Makaron to produkt wyjątkowo popularny w kuchniach całego świata. Tworzy się go zwykle z ciasta na bazie mąki i wody. Makaron jajeczny z kolei, zgodnie ze swoją nazwą, zawiera w sobie jeszcze kurze jaja. W zależności od regionu do makaronu mogą zostać dorzucone rozmaite dodatki, lub może on być tworzony w formie odrębnej od tradycyjnej. Przykład może stanowić makaron ryżowy lub makaron z wodorostów.
Makaron stanowi jeden z najstarszych rodzajów pożywienia, w związku z czym przez lata ewolucji gastronomii, ludzkość utworzyła wiele przepisów na makarony, z których każdy różnić się od siebie może smakiem, konsystencją i przeznaczeniem. Najbardziej znana ze stosowania makaronów jest kuchnia włoska i kuchnia chińska.
Wszelkiego rodzaju makaron może stanowić idealny dodatek do wielu potraw, lub stanowić danie główne samo w sobie. Do przykładów możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju spaghetti, lasagne (czyt. „lazania”), zapiekanka makaronowa z kurczakiem, czy smażony makaron po chińsku.
Makarony możemy podzielić przez wzgląd na sposób jego wyrobu i przepis na makaron, lub kształt danego makaronu, sugerujący również jego kulinarne zastosowanie. W przypadku pierwszego z kryteriów najczęściej spotykany na polskich stołach jest makaron jajeczny (również makaron domowy, czy makaron tradycyjny).
Wyróżnić możemy także makaron ryżowy, makaron z wodorostów, makaron sojowy czy makaron kukurydziany. Makaron często wytwarza się także z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola czy ciecierzyca. Do nieco bardziej oryginalnych, a wręcz egzotycznych rodzajów makaronu zaliczymy makaron z amarantusa, z komosy ryżowej, z gryki, a nawet z buraków czy ziemniaków.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje makaronu względem ich kształtu czy zastosowania kulinarnego, to do najpopularniejszych zaliczymy na pewno makaron spaghetti (długie nitki), tagiatelle (wstążki), penne (rurki) czy fusilli (świderki).
Wartości odżywcze makaronu mogą być różne w zależności nie tylko od typu samego makaronu, ale także sposobu jego przygotowania. Makaron stanowi dobre źródło węglowodanów, które dodadzą naszemu organizmowi energii, a także białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej. Zdecydowanie jednak makaron tradycyjny stanowi wysokokaloryczny posiłek.
Jeżeli chcemy wybrać najzdrowszy makaron, to naszą uwagę powinien przykuć makaron pełnoziarnisty. Zawiera on znacznie mniej kalorii, a przy tym jest dalece zasobniejszy w błonnik pokarmowy, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez czy cynk, a przy tym posiada sporo witamin z grupy B.
Pokaż więcej
Choć makaron pochodzi z południa Włoch, na dobre zagościł w polskich domach. Jadamy go na obiad, a teraz dwa rodzaje tego makaronu pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka nie owijała w bawełnę tego, co myśli o tych produktach. Jej słowa każdy smakosz powinien wziąć sobie do serca.
Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad.
Co ugotujesz na obiad na piątek? Jeśli brak ci pomysłu to przygotuj makaron. To apetyczne danie można podać zarówno w mięsnej jak i bezmięsnej wersji. Taki makaron szybko zrobisz i wystarczy na obiad nawet na kilka dni.
Makaron i mięso są zwykle smaczną propozycją na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszne danie, które błyskawicznie znika z talerzy. Wystarczy chwila przygotowań, by rurki z makaronu z nadzieniem mięsnym nasyciły całą rodzinę.
Sprawdź, czy na pewno dobrze gotujesz makaron. Jeden błąd jest bardzo popularny i może zepsuć całe danie. Poznaj zasady gotowania makaronu i ciesz się jego smakiem. Są banalnie proste i warto o nich pamiętać.
Makaron zawsze trafia w gust smakoszy. Ten, który chcę polecić, jest wyjątkowy. Wystarczy ugotować makaron, zalać go tą masą, a wkrótce danie zachwyci smakiem każdego głodomora. Błyskawicznie zniknie z talerzy, bo jest pyszny.
Jeżeli szukasz sposobu na szybki obiad, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że masz mleko, makaron i kilka dodatków, a pyszny obiad pojawi się na twoim stole w mniej niż 30 minut. Domownikom będzie smakował na pewno.
Gdy nie mam czasu na gotowanie, to biorę makaron i wszystkie składniki wrzucam na patelnię. Efekt jest rewelacyjny, bo w mgnieniu oka mam gotowy pyszny obiad. Dlatego ten patent na makaron polecam każdemu smakoszowi. Wypróbuj go, bo warto!
