Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Obiad – co to jest? Podstawowe informacje

Obiad to jeden z posiłków spożywanych przez człowieka zasadniczo we wszystkich kulturach świata. W zależności od tradycji danego kręgu kulturowego może się on różnić formą, treścią, czy nawet godzinami podania. Przyjmuje się, że obiad zwykle jest spożywany między godziną 12, a 16.

Współcześnie obiad stanowi najobfitszy posiłek ze wszystkich w ciągu dnia, choć zgodnie z zaleceniami dietetyków rolę tę powinno odgrywać śniadanie – obiad powinien być na drugim miejscu pod względem kaloryczności, zaś na ostatnim powinna znajdować się kolacja.

Obiad nie stanowi jednak wyłącznie zwyczaju kulinarnego czy określnika pory jedzenia – nierzadko przybiera formę niemalże rytualną. Przykład może stanowić uroczysty obiad wyprawiany z okazji rozmaitych okoliczności, takich jak urodziny, jubileusze, wesela, a nawet stypy. Obiad w tym zakresie stanowić może także element rekreacji, podłoże spotkania biznesowego, czy nawet randki.

Pomysły na obiad – co przygotować?

Przepisy na obiad są rozpowszechnione w kulturze masowej, lokalnej i internecie, dotykając pomysłów pochodzących z różnych stron świata. Tak naprawdę nie ma żadnej zasady która determinowałaby to, co powinniśmy zjeść na obiad – decydujący głos powinny mieć nasze preferencje smakowe. 

Mimo wszystko warto pamiętać o tym, by nasz obiad składał się z jak najróżnorodniejszej gamy składników – produkty mączne lub ziemniaki, warzywa, mięso, a w niektórych przypadkach i nabiał. Dobrze jest także eksperymentować z różnymi rodzajami dań, by móc czerpać przyjemność z codziennych posiłków.

Do najpopularniejszych dań obiadowych zalicza się na pewno schabowy z ziemniakami (lub kotlet drobiowy czy kotlety mielone), zupa pomidorowa, a także wszelkiego rodzaju makarony – choćby wywodzące się z Włoch spaghetti.

Szybki obiad – pomysły

Szybki obiad najczęściej oscyluje wokół makaronu i ryżu, choć wcale nie oznacza to, że królują potrawy bezmięsne. Jako przykład wymienić można spaghetti carbonara, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, gyros z kurczakiem czy wszelkiego rodzaju wrapy i tortille.

Dobrą praktyką żywieniową na pewno będzie nietraktowanie posiłków typu fast-food jako substytutu obiadu – na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Dużo lepiej jest poświęcić kilka chwil w kuchni osobiście przyrządzając choćby dużo lżejszy posiłek.

Co na tradycyjny, polski obiad?

Tradycyjny polski obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie stanowi zupa, zaś drugie danie to zwykle posiłek obfity i mięsny. W przypadku rozmaitych uroczystości na obiad finalizowany jest deserami. Przykładem tradycyjnego polskiego obiadu może być rosół jako zupa i kotlety schabowe jako danie główne. Do tradycyjnych polskich deserów zaliczają się z kolei rozmaite ciasta, takie jak makowiec, placek drożdżowy z kruszonką, szarlotka czy sernik.

Typowo polskie dania obiadowe – oprócz wymienionych wyżej – to pierogi, zrazy wołowe, gołąbki, bigos, czy różne wersje kotletów. Z zup natomiast warto wymienić jeszcze żurek, kapuśniak, krupnik czy barszcz.

Pokaż więcej

kotlety z jakiem
19.04.2024 14:39 Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada

Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.

smażenie ryby
19.04.2024 11:12 W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad na piątek, to ryba z tego przepisu będzie doskonałym wyborem. Smakuje wyśmienicie dzięki niezwykłej panierce. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich domowników. Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno będzie im smakowała.

obiad
19.04.2024 09:08 Zawijam mięso mielone w plastry boczku i zapiekam. Mąż ciągle prosi mnie o ten obiad

Mięso mielone w plastrach boczku polubią wszyscy mięsożercy. Taki obiad jest smaczny i niezwykle pożywny. Polecam przepis na obiad, którym zajada się mój mąż i zawsze sięga po dokładkę.

