Strzelczyka
07.06.2022 14:11 Przepyszny kalafior w cieście według przepisu Tomasza Strzelczyka

Kalafior w cieście jest smakowitą przekąską. Tomasz Strzelczyk proponuje, by masę do obtoczenia kalafiora przyrządzić z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznej i przyjemnie chrupiącej wersji warzywa jeszcze nie próbowaliście. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis — rarytas zachwyci was od pierwszego kęsa. Kalafior jest delikatnym w smaku warzywem, które sprawdzi się w wielu potrawach. Proponowaliśmy wam już znakomite placki czy zapiekankę z dodatkiem sera. Przekąska, którą dziś wam prezentujemy, będzie jeszcze smaczniejsza. Czosnkowe ciasto, w którym obtoczymy różyczki, sprawi, że całość nabierze charakteru i przyjemnej chrupkości. Skusicie się?

Rosół z curry
07.06.2022 12:16 Złocisty i aromatyczny rosół z dodatkiem curry. Nigdy nie zrobisz inaczej

Rosół jest smaczną i pożywną zupą, która często gości w naszych domach. Niezwykle aromatyczne danie o pięknym złotym kolorze zachwyci każdego. Wystarczy, że podczas gotowania dodacie do niej nieco przyprawy curry. Spróbujecie? Rosół ma wiele wersji. Po rozgrzewającej recepturze babci Tereski czy bogatej i pełnej smaku odsłonie królewskiej przyszedł czas na złocistą i pełną aromatu zupę z dodatkiem przyprawy curry. Specjał zachwyci wszystkich domowników i na długo pozostanie w pamięci. Skusicie się?