Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Jak gotować jajka na miękko
21.07.2021 02:00 Jajka na miękko wrzucamy do zimnej czy wrzącej wody?

Jajka na miękko są klasycznym śniadaniowym specjałem, który często gości na stołach wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na ich przygotowanie. Najlepiej wstawiać jajka do wrzącej wody. Wówczas mamy pewność, że gotują się przez odpowiedni czas.Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Jedną z najpopularniejszych opcji są jajka na miękko. Jak je przygotować, aby wyszły idealnie?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak gotować brokuły?
18.07.2021 02:00 Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

Brokuły to pyszne i zdrowe warzywo, jednak bywa, że w zaciszu domowym nie potrafimy przygotować ich we właściwy sposób. Wystarczy chwila nieuwagi, by je rozgotować, a zamiast soczyście zielonego koloru otrzymać bladą, nieapetyczną papkę. Co gorsza, brokuły wytwarzają także niezbyt przyjemny zapach. Na te wszystkie problemy, mamy znakomite rozwiązania.Brokuły najlepiej smakują poza domem. Często nie możemy się doczekać, aż zamówimy zachwycającą sałatkę z soczyście zielonymi brokułami w restauracji. W zaciszu domowym, niemal nigdy nie wychodzą takie pyszne. Kucharze mają swoje sposoby, aby brokuły wychodziły pyszne za każdym razem. Przekonasz się jakie to proste. Całkiem niedawno pisaliśmy o tym, jak ugotować idealny kalafior.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kalafior
17.07.2021 02:00 Jak wykorzystać liście kalafiora?

Mało kto jest świadomy jak cenne są liście kalafiora. Zazwyczaj zupełnie o nich zapominamy i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Trudno o większy błąd, liście kalafiora są niezwykle pożywne, a przy okazji potrafią poradzić sobie z dolegliwościami takimi jak zaparcia. Zalety liści kalafiora można wyliczać bez końca. Są niskokaloryczne, co szczególnie przydatne jest dla osób na diecie. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika sprawia, że usprawniają pracę jelit. W liściach kalafiora znajdziemy także żelazo oraz wapń. Samo wykorzystanie ich w kuchni to ukłon w stronę filozofii "zero waste" czyli ruchu na rzecz ograniczenia odpadków w codziennym życiu.

Obieranie jajek bez wysiłku
13.07.2021 02:00 Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Czy można jeść surową cukinię?
12.07.2021 02:00 Czy można jeść surową cukinię?

Latem fani cukini spożywają ją w różnorakich daniach – od grillowanych szaszłyków zaczynając, na tradycyjnym leczu kończąc. Poddając ją obróbce termicznej tracimy jednak wiele z jej cennych właściwości. Dlatego oprócz w klasycznych i dobrze znanych nam daniach, warto spożywać ją również w nieco innej formie - na surowo. Cukinia obok fasolki szparagowej i młodych ziemniaków jest warzywem, którego nie może zabraknąć na stołach w lecie. Potraw, które możemy z niej przygotować jest wiele. Szczególą popularnością cieszy się cukinia zapiekana, gdyż zyskuje ona głębi i oryginyginalnego smaku.Choć dla wielu osób surowa cukinia wydaje się warzywem zupełnie bez smaku, po jej odpowiednim przyprawieniu może okazać się nie lada przekąską. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, gdyż jest bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

GIS wycofuje akcesoria kuchenne
10.07.2021 02:00 Sanepid wycofuje z obrotu akcesoria kuchenne

GIS zamieścił na rządowej ostrzeżenie publiczne dotyczące akcesoriów kuchennych. Mowa o łyżkach do spaghetti wykonanych z nylonu. Produkt może powodować migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Sanepid wycofał go ze sprzedaży.Komunikaty GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Niestety, również tym razem sanepid musiał zareagować na potencjalne zagrożenie. Akcesoria kuchenne zostały wycofane ze sklepów.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kalafior i kwestia zapachu
09.07.2021 02:00 Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu?

