Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia – co to jest? Rodzaje

Termin „kuchnia” można rozumieć dwojako. Pierwsza z definicji dotyczyć będzie kuchni jako miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Często kuchnia połączona jest z jadalnią, umożliwiającą grupie ludzi (na przykład rodzinie) wspólne spożycie uprzednio przygotowanych dań.

Drugi z terminów ujmuje kuchnię jako ogół potraw i zwyczajów kulinarnych właściwych dla danego państwa, narodu, kręgu kulturowego, religijnego, czy osób związanych ze sobą określonym światopoglądem.

W przypadku kuchni rozumianej jako sztuka kulinarna, wyróżniać może jeszcze kilka dodatkowych kuchni, cechujących się pewną dozą nowoczesności. Przykład może stanowić widowiskowa kuchnia molekularna, albo zdobywająca na popularności kuchnia Fusion, polegająca na łączeniu rozmaitych smaków i tradycji pochodzących z różnych stron świata i okresów historycznych.

Jakie wyposażenie powinna zawierać kuchnia?

Kuchnia jako pomieszczenie służące przyrządzaniu potraw, przede wszystkim powinna cechować się dostępem do ciepłej i zimnej wody. Jeśli zaś chodzi o sprzęt AGD jaki będzie niezbędny we współczesnej kuchni, to wymienić można przede wszystkim takie urządzenia jak lodówka, piekarnik czy kuchenka gazowa. Opcjonalnie kuchnię wyposażyć można w okap czy zmywarkę do naczyń.

Warto zadbać także o walory estetyczne kuchni (zgodnie z osobistym poczuciem smaku), szczególnie wówczas, gdy kuchnia jest połączona z jadalnią. Idealnie do tego celu nadadzą się odpowiednie meble kuchenne. Naturalnie, kuchnia musi być wyposażona również we właściwe przybory kuchenne i sztućce.

Kuchnia polska – czym się charakteryzuje?

Sztuka kulinarna na świecie cechuje się ogromną różnorodnością, wynikającą z zarówno z tradycji właściwej dla danego regionu, jak i dostępności w naturze określonych produktów. Kuchnia polska cieszy się wyjątkowością i bogactwem rozpoznawalnym na całym świecie, słynąc z wielu rodzajów zup i potraw – głównie mącznych i mięsnych.

Do najistotniejszych potraw kuchni polskiej zaliczymy kotlet schabowy, bigos, pierogi, kotlet mielony, gołąbki czy zrazy. Wśród zup z kolei wymienione powinny zostać takie, jak żurek, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony czy zupa grzybowa.

Charakterystyczne dla kuchni polskiej są również takie produkty jak maślanka, kefir, ogórki kiszone, kapusta kiszona czy flaki. Wśród ciast i deserów na uwagę zasługuje makowiec, sernik, czy pączek, jednak do najbardziej charakterystycznych wypieków należą faworki (znane również jako chruściki).

Pokaż więcej

dżem bananowy
18.04.2024 15:31 Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.

olej
18.04.2024 13:35 Opóźnia procesy starzenia i jest napakowana cennymi składnikami. Każdy powinien poznać „oliwę północy”

Oleje zajmują szczególne miejsce w naszej diecie. Warto zwrócić uwagę na olej, który sprzyja zachowaniu nie tylko zdrowia, ale też zgrabnej sylwetki. Dzięki niemu schudniesz i dostarczysz cennych wartości odżywczych. 

zamrażalnik
18.04.2024 08:35 Jakich produktów nie należy mrozić? Lista zaskoczy niemal każdego

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę  z tego, że nie każdy produkt może być poddawany zamrożeniu. Wyjaśnijmy to raz na zawsze, a już nigdy nie polecisz błędu.

cebula
17.04.2024 18:35 Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.

ugotowany ryż
16.04.2024 11:27 Może powodować zatrucia pokarmowe, a Polacy wciąż go jedzą. Taki ryż lepiej omijaj szerokim łukiem

Ryż jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Niestety w pewnych sytuacjach może być bardzo groźny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy, czego lepiej się wystrzegać. Wyjdzie ci to na zdrowie.

koszyk lidla
16.04.2024 08:21 Lidl testuje w swoich placówkach nowy rodzaj automatów. Klienci już teraz zgłaszają wątpliwości

Sieci handlowe przygotowują się do przyszłorocznej zmiany w prawie. Każda firma testuje rozwiązania, które spełniają wymogi nadchodzącego systemu kaucyjnego. Lidl sprawdza możliwości swoich automatów, ale wywołuje to zastrzeżenia klientów.

kaszanka na grillu
15.04.2024 20:06 Jak grillować kaszankę, żeby nie pękała? Ten trick w mig rozwiąże problem

Za niedługo rozpocznie się sezon grillowy, dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować kaszankę, aby nie popękała. Ten trik jest bananie prosty i co najważniejsze skuteczny. Stosuj go zawsze podczas grillowana kaszanki, a będzie idealna. 

brązowe jajka w wytłoczce
15.04.2024 17:22 Brązowe jajka znikną ze sprzedaży? Powód zaskoczy niemal każdego

Wśród producentów jajek pojawiają się głosy, że rynek tego płynnego złota czeka w najbliższym czasie rewolucja. Dobrze nam znane brązowe wersje mają zniknąć z półek. Zastąpią je białe jajka, które znamy, ale które w naszych sklepach nie dominują. Przyczyny leżą w ekonomii.

Robert Makłowicz
15.04.2024 13:02 Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"

Dla jednych kulinarny guru, dla innych symbol męskości. Tak, Robert Makłowicz wzbudza zaskakująco mało kontrowersji, a jego specyficzny styl i elokwencja znajdują uznanie w równym stopniu młodego pokolenia, jak i tych, którzy dorastali na jego wczesnych programach. Czy Makłowicz kocha kuchnię Polaków tak samo, jak Polacy – kuchnię Makłowicza? Chyba nie do końca.

mniszek lekarski
14.04.2024 20:00 Czym się różni mniszek od mlecza? Jeden na wspaniałe właściwości, drugi jest trujący

Choć wielu uważa te słowa za synonimy, mniszek lekarski i mlecz pospolity różnią się od siebie. Jeden i drugi występują powszechnie na naszych łąkach. Jak więc rozróżniać je, by w pełni wykorzystać możliwości zdrowego mniszka?

rabarbar
14.04.2024 19:18 Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzie

Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na jeden z najbardziej wyczekiwanych produktów: rabarbar. Czy jednak znamy jego prawdziwą naturę? Rzućmy okiem na tajemnice tej niezwykłej rośliny: czy jest zdrowa, czy warto ją jeść i czym właściwie jest.

mięso w słoiku
14.04.2024 10:17 Obtaczam mięso w przyprawach i układam je ciasno w słoiku. Sposób lata temu pokazała mi babcia

Przez dziesiątki lat konserwy mięsne były czymś, co wytwarzano w domach na własne potrzeby. Ten przepis wraca do tamtych czasów i metod. Warto go wypróbować, bo domowa wędlina lepsza jest od każdej kupnej wersji.

szparagi
14.04.2024 09:14 Większość ludzi nie wie, jak przechowywać szparagi. Ważna jest 1 czynność, błąd może sporo kosztować

Sezon na szparagi rozpoczęty, ale czy wiesz, jak je przechowywać? Wiele osób popełnia w tym temacie błąd. Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać szparagi i jak sprawić, by długo były świeże. Ta wiedza przyda się w sam raz na początek sezonu na to warzywo.

Robert Makłowicz
12.04.2024 21:10 Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”

Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni. 

miód z mniszka
12.04.2024 21:01 Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama. 

smażenie naleśników
12.04.2024 12:07 Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, kremowe i przepyszne. Wychodzą za każdym razem

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe można wzbogacać na wiele sposobów. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, możemy zmieniać charakter naszej potrawy. Jakie produkty warto dodać do zwykłej masy na naleśniki?

gotowanie makaronu
12.04.2024 08:00 To największy błąd przy gotowaniu makaronu, przez niego wychodzi mdły. Polacy ciągle tak robią

Gotowanie makaronu nie wydaje się wielką kulinarną sztuką. Mimo to łatwo wpaść na rafy błędów, które sprawiają, że nie wychodzi on tak, jak powinien. Jeden z nich jest szczególnie szkodliwy dla efektów gotowania.

stragan z warzywami
11.04.2024 14:34 Dietetyk wskazał najzdrowsze ze wszystkich warzyw. Polacy niesłusznie je omijają

Dr Bartek Kulczyński, dietetyk niezwykle popularny w mediach społecznościowych, przygotował ranking warzyw. Uszeregował je według tego, jak duże korzyści zdrowotne nam one przynoszą. Na pierwszym miejscu znalazł się produkt często dostępny, choć nie tak znowu popularny.

