Jedzenie przed snem nie jest jasnym zagadnieniem, jednak badacze ustalili pewne zalecenia. Według nich ostatni posiłek powinien być około2-3 godzin przed snem. Nie należy spożywać jednak słodyczy, fast-foodów czy dań wysokobiałkowych. Jedzenie przed snem jest kuszącą wizją - kto w końcu nie lubi kłaść się w miękkim łóżku z pełnym brzuchem? Aby sen był regenerujący i zdrowy, trzeba zastosować się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim nie wolno objadać się niezdrowymi produktami, które długo są trawione i zalegają w żołądku. W innym wypadku sen może być mocno zaburzony.
Świeże figi pojawiają się w sprzedaży pod koniec lata. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, zapoznajcie się z naszymi wskazówkami i wybierzcie się na zakupy. Figi są bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu wspomagają pracę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Te owoce to także skarbnica witamin. Zawierają m.in. witaminę A, C, oraz witaminy z grypy B. Znajdziecie w nich także sporo żelaza. Warto więc sięgnąć po nie, gdy zmagamy się z anemią.
Komu nie zdarzyło się przygotować zbyt dużej ilości jedzenia? Nie zawsze mamy możliwość czy chęć, by je od razu zamrażać. Jak więc bezpiecznie przechowywać je w lodówce? Zdradzamy parę pomysłów. Cele przechowywania żywności jest jeden — jak najdłużej zachować jej świeżość. Niska temperatura, jaka panuje w lodówce, będzie nam sprzyjać. Oprócz zachowania urządzenia w dobrej kondycji powinniśmy rozważnie dobierać metody i narzędzia, jakie wykorzystamy do magazynowania jedzenia.
Z głogu można przyrządzić pyszne przetwory i napoje. Najlepiej przygotować je właśnie teraz, kiedy trwają sezonowe zbiory jego owoców. Sprawdźcie nasze pyszne receptury.Owoce głogu są skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają one również sporo flawonoidów i procyjanidów, dzięki którym korzystnie wpływają na poprawę pracy serca i stan naczyń krwionośnych mózgu. Regularne spożywanie głogu może realnie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Pomoże nam też się uspokoić.
Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć. Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku. Danie jest uniwersalne, ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.
Folia aluminiowa stała się produktem, z którego korzysta się praktycznie codziennie. Wykorzystuje się ją do gotowania, pakowania, czyszczenia i wielu innych. Aby wyciągnąć z niej wszystkie możliwość, warto owinąć jedzenie w taki sposób, by matowa strona była na zewnątrz - dzięki temu ciepło dobrze przeniknie jedzenie. Folię aluminiową można znaleźć obecnie w każdym domu. Dzięki niej pakowanie kanapek do pracy czy na wycieczki jest banalnie proste i szybkie, a jedzenie łatwiej jest transportować. Trzeba jednak przyznać, że z folii znacznie częściej korzysta się podczas gotowania. Można owijać nią pieczenie, czy wykorzystywać jako jednorazową pokrywkę.
Lodówka jest niewątpliwie centrum naszej kuchni. W niej właśnie skrywamy większość pysznych zapasów. Czy wiecie jak układać żywność w lodówce? Tak, tak, są zasady, które gwarantują serom, wędlinom czy warzywom zachowanie najlepszej kondycji i walorów zdrowotnych.Często przychodząc z zakupów, skupiamy się tylko na tym, by jak najszybciej schować produkty do lodówki. Obawiamy się, że długo trzymane poza chłodziarką mogą się zepsuć. Tymczasem nawet niewłaściwe umiejscowienie żywności w lodówce, może przyspieszyć jej psucie się. Miejsce przechowywania poszczególnych produktów w lodówce ma znaczenie, bo w różnych jej miejscach panują inne temperatury. Na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych. Tam, gdzie jest chłodniej, układajmy więc produkty bardziej wrażliwe na psucie się.
Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem w kuchni - dzięki niej można z łatwością i szybko podgrzać gotowy posiłek. Jeśli wstawiałeś naczynie cały czas na sam środek, popełniałeś błąd. Aby żywność równomiernie się ogrzała, miska lub talerz muszą stać na brzegu obrotowej podstawki. Mikrofalówka to stosunkowo nowy wynalazek, który stał się dostępny komercyjnie dopiero pod koniec lat 40. XX wieku. Od tego czasu sukcesywnie podbija serca ludzi, którzy cenią sobie wygodę. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie obecnie codziennego funkcjonowania bez dostępu do mikrofali, lecz spory ułamek jej użytkowników ciągle popełnia błąd, który kosztuje źle podgrzanym jedzeniem.
Tradycyjną kuchenkę gazową łatwiej jest zabrudzić niż wyczyścić. Szczególnie trudno jest usunąć zanieczyszczenia z rusztów. Podpowiadamy jak sobie ułatwić uciążliwe zadanie. Brud gromadzący się na ruszcie jest o tyle niewdzięczny, że wystawiony jest na działanie wysokie temperatury i płomienia. Niezwykle łatwo jest więc go zapiec, podobnie jak ma to miejsce, gdy zostawimy rozlane płyny czy resztki jedzenia w rozgrzanym piekarniku.
Zakalec jest zmorą wielu domorosłych cukierników i piekarzy, którzy chcąc upiec pyszne ciasto, wyciągają z pieca nieudaną katastrofę. Aby tego uniknąć, należy stosować kilka podstawowych zasad. Najważniejszą jest bez wątpienia korzystanie ze składników o temperaturze pokojowej. Pieczenie ciasta na deser po obiedzie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zastosować się do porad z przepisu, a większość wypieków będzie doskonała. Zdarza się jednak, że przepis nie zawiera w sobie cennych porad - wtedy łatwo o zaliczenie wpadki, która najczęściej kończy się zakalcem i brakiem ciasta.
Lodówka jest niezwykle ważnym, kuchennym sprzętem. Jej prawidłowe działanie w dużej mierze zależy od tego, jak o nią dbamy. Raz na jakiś czas lodówkę należy umyć, a zamrażarkę rozmrozić. Dowiedz się, o czym trzeba pamiętać podczas rozmrażania lodówki. W żadnym wypadku nie przyśpieszaj topnienia skrobaniem lodu lub jego podgrzewaniem.Rozmrażanie i czyszczenie lodówki mają wpływ na jakość i higienę przechowywanych w niej produktów, a także na działanie samego urządzenia. Lód znajdujący się na ściankach lodówki i zamrażarki utrudnia jej działanie i prawidłowe chłodzenie. Naraża nas też na wyższe opłaty za energię.
Większość lodówek ma na drzwiach specjalną półkę, na której znajdują się miseczki do przechowywania jajek. Okazuje się jednak, że ta część lodówki nie jest najlepszym miejscem. Jajka będą najsmaczniejsze, jeśli ułożymy je na środkowej półce urządzenia. Z pewnością wiele osób zastanawiało się, dlaczego w supermarketach jajka trzymane są na półkach poza chłodziarkami, a w domu większość z nas wkłada je do lodówki. Niezależnie od umiejscowienia jajek, najważniejsza jest stała i względnie niska temperatura. Wszelkie nagłe zmiany temperatur negatywnie wpływają na smak i jakość jajek.
Kupiona w sklepie świeża bazylia często więdnie dość szybko. Zdarzamy sposoby, które pomogą wam wydłużyć trwałość tego pysznego zioła. Nie wymagają dużej wprawy w uprawie roślin doniczkowych. Świeże liście bazylii są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich coraz większa dostępność zachęca do kulinarnych eksperymentów. Co jednak zrobić, by zielone listki nie zwiędły od razu po przyniesieniu ze sklepu? Wystarczą 3 proste triki, a będą cieszyły nas swoim smakiem, aromatem i wyglądem o wiele dłużej.
Pieczenie zakończyło się, a nasza blacha pełna jest tłustych plam oraz przypaleń? Podpowiadamy jak ją skutecznie doczyścić. Jeden środek dzieli naszą blachę od czystości. Ta metoda jest niezwykle prosta i skuteczna. Wystarczy, że skorzystamy z tego, co zawsze mamy w kuchni — soli.
