Kotlety mielone to popularne danie w tradycyjnej kuchni polskiej, stanowiące powszechny rodzaj obiadu zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Europy Środkowej (na przykład w Czechach czy na Słowacji). Zwykle kotlety mielone spożywa się wraz z ziemniakami, puree lub kaszą i z surówkami.
Kotlet mielony przyrządzany jest tradycyjnie z mięsa ze zmielonej karkówki wieprzowej, jednak nadać się może również łopatka wieprzowa. Istnieją warianty kotletów mielonych, które przyrządza się z innego mięsa. Przykład stanowić mogą kotlety z wołowiny, dziczyzny, czy drobiu (na przykład kotlet pożarski).
Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest szczególnie trudne. Potrzebne nam w tym celu będzie przede wszystkim surowe mięso mielone, jajka i bułka tarta. Mielone mięso należy połączyć z jajkiem i wymieszać, dodając sól i pieprz. Dość powszechną praktykę stanowi dodawanie do mięsa posiekanej cebuli lub czosnku, a także ziół, na przykład pietruszki czy majeranku.
W ten sposób przygotowane mięso należy obtoczyć w bułce tartej, formując kuliste kotlety, których rozmiar uzależniony jest wyłącznie od naszych preferencji. Prostokątną odmianę kotletów mielonych stanowi sznycel ministerski, jednak nie jest to odmiana szczególnie powszechna na polskich stołach.
Kolejny etap stanowi smażenie kotletów na rozgrzanej patelni – smażyć można zarówno na smalcu, jak i na oleju. Kotlety mielone zwykle podaje się z ziemniakami lub kaszą, ale częsty sposób ich konsumpcji stanowi także podanie ich w bułce wraz z dodatkami, które stanowić może mix surówek czy ogórki kiszone.
Choć kotlety mielone nie stanowią szczególnie skomplikowanej potrawy, to jednak rezultat naszych kulinarnych potyczek w tym zakresie nie zawsze jest zgodny z naszymi wyobrażeniami. Rozmaite przepisy na kotlety mielone prześcigają się w podsuwaniu jak najlepszych praktycznych porad, które w zamyśle mają ulepszyć naszą potrawę.
Najczęściej dotyczą one wyboru odpowiedniego mięsa na mielone, co wpływać będzie na ich finalną konsystencję. Dla przykładu, mięso wieprzowe z łopatki sprawi, że nasze kotlety będą soczyste i pulchne, zaś w przypadku mięsa z szynki będą chudsze i twardsze.
Dobrą praktykę stanowi dodawanie do mięsa bułki, wcześniej zalanej ciepłym mlekiem. Dzięki temu przygotowywane przez nas kotlety mielone nie będą się rozpadać w trakcie smażenia, jednocześnie uzyskując wyborny smak i konsystencję.
Pokaż więcej
Pyszne, mięsne i bogate w składniki odżywcze kotlety za grosze? Tak, z tym przepisem to możliwe. Sekretem jest zamiana tradycyjnego mielonego na jeden łatwo dostępny składnik.
Kotlety mielone to częsty pomysł na obiad w polskich domach. Są pyszne, zwłaszcza kiedy wyjdą soczyste i nie przesmażone od zewnątrz. Jednak smażenie to nie najzdrowszy sposób przygotowania posiłków. Z tym sposobem da się go uniknąć.
Czy coś tak idealnego, jak kotlety mielone może być jeszcze lepsze? Oczywiście, że tak. Wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik, a oszalejesz z zachwytu. Ten smak jest nie podrobienia, a kotlety już nigdy nie będą suche. Już teraz poznaj ten niezwykły patent i przekonaj się sama. Rodzina poprosi o dokładkę.
Kotlety mielone wychodzą najlepiej, kiedy ich mięso nie jest zbyt zwarte. Jest kilka sposobów na zapewnienie sobie tego efektu. Ten, który przedstawiamy, ma to do siebie, że nie idzie na kompromis.
Kotlety mielone wychodzą mi soczyste i pulchne. Wszystko dzięki przepisowi babci, która zamiast bułki namoczonej w mleku, dodawała inny produkt. Na pewno masz go w swojej kuchni. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem mielonych.
Kotlety mielone są zawsze dobrym pomysłem na obiad. Robię je z dodatkiem smacznego i zdrowego składnika. Wychodzą pyszne i szybko znikają ze stołu.
Jedną z niezwykłych zalet kotletów mielonych jest to, że można w urozmaicać je dodatkami do mięsnej masy. Niektóre dodają im smaku, inne zmiękczają mięso. Są też – jak w tym przypadku – składniki pełniące obie te funkcje.
Jeśli lubisz kotlety mielone, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz wyśmienite danie z produktu, który już niebawem zagości na naszych wielkanocnych stołach. Takie kotlety zachwycą każdego smakosza.
Marzą ci się soczyste kotlety mielone? Dodaj do mięsa ten produkt, a danie wyjdzie, że palce lizać. Zachwytów nad soczystymi mielonymi nie będzie końca. Zrobisz je w niezwykle prosty sposób.