Z całą pewnością kalafior można uznać za niezwykle smakowite warzywo. Nie bez powodu smakosze zajadają go z miłą chęcią. Niestety, podczas jego gotowania w całej kuchni dominuje nieprzyjemny aromat. Za sprawą dodatku sody oczyszczonej, unikniemy takiego scenariusza.Smakowity kalafior cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które jadają go regularnie. Zazwyczaj kalafior po prostu gotujemy. W takcie tego procesu często ulatnia się wątpliwie przyjemny zapach.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T072027.657
08.07.2021 02:00 W którym momencie należy posolić jajecznicę?

Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kobieta ucierpiała podczas gotowania
06.07.2021 02:00 Niebezpieczny wypadek przy gotowaniu

Gotowanie przeważnie wydaje nam się względnie bezpieczną czynnością. Niestety nie zawsze tak jest. Przekonała się o tym 33-latka z miejscowości Domachowo. Podczas gotowania na kuchence indukcyjnej, poraził ją prąd. Kobietę przewieziono do szpitala, a sprzętem zajęła się straż pożarna.Kiedy w grę wchodzi gotowanie, większość z nas nie obawia się większych niebezpieczeństw. Jednak czasami nawet podczas tak niepozornej czynności może dojść do przykrego w skutkach incydentu.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T091503.442
02.07.2021 02:00 Czy należy obierać fasolkę szparagową?

Może się wydawać, że każdy doskonale wie jak obierać fasolkę szparagową - prawda jest jednak zupełnie inna. Okazuje się bowiem, że warto wymoczyć ją przed obieraniem we wrzątku. Dzięki temu łyko łatwiej odejdzie od strąków i czyszczenie rośliny będzie prostsze. Fasolka szparagowa pojawia się na naszych talerzach nad wyraz często. Uwielbiamy jej delikatny smak, a w połączeniu z masłem, odrobiną soli i prażoną bułką tartą nie ma sobie równych. Jej największym mankamentem jest konieczność obierania przed zjedzeniem. Nikt wszak nie lubi łykowatych strąków, których przerzucie może być utrudnione. Dlatego prezentujemy sposób, który przyspieszy ich czyszczenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jajka z szarą otoczką na żółtku
01.07.2021 02:00 Co oznacza szara obwódka wokół żółtka?

Jajka często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli specjału ugotowanego na twardo. Czasem żółtko pokryte jest szarą obwódką. Oznacza to, że jajka gotowany zbyt długo.Smakowite jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych wydań są jajka na twardo. Warto wiedzieć, jak gotować je w prawidłowy sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T202824.870
27.06.2021 02:00 Jakie są najlepsze zamienniki maggi?

Maggi króluje na naszych stołach jako dodatek do zup, sosów oraz dań mięsnych - można ją jednak zastąpić ziołowymi odpowiednikami. Są one znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Najlepszym wyborem jest oczywiście lubczyk, który niegdyś był głównym składnikiem maggi. Maggi została opracowana przez szwajcarskiego przedsiębiorcę Juliusa Maggi pod koniec XIX wieku. Wtedy opatentował na nią przepis i rozpoczął produkcję płynnej przyprawy do zup. W oryginale przyprawa bazowała na wyciągu z lubczyku, który wzmacniał smak wielu dań i dodawał pyszne nuty smakowe. Dzisiaj niestety lubczyk stanowi ułamek całej mikstury, która wypełniona jest chemią. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-23 114920
23.06.2021 02:00 Jak przygotować szczaw do słoików?

Szczaw najczęściej jadamy wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej rośliny. Aby móc cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok, warto przygotować szczaw w słoikach. Dzięki temu przetrwa długie miesiące, a ugotowanie zupy czy sosu zajmie kilka chwil. Szczaw jest cennym składnikiem diety głównie z powodu bardzo dużego poziomu witaminy C, którą zawiera. Ponadto można znaleźć w nim potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się także w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy. Zrobienie przetworów ze szczawiu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych czynności. Bardzo ważnym aspektem jest pasteryzacja, aby na przestrzeni miesięcy, zawartość słoików nie zepsuła się. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