obiad jednogarnkowy
18.04.2024 13:59 Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.

strzelczyk je kotleta
18.04.2024 12:32 Strzelczyk zjadł gigantycznego schabowego w Zakopanem. Jego cena przyjemnie zaskakuje

Tomasz Strzelczyk, ceniony przez Polaków kucharz, rozszerza swoje zainteresowania w kierunku krytyki kulinarnej. W poszukiwaniu ciekawych miejsc trafił do restauracji w Zakopanem, gdzie miło zaskoczyły go nie tylko dania, lecz także ich cena.

faszerowanie kapusty
17.04.2024 18:31 Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków

Każdy, komu znudziły się klasyczne gołąbki, może dla odmiany wypróbować taki przepis. Składniki są podobne jak na tradycyjne polskie danie, ale efekt zupełnie inny. Zamiast wielu małych gołąbków mamy tu jednego wielkiego… no, sami rozumiecie.

fasolka po bretońsku
17.04.2024 18:25 Dodaj tę przyprawę do fasolki po bretońsku. Mało kto wie, dlaczego jest tak ważna

Fasolka po bretońsku, jak każde danie jednogarnkowe, smaku nabiera dzięki dużej ilości przypraw. Każda doświadczona kucharka ma swój sekret mieszanki przypraw. Jest jednak jedna, która powinna się tam znaleźć ze względu na właściwości zdrowotne.

ryba
17.04.2024 08:38 Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza

Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona. 

pierogi
16.04.2024 16:30 Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować

Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

kotlety
16.04.2024 15:17 Posmaruj tym filety z kurczaka, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować

Jeśli marzą ci się soczyste kotlety na obiad, to musisz poznać ten przepis. Przyda się filet z kurczaka i smakowita panierka. Wcześniej mięso posmaruj składnikiem, który na pewno masz w swojej kuchni. Wyjdą kotlety, że palce lizać!

zawijanie rolady
16.04.2024 14:19 Rozkładam równomiernie składniki i zawijam roladę. W kilka chwil mam obiad na każdą kieszeń

Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.

pieczone ziemniaki
15.04.2024 20:01 W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne

Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje. 

obiad
15.04.2024 12:07 Zawiń wszystko w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w pół godziny

Ten przepis gwarantuje pyszny i szybki obiad. Apetyczne danie zjesz ze smakiem i zachwyci ono domowników. Wystarczy, że składniki zawiniesz w papier do pieczenia, a reszty dokona już piekarnik. Wyjdzie obiad, że palce lizać!

kotlety schabowe
14.04.2024 11:57 Przed smażeniem nadziewam schab tym prostym farszem. Smakuje 100 razy lepiej niż, klasyczne kotlety

Lubisz klasyczne schabowe? Jeśli tak, to na pewno również ten przepis podbije twoje podniebienie. Nadziej schab smakowitym farszem i zrób obiad, który polubi cała rodzina. Danie wyjdzie, że palce lizać.

szparagi
14.04.2024 09:14 Większość ludzi nie wie, jak przechowywać szparagi. Ważna jest 1 czynność, błąd może sporo kosztować

Sezon na szparagi rozpoczęty, ale czy wiesz, jak je przechowywać? Wiele osób popełnia w tym temacie błąd. Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać szparagi i jak sprawić, by długo były świeże. Ta wiedza przyda się w sam raz na początek sezonu na to warzywo.

smażenie kotleta
13.04.2024 11:26 Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych

Kotlety schabowe mogą smakować znacznie lepiej. Wypróbuj ten przepis i zrób je na niedzielny obiad. Jeden składnik nada im niezwykłego smaku. Przekonaj się sama jakie są pyszne. Z pewnością nie pożałujesz.

kotlety rybne
12.04.2024 15:45 W każdy piątek smażę takie kotlety rybne. Smakują 100 razy lepiej od zwykłych mielonych

Pomysł na obiad na piątek? Oczywiście kotlety rybne! Choć wiele osób pamiętających PRL uważa je za wątpliwy przysmak, w wersji przygotowanej od zera w domowej kuchni mogą być doskonałym i pysznym posiłkiem.

rolada z mięsa mielonego
12.04.2024 08:26 Tę roladę robię na obiad praktycznie w każdy weekend. W moim domu to absolutny hit

