Befsztyk wołowy z pieczarkami to pomysł na wykwintny obiad lub kolację, jak z najlepszej restauracji. Soczysta wołowina podana z pieczarkami duszonymi w winie z dodatkiem rozmarynu to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami.Befsztyk wołowy z pieczarkami podaj z bagietką, grzanką, pieczywem czosnkowym. Świetnym dodatkiem są również ziemniaki w mundurkach. Do befsztyku z pieczarkami podaj ulubione warzywa, np. fasolkę lub szparagi, a danie będzie idealne. Długość smażenia befsztyku zależy od preferencji, zwykle smaży się go od 3 do 8 minut z każdej strony: 3-5 minut to befsztyk średnio wysmażony, 5-8 minut dobrze wysmażony. Befsztyk smaż na patelni grillowej i na oliwie z oliwek, będzie idealny.Żeby mięso nie było twarde, wyjmij je z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem, żeby dobrze się zagrzało. Nie sól mięsa przed smażeniem, w ten sposób zamkniesz włókna i pory, a mięso będzie twarde i pozbawione smaku, polędwicę solimy zawsze po usmażeniu.Jeśli szukasz pomysłu na wołowinę- tu dowiesz się, jak przyrządzić antrykot wołowy, jest wyśmienity.
Wołowina z warzywami to pomysł na wyśmienitą, mięsną potrawkę, idealną na obiad. Duszona wołowina jest miękka, soczysta, a warzywa, jak fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, dodają jej niezwykłego smaku i aromatu. Poznaj przepis na wołowinę z warzywami.Szybkie, jednogarnkowe dania to genialny pomysł na pożywny obiad i w weekend i w tygodniu, kiedy mamy znacznie mniej czasu. Wołowina będzie gotowa po około godzinie duszenia, będzie miękka, soczysta i wyśmienita. Ziemniaki koniecznie podsmaż z marchewką na cebuli i oliwie- będą idealne i znacznie wzbogacą smak dania.Do wołowiny duszonej zawsze dodawaj liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym mięso już w początkowej fazie duszenia zyska świetny smak. Danie dopraw słodką papryką mieloną, ziołami prowansalskimi i oczywiście świeżą natką pietruszki- będzie pysznie.Wołowinę z warzywami zrobisz również w bardziej orientalnym stylu, będzie równie smacznie- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką w gęstym sosie.
Pomysł na danie z grilla? Szaszłyki wieprzowe z papryką, cebulą i cukinią. Szaszłyki z łopatki wieprzowej i boczku wędzonego w aromatycznej marynacie na bazie oliwy z oliwek i musztardy są soczyste i bardzo smaczne. Sprawdź, jak zrobić szaszłyki wieprzowe.Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań z grilla. Zarówno mięso, jak i warzywa pięknie pachną, wyglądają bardzo apetycznie i są przepyszne. Szaszłyki przygotowuję zawsze kilka godzin przed grillowaniem- wieprzowina i warzywa będą najlepsze, kiedy będą marynować się minimum 2 godziny.Do marynaty zawsze dodaję sok z cytryny, jest niewyczuwalny, jednak bardzo skutecznie rozpulchnia włókna mięsa, dzięki czemu wieprzowina jest soczysta i bardzo delikatna. Do nabijana szaszłyków możesz również wykorzystać pomidorki koktajlowe, pieczarki, kolbę kukurydzy, wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.Grillowane szaszłyki smakują rewelacyjnie podane z sosem tzatziki, pieczywem i lekką sałatką. Moim grillowym hitem jest klasyczna sałatka grecka, która genialnie pasuje również do karkówki, kiełbasy, kurczaka i wielu innych potraw z grilla.Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką, są lekkie i pyszne.
Zupa gulaszowa z łopatki wołowej z papryką, cukinią, ziemniakami i marchewką to wyśmienity pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa gulaszowa to danie jednogarnkowe, proste i przede wszystkim pyszne i pożywne. Poznaj przepis na zupę gulaszową z łopatki.Zupa gulaszowa z łopatki wołowej to smaczna, aromatyczna i niezwykle rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na zwykły obiad, jak i danie na większą uroczystość, czy wizytę gości. Łopatka wołowa świetnie nadaje się do zup mięsnych, jest tłusta, dzięki czemu uwalnia więcej aromatu.Zupę ugotuj na bulionie wołowym- tu poznasz przepis na domowy bulion, z którego zrobisz również pyszne sosy, a także domowe i pozbawione konserwantów kostki rosołowe. Zupę koniecznie dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, a także ziołami prowansalskimi, wyjdzie idealna.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne dania-tu poznasz przepis na zupę węgierską z karpia, zupa nie ma sobie równych.