obraz 2021-06-16 130318
16.06.2021 02:00 Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Sałatka z ogórków w słoiku jest wygodnym i prostym sposobem, na dodatek do obiadu czy kanapek. Połączenie dużej ilości czosnku i ogórków współgra ze sobą doskonale - dodatkową zaletą tego produktu, jest jego długa przydatność do spożycia. Niżej wyjaśniamy jak go przygotować. Sałatka z kiszonych ogórków ze słoika jest jednym z najprostszych dodatków, które nigdy się nie nudzą i można podać je z najróżniejszymi potrawami. Obecność czosnku w bardzo dużej ilości sprawia, że całość wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego. Warto przy okazji wspomnieć, że tę sałatkę robi się w mniej niż 15 minut faktycznej pracy. Oczywiście proces konserwowania trwa znacznie dłużej, jednak wtedy nie trzeba niczego robić - ocet wraz z solą wykonają za nas cały wysiłek. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

bób-jest-przepyszny
16.06.2021 02:00 Jak wybrać świeży bób?

Bób jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej smakuje świeży bób. Warto wiedzieć, jak go rozpoznać. Dobry produkt rozpoznamy po jego skórce. Nie powinno być na niej żadnych przebarwień.Smakowity bób wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki jego niecodziennym walorom smakowym. W sklepach i na straganach możemy już napotkać bób. Jak wybrać ten najlepszy?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (20)
15.06.2021 02:00 Niezwykły przepis na rosół według Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska zbudowała swoje ciało nie tylko dzięki intensywnym ćwiczeniom - duży wkład ma w to także dieta. Jednym z jej popisowych dań jest rosół, do którego dodaje odrobinę kurkumy. Przyprawa nadaje mu doskonałej barwy, a także zwiększa prozdrowotne działanie wywaru.Anna Lewandowska słynie ze swojego oddanie wysiłkowi fizycznemu, zdrowej diecie oraz propagowaniu zbilansowanego żywienia wśród Polaków. Wiele osób dzięki jej doświadczeniu i wiedzy zdołało zrzucić nadprogramowe kilogramy i uzyskać lepsze zdrowie. Lewandowska jest autorką dziesiątek, jak nie setek przepisów, z których praktycznie każdy jest niskokaloryczny, a przy tym bardzo odżywczy. Jedną z takich receptur jest rosół z kurkumą - roślina ta wspaniale wspomaga układ trawienny, chroni przed infekcjami, a także może mieć właściwości poprawiające humor, z uwagi na swoje działanie zwiększające syntezę serotoniny. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

Projekt bez tytułu (14)
15.06.2021 02:00 Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?

Jajka powszechnie uważane są za zdrowy, wypełniony substancjami odżywczymi produkt. Nie bez znaczenia jest jednak sposób ich przygotowania.Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne od tych na twardo, więc to właśnie one są zdrowsze. W ich przypadku istnieje mniejsza szansa na powstanie alergii oraz na degradację zdrowych związków pod wpływem temperatury.We wnętrzu jajek znajdują się praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do odpowiedniego funkcjonowania. Nie zawierają jedynie witaminy C, którą należy dostarczać z resztą żywności. Aby zachować wszystkie te składniki w jak najmniej zmienionej postaci, warto sięgać po jajka przygotowane w jeden sposób. Zbyt długi czas gotowania może bowiem wpłynąć na stabilność niektórych witamin. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Biszkopt wyjdzie znacznie lepiej
13.06.2021 02:00 Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Puszysty biszkopt jest marzeniem wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na osiągnięcie pożądanego efektu. Istnieją jednak uniwersalne metody, dzięki którym specjał wyjdzie idealnie. Biszkopt nie opadnie, jeśli po zakończeniu pieczenia zostawimy go w kuchence i otworzymy drzwiczki.Biszkopt jest bazą pod wiele rozmaitych ciast. Nie bez powodu cieszy się on taką popularnością. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że perfekcyjny biszkopt powinien charakteryzować się nienaganną puszystością. Jak to osiągnąć?