Pyszny obiad z tego przepisu zrobisz w mniej niż 30 minut. Wystarczy, że masz w domu makaron i parę niedrogich składników. Takie danie na pewno zasmakuje całej twojej rodzinie.
Obiad z tego przepisu robi się błyskawicznie. W dodatku składniki są tanie, a sam smak jest po prostu nieziemski. Wystarczy makaron, kiełbasa i kilka dodatków. Sprawdź, jak go zrobić i zaskocz rodzinę.
Makaron z mięsem mielonym jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Jednak ten przepis to kulinarny strzał w 10! Bierzesz makaron, owijasz mięsem mielonym i już niebawem cieszysz się pysznym posiłkiem.
Po długiej zimie, tęsknimy za świeżością i lekkością. Idealnym sposobem na zaspokojenie tych pragnień jest sałatka wiosenna z makaronem. To kolorowe, pyszne i pełne witamin danie, które z łatwością przygotujemy w domu.
Przygotowanie obiadu z tego przepisu zajmuje tylko 30 minut. Danie i jego smak zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Do wyczarowania pysznego obiadu potrzeba tylko kilku składników. Zrób i zobacz jakie to proste.
Od zawsze uwielbiałem różnego rodzaju zapiekanki. Ostatnio postawiłem na wersję z makaronem. Wziąłem składniki, które znalazłem w kuchni i zrobiłem zapiekankę, która zachwyciła mnie smakiem. Taki obiad zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować!
Przygotowanie tego obiadu zajmuje dosłownie tyle, ile ugotowanie makaronu. Nie jest to też o wiele większy wysiłek. Szczerze mówiąc, to aż zadziwiające, jak wiele smaku można wycisnąć z kilku prostych składników w jedyne 20 minut.
Zapiekanka z makaronu zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Przyrządzisz ją raz-dwa, a znakomity sos podkreśli smak tego dania. Ta zapiekanka stała się moją ulubioną, dlatego każdemu polecam przepis na ten wyborny obiad.
Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.
Czy jadasz makaron na obiad? Polecam przepis dzięki, któremu zrobisz smaczny i prosty posiłek. Każdy będzie chciał dokładkę, a danie zniknie w mgnieniu oka z talerzy.
Niebawem Wielki Post. W rozpoczynającą go Środę Popielcową katolików obowiązuje post ścisły. Co jeść, żeby tego dnia nasze menu nie było monotonne? Na pomoc przychodzi słynne danie kuchni żydowskiej. Jest pyszne, oryginalne i… postne.
Prawdziwy włoski makaron z kiełbasą? Trudno w to uwierzyć, prawda? A jednak – wystarczy parę prostych składników, a nie tylko smak, ale i wygląd będzie nie z tej ziemi. Zaryzykuj tak jak ja i przygotuj ten obiad dla swojej rodziny.
Koniecznie zrób danie z tego przepisu. Jest lepsze niż zwykłe spaghetti z sosem bolońskim i nie zajmuje wiele czasu. Dla tego ciągnącego się sera i makaronu warto zaryzykować.
Mięso i spaghetti to zawsze dobre połączenie. Przyrządzam z nich danie, które robi niezwykłe wrażenie i znakomicie smakuje. Polecam każdemu przepis na efektowną i pyszną potrawę na obiad.
Makaron to najszybszy i jeden z lepszych pomysłów na obiad. Tylko z czym go zrobić? Sprawdź ten przepis, a odpowiedź przyjdzie sama. Na pewno się nie zawiedziesz, bo będzie pysznie.
Co zrobić z mięsa mielonego i makaronu? Wiadomo, że sos boloński, ale tym razem zrobimy coś o wiele lepszego. Smak i wygląd tego dania powala z nóg.
Sieć sklepów Auchan znowu ostrzega przed swoimi produktami. Tym razem jest to wadliwa partia makaronu. Lepiej sprawdź, czy nie masz go w swojej kuchni.
Kto pamięta makaron z twarogiem, który jadano w PRL-u? Wiele osób wciąż pamiętam ten smak. Jednak ja oprócz znanych składników stawiam na dodatek, który znakomicie podkręca smak tego prostego dania. Polecam mój patent na przysmak rodem z czasów PRL-u.
Czy lubicie jeść makaron na obiad? Ja często go przyrządzam, ale ostatnio dodaję jajka. Efekt jest znakomity, bo raz-dwa jest gotowy pyszny obiad. Danie zachwyca smakiem i każdy prosi o dokładkę.
Jeden składnik potrafi często zmienić smak całej potrawy. Tak jest w wypadku tego przepisu. Skromna zapiekanka zmienia się w ukochane przez wszystkich danie spod zupełnie innego znaku.