Placki ziemniaczane z twarogiem to pomysł na pyszny obiad dla dużych i małych. Placki ziemniaczane z farszem z twarogu i cebulki rozpływają się w ustach, są lekkie, świeże i bardzo puszyste. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z twarogiem.Szukasz pomysłu na obiad lub podwieczorek dla swoich najbliższych? Przygotuj im wyśmienite placuszki ziemniaczane z twarogowym farszem, są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków, są lżejsze, bardziej puszyste i smakują nawet największym niejadkom.Placki z twarogiem przygotujesz błyskawicznie, sprawdzą się więc w nawet najbardziej zabiegany dzień. Placuszki podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną, idealnie pasują do całego dania i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.Placki zawszę robię z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ mają o wiele mniej wody, niż młode ziemniaki. Do placków świetnie sprawdzą się również odmiany mączne, jak Irys, Orlik, które mają dużo skrobi. Odmiany te są idealne do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na lekkie placki ziemniaczane- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ze szpinakiem od Ani Stalmach, rozpływają się w ustach.
Pomysł na lekki, pożywny obiad? Zupa brokułowa z ziemniakami- jest aromatyczna, pełna smaku i zdrowa. Zupa jest bardzo prosta i szybka do ugotowania, a wywar warzywny dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa cały organizm. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułową z ziemniakami.Zupa brokułowa z ziemniakami to świetne danie obiadowe dla każdego. Zupę gotuję z całego brokuła, kroję również łodygę i dodaję ją do wywaru, dzięki czemu wzmacniam jej smak- tu sprawdzisz, jak jeszcze wykorzystać łodygę brokuła w kuchni. Przed gotowaniem wszystkie warzywa podsmażam na oliwie z oliwek- wtedy uwalniam cały smak włoszczyzny. Aromatyczny wywar wzmacnia podbija smak całej zupy i sprawia, że danie wzmacnia odporność i mocno rozgrzewa.Do zupy dodaję odrobinę śmietany, żeby ją zabielić. Doprawiam ją do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Przyprawa jest idealna do dań z brokułami i śmietaną- jest lekko pikantna i korzenna i wzmacnia smak warzyw i śmietanki.Pomysł na drugie danie z brokułem? Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym, danie jest zbilansowane, pożywne i pyszne, a przygotujesz je błyskawicznie.
Gołąbki nie są znane jedynie w Polsce - ludzie z wielu zakątków świata uwielbiają cieszyć się ich smakiem. Dzisiaj pokazujemy zupełnie nową odsłoną tego dania z Turcji, w której kapustę parzy się, wlewając do niej mieszankę wody i mleka. Dzięki temu liście nabierają łagodnego smaku i jeszcze większej delikatności. Klasyczne polskie gołąbki zna każdy Polak. Mięsno-ryżowy farsz, zawinięty w liście białej kapusty, duszone i podane w gęstym, aromatycznym pomidorowym sosie są w końcu idealnym obiadem - szczególnie, jeśli połączy się gołąbki z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Czasem warto wyjść poza strefę swojego komfortu i przetestować nowe smaki oraz metody gotowania. Tureckie gołąbki, dzięki nowatorskiemu sposobowi gotowania kapusty z mlekiem, zachwycają każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.
Nie wiesz co tym razem podać do obiadu? Jeśli tylko masz pod ręką marchew i gruszkę z łatwością przygotujesz smaczną surówkę. Te dwa składniki wraz z migdałami tworzą kompozycję, która pasuje zarówno do drobiu, jak i do mięsa ryby. Koniecznie spróbujcie. Surówki są doskonałym obiadowym dodatkiem, po który warto sięgać jak najczęściej. Jabłka z selerem czy wyrazistego specjału z pora z pewnością już próbowaliście, dlatego też tym razem proponujemy wam wyśmienite połączenie marchewki i gruszki. Dodamy do nich garść migdałów, by surówka przyjemnie chrupała. Skusicie się?