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T070949.976
13.06.2021 02:00 Prosty sposób na lekką i puszystą jajecznicę

Jajecznica stanowi jeden z podstawowych śniadaniowych posiłków - wraz ze świeżą grzanką, smażonym boczkiem oraz soczystymi warzywami jest szybkim, łatwym i pożywnym daniem. Wiele osób zastanawia się jednak jak ją najlepiej przygotować. Doskonała jajecznica wychodzi, gdy wlewa się jajka na zimną patelnię. Jajecznica jest znana każdemu, w końcu tak ugotowane jajka można znaleźć w każdym zakątku świata. W jajach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze, potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu poza witaminą C. Może się wydawać, że danie to nie wymaga żadnego specjalnego traktowania, lecz aby móc cieszyć się idealną konsystencją i smakiem, warto znać kilka tricków. Dzięki nim nie tylko będziesz jadał smaczniej - twoi domownicy będą zachwyceni dziełem, które podałeś do stołu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Kalafior miewa nieprzyjemny zapach
11.06.2021 02:00 Jak gotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu?

Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Wielu smakoszy sięga po niego z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ kalafior cechuje się niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety, w trakcie gotowania nietrudno o mało apetyczny aromat. Możemy się go pozbyć między innymi za sprawą kilku kropel soku z cytryny.Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają ten przysmak. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje kilka sposobów na pozbycie się nieprzyjemnego aromatu, który rozchodzi się po kuchni w trakcie gotowania.

image (1)
10.06.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem. Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny. Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T135034.773
07.06.2021 02:00 Czym najlepiej zastąpić kostkę rosołową?

Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu. Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości. Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.

Prosty sposób na pasteryzowanie słoików
03.06.2021 02:00 Prosty sposób na pasteryzowanie słoików w piekarniku

Powoli zaczynamy przygotowywać się do przygotowywania naszych ukochanych przetworów na zimę. Prym wiodą oczywiście ogórki kiszone, ale ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się również kiszone pomidory czy marynowana cukinia.

Zimne nóżki w galaretce
14.05.2021 02:00 Co robić, gdy galareta do zimnych nóżek jest mętna?

Smakowite zimne nóżki niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Wygląd dania ma ogromne znaczenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o klarowność galaretki.

Czy powinno się odcedzać makaron na sitku?
12.05.2021 02:00 Czy powinno się odcedzać makaron na sitku?

Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, ale Polacy równie chętnie się nim zajadają. Chociaż spożywamy "tylko" ok. 4,4 kilograma tego produktu w ciągu roku, to i tak warto wiedzieć, w jaki najlepiej go przyrządzić, by nie tracić jego cennych właściwości.Choć wiele osób może w tym momencie zadawać sobie pytanie: jakie cenne składniki może mieć zwykły makaron? – odpowiedź może Cię mocno zaskoczyć.

Maggi to popularna przyprawa
08.05.2021 02:00 Szkodliwe działanie maggi. Czym ją zastąpić?

Maggi jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Polacy dodają ją do zup, sałatek oraz bigosu. Niektórzy nie wyobrażają sobie kulinarnych poczynań bez użycia maggi. Mało kto zdaje sobie sprawę z wad maggi.

Kanka na mlekoo
21.04.2021 02:00 Nieznane funkcje kanki na mleko

W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.

Kasza jęczmienna
19.04.2021 02:00 Jak gotować kaszę, by nie straciła cennych składników?

Kasza jęczmienna jest jedną z najzdrowszych kasz dostępnych w sklepach. Jest smaczna, wypełniona wartościami odżywczymi, a także wyjątkowo pożywna. Węglowodany, które są w kaszy jęczmiennej, rozkładane są przez organizm powoli, przez co na długo zachowuje się uczucie sytości. Sporym problemem może być jednak metoda obróbki cieplnej dla ludzi, którzy nigdy wcześniej jej nie gotowali. Nie jest to prosta w obsłudze kasza gryczana, którą wystarczy wrzucić do wody i zapomnieć na określony czas. Kasza jęczmienna wymaga odrobiny uwagi, lecz efekt jest zdecydowanie wart wysiłku.