Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.
Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.
Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.
Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.
Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.
Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.
Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.
Pokaż więcej
Wypróbuj doskonały patent Tomasza Strzelczyka na gołąbki z młodej kapusty, a nie zawiedziesz się. Smakują doskonale, a twoja rodzina będzie zachwycona. Zrób je na obiad i przekonaj się sama, jaki to obłędny patent.
Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny.
To rewelacyjne danie pełne jest warzyw spojonych jajkiem. Jest więc niezwykle zdrowe i lekkie. Można serwować je na każdy posiłek. Jako podstawę do obiadu, w mniejszej porcji jako dodatek, albo jako świetne śniadanie na rozpęd przed długim dniem.
Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.
Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.
Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni.
Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.
Lubisz smaczne i pożywne śniadania? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że posiekasz kapustę, podsmażysz ją i wbijesz jajka. Wyjdzie danie, że palce lizać, dlatego koniecznie wypróbuj ten patent.
Lubisz filet z kurczaka i kapustę? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz pyszny i prosty obiad, który sprawdzi się również na wielkie okazje. Zapiekane danie z kapusty z kurczakiem oraz doskonałym sosem zachwyci niejednego smakosza.
Bigos kojarzy się przeważnie z pracochłonną, a przede wszystkim czasochłonną potrawą. Ale z młodą kapustą wszystko idzie szybciej, a taka pyszna, świeża potrawa jednogarnkowa to świetny pomysł na codzienny obiad na kilka dni.
Tę surówkę musisz podać na świąteczny obiad. Jej smak zachwyci całą rodzinę, a ty zrobisz ją błyskawicznie. Jest lekka i świetnie uzupełni smak drugiego dania. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę. Surówka zniknie w mig.
Pisanki już wkrótce trafią do koszyczków wielkanocnych, na nasze stoły i udekorują dom. Warto już teraz poznać ciekawy sposób na barwienie jajek. Nadasz im wyjątkowego koloru dzięki lubianemu warzywu. Jednak nie jest to cebula.
Lubisz jeść kapustę? Jeśli tak, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu zrobisz kapustę w wydaniu, w jakim na pewno jeszcze jej nie jadłeś. Wystarczy pokroić warzywo w plastry, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika.
Ten doskonały szybki przepis na obiad pozwala ugotować całkowicie wegetariańską, doskonale zbilansowaną potrawę. Dieta bezmięsna często wiąże się z wyzwaniem, czym zastąpić niezbędne nam białko. Ten przepis jest na nie pyszną odpowiedzią.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników.
Gołąbki to jedno z ulubionych w Polsce tradycyjnych dań. Choć sią proste w przygotowaniu, kilka etapów bywa pracochłonnych. Na szczęście są sposoby, by sobie tę pracę uprościć. Jeden trik pomaga zmiękczyć liście bez większego wysiłku.
Tę sałatkę zrobisz w chwilę, ale żeby jej spróbować, będziesz musiała poczekać 7 dni. Jednak warto wykazać się cierpliwością, bo jej smak jest wyśmienity i pasuje do każdego dania. Z tym przepisem przygotujesz ją bez problemu i będziesz robić już zawsze
Zrób obiad bez mięsa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zapach, jak i samo danie przekona nawet najbardziej mięsożernych smakoszy. Potrzebujesz tylko paru składników, aby stworzyć niezwykły obiad. Ja po pierwszej porcji wziąłem obowiązkowo dokładkę.
Każdy ją zna, ale nią każdy wie jak ją zrobić dobrze. Sprawdź, jak zrobić surówką, która do obiadu z rybą będzie smakować wyśmienicie. Jest łatwa, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Zupy od dawna królują na polskich stołach. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Ostatnio spróbowałem zrobić zupę, która do złudzenia przypomina kapuśniak z kiszonej kapusty. Efekt przerósł moje oczekiwania.
O takim zastosowaniu kapusty nigdy być może nie pomyślałaś. W tym przepisie robimy z niej coś w rodzaju omletu, który stanowi doskonałą, sycącą i dietetyczną kolację. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a danie wydobywa sto procent smaku i właściwości, jakie kapusta jest w stanie ofiarować.
Zwykle kupujemy sałatę lub kapustę. Jednak warto wybrać warzywo, które w sklepie leży obok na półce. Jest smaczne, dietetyczne i warto poznać jego wyjątkowe właściwości. Czy domyślasz się już, o które chodzi?
Ta porada przychodzi z pomocą przy jednej z najbardziej niewdzięcznych czynności związanych z przygotowywaniem gołąbków: parzeniem kapusty. Dzięki niej można pozbyć się z kuchni jednego wielkiego gara i znacznie ułatwić sobie pracę.
Zrób surówkę z tego przepisu, bo jest lepsza niż w restauracji. Pasuje do każdego dania. Jej smak jest tak obłędny, że będziesz ją robić na okrągło. Nie zapomnij o tym istotnym dodatku.
Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku.
Jeśli doskwiera Ci głód, czas przyrządzić coś pysznego. Zrób placuszki z kapusty, które są nie tylko pyszne, tanie, ale też proste w przygotowaniu. Ten przepis wypróbuj w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
Posiekaj kapustę i zrób pyszny obiad. Nikt ci nie uwierzy, z czego go zrobiłaś. Sprawdź jak zrobić ten pyszny obiad z kapusty.
Ta niezwykle szybka surówka pasuje do każdego dania. A co najważniejsze smakuje każdemu. Musisz zrobić ją z tego przepisu, a rodzina będzie zachwycona.