Bitki wołowe od Ani Starmach to świetny pomysł na rodzinny obiad. Duszona z cebulką i warzywami, miękka wołowina wprost rozpływa się w ustach. Sos do bitek na bazie mięsa, chrzanu i śmietany jest bardzo aromatyczny i doskonale uzupełnia smak wołowiny. Poznaj przepis na bitki wołowe babci od Ani Starmach.Bitki wołowe w sosie własnym z cebulką to jedno z lepszych dań obiadowych z mięsa wołowego, jakie jadłam. Duszone mięso jest idealnie miękkie, soczyste i delikatne, a otulone kremowym sosem z dodatkiem śmietany i chrzanu, nabiera doskonałego smaku- tradycyjne bitki wołowe babcie to danie, którego musisz spróbować.Bitki podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi z koperkiem. Zasze dodaję również świeży akcent w postaci warzyw. Do wołowiny idealne będą buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub warzywa blanszowane bądź gotowane na parze. Całość tworzy zestaw, który smakuje każdemu.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad z mięsa wołowego- tu poznasz przepis na zrazy wołowe z cebulką i ogórkiem, są proste w przygotowaniu i przepyszne.
Boczniaki smażone na patelni grillowej to pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Grzyby smakują najlepiej, kiedy przygotujesz do nich aromatyczną marynatę. Jak przygotować boczniaki? Jaka marynata do boczniaków? Jak długo smażyć boczniaki?Boczniaki są coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Są doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, boczniaki są więc dobrym zamiennikiem mięsa, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.Boczniaki grillowane smakują wyśmienicie. Ładne, zarumienione, lekko chrupiące wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj do nich marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny- wyjdą doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne boczniaki- tu poznasz przepis na boczniaki panierowane, idealne na obiad.
Puree z ciecierzycy to świetny dodatek do obiadu, np. ryb, drobiu lub jagnięciny. Puree doskonale sprawdza się również jako pasta kanapkowa, z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Poznaj przepis na puree z ciecierzycy z pieczoną cebulą i pastą sezamową.Puree z ciecierzycy jest pysznym dodatkiem obiadowym, a także pastą kanapkową, która zawsze znika błyskawicznie. Do puree dodaję pieczoną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i tahini.Tahini, czyli pasta sezamowa, ma bardzo wyraźny smak i doskonale łączy się z ciecierzycą, nadając jej sezamowej nuty. Tahini jest wydajna i prosta w przechowywaniu- po odkręceniu słoiczka z pastą, wlej na wierzch oliwę z oliwek, dzięki czemu tahini będzie świeża przez wiele dni.Puree z ciecierzycy świetnie pasuje do jagnięciny, ryb, drobiu, nadając im ciekawy smak. Danie podane z aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji i właśnie tak smakują- tu poznasz przepis na pieczony udziec jagnięcy, podaj go z puree z cieciorki, a będzie pysznie.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z piekarnika to pomysł na prosty i wyśmienity obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę. Tak przygotowane polędwiczki sprawdzą się na zwykły obiad, a także na spotkania w większym gronie, święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem, które ma uniwersalny smak i dzięki temu przygotujesz ją na wiele różnych sposobów. Polędwica obsmażona na oliwie z suszonych pomidorów, a następnie pieczona jest miękka i przepyszna.Polędwiczki zapiecz w suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku i cebulki, które również usmaż wcześniej na oliwie z pomidorów. W ten sposób całe danie nabierze fenomenalnego smaku suszonych warzyw. Pod koniec pieczenia dodaj śmietankę, która ładnie wykończy całe danie, tworząc aksamitny sos.Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podaj np. z puree z ziemniaków lub ziemniakami opiekanymi. Bardzo smacznym połączeniem są również warzywa grillowane, które również przygotujesz błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.
Kotlety z piersi z kurczaka zwykle nie wywołują zbytniej ekscytacji, jednak poniższy przepis może zachwycić nawet największego niejadka. Drobiowe kotlety marynowane w maślance i obtoczone w krakersach wyróżniają się intensywnym smakiem, chrupkością oraz soczystym mięsem. Dużą zaletą jest również pieczenie ich w piekarniku, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne. Kotlety drobiowe w panierce z krakersów nie tylko są przepyszną obiadową propozycją, lecz dodatkowo robi się je zaskakująco prosto. Danie nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy. Marynowanie mięsa w maślance ma kolosalny wpływ na miękkość oraz soczystość kurczaka. Maślanka dzięki zawartości enzymów, a także kwaśnemu pH, sprawdza się w tym celu idealnie.
Wszyscy dobrze znamy tradycyjne gołąbki duszone w sosie pomidorowym, którymi zajada się cała Polska. Dzisiaj jednak prezentujemy genialny babciny patent na gołąbki bez sosu, które podsmaża się na smalcu. Taka technika pozwala skarmelizować kapustę, dodając jej więcej smaku, a także zachować soczystość i delikatność farszu. Klasyczne gołąbki, które dusi się w sosie pomidorowym, są codziennością, która niektórym mogła się już dawno znudzić. Aby temu zaradzić, warto eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe pomysły. Babcine gołąbki bez sosu, za to smażone na smalcu, szybko odświeżą twój jadłospis. Mimo iż receptura wymaga włożenia nieco wysiłku, każda chwila spędzona w kuchni jest warta smaku, jaki można później poczuć. Przepis na gołąbki bez sosu pomidorowego Składniki:1 główka kapusty 500 g mielonej wieprzowiny 100 g ryżu 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sól smalec Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. W drugim garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści i z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. Do miski włóż mięso, posiekaną drobną cebulę, siekany czosnek, ryż, jajko oraz wszystkie sypkie przyprawy. Wymieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóż brzydkie wierzchnie liście, a na nich połóż gołąbki. Zalej je wodą po gotowaniu kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Duś całość przez 60 minut. Przed podaniem podsmaż każdego gołąbka na smalcu, aż z każdej strony ładnie się zrumienią. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.Źródło zdjęcia: canva/despotodstiga, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję SmakoszyCo zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste? Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepieniaŹródło: domowe-potrawy.plZapraszamy na nasz Instagram
Większość z nas zawsze ma dostępne pod ręką podstawowe produkty, takie jak jajka, śmietana czy makaron. To właśnie te składniki stanowią podstawę prostego, pysznego i ekspresowego dania z przepisu poniżej. Receptura pokazuje, że smaczne potrawy wcale nie muszą składać się jedynie z drogich produktów. Makaron z jajkiem i śmietaną jest banalną w gotowaniu propozycją obiadową, z którą każdy bez żadnych problemów sobie poradzi. Wystarczy mieć podstawowe składniki w kuchni, a nie będzie potrzeby nawet iść do sklepu. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest energicznie i szybkie mieszanie po wlaniu masy jajeczno-śmietanowej do makaronu. Nie można bowiem dopuścić do ścięcia się jajek, które stałyby się wtedy zwykłą jajecznicą.
Obierki z ziemniaków stanowią duży procent odpadków, które codziennie produkowane są przez gospodarstwa domowe. Nie warto ich jednak wyrzucać, gdyż można zrobić przy ich pomocy pyszny bulion. Przepis na wywar zaprezentowała Ewa Wachowicz, a niżej zdradzamy cały krok po kroku. Ziemniaki najczęściej obiera się bezpośrednio nad koszem na śmieci, aby ułatwić sobie sprzątanie. Znane osobistości, takie jak Ewa Wachowicz, zachęcają jednak do zbierania ich, ponieważ cały czas mają dużą wartość kulinarną. Na ich bazie można bowiem ugotować pyszny i esencjonalny wywar warzywny, który w smaku bardzo przypomina klasyczny rosół. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć przyjemne nasycenie.
Pomysł na wegański obiad? Makaron w sosie pietruszkowym z orzeszkami pinii. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i mocno zbilansowane, dostarczy Ci więc energii na wiele godzin. Poznaj przepis na wyśmienity, wegański sos do makaronu.Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł. Wegańskie sosy świetnie łączą się z nitkami, świderkami, wstążkami, makaronem penne, tworząc tym samym wyśmienite i zbilansowane danie dla całej rodziny.Sos na bazie oliwy, pietruszki i orzechów jest jednym z lepszych sosów wegańskich, jaki jadłam. Jest świeży, wiosenny, lekki i pełen aromatu. Wyczuwalny w nim jest każdy składnik, sprawiając, że całe danie rozpływa się w ustach.Może wegański obiad na słodko? Tu poznasz przepis na wegańskie naleśniki bez mleka i jajek. Są lekkie i pyszne. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a znikną błyskawicznie.
Klasyczna pomidorowa pojawia się dość często na naszych stołach. Dzięki patentowi Jakuba Kuronia przygotujecie jej smaczną kremową wersję. Wszystko za sprawą dodanego do niej żółtka. Koniecznie spróbujcie tego sposobu. Istnieje wiele przepisów na smaczną pomidorową. Podawaliśmy wam m.in. recepturę z wykorzystaniem soczewicy czy mleka kokosowego. Tym razem przedstawiamy bardziej tradycyjną wersję specjału. Dodane w przepisie żółtko i śmietana sprawią, że zupa wyjdzie delikatna i niezwykle kremowa. Takiej jeszcze nie jedliście.
