W każdym domu gołąbki przygotowuje się nieco inaczej, najczęściej zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Najważniejszym elementem tego dania jest farsz, dlatego warto znać przyprawy, którymi najlepiej się go doprawia. Aby uzyskać pyszny smak, dodaj do niego tymianek, oregano czy zioła prowansalskie. Gołąbki stanowią bardzo ważny element tradycyjnej polskiej sztuki kulinarnej i zajmują równie zaszczytne miejsce, co kotlety schabowe czy bigos. Wielu Polaków nie wyobraża sobie choćby jednego tygodnia bez gołąbków na swoim talerzu. Ogromna popularność tej potrawy sprawia, że opracowanych zostało mnóstwo pomysłów na jej doprawienie, co może wywoływać nieco zamieszania. Niżej zdradzamy jakie przyprawy najlepiej pasują do gołąbków.
Panierowane w bułce tartej mielone mogą się znudzić. Chrupiącą otoczkę warto urozmaicić, zamieniając popularny składnik na rozdrobnione płatki kukurydziane. Proste w przygotowaniu danie zachwyci waszych bliskich smakiem. Spróbujecie? Ostatnio pisaliśmy jak przyrządzić mielone z dodatkiem buraczka czy czerwonej cebuli i marchewki. Tym razem podpowiadamy jak zmienić panierkę, by uzyskać niebagatelne danie, które posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie nasz nowy patent na mielone — lepszych nie jedliście.
Sos śmietanowy do pulpetów to smaczny, lekki, kremowy sos, dzięki któremu pulpety smakują wyśmienicie. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj również ulubioną zieleninę- natkę pietruszki lub koperek, a będzie przepysznie. Poznaj niezawodny przepis na sos śmietanowy do pulpetów.Pulpety to danie, które wszyscy doskonale znamy. Delikatne, aromatyczne kuleczki z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi rozpływają się w ustach. Pulpety najlepiej smakują z sosem: śmietanowym, kurkowym, koperkowym i pomidorowym. Sos śmietanowy to bardzo prosty sos, który dzięki przyprawom i zieleninie ma złożony smak. Sos jest gęsty, kremowy i jest pysznym wykończeniem całego obiadu- podaj pulpety z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i całość polej sosem, a wszyscy będą zachwyceni. Przed wlaniem śmietany do garnka, zahartuj ją z mąką i odrobiną zimnej wody. W ten sposób unikniesz zważenia lub powstania grudek, które wyglądają nieestetycznie i psują smak sosu. Do sosu śmietanowego dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, wyjdzie pysznie.Pulpety zrobisz nie tylko z wieprzowiny lub indyka- tu poznasz przepis na pyszne pulpety wołowe, są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Proponujemy przedwojenne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Zrobisz je szybko i z niewyszukanych składników. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki, wytłuczesz je, wymieszasz z kilkoma dodatkami, a potem uformujesz z nich kotlety, skrywając w środku aromatyczną niespodziankę. Na koniec pozostanie ci je tylko usmażyć. Lubimy ziemniaki za ich neutralny smak, uniwersalność, cenę i dostępność. Choć zwykle lądują na talerzach w charakterze dodatku do obiadu, to można z nich przygotować pyszne dania. Choćby takie jak to, które za chwilę przygotujemy. Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami jest przedwojenny. Można więc się spodziewać tradycyjnej metody przygotowania i tylko niezbędnych składników. Efekt za to jest bardzo smaczny. Jeśli chcecie, farsz do kotletów możecie też zrobić z grzybów suszonych.
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to pomysł na szybki i pyszny obiad, nie tylko w Wielkanoc. Zapiekanka z ziemniaków, cebulki i kiełbasy z dodatkiem aromatycznych ziół to klasyka, której musisz spróbować. Poznaj przepis na błyskawiczne danie- białą kiełbasę pieczoną z ziemniakami.Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to nie tylko smaczne i pożywne danie, jest również bardzo szybkie, tanie i proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje obranie ziemniaków. Zapiekankę doprawiam suszonym majerankiem, oliwą z oliwek, natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki po upieczeniu będą miały świetny smak. Kiełbasa biała zapieczona w piekarniku jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Po 30-40 minutach pieczenia zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego, żeby przyrumienić skórkę i żeby stała się chrupiąca. Kiełbasy zapieczone z ziemniakami smakują świetnie, kiedy podasz je z musztardą, tartym chrzanem lub sosem chrzanowym.Na Wielkanoc przygotuj również barszcz biały na domowym zakwasie i pasztet ze śliwką suszoną, pasztet będzie idealny na kolację, barszcz- na uroczyste śniadanie lub obiad.
