Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Kasza jęczmienna
19.04.2021 02:00 Jak gotować kaszę, by nie straciła cennych składników?

Kasza jęczmienna jest jedną z najzdrowszych kasz dostępnych w sklepach. Jest smaczna, wypełniona wartościami odżywczymi, a także wyjątkowo pożywna. Węglowodany, które są w kaszy jęczmiennej, rozkładane są przez organizm powoli, przez co na długo zachowuje się uczucie sytości. Sporym problemem może być jednak metoda obróbki cieplnej dla ludzi, którzy nigdy wcześniej jej nie gotowali. Nie jest to prosta w obsłudze kasza gryczana, którą wystarczy wrzucić do wody i zapomnieć na określony czas. Kasza jęczmienna wymaga odrobiny uwagi, lecz efekt jest zdecydowanie wart wysiłku.

Gotowanie nie jest dla każdego
16.04.2021 02:00 7 najdziwniejszych połączeń smakowych

Nie da się ukryć, że gotowanie jest fantastyczną rozrywką. Wielu wielbicieli kulinariów podchodzi do tego zajęcia w nowatorski sposób. Niekiedy efekty wywołują jedynie uśmiech pełen politowania. Ogórek w polewie czekoladowej to dopiero początek nietypowych pomysłów na nowości w kuchni.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?
10.04.2021 02:00 Sposób na puszyste naleśniki

Naleśniki wydają się jednym z najprostszych przysmaków do zrobienia w domowej kuchni, jednak aby zrobić je idealnie, potrzeba wiele doświadczenia i uwagi. Można jeść je na słodko z owocami czy kremami albo na słono zawijając nimi mięso lub inny farsz, więc sprawdzają się w wielu scenariuszach. Niestety ludzie nie mają świadomości, że nawet drobna zmiana może przyczynić się do zupełnie innego rezultatu. Jeśli więc twoje naleśniki nie wychodzą delikatne i puszyste, zastosuj się do poniższych porad, a wszystko wyjdzie idealnie.

Do jakiej wody wrzucać pierogi?
08.04.2021 02:00 Do jakiej wody wrzuca się pierogi – do wrzątku czy zimniej?

Pierogi to bez wątpienia danie, z którego słyną Polacy. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy potrafią zrobić je tak, by były smakowite i się nie rozgotowały. W czasach, gdy zafoliowane pierogi można kupić za parę złotych w marketach lub zamówić z restauracji, nie wszystkim chce się tracić czas na przygotowanie tego kultowego dania.Przy tym zabieganiu tracimy jednak możliwość spędzenia czasu z najbliższymi, właśnie przy przygotowywaniu wspólnego posiłku. Żeby jednak smakował on całej rodzinie, ważne jest, by nie popełnić żadnego błędu. A można go zrobić już prawie na finiszu, bo przy wrzucaniu ulepionych pierogów do wody.

Gołąbki w innym wydaniu
05.04.2021 02:00 Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach

Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty. Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.

Piekarnik przypala jedzenie? Wiemy jak temu zaradzić
04.04.2021 02:00 Najczęstsze przyczyny przypalania potraw przez piekarnik

Nauka korzystania z piekarnika wcale nie jest prosta - teraźniejsze piekarniki mają dziesiątki najróżniejszych funkcji, przycisków i wyświetlaczy dlatego wyjątkowo łatwo można się w tym wszystkim pogubić. Największym problemem jest bez wątpienia przypalanie żywności. Sytuacja, w której pieczesz całego kurczaka dla wszystkich domowników i nagle czujesz swąd spalenizny, potrafi silnie podnieść tętno. Brak głównego składnika obiadu wywołuje wściekłość i uczucie bezsilności. Poniżej wyjaśniamy najczęstsze powody takiego obrotu spraw.

Pękające skorupki jajek podczas gotowania
03.04.2021 02:00 Co zrobić, by jajka nie pękały?

W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć. Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.

Goździki pozwolą pozbyć się nieprzyjemnych zapachów
03.04.2021 02:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów po gotowaniu?

W trakcie każdych świąt osoby z zamiłowaniem do kulinariów spędzają długie godziny w kuchni. W garze bulgocze wyborny żurek, w piekarniku robi się pieczeń, a w lodówce czeka sałatka jarzynowa. Dania same w sobie kuszą wyglądem i aromatem. Jednak po przygotowaniach mieszanina zapachów nie jest zbyt przyjemna.

Czy słoiki trzeba wyparzać?
01.04.2021 02:00 Czy zawsze należy wyparzać słoiki przed włożeniem przetworów?

