Kurczak, a dokładniej kura domowa, stanowi jedno z najpopularniejszych na świecie zwierząt hodowlanych. Nie ma w tym zakresie konkurencji ani wśród innego rodzaju drobiu, ani wśród większych z ssaków hodowlanych, takich jak krowy, czy świnie. Powodem dla którego kurczaki są tak chętnie hodowane na całym świecie są niskie koszty produkcji mięsa uzyskiwanego z tych zwierząt. Ponadto, hodowla kur może przynieść ich posiadaczowi także jajka, bez których trudno jest sobie wyobrazić współczesną kuchnię.
Kurczaki nie występują w środowisku naturalnym, a za ich ewolucyjnych przodków (sprzed udomowienia które nastąpiło ok. 5 tysięcy lat temu) uważa się rozmaite podrodziny bażantów. Najbardziej prawdopodobnym przodkiem współczesnych kurczaków wydaje się być kur bankiwa.
Mięso z kurczaka jest wyjątkowo popularne w sztuce kulinarnej wielu państw i kultur, często stanowiąc istotny składnik potraw tradycyjnych – przykładem tego może być polski rosół. Kurczak charakteryzuje się tym, że przyrządzić go można na wiele różnych sposobów. Do częstych wariantów w tym zakresie należy kurczak z rożna czy kurczak pieczony.
Do elementów jadalnych kurczaka zaliczymy niemalże wszystko – udko z kurczaka, pałka, skrzydełka, filet, a nawet serca. Każdy z nich można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ciesząc się unikalnym smakiem drobiowego mięsa.
Kurczak może być także gotowany i smażony. W pierwszym z przypadków stanowić on będzie składnik zup, sałatek czy przystawek, choć w takiej formie podany może być także kurczak z ryżem. Popularne w kuchni polskiej są panierowane kotlety z piersi z kurczaka.
Wśród innych dań z kurczaka na wymienienie zasługuje kotlet de volaille, makaron z kurczakiem (w różnych wariantach), kurczak katsu (kurczak na chrupko), kurczak zapiekany czy kurczak grillowany. W ogólnym rozrachunku mięso z kurczaka jest niezwykle uniwersalne i można je wykorzystać do przyrządzenia setek różnych, przepysznych potraw, gdzie jedynym ogranicznikiem jest wyobraźnia kucharza.
Kurczak to zdrowe i lekkie mięso, charakteryzujące się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka. Poza tym w kurczaku znajdziemy znaczne ilości potasu, fosforu czy sodu, a także szereg witamin. Warto jednak pamiętać, że w zależności od spożywanej części kurczaka, wartości odżywcze jakie w nim znajdziemy mogą się nieznacznie różnić. Tak czy inaczej, kurczak to zdrowe mięso które warto jeść.
Pokaż więcej
Ten przepis nie wykrada może tajemnicy jedenastu sekretnych ziół i przypraw dodawanych do panierki w KFC, ale pozwala przyrządzić co najmniej równie pyszne skrzydełka kurczaka w domu. Dodatki, w tym cola, sprawiają, że mięsne kawałki są niezwykle chrupiące i złociste. To świetny pomysł na obiad.
Połącz pierś z kurczaka z jajkami i stwórz niesamowicie smaczny obiad na niedzielę. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i całą rodzinę. To danie wygląda i smakuje obłędnie. Poniżej opowiem dokładnie, jak je zrobić.
Jeśli chcesz przyrządzić tani obiad, to sięgnij po ten przepis. Potrzebujesz tylko jabłek i pałek z kurczaka. Wkrótce powstanie danie, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Ścieranie mięsa na tarce to z pewnością rzadko spotykana technika kulinarna. Jednak w tym wypadku daje ona niezwykłe efekty – przekąskę bogatą w białko, która doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, lunch albo podwieczorek.
Jeśli chodzi o gotowanie rosołu, każda polska gospodyni ma swoje sekrety. Choć jest mnóstwo magicznych składników, można też znaleźć, by tak rzec, antyskładniki – dodatki, które nie tylko popsują rosół, lecz także mogą uczynić go niebezpiecznym dla zdrowia. Sekret leży w doborze mięsa.
Ten przepis dodaje szczyptę egzotyki do bardzo codziennego, jak by się zdawało, dania, jakim jest kotlet z piersi kurczaka. Słodko-kwaśny ananas, powszechnie dostępny w dyskontach, doskonale komponuje się nie tylko z deserami, lecz także z wytrawnymi daniami.
Nuggetsy są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Teraz nie musisz chodzić do McDonalds, aby zjeść pyszne kurczaki w panierce. Wystarczy, że zrobisz je tego przepisu, a twoje dzieci oszaleją z zachwytu.
Oto doskonały błyskawiczny przepis na tani, ale niezwykle efektowny obiad. Jego podstawą są udka kurczaka. Drób to chyba najchętniej jedzony rodzaj mięsa, dlatego taki przepis sprawdzi się świetnie jako posiłek choćby na Wielkanoc. Goście oszaleją z zachwytu na jego punkcie.