Jeśli lubisz kotlety mielone, to musisz wypróbować poniższy przepis. Dzięki dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni, zachwycą smakiem każdego smakosza. Mi smakują 100 razy bardziej niż klasyczne mielone. Nie zgadniesz, co kryje się w mięsie.
Piątek to dla wielu dzień postu. Na szczęście są przepisy, dzięki którym nie trzeba rezygnować z ulubionych dań. Jednym z nich jest ten przepis na kotlety bez mięsa. Wyglądem i smakiem przypominają popularne mielone. Zrób je z przepisu poniżej i przekonaj się sama, jakie są przepyszne.
Kotlety mielone to już kulinarny klasyk, który często robię na obiad. Ostatnio do mięsa dodaję składnik, który podkręca smak tego lubianego dania. Trudno uwierzyć, co kryje się w kotletach mielonych. Dzięki temu są pyszne jak nigdy dotąd.
Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy.
Ten przepis spodoba się każdemu, kto chce wprowadzić do kotletów mielonych odrobinę nowości, nie tracąc przy tym nic z tradycji. Lekko pikantne i łaskoczące podniebienie mielone to zupełnie nowy wymiar smakowych doznań.
Choć kotlety mielone mogą mieć dziesiątki wariacji i magicznych składników, wychodzimy zawsze od klasycznego przepisu. Takim właśnie podzielił się kiedyś Maciej Kuroń, a przypomniał go jego syn Jakub. Jego danie nie potrzebowało żadnych sekretnych składników. Poniżej znajdziesz idealny przepis od prawdziwego mistrza.
Kotlety mielone na Wielkanoc? Wielu smakoszy być może się zdziwi. Jednak ja robię to danie z produktu, który jednoznacznie kojarzy się z tymi świętami. Kotlety mielone w takim wydaniu zachwycają smakiem, a moi goście przepadają za tą potrawą.
Kotlety mielone z tego przepisu są najlepszymi kotletami, jakie jadłem. Robi się je tak samo, jak tradycyjne, ale dzięki jednemu dodatkowi smakują inaczej. A w dodatku są znacznie tańsze. Zrób je z przepisu poniżej, a domownicy będą piali z zachwytu.
Mielone podane na obiad nie musi być nudne. Znam taki przepis, który zachwyci całą twoją rodzinę twoją rodzinę. Przygotowanie jest tak proste, że całość zrobić w mniej niż 30 minut. Koniecznie sprawdź mój sposób, podziękujesz mi później.
Jedną z zalet mięsa mielonego jest jego wszechstronność. Ten przepis ukazuje pozornie zwykłe kotlety mielone od zupełnie nowej strony. Przygotowanie ich jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Mięso wychodzi doskonale soczyste i obłędnie aromatyczne.
Żegnajcie, suche mielone! Ta prosta kuchenna sztuczka sprawi, że kotlety mielone zawsze wyjdą soczyste. Co więcej, doda im, być może nieoczekiwanego, smaku.
Czy kotlety mielone zawsze muszą smakować tak samo? Oczywiście że nie – liczą się przyprawy. Ta jedna, uświęcona tradycją, zupełnie zmienia smak znanej nam potrawy.
Jeden nietypowy składnik w kotletach mielonych zmienia ich fakturę i smak. Dzięki temu przepisowi będą tak dobre, jak nigdy przedtem. Choć pomysł na taki dodatek jest kontrowersyjny, w praktyce okazuje się sprawdzać doskonale. Każdy, kto spróbuje takich kotletów sam zaczyna go stosować.
Kotlety mielone uchodzą za tradycyjne polskie danie. Przez co niektórym przejadły się na tyle, że szukają sposobów jak je urozmaicić i ulepszyć. Tym składnikiem sprawiam, że podbijam nie tylko podniebienia moich domowników, ale także gości.
Nawet najlepsze danie, które jemy zbyt często, może się znudzić. Przekonałam się o tym i teraz zamiast mielonych i schabowych, robię inne kotlety. Przyrządzam kotlety siekane, które zachwycają smakiem. Polecam prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.
Wśród wielu fantastycznych przepisów na zagospodarowanie resztek ten jest jednym z najciekawszych. Przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilę i pozwoli na wykorzystanie wędlin, które już niechętnie widzimy na kanapkach.
Jeśli chodzi o kotlety mielone, magicznych składników może być tyle, ile gospodyń. Ten doskonale się sprawdza – kotlety wychodzą dzięki temu sycące, za to dużo lżejsze. Sama metoda nie podnosi przy tym poziomu trudności przygotowań. Poniżej zdradzam, co jest składnikiem obowiązkowym w kotletach mojej mamy.
Kiedy poprosiłem mamę o ten przepis, zapisała mi go na kartce zatytułowanej „Mielone inaczej”. Niech więc tak będzie – bo faktycznie robi je inaczej. Sekretem jest to, jak mięso połączone jest, a właściwie nie połączone, z dodatkami.
Czy lubicie kotlety mielone? Jeśli tak, to mój przepis przypadnie wam do gustu. Do mielonych dodaję składnik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Polubi go każdy smakosz i chętnie sięgnie po dokładkę takich kotletów.