Choć wszystkie składniki tego przepisu są dobrze znane, a nawet wykonanie wygląda znajomo, to efekt prezentuje się niezwykle egzotycznie. No i klops – można by powiedzieć. Może i klops – ale jaki!

kluski ze szpinakiem
11.04.2024 14:51 Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego dania

Nie gotuj ryżu ani ziemniaków do obiadu. Zrób te kluski ze szpinakiem, a podbijesz tym smacznym dodatkiem podniebienia domowników. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Koniecznie przekonaj się o tym sama.

serca drobiowe pod folią
11.04.2024 08:11 Weź serduszka, przykryj folią i ubij tłuczkiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę

Te superproste i niezwykłe w smaku kotleciki nadają się świetnie zarówno jako przekąska, jak i podstawa dobrego, zrównoważonego obiadu. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest rewelacyjny. Każdy powinien wypróbować ten przepis.

fasolka po bretońsku
10.04.2024 19:02 Oprócz kiełbasy do fasolki po bretońsku dodaję to mięso. Nic tak nie pasuje do tego dania

Fasolka po bretońsku jest daniem smacznym i sycącym. Zwykle daje się do niej kiełbasę, ale ja stawiam też na inne mięso. Docenią je smakosze, bo dzięki niemu fasolka po bretońsku wychodzi najlepiej.

obiad
10.04.2024 15:58 Zawiń wszystko w papier do pieczenia i wrzuć na patelnię. W chwilę zrobisz obiad na każdą kieszeń

Jeśli zastanawiasz się co zrobić na obiad? To przygotuj kurczaka! Zawiń najpierw wszystko w papier do pieczenia i wrzuć na patelnię. Efekt cię zaskoczy. Tani i pyszny obiad wkrótce trafi na twój stół.

żuchel
10.04.2024 15:13 Przepis na kaszubski żuchel dostałem od znajomej. W przygotowaniu tej babki ziemniaczanej kluczowa jest 1 zasada

Żuchel, czyli kaszubska babka ziemniaczana, to niezwykle proste danie z ziemniaków. Jego podobne warianty występują w dużej części Polski, jednak to jest wyjątkowe. Musisz tylko przestrzegać jednego szczegółu. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.

schabowe pod jajkiem sadzonym
10.04.2024 10:56 Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńsku

Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.

obiad z kiełbasy i zeimniaków
10.04.2024 08:03 Ścieram kiełbasę z ziemniakami i robię pyszne śniadanie. Jest 100 razy lepsze od jajecznicy i kanapek

Kanapki i jajecznica ci się przejadły? Koniecznie poznaj przepis na to pożywne śniadanie. Niektóre składniki mogą zaskakiwać, ale zaufaj mi. Po nim będziesz mieć siłę na udany początek dnia.

flammkuchen
09.04.2024 19:35 Zagnieć mąkę z wodą i olejem. Na ten placek położysz dosłownie wszystko

Z mąki i wody błyskawicznie stworzysz najprostszy podpłomyk i położysz na nim, co tylko chcesz. Potrzebne produkty kosztują grosze, a ostateczny smak tego dania zależy tylko od twojej fantazji. To wyjątkowo uniwersalne i wdzięczne danie.

leczo na miseczce
09.04.2024 17:12 Wiosną i latem zawsze wrzucam do leczo to warzywo. Taki obiad zrobisz w 30 minut

Prosta i superszybka warzywna potrawka to danie, które nigdy się nie znudzi. Wystarczy pokroić w kostkę kilka prostych składników, by przygotować lekki obiad doskonały w ciepłych porach roku. Warto pamiętać przy tym o kilku warzywach, które nadają mu tej lekkości.

nacinanie piersi z kurczaka
09.04.2024 12:16 Nacinam filet z kurczaka i duszę go w tym sosie. Zrobienie takiego obiadu zajmuje mi 15 minut.

Nie masz czasu gotować obiadu? Poznaj ten przepis i zrób szybki, a zarazem smaczny obiad z kurczaka. Gwarantuję ci, że rodzina będzie zachwycona, a ty nie stracisz na gotowanie zbyt wiele czasu. Przyrządzenie mięsa zajmie kilkanaście minut.