Przygotowanie obiadu z tego przepisu zajmuje tylko 30 minut. Danie i jego smak zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Do wyczarowania pysznego obiadu potrzeba tylko kilku składników. Zrób i zobacz jakie to proste.
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych oszczędna kuchnia, a jeszcze dla innych wykwintne i modne danie. Z tym przepisem zwykła wątróbka pokazuje wszystkie te swoje oblicza.
Panierka w polskiej kuchni kojarzy się niemal wyłącznie z bułką tartą, okazjonalnie z samą mąką i jajkiem. Jednak możliwości oprawiania w ten sposób kotletów, czy to mięsnych, czy wegetariańskich, są znacznie większe.
Ten sposób przyrządzenia udek z kurczaka zachwyci każdego smakosza. Potrzebne będą wykałaczki i ziemniaki, a obiad wyjdzie, że palce lizać. Polecam każdemu przepis, z którego korzystam w każdy weekend.
Oto bardzo pomysłowy przepis na niezwykłe podanie bardzo zwykłych, jak by się wydawało, składników. Ziemniaki i udka kurczaka składają się tu na niezwykłą konstrukcję, która dodatkowo przyspiesza przygotowanie potrawy. Efekt zaś zaskakuje smakiem.
Mięso zwykle przechowujemy w lodówce. Jednak dzięki temu przepisowi kurczak w słoikach wytrzyma nawet rok i to bez lodówki. Kilka składników sprawi, że mięso długo będzie zachwycało świeżością i smakiem.
Filet z kurczaka daje wiele kulinarnych możliwości i można wyczarować z niego smakowite potrawy. Jedną z nich przyrządzę na Walentynki. Danie znakomicie się prezentuje i obłędnie smakuje.
Czy szybki obiad może być smaczny i efektowny? Jak najbardziej! Dlatego to danie z piersi z kurczaka przygotuję dla męża z okazji Walentynek. Obiad zrobię raz- dwa, a zachwytów nad nim nie będzie końca.
Oto prosta, niezwykle efektowna sałatka z efektownymi „ślimaczkami”. Jej niecodzienna dekoracja wywołuje takie wrażenie, że wszyscy proszą o przepis. Można się zdziwić, jak łatwa jest w przygotowaniu. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.
Z tym przepisem nie będziesz musiała chodzić do popularnej sieci restauracji typu fast food. Zaoszczędzisz masę pieniędzy, a dużo lepszy efekt osiągniesz w domu. Zrób popcorn z kurczaka i zaskocz domowników.
Prawdziwy włoski makaron z kiełbasą? Trudno w to uwierzyć, prawda? A jednak – wystarczy parę prostych składników, a nie tylko smak, ale i wygląd będzie nie z tej ziemi. Zaryzykuj tak jak ja i przygotuj ten obiad dla swojej rodziny.
Daniem z tego przepisu zaskoczysz rodzinę i to nie tylko przez smak. Kiedy zobaczą, jak wygląda, pomyślą, że zamówiłaś obiad z restauracji. Koniecznie musisz go zrobić, bo jest niezwykle prosty i tani.
Superprosty przepis na bardzo szybki obiad. Niewiele wysiłku i gwarantowana okazała prezencja dania czynią go doskonałym rozwiązaniem na nieoczekiwaną wizytę gości lub posiłek po trudnym i długim dniu.
Czy znudziły Ci się kotlety? Jeśli tak, to skorzystaj z mojego przepisu na smaczny obiad. Pierś z kurczaka pełna jest apetycznego nadzienia i rozpływa się w ustach. Taki obiad będzie kulinarnym hitem.
Ten przepis na ekspresowy w przygotowaniu obiad wykorzystuje dobrodziejstwa gotowych posiłków. Choć gotowanie e tym przypadku jest naprawdę symboliczne, efekt jest niezwykle elegancki a nawet finezyjny.
Z tą recepturą Twój kurczak już nigdy nie będzie suchy ani niesmaczny. Jak poznasz ten przepis, nie będziesz robić inaczej. Będzie tak pysznie, że palce lizać.
Z tą marynatą zwykłe skrzydełka z kurczaka zmieniają się w niezwykłą przygodę. Patrząc na listę składników wprost trudno uwierzyć, jak pyszna jest potrawa, która wychodzi z tego przepisu.
Białe pręgi na mięsie z piersi kurczaka to nie najlepszy objaw. Warto więc oglądać filety drobiowe przed zakupem. Jeśli dostrzeżemy białe paseczki wzdłuż włókien, lepiej poszukajmy innego kawałka.
Kurczaka często podajemy na obiad. Ja robię z niego znakomite zapiekane danie pod serową pierzynką. Polecam wszystkim przepis na obiad, który będzie smakował małym i dużym smakoszom.