Tradycyjny rosół jest smaczną i rozgrzewającą zupą, którą w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Mniej oczywistym, a wartym rozważenia dodatkiem jest kurkuma. Pikantny korzeń nada daniu pięknej złotej barwy i wzbogaci je o wiele cennych składników odżywczych. Istnieje wiele smacznych wersji rosołu. Wystarczy wspomnieć rozgrzewającą recepturę babci Tereski czy wyjątkowy bezmięsny rosół bogaty w nuty umami. Wsypując kurkumę, również uzyskamy niezwykle smaczną i zdrową porcję zupy. Sprawdźcie, dlaczego warto użyć akurat tej przyprawy.
Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie? Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.
Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.
Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.
Szukacie niebanalnego pomysłu na przyrządzenie ziemniaków? Podajcie je z gzikiem. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak warzywa idealnie komponuje się z delikatnym serem z nutą cebulki. Koniecznie go wypróbujcie. Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, z które z łatwością można przyrządzić wiele smacznych dań takich jak np. zapiekanka z sosem beszamelowym czy klasyczne purée. Gotowane w skórce ziemniak będzie zdrowy, gdy podamy go w wyjątkowo sycącej wersji z gzikiem. Twaróg z odrobiną śmietany doskonale podkreśla kremowość ziemniaczanego miąższu.
Kotlety mielone są proste do zrobienia, ale stwarzają dużo możliwości do urozmaicania ich smaku. Wystarczy bowiem dodać do nich trochę ziół, pikantnego sosu czy rozdrobnionych warzyw, by odmieniły swój charakter. Dziś przedstawimy wam sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych. Klasyczne kotlety mielone składają się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka, cebuli i przypraw. My jednak postanowiliśmy wzbogacić je o dodatek, który nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też sprawi, że kotlety staną się bardziej miękkie i soczyste. Tym sekretnym składnikiem będą pieczarki. Pieczarki dodają mielonym miękkości i soczystości, dzięki temu, że zawierają dużo wody. Co prawda wcześniej je podsmażamy, by wydobyć z nich więcej smaku, jednak i tak zostaje w nich dużo płynu.
Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia. Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.
Zupa fasolowa przepisu babci to pomysł na bardzo pożywne danie. Tradycyjna fasolowa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Zupa gotowana na żeberkach, boczku i włoszczyźnie ma również rewelacyjny smak. Poznaj przepis babci na zupę fasolową.Zupa fasolowa to jedna z tradycyjnych, domowych zup, które gotowały nasze babcie i mamy. Zupa z fasoli jest bardzo gęsta, aromatyczna i pyszna. Zupę koniecznie ugotuj na żeberkach i wędzonym boczku- tak smakuje najlepiej.Fasolową ugotuj z surowej fasoli, musisz ją jednak namoczyć dzień przed gotowaniem i zostać na całą noc, żeby dobrze zmiękła. Zupa fasolowa jest ciężka, dlatego też do moczonej fasoli dodaj szczyptę majeranku i kminku. Zioła skutecznie zneutralizują substancje odpowiedzialne za wzdęcia. Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest wyśmienita.
Kalafior pieczony w plastrach to lekka propozycja lunchowa i obiadowa dla każdego smakosza. Steki z kalafiora przyrumienione na patelni grillowej, następnie dopieczone w piekarniku mają wyśmienity smak. Plastry kalafiora podaj z ostrą papryczką i posiekanymi ziołami, będzie zdrowo i pysznie.Kalafior pieczony w plastrach to świetne danie zarówno na obiad, jak i podwieczorek, lunch i kolację na ciepło. Pieczony kalafior uwalnia lekko orzechową nutę, a oprószony dodatkowo papryką, solą i pieprzem smakuje wybornie. Kalafiora pieczonego podaję z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posiekaną zieleniną i ostrą papryczką chili. Do tego świeża bagietka i kolacja gotowa. Jeśli chcesz zrobić teki z kalafiora na obiad, zrób również frytki pieczone lub ziemniaki opiekane i podaj z lekką surówką, będzie pysznie.Jeśli szukasz pomysłu na warzywny kotlet- tu poznasz przepis na kotlet z buraka, będzie świetny zarówno do obiadu, jak i burgerów wegetariańskich.