Nie da się ukryć, że wiele znakomitych specjałów ląduje w słoikach. Przetwory tego typu charakteryzują się wybornym smakiem i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Istotne jest odpowiednie przygotowanie słoików.

Galaretka w kształcie jajek
29.03.2021 02:00 Galaretki drobiowe w kształcie jajek

Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek. Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem.

Folia aluminiowa - która strona jest do czego?
26.03.2021 01:00 Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?

Folia aluminiowa jest wynalazkiem, który pomaga nam w wielu aspektach gotowania i nie tylko - często można dzięki niej wyczyścić trudne w usunięciu zabrudzenia, czy zachować banany w świeżości. Niestety, Polacy do dzisiaj nie wiedzą, z której strony folii korzystać podczas pieczenia. Ludzie odpowiedzialni za opracowanie folii postanowili, że będzie miała ona dwie strony. Jedna będzie doskonale przepuszczać temperaturę, przez co gotowanie będzie łatwiejsze - zadaniem drugiej jest za to izolacja od zewnętrznych wahań temperatury.

Kuchnia kaflowa
25.03.2021 01:00 Sekret pysznej kuchni naszych babć - kuchenka kaflowa

Kuchnia kaflowa, inaczej piec kaflowy, jest stosunkowo starym wynalazkiem. Jako pierwsi zaczęli z niego korzystać XVIII wieczni mieszkańcy Niemiec - to tam był przez wiele lat rozwijany i cieszył się ogromną popularnością. Bogato zdobione egzemplarze do dzisiaj stoją w wielu pałacach i szlacheckich dworkach. Obecnie mało kto z nich korzysta. Powszechny dostęp do elektryczności sprawił, że stosunkowo trudna i żmudna obsługa pieca kaflowego stała się mało wydajna i nieopłacalna. Piekarniki elektryczne czy gazowe są tańsze w eksploatacji, a ich użycie banalnie proste. Niestety, nowoczesnym rozwiązaniom czegoś brakuje.

Lidl ponownie zaskakuje promocjami
25.03.2021 01:00 Lidlomix w ofercie Lidla

Promocje w sklepach Lidl niejednokrotnie przyprawiały nas o zawrót głowy. Niektóre z ofert znacząco wyróżniają się na tle innych. Tym razem za niską cenę możemy nabyć ekskluzywny sprzęt, o którym marzy wielu smakoszy.

Wątróbka z cebulką
25.03.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?

Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory. Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.

Kasza jaglana zanieczyszczona glifosatem
24.03.2021 01:00 Niebezpieczny dla zdrowia glisofat w kaszach jaglanych

Fundacja Konsumentów jest pozarządową i niezależną organizacją, której celem jest dbanie o konsumentów i ich interesy. Teraz kolejny raz przebadała ona dostępne w sklepach popularne kasze jaglane. Niestety, wyniki dają wiele do myślenia - glifosat obecny w wielu z nich. Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl, od 2019 roku w kaszach niezmiennie wykrywane były pozostałości glifosatu. Wyjątek stanowiły tylko produkty eko, które w każdej edycji badań były "czyste". Czym jest więc glifosat i jaki ma wpływ na ludzki organizm?

Prodiż był doskonałym urządzeniem do gotowania
24.03.2021 01:00 Następca prodiża

Gotowanie w dawnych czasach nie wyglądało tak jak dzisiaj. Dostęp do drogich kuchenek nie był najlepszy, dlatego wielu ludzi musiało radzić sobie przy pomocy prodiża - to właśnie dzięki niemu mogli przygotować pyszne pieczenie, ciasta czy udka z kurczaka. Oczywiście na przestrzeni lat standardy się zmieniły i teraz kuchenka, niezależnie czy działa na gaz czy energię elektryczną, obecna jest w praktycznie każdy domu. Mimo to do łask powraca następca prodiża, kombiwar. W nim również można przygotowywać jedzenie równe smaczne co w prodiżu.

Biała kiełbasa bez pękania
23.03.2021 01:00 Prosty sposób na ugotowanie białej kiełbasy bez pękania

Nie da się ukryć, że biała kiełbasa uchodzi za kulinarny szlagier, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten frykas. Co zrobić by nie pękał w trakcie przygotowywania?

Robert Makłowicz powiedział jak gotować parówki
23.03.2021 01:00 Robert Makłowicz poucza Polaków jak prawidłowo gotować parówki

Parówki są jednym z najpopularniejszych wyrobów mięsnych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Robert Makłowicz został zapytany o to, jak należy przyrządzać parówki. Jego odpowiedź może zaskoczyć wiele osób.

22.03.2021 01:00 Kiedy do zupy pomidorowej można dodać sodę oczyszczoną?

Bez wątpienia zupa pomidorowa jest jednym z najlepszych dań, które często goszczą na naszych stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać niemal codziennie. Niestety, smakołyk za sprawą pomidorów może wyjść zbyt kwaśny. Jak go uratować?

MasterChef Junior gościł mistrza kulinariów
22.03.2021 01:00 Wyjątkowy odcinek Masterchef Junior

Masterchef Junior dostarcza wielu emocji. W trzecim odcinku najnowszej edycji programu wystąpił sam Robert Makłowicz. Młodzi adepci sztuki kulinarnej przyrządzali potrawy z różnych stron świata. Z pewnością ten epizod na długo pozostanie w pamięci widzów.

Ryż pozostawia cenną wodę
20.03.2021 01:00 Niezliczone zalety wody po ugotowaniu ryżu

Ryż dla mieszkańców Azji jest tym, czym dla nas chleb i ziemniaki. Ziarna tego zboża stanowią podstawowy składnik ich diety, a w naszym kraju zdobywa coraz większą popularność - głównie za sprawą dietetycznych korzyści płynących z jedzenia go. Jeśli więc jesteś dużym fanem ryżu i często go gotujesz na obiad, nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu. Jest ona po brzegi wypełniona substancjami odżywczymi, które korzystnie mogą wpłynąć na jakość cery czy kondycję roślin doniczkowych.

Drewniana łyżka w kuchni
19.03.2021 01:00 Czy używanie drewnianej łyżki w kuchni jest bezpieczne?

Drewniana łyżka przeważnie nie wzbudza u nas większych emocji. Korzystamy z niej wówczas, gdy nie chcemy porysować naszych naczyń. Niektórzy smakosze uważają, że drewniana łyżka jest siedliskiem bakterii. Jaka jest prawda?

Magda Gessler zdradziła co sądzi o Polakach kupujących włoszczyznę
18.03.2021 01:00 Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup

Magda Gessler jest jedną z największych specjalistek z wiedzy o polskiej sztuce kulinarnej. Nie bez powodu uważa ona, że Polacy potrafią ugotować najlepsze zupy na świecie - z pewnością można znaleźć dużo ludzi, którzy podzielają jej wiarę. Niestety, będąc tak dobrymi w gotowaniu, często lubimy korzystać ze skrótów, które niekoniecznie są poprawne. Jednym z nich jest włoszczyzna, czyli zestaw warzyw potrzebnych do ugotowania rosołu. Kupowanie całej kiści jest błędem, ponieważ jest to drogie i niesmaczne wyjście.

Ryby należy myć przed przyrządzeniem?
15.03.2021 01:00 Czy trzeba myć świeże ryby przed przyrządzeniem?

Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze.

Żurek różni się od białego barszczu
12.03.2021 01:00 Różnica między barszczem a żurkiem

Bez wątpienia żurek i biały barszcz można uznać za klasyki naszej kuchni. Oba specjały często goszczą na naszych stołach, jednak nadal są ze sobą mylone. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią. Kluczowe są niepozorne detale, które wpływają na smak obu potraw.

Patelnia z otworem - jak go wykorzystać?
11.03.2021 01:00 Ukryte zastosowanie otworu w rączce od patelni

Patelnia wykorzystywana jest przez kucharzy praktycznie każdego dnia po kilka razy. Smażymy na niej mięso, redukujemy sosy, a nawet gotujemy całe dania. Mimo iż stanowi tak nieodłączny element naszego życia, wielu z nas do dzisiaj nie wie o ukrytej funkcji. Rączka służy głównie do bezpiecznego trzymania naczynia - dzięki niej nie poparzymy się gorącym metalem, ponieważ jesteśmy od niego odizolowani. Jeśli widzisz w niej otwór, wetnij weń drewnianą łyżkę, a nie będziesz musiał martwić się odstawianiem jej w inne miejsce.

Biała kiełbasa zachwyci domowników
09.03.2021 01:00 Jak przygotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku i koloru?

Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.

Jak gotować makaron?
08.03.2021 01:00 Makaron gotujemy pod przykryciem czy bez?

Mnóstwo osób z pewnością myśli, że makaron nie jest trudnym w przygotowaniu składnikiem. Wystarczy jedynie wrzucić go do wody i gotować zgodnie z instrukcjami opisanymi na opakowaniu. Taka postawa jest jednak błędna i może wywołać katastrofalne skutki. Źle ugotowane spaghetti czy wstążki stają się zbyt miękkie, nie gromadzą na swojej powierzchni odpowiedniej ilości sosu, tracą smak i rozpadają się, zanim włożymy je do ust. Poniżej prezentujemy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym każdy obiad, zawierający makaron, będzie idealny.