Elena Arzak w swojej restauracji
10.04.2024 19:14 Jedna z najlepszych kucharek świata marzy, żeby ugotować polską zupę

Jedna z najsłynniejszych na świecie kobiet-szefów kuchni opowiada o rodzinnym gotowaniu, gwiazdkach Michelin i… nieosiąganym smaku polskich zup. 

żuchel
10.04.2024 15:13 Przepis na kaszubski żuchel dostałem od znajomej. W przygotowaniu tej babki ziemniaczanej kluczowa jest 1 zasada

Żuchel, czyli kaszubska babka ziemniaczana, to niezwykle proste danie z ziemniaków. Jego podobne warianty występują w dużej części Polski, jednak to jest wyjątkowe. Musisz tylko przestrzegać jednego szczegółu. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.

ciasto bez pieczenia
10.04.2024 11:59 To ciasto bez pieczenia robię z 2 składników. Smakuje obłędnie i wychodzi za każdym razem

Trudno o prostsze ciasto, a już na pewno trudno o ciasto, które mimo prostoty przygotowania prezentuje się tak efektownie. Pomarańczowa galaretka zmienia się tu w bursztynowy sernik na zimno. Deser ma niezwykłą strukturę, a przy tym całkiem niezły skład. Do jego stworzenia wystarczą jedynie 2 składniki.

Katarzyna Bosacka pokazuje kajzerkę
09.04.2024 15:19 Bosacka przekroiła kajzerkę na pół i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć

Katarzyna Bosacka, niestrudzona promotorka zdrowego stylu życia, pokazała różnice między rodzajami pieczywa. Na filmie widać dokładnie, czym różni się zdrowa bułka od niezdrowej, a nawet można nauczyć się je rozpoznawać.

szczypior w butelce
09.04.2024 11:27 Wujek pokazał mi sposób na pędzenie szczypioru w mieszkaniu. Wystarczy plastikowa butelka po wodzie

Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..

cytryna z goździkami
09.04.2024 08:00 Pokrój cytrynę w plastry i wbij w nią goździki. Pożegnasz powszechny problem, zanim pojawi się na dobre

Koniecznie poznaj ten niezawodny sposób i zastosuj go we własnym domu. Dzięki cytrynie i goździkom pozbędziesz się problemu, który lada moment stanie się prawdziwą udręką. Dowiedz się, o co chodzi, a zobaczysz, jak przyda ci się ten patent. Na wiosnę i lato jest niezastąpiony.

Youtuber i Filip Chajzer
08.04.2024 18:47 Znany youtuber poszedł sprawdzić jedzenie od Chajzera. Jedna rzecz szczególnie go uderzyła. „Dramat"

Znany youtuber kulinarny odwiedził punkt gastronomiczny Filipa Chajzera. Jedna rzecz sprawiła, że krytyk nie krył swojego niezadowolenia. Swój opinią podzielił się w mediach społecznościowych. Dowiedz się, co sprawiło, że youtuber wydał tak surową ocenę. 

wege jedzenie
07.04.2024 19:41 Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?

W ostatnim czasie wegetarianizm jedzenie zyskuje popularność. Czy oznacza to, ze w przyszłości mięso będzie zbędnym produktem? Tego nie wiadomo, ale przyjrzyjmy się wege produktom i sprawdźmy, ile właściwie kosztują. 

koperek
06.04.2024 17:59 Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją

Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik. 

szparagi
06.04.2024 17:21 W sklepach pojawiły się pierwsze szparagi. Cena przyprawia o zawrót głowy

W tym roku szparagi w sklepach oraz na targowiskach pojawiły się znacznie wcześniej. Ich cena jest bardzo wygórowana, a w dodatku jest wyższa niż przed rokiem. Dowiedz się, ile to smaczne warzywo kosztuje w tym roku oraz dlaczego, aż tak dużo.