Gotowanie na kuchenkach gazowych jest wciąż bardzo popularne. Regularne czyszczenie jest z kolei niezbędne, by przyrządzanie posiłków było bezpieczne. Podpowiadamy co zrobić, aby utrzymać kuchenną płytę w nienagannej czystości. Zabrudzenia łatwiej usuwa się z zadbanej płyty gazowej. Do konserwacji tej powierzchni doskonale nadadzą się środki, które każdy z nas ma w swojej szafce — soda oczyszczona oraz ocet.
Z pozoru kuchnia może wydawać się czysta, jednak bardzo łatwo zapomnieć o niektórych miejscach. Niżej zdradzamy, które z nich należy często sprzątać. Dużo uwagi należy poświęcić lodówce czy blatom kuchennym. Kuchnia jest jednym z najbrudniejszych miejsc, z jakim mamy kontakt na co dzień. Dlatego jeśli chcesz utrzymać odpowiedni poziom czystości, warto regularnie w nich sprzątać. Może się wydawać na pierwszy rzut oka, że pomieszczenie jest doskonale wysprzątane, jednak patogeny nie są widoczne gołym okiem. Którym miejscom należy poświęcić najwięcej uwagi?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobre działanie lodówki zależy nie tylko od zastosowanej w niej technologii czy jakości komponentów. Równie istotne są nasze nawyki związane z jej użytkowaniem i sposób, w jaki ją czyścimy. Podpowiadamy, co robić, aby lodówka zapewniała dobre warunki do przechowywania żywności.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Żurawina to popularny owoc do przetworów, ponieważ w swojej surowej postaci jest cierpka i kwaśna. Można z niej przygotować nalewki, soki, syropy, dżemy czy sosy. Zastosowań w kuchni ten owoc ma naprawdę dużo, dlatego warto mieć ich zapas w spiżarni. Żurawina najczęściej kupowana i jedzona jest przez nas w formie suszonej. Tak obrobione owoce wytrzymują bardzo długo, a także zachowują wiele swoich cennych właściwości. Żurawina pozytywnie działa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także chroni wątrobę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Nic dziwnego skoro wykorzystać go można do nadania smaku wielu różnym daniom. Jest przy tym bardzo zdrowy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go poprawnie przechowywać. Dowiedźcie się czego unikać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szafki kuchenne są szczególnie narażone na zabrudzenia. Osadzająca się na nich mieszanka tłuszczu i kurzu bywa naprawdę trudna do usunięcia. Są jednak skuteczne sposoby na zachowanie ich w czystości.Brud gromadzący się na frontach szafek nie będzie spędzał nam snu z powiek, jeśli nie pozwolimy mu się nawarstwić. Zachowując regularność w sprzątaniu, uniemożliwimy bowiem jego zasychanie. Gdy zastosujemy dodatkowe triki, porządki będą jeszcze bardziej efektywne, a meble będą długo cieszyły oko.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory należą do najbardziej lubianych warzyw. Są doskonałe na kanapki, do sałatek i ciepłych dań. Teraz możesz kupić najpyszniejsze i w naprawdę dobrych cenach. Dowiedz się jak przechowywać pomidory, by w jak najlepszym stopniu zachowały swój smak i cenne składniki. Pomidory tak naprawdę są owocami. Jednak ze względu niską zawartość cukru i wytrawny smak zaliczamy je do warzyw. Choć mają sporo wody, to jednak zawierają wiele cennych składników. Stanowią doskonałe źródło przeciwnowotworowego likopenu, a także potasu korzystnie wpływającego na serce. Niestety, mają delikatną strukturę i dość łatwo się psują.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lodówka z czasem użytkowania potrafi zapełnić się nieprzyjemnymi zapachami z żywności. Aby się ich, pozbyć wystarczy wykorzystać kilka domowych trików. Jednym z nich jest włożenie przekrojonego na pół ziemniaka, który wchłonie ewentualne przykre aromaty. Lodówka łatwo ulega wszelakim zabrudzeniom. Każdego dnia wkładamy do niej najróżniejsze produkty, a niektóre z nich mogą wydzielać bardzo intensywny zapach. Aromat ten osiada na ściankach i półkach urządzenia, a także na innych produktach. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, czyli umiejętne przechowywanie jedzenia. Jeśli jednak zapach wystąpił, są sposoby, aby się z nim uporać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowanie sprawia niesamowitą przyjemność. Po pełnych pasji zmaganiach z produktami trzeba jednak posprzątać. Podpowiadamy jak zrobić to skutecznie w przypadku piekarnika. Najlepiej sięgnąć po mieszankę octu i wody.Piekarnik to urządzenie niezastąpione w każdej kuchni. Możemy w nim piec, podgrzewać, dusić, grillować, a nawet pasteryzować dania. Niestety w czasie korzystania, podobnie jak inne sprzęty, brudzi się. Ze względu na wysoką temperaturę, brud w piekarniku może być trudniejszy do usunięcia niż ten znajdujący się na innych powierzchniach. Co więc zrobi, gdy szorowanie z użyciem mleczka zawiodło? Szczęśliwie są metody, by poradzić sobie z zanieczyszczeniami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zmywarka to bardzo pomocny sprzęt kuchenny. Dzięki niej zaoszczędzasz sporo czasu, wody i pieniędzy. Co do niej włożysz, to umyje. Jednak warto wiedzieć, czego nie należy wkładać do zmywarki. Może się to bowiem źle skończyć dla naczyń.W zmywarce naczynia myte są gorącą wodą z dodatkiem detergentu i pod sporym ciśnieniem. Dzięki temu mycie jest zazwyczaj skuteczne, ale może spowodować też uszkodzenia niektórych sprzętów i naczyń.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowanie na płycie gazowej lub elektrycznej generuje dużo kropel i pryśnięć, które osiadają na innych sprzętach. W efekcie po jakimś czasie czajnik zaczyna być brudny. Wystarczy użyć folii aluminiowej, aby odnowić go do zupełnej czystości. Z czajnika korzysta się na co dzień, a więc bardzo szybko zaczyna okazywać oznaki użytkowania. Wewnątrz pojawia się mineralny kamień, a na zewnątrz osiada osad z gazu. Jeśli nie wiesz, jak wyczyścić zabrudzony czajnik, przetestuj poniższą metodę. Z pewnością zachwycisz się łatwym w osiągnięciu efektem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podgrzewanie żywności w mikrofalówce jest bardzo wygodne, wszak wystarczy kilka minut i posiłek jest gotowy. Niektórych produktów nie wolno jednak do niej wkładać. Seler, szpinak czy ugotowany ryż są jednymi z nich. Mikrofalówka znajduje się w praktycznie każdym domu, gdzie ceni się oszczędność czasu oraz wygodę. Niestety wiele osób nie wie do końca, jak z niej korzystać. Choć mogłoby się wydawać, że mikrofalówka jest uniwersalnym urządzeniem, niektóre produkty spożywcze nie nadają się do podgrzewania za jej pomocą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealny sernik nie stawia oporu podczas jedzenia, jest delikatny i puszysty, jak chmurka. Aby uzyskać taki efekt, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik nierzadko króluje wśród deserów, uznawany, jako jeden z trudniejszych zadań do wykonania. W praktyce ciasto to jest banalnie proste, należy jedynie ściśle trzymać się przepisu. Dlatego tak istotna jest odpowiednia temperatura wszystkich składników, które dodaje się do ciasta. Jakiekolwiek wahania mogą sprawić, że sernik nie wyrośnie lub popęka podczas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sklepowe półki w Wielkiej Brytanii świecą pustkami. To wynik niedostatecznej ilości dostaw. Czy Brytyjczyków czeka kryzys? Jak będzie wyglądało zaopatrzenie na Święta Bożego Narodzenia?Wielka Brytania przeżywa kryzys po wyjściu z Unii Europejskiej. Od dawna był tam problem z kierowcami ciężarówek, a brexit dodatkowo go pogłębił. Nie ma kierowców ciężarówek, więc nie ma dostaw, w związku z czym w marketach brakuje wielu produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: