Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.
Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.
Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?
Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.
Nie da się ukryć, że ryż jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Jego walory smakowe i konsystencja w znacznej mierze zależą od sposobu przygotowania. Warto wiedzieć, jak idealnie ugotować sypki ryż.
Śniadanie w porannym pośpiechu nie jest łatwe ani wygodne. Nie zawsze ma się czas na przygotowanie ogromnego posiłku dla całej rodziny - jeśli więc potrzebujesz czasem zrobić szybkie dania, poniżej prezentujemy 5 ekspresowych przepisów. Co więcej, jeśli w Twojej lodówce są jedynie jajka, nie musisz się martwić. One wystarczą do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania dla całej rodziny. Żadne duże umiejętności nie są potrzebne, aby móc skorzystać z poniższych receptur.
Widelec jest przede wszystkim narzędziem, którym większość z nas spożywa jedzenie. Choć w wielu kulturach używa się gołych dłoni lub pałeczek, widelec zakorzenił się w naszej europejskiej kulturze. Okazuje się, że można przygotować dzięki niemu znacznie więcej. Naturalnym sposobem wykorzystania widelca, jest najzwyklejsze jedzenie. Łatwo nabija się kęsy posiłku na ostrza tego metalowego sztućca. Przy ich pomocy można również oczyścić kurczaka z białych nitek.
Ziemniaki dodajemy do wielu dań. Stanowią częsty składnik zupy, zapiekanek czy potrawek. Ich właściwości zagęszczające są wykorzystywane w celu sprawienia, żeby danie było bardziej sycące. Jak jednak należy je ugotować?Sposobów jest bowiem mnóstwo. Ziemniaki w mundurkach, pieczone, puree, gotowane, w zupie czy jako składnik ciasta. Do praktycznie każdego z nich potrzebna jest woda i garnek. Czy pokrywka jest w tym przypadku konieczna? Oraz jaka ilość wody jest optymalna?
Naleśniki pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są pułapki, które mogą sprawić, że danie nie będzie nadawało się do jedzenia. Idealne naleśniki powinny być cienkie, aksamitne i elastyczne - tak aby z łatwością można było wypełnić je farszem i podawać z ulubionymi składnikami. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić, by opiły się tłuszczem, ból brzucha po kilku sztukach jest wtedy gwarantowany.
Pasztet kojarzy się z potrawą, którą gotujemy jedynie od święta, na specjalnie okazje. Wielu z nas myśli, że zawsze musi być pracochłonny i w codziennym, zajętym trybie życie nie możemy sobie na niego pozwolić. Nic bardziej mylnego. Pyszny pasztet nie musi być ani mięsny, ani trudny do wykonania. Przy pomocy rewelacyjnych, nasączonych smakiem warzyw z rosołu możemy zrobić wybitny pasztet, który pokocha cała twoja rodzina.
Włosi makaron traktują śmiertelnie poważnie. Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, co daje opakowanie na tydzień. Polakom do tego poziomu uwielbienia mącznego specjału nieco brakuje, bowiem typowy Kowalski pochłania zaledwie 4,4 kilograma. Nie oznacza to jednak, że nie chcemy posiadać umiejętności perfekcyjnego przygotowania makaronu. Wiele nawyków, które pielęgnujemy w sobie od lat, sprawia, że dania na bazie makaronu wychodzą gorzej, niż powinny. Po tym artykule więcej ci to nie grozi.
Ziemniaki gotujemy praktycznie każdego dnia. Warzywo to bez wątpienia zdobyło ogromną popularność na przestrzeni wieków i wyparło nasze tradycyjne kasze, które stanowiły podstawę diety przez setki lat trwania społeczności Polaków. Mimo to ciągle mało kto wie jak poprawnie je gotować. Mnóstwo osób myśli w końcu, że w gotowaniu ziemniaków nie ma nic trudnego. I choć jest to prawdą, ponieważ sam proces jest banalnie prosty, warto znać kilka trików, które znacznie ułatwią robienie kartofli - a także sprawią, że pyrki będą jeszcze bardziej wartościowe pod względem substancji odżywczych.
Szare kluski niestety zostały już nieco zapomniane w domach wielu Polaków. Mało kto pamięta tradycyjną recepturę, która nie raz przyprawia nas o szybsze bicie serca. Ekscytujemy się kuchniami zagranicznymi, a o własne pyszności zaniedbujemy. O zaletach diety ziemniaczanej pisaliśmy niedawno. Przyszedł czas, by to zmienić. Kluski szare powinni wrócić do naszej diety. Szereg ich zalet mówi sam za siebie. Przede wszystkim są naprawdę smaczne i uniwersalne. Możemy jadać je samodzielnie albo w wersji "na bogato" z dodatkiem kawałka mięsa. Kluski są także bardzo przyjazne dla naszego portfela. Składniki tego dania zazwyczaj zawsze mamy w szafkach kuchennych, wystarczy zaledwie kilka złotych, by zrobić obiad dla całej rodziny.
