Kiedy kupujemy jajka, zazwyczaj ochrania je wytłaczanka. Papierowe opakowanie dobrze zabezpiecza skorupki przed pękaniem i izoluje je od nieodpowiedniej temperatury. Mało kto spodziewałby się, że wytłaczanki mogą zostać przez nas użyte zupełnie inaczej.
Słoik, którego nie można otworzyć, jest zmorą każdego kucharza. Gdy siła wymagana na odkręcenie zakrętki jest tak duża, że gołą dłonią nie jest się w stanie jej dostarczyć - wtedy należy wdrożyć metody, które znacznie ułatwiają całe zadanie. Istnieje wiele trików i porad, które mogą pomóc strudzonemu kucharzowi. Jeśli jednak w domu przebywa w danej chwili ktoś, kto wykazuje się znacznie większą siłą niż kucharz, to warto oddać mu słoik do odkręcenia. Dzięki temu można zaoszczędzić odrobinę czasu na poszukiwanie odpowiedniego sposobu.
Granat jest przyjemnie słodki, a jego ziarenka delikatnie chrupiące. Obranie go stanowi co prawda nie lada wyzwanie, które jednak warto podjąć. Oprócz smaku owoc ten skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Owoc ten znajdziemy niemal w każdym supermarkecie. Włączenie go do diety nie jest bardzo trudne. Doskonale bowiem odnajduje się w sałatkach. Sprawdźcie choćby pyszną kompozycję z kaszą bulgur, fetą i ogórkiem lub ten miks z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Mąka potrzebna nam jest bardzo często. Niektórzy uwielbiają piec domowe chleby, inni kochają robić mnóstwo naleśników. Generalnie proszek ten przydaje się przy praktycznie każdym daniu, warto mieć więc jej spory zapas w swoich kuchennych szafkach. Niestety, jak się okazuje, wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego w jaki sposób należy ją magazynować. Łatwo wszak popełnić banalnie prosty błąd, który skutkuje zepsuciem całego zapasu w kilka chwil. Poniżej wyjaśniamy co robić, aby mąka zachowała świeżość na długie miesiące.