Gotowanie jajek następuje w praktycznie każdym domu o poranku. Do garnka wlewana jest woda, a gdy ta się zagotuje - dodawane są jajka. Po przygotowaniu posiłku większość z nas pozbywa się wody, co okazuje się być ogromnym błędem, ponieważ pełna jest cennych składników. Skorupka jajka to w większości wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Poniżej zdradzamy jednak zastosowanie wody po jajkach, która przyda się szczególnie miłośnikom roślin.
Gotowanie w tradycyjnym stylu oznacza, że kucharz korzysta z narzędzi znanych gastronomii od wielu wieków. Jednym z najbardziej popularnych jest drewniana łyżka - z pojawieniem się teflonowych patelni i garnków zdobyła jeszcze większą popularność niż wcześniej. Niestety, z powodu drewna, z którego jest zbudowana, nie jest najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o higienę. Pory drewna wchłaniają bowiem jedzenie i płyny, które są mieszane, a wymycie ich w 100% może graniczyć z cudem.
Imbir słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i niezwykłych zalet. Niewiele osób wie, że potrafi także zwalczać objawy choroby lokomocyjnej i pomagać w walce z mdłościami. Jednak, żeby w pełni wykorzystać jego potencjał - musimy go obrać. A to już zupełnie inna historia. Najczęściej, aby obrać imbir sięgamy po mały nożyk. Teoretycznie ta metoda spełnia swoją funkcję, a po kilku minutach imbir zostaje pozbawiony grubej skóry. Niestety, mało precyzyjny nożyk sprawia, że wraz ze skórką zdejmujemy także mnóstwo cennego wnętrza. Dlatego też następnym razem, gdy zechcesz obrać imbir, lepiej odłóż nożyk do szuflady. Warto natomiast wyjąć z niej łyżkę, która zdecydowanie lepiej i szybciej poradzi sobie z tym zadaniem.
Michel Moran to postać, której żadnemu smakoszowi przedstawiać nie trzeba. Wieloletni juror kulinarnego show MasterChef oraz MasterChef Junior zaskarbił sobie serca milionów Polaków. Uwielbiamy go nie tylko za profesjonalizm, ale i niebanalne poczucie humoru, które ujawnia nie tylko podczas nagrań do show.Na swoim koncie ma także uznaną książkę kucharską „Moje smaki” oraz rolę prowadzącego programu „Doradca smaku”. Michel Moran jest także ambasadorem marki Kenwood doskonale wszystkim znanej z produkcji m.in. nowoczesnych, wielofunkcyjnych robotów kuchennych. W specjalnym wywiadzie dla Smakoszy zdradza kulisy przygotowań do Walentynek i idealnego, romantycznego menu. W końcu droga do serca idzie prosto przez żołądek. Czy przygotowuje Pan kolację walentynkową w domu, a może tego dnia stawia na odpoczynek?W tym roku nie ma innego wyjścia, skoro restauracje nie działają. Mimo że zawodowo zajmuję się gotowaniem, tego dnia traktuję to jako relaks i odpoczynek. Czy w domu można przygotować równie wykwintną i romantyczną kolację jak w restauracji? Ja jestem przekonany, że nawet w sytuacji, gdyby restauracje były rzeczywiście otwarte, jest to możliwe. Kolacja w domu może być na równi elegancka i wykwintna, wystarczą chęci. Na jakie sprawdzone afrodyzjaki powinniśmy postawić w czasie walentynek? Myślę, że każdy zna doskonałe właściwości ostryg, którymi zajadał się sam Casanova. Według legend jadał on nawet 50 sztuk dziennie. Świetnym afrodyzjakiem jest także imbir, który ma działanie pobudzające. Nie można zapomnieć także o potrawach lekko pikantnych oraz absolutnej klasyce, czyli czekoladzie. Afrodyzjaków może być naprawdę dużo. Jaka kuchnia (włoska, francuska, a może zupełnie inna) jest najbardziej odpowiednia na walentynkową kolację?Moim zdaniem, każda kuchnia jest idealna wręcz na Walentynki. Bardzo istotne jest otoczenie, a nie samo jedzenie. Ładnie zastawiony stół, miła atmosfera mogą sprawić, że nawet bardzo skromna kolacja będzie czymś wyjątkowym. Ostatecznie liczy się całokształt.Jakie jest najgorsze danie, jakie można podać z takiej okazji? Nie ma jednego konkretnego dania, czy grupy produktów. Najgorsze co można podać, to danie zwyczajnie zepsute. Przypalona czy przesolona potrawa zawsze będzie do niczego, bez względu na składniki. Warto także skupić się na prezentacji potraw, zwyczajnie brzydkie danie nie będzie zachęcać do świętowania. Wracając do bardziej ogólnych zagadnień. Nasi czytelnicy bardzo chcieliby wiedzieć, jakie są Pana ulubione dania kuchni polskiej?Jeśli chodzi o polskie dania, to lubię chyba wszystkie potrawy i chętnie ich próbuję. Wyjątkiem są jedynie buraki - do ich smaku nie jestem w stanie całkowicie się przekonać.Co sądzi Pan o kontrowersyjnych polskich daniach, takich jak na przykład flaczki?Flaki akurat uwielbiam i chętnie jem. Mało kto wie, że we Francji także mamy ich odpowiednik. W Normandii podaje się Tripes a la Mode Caen, czyli flaczki z Caen, które bardzo przypominają polską wersję. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykły dodatek do rosołuJak wybrać mięso na kotlety schabowe?Słodka oferta Lidla i BiedronkiZapraszamy na nasz Instagram
Golonka to danie równie kochane w Polsce, co kontrowersyjne. Mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, domowi smakosze narzekają często na trudny i żmudny proces przygotowania. Dietetycy natomiast wszelkimi siłami odradzają jedzenie tego tłustego kawałka mięsa. Jednak jak można oprzeć się cudownie wypieczonej golonce, której aromat zachęca już z daleka? My nie potrafimy, dlatego podajemy najlepszy przepis od samej Magdy Gessler.
Uwielbiane kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj bardzo łatwo możemy je rozpoznać po wgłębieniu. Przeważnie zakładamy, że ma ono być dodatkowym miejscem na sos. Jednak jego funkcja jest o wiele ważniejsza.
Siemię lniane można przyjmować na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest zdecydowanie przygotowywanie kisielu, który zalecany jest szczególnie ludziom z problemami żołądkowymi, takimi jak wrzody czy zgaga. Bez problemu sprawdzają się również jako zwykły dodatek do sałatek. Doskonała metodą jest także zmielenie ich na drobny pył, który przypomina mąkę. Taki proszek dodaje się do shakeów i koktajli, aby zwiększyć ich wartość odżywczą i zagłuszyć smak siemienia, za którym nie każdy przepada.
Liście laurowe cieszą się sporą popularnością i smakosze chętnie dodają je do rozmaitych dań. Przeważnie wrzucamy je od razu do potrawy. Jednak najlepsze efekty uzyskamy wówczas, gdy wzbogacimy nimi nasz specjał niedługo przed zakończeniem przygotowań.
Większość diet nie zaleca jedzenia posiłków w godzinach nocnych. Rzeczywistość jest jednak nieco inna i czasem zdarza nam się sięgać po różne przekąski w nietypowych porach. W sieci pojawiła się lista produktów, które spokojnie możemy zjeść nawet po 23. Mamy dobre wiadomości dla wszystkich smakoszy.
Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.
Nie da się ukryć, że kalafior cechuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niejeden smakosz z miłą chęcią zajada ten warzywny specjał. Jednak wielu z nas rezygnuje z gotowania przez wątpliwie przyjemny dna nosa zapach. Całe szczęście, istnieje banalny sposób na uniknięcie przykrych wrażeń podczas przyrządzania kalafiora.
Gołąbki to klasyka, która w większości polskich domów przygotowywana jest bardzo podobnie. Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji bardzo tucząca, co sprawia, że dbający o linię nie mogą zjeść ich zbyt dużo. Na szczęście znana dietetyczka pokazała swój przepis, na lekkie jak chmurka gołąbki. Anna Lewandowska przygotowuje nie tylko nowoczesne dania - w jej repertuarze znajdziemy także pyszne i swojskie potrawy, które każdy z nas uwielbia. Jej wersja gołąbków jest gotowana na parze, co pozwala znacznie obniżyć kaloryczność posiłku.
Nie da się ukryć, że Piotr Żyła może poszczycić się sporymi osiągnięciami sportowymi. Wiele osób zakładałaby, że skoczek musi trzymać się restrykcyjnych diet. Jednak Piotr Żyła na kolację jada swojskie i uwielbiane smakołyki. Zdjęcie mówi samo za siebie.