Klasyczny rosół swój smak nabiera dzięki długiemu gotowaniu warzyw, przypraw oraz mięs. Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tej zupy. Niżej prezentujemy przepis na rosół z pieczonych warzyw, który zachwyca głębokim kolorem oraz wyjątkowo wyrazistym aromatem.Rosół z pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować mocnego i esencjonalnego bulionu, a zarazem nie chcą jeść mięsa. Wykorzystanie pieczonych warzyw rozwiązuje problem braku drobiu czy wołowiny. Podczas pieczenia powierzchnia warzyw karmelizuje się i zachodzi reakcja maillarda, która sprawia, że wszystko smakuje i wygląda lepiej. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak uzyskać taki efekt.
Mamy dla was doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotujcie obłędny schab duszony w ketchupie i śmietanie. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne, choć nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy zmieszać ketchup ze śmietaną, sosem zalać schab i całość zapiec. Schab jest wszechstronnym kawałkiem mięsa. Choć zwykle zamieniamy go w kotlety schabowe, to jednak można go też piec w całości, przyrządzać z jego dodatkiem potrawki, dusić go i zapiekać. Nasze danie jest z pogranicza duszonych i zapiekanych. Przyrządzamy je w piekarniku, który oczywiście kojarzy się z pieczeniem. Jednak wcześniejsze zalanie schabu sosem sprawia, że mięso przy okazji się w nim dusi, w wyniku czego jest miękkie i soczyste.
Zupa jarzynowa jest lekką, kolorową, wiosenną zupą, którą ugotujesz z dodatkiem każdych warzyw. Zupa jest prawdziwą bombą witaminową i jest bardzo aromatyczna, a dobrze doprawiona smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej w zupie jarzynowej. Zupa jarzynowa to zupa idealna na zrobienie porządku w lodówce, wykorzystasz do niej każde warzywo- np. włoszczyznę rosołową, pomidory, paprykę, kalafior, fasolę, brokuły. Z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsza jarzynowa wychodzi z totalnego miksu warzyw. Zupę jarzynową ugotujesz na samych warzywach lub udku drobiowym, wszystko zależy od tego, na jaką wersję zupy masz ochotę. Danie możesz zabielić lub podać bez śmietany, oprószyć koperkiem lub natką pietruszki, wszystko zależy od preferencji smakowych.W zupie warzywnej bardzo ważną rolę odgrywają również przyprawy. Zupę ugotujesz w wersji tradycyjnej lub korzennej- jest bardziej aromatyczna i dodatkowo rozgrzewa. Sprawdź, jakie przyprawy warto dodać do zupy jarzynowej. W tym artykule poznasz sekret idealnego rosołu, na jakim mięsie go ugotować, jakie warzywa dodać i czym doprawić, żeby wyszedł doskonale.
Obiad bez surówki jest niepełnym posiłkiem, dlatego praktycznie w każdym domu przygotowuje się ją codziennie. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego stworzyła wyjątkowy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Dodaje do niej paprykę, marchew i jabłko, co jest znakomitym połączeniem. Surówka siostry Anastazji charakteryzuje się ogromną chrupkością, soczystością i różnorodnością smaków. Duża ilość świeżych warzyw i owoców to także konieczność, aby zachować dobre zdrowie i kondycję - z nich pochodzi w końcu znaczna część witamin.
Kotlety mielone kojarzą się raczej z ciężkostrawnym jedzeniem, które nie tylko ciąży na żołądku, lecz wymaga długiego przygotowania. Anna Lewandowska sporządziła swoja własną wersję mielonych z burakami. Takie kotlety są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiejsze w trawieniu - przez co można zjeść ich nieco więcej. Kotlety mielone według Anny Lewandowskiej wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zalegać w brzuchu przez wiele godzin. Dietetyczka pokazała, że w bardzo łatwy sposób i niską ceną można cieszyć się smakiem lekkich mielonych. Sportsmenka dodaje do nich buraki, co pozwala uzyskać im piękną, lekko burgundową barwę, a także słodki smak. Same kotlety złożone są z kolei jedynie z buraków, mielonego mięsa i przypraw, dlatego każdy z łatwością może je zrobić.
Sos śmietanowy do pizzy carbonara to biały, kremowy sos, z którego przygotujesz jedną z klasycznych, włoskich pizz- carbonarrę. Pizza na sosie śmietanowym z boczkiem, cebulą, parmezanem i jajkiem to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara, jakie składniki dodać i jak zrobić ciasto na włoską pizzę.Pizza carbonarra to klasyka. Cienkie ciasto, boczek, ser, jajko i biały sos śmietanowy to idealne połączenie, dzięki któremu carbonara stała się jedną z najbardziej popularnych, włoskich pizz. Carbonara jest w menu w każdej pizzerii i restauracji, w której również podawane są placki, możesz ją jednak zrobić samodzielnie w bardzo prosty sposób- będzie przepyszna.Sekretem każdej pizzy jest ciasto i dobry sos- w tym artykule poznasz prosty przepis na tradycyjne ciasto włoskie i dowiesz się, jak piec pizzę w piekarniku i z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Sos śmietanowy do carbonary to sos doprawiony przyrumienioną szalotką i czosnkiem, warzywa dodają charakteru i wyraźnego smaku. Pamiętaj, że śmietana musi mieć temperaturę pokojową, zanim wlejesz ją na patelnię. W przeciwnym razie może się zważyć lub powstaną grudki. Mąkę do sosu wymieszaj wcześniej z odrobiną wody, żeby również zapobiec stworzeniu się zbrylonych grudek, które zepsują smak sosu.Carbonara to również świetne wydanie włoskiej pasty- tu poznasz przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie, idealny na szybki i pożywny lunch lub obiad.
Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety są lekkie i tak smaczne, że posmakują nawet największym miłośnikom mięsa. Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu z koperkiem i gałką muszkatołową to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Sprawdź, jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora- prosty pomysł na obiad.Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu bez panierki to lekka i prosta propozycja obiadowa dla każdego, nawet największego fana tradycyjnych kotletów. Danie z kalafiora i tofu ma świetny smak- jest doprawione świeżym koperkiem, czosnkiem, szalotką i gałką muszkatołową, która dodaje kotletom charakteru i lekkiej ostrości. Do kotletów dodałam odrobinę mleka sojowego, aby dodatkowo nawilżyć całą masę i żeby była bardziej plastyczna i łatwiejsza w formowaniu. Kalafiora podzieliłam przed gotowaniem na malutkie różyczki, żeby szybciej rozgnieść je na gładką masę. Do kotletów zwykle podaję puree z topinamburu i lekką surówkę z kapusty lub pomidorów. Tak przygotowanie danie wychodzi za każdym razem i zawsze bardzo wszystkim smakuje. Kotleciki to również świetny pomysł na lunch do pracy- odgrzane nie tracą smaku.Pomysł na wegetariańskie śniadanie z fotu? Tufucznica- tu poznasz przepis na jajecznicę z tofu, jest pyszna i doda Ci energii na wiele godzin.
Jeśli zastanawiacie się co szybko i tanio przygotować na dzisiejszy obiad, możecie skorzystać z podpowiedzi znanej dziennikarki. Prezentujemy przepis Katarzyny Bosackiej na pyszny obiad z 2,70 zł za porcję. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a domownicy z pewnością zachwycą się jego smakiem. Katarzyna Bosacka znana jest m.in. z programów „Wiem co jem" czy „MądrzeJEMY". Dziennikarka udziela w nich porad dotyczących zdrowego odżywiania. Udziela też wskazówek dotyczących dobrych wyborów w sklepach. Na YouTube prowadzi też swój kanał EkoBosacka, na którym przedstawiła ostatnio swój przepis na danie obiadowe za 2,70 zł. Tyle właśnie kosztuje porcja makaronu z sosem pesto rosso, na który zdradziła recepturę. Bosacka do jego przygotowania użyła produktów pochodzących z popularnej sieci handlowej. Są niedrogie, a dobrej jakości.Spójrzcie na kadr pochodzący z filmiku na kanale EkoBosacka na YouTube. To danie wygląda bardzo apetycznie, a jest błyskawiczne do zrobienia.
Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie rosołu drobiowego. Tym razem jednak proponujemy wam przyrządzenie jej na wywarze warzywnym z dodatkiem słodkiej papryki. Będzie pysznie, lekko i zdrowo. Spróbujecie? Niejednokrotnie prezentowaliśmy wam już wyjątkowe receptury na nieszablonowe zupy pomidorowe. Wystarczy wspomnieć ten rewelacyjny przepis na rozgrzewającą pomidorówkę z soczewicą czy delikatnie kwaśną wersję z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Jeżeli tamte przepisy przypadły wam do gustu, nowa wersja tej klasycznej zupy też ma szansę na dłużej zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Nikt się bowiem nie oprze pomidorowej doprawionej słodką suszoną czerwoną papryka.
Sos śmietanowy do ryby pieczonej, smażonej, grillowanej, to wyśmienity, gęsty sos doprawiony świeżym koperkiem, czosnkiem i cebulką, które nadają mu ciekawego, wyraźnego smaku. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do ryby i przygotuj doskonałe danie dla całej rodziny.Sos śmietanowy jest sosem, który świetnie łączy się i z rybami i z owocami morza. Jest lekki, kremowy, gęsty i doskonale doprawiony. Podsmażona na oliwie z oliwek cebulka z czosnkiem dodaje wyraźnego akcentu, koper natomiast aromatu i świeżości. Sos zrobisz w dosłownie 5-10 minut, jest więc błyskawicznym uzupełnieniem dania.Sos śmietanowy będzie idealny do łososia pieczonego, dorsza, sandacza, ryb smażonych i w panierce. Jeśli masz ochotę na wiosenny, wykwintny obiad- tu poznasz przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem, polej rybę sosem śmietanowym, a będzie idealna.Masz ochotę na rybę w panierce? W tym artykule dowiesz się, jak doprawić i ile smażyć dorsza w panierce, wyjdzie przepyszny i soczysty.
Udziec wołowy to pomysł na długo pieczoną wołowinę w marynacie, jasnym piwie i miodzie. Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne i soczyste, a podane z pieczarkami podsmażonymi na maśle, świeżą pietruszką i żurawiną smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na niezwykły przepis na udziec wołowy. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo smaczną i soczystą wołowinę, koniecznie przygotuj ją według poniższego przepisu. Pieczony przez 4 godziny niskiej temperaturze udziec ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Bardzo ważnym elementem pieczenia jest systematyczne obracanie mięsa, żeby równomiernie się upiekło.Udziec zamarynuj dobę przed pieczeniem, dzięki czemu najdzie przyprawami i będzie pięknie pachnieć. Wołowinę podaję z grzybkami podsmażonymi na maśle i konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśla smak całego dania. Do wołowiny piekę również ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli masz ochotę na wołowinę w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington, czyli tradycyjne, brytyjskie danie świąteczne.
Stogonow z wieprzowiny i pieczarek to pomysł na wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Mięsny strogonow z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na strogonow z wieprzowiny i pieczarek.Strognow, czyli potrawka z mięsa, warzyw, otulona gęstym, aromatycznym sosem to potrawa, którą wszyscy doskonale znamy i przygotowujemy ją głównie na większe uroczystości i spotkania w dużym gronie. Strogonow to jednak również pomysł na prosty i smaczny obiad w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na szybki i aromatyczny posiłek.Danie przygotowuję z wieprzowiny gulaszowej, kroję ją na jeszcze mniejsze kawałki, aby mięso było idealnie miękkie i aż rozpływało się w ustach. Do strogonowa dodaję ogórki kiszone, które wzmacniają smak dania, a także paprykę i pieczarki, które są absolutnie konieczne, żeby zrobić najlepszy strogonow.Jeśli masz ochotę na wyraźny w smaku, mięsny obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w niezwykłym sosie od Ewy Wachowicz.
Jak uratować rzadki żurek? Jak zagęścić żurek? Czym doprawić żurek? Te pytania bardzo często pojawiają się na forach kulinarnych. Jeśli ugotowałeś za rzadką zupę na Wielkanoc, koniecznie sprawdź, jak zagęścić żurek i czym go doprawić, aby był idealny.Żurek to gęsta, kwaśna i smaczna zupa. Żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym, podawanym głównie na świąteczne śniadanie lub obiad. Żurek gotowany na zakwasie żytnim z dodatkiem warzyw, kiełbasy, jajek i majeranku jest jedną z najsmaczniejszych, tradycyjnych zup.Zupa jest prosta do ugotowania, wystarczy jednak odrobina wody więcej, żeby żurek był rzadki. Sprawdź, jak go uratować w bardzo prosty sposób i co zrobić, jeśli po zagęszczeniu zupa straciła część smaku. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować żurek na zakwasie. Zakwas żytni możesz również przygotować samodzielnie, kilka dni przed gotowaniem żurku, zupa będzie wtedy jeszcze lepsza- tu poznasz przepis na idealny zakwas do żurku.
Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym. Delikatna wieprzowina dusza z pieczarkami, cebulką i ziołami, doprawiona śmietaną smakuje wybornie, jest soczysta i miękka. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym, idealne na obiad.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem bez kości, które posiada przerosty tłuszczu, nie usuwaj ich- tłuszcz w mięsie czerwonym jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego też jest bardzo cenny. Zawsze wybieraj idealnie różowe, świeże mięso. Polędwica, która zmieniła kolor na blady lub nawet żółty nie nadaje się do spożycia.Do polędwiczek wieprzowym w aromatycznym sosie śmietanowo- pieczarkowym podaję ziemniaki lub puree ziemniaczane, jest równie szybkie i pyszne, wszyscy je uwielbiają- tu poznasz prosty przepis na puree ziemniaczane do obiadu. Polędwiczki możesz dusić zarówno w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, jak i wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad jednogarnkowy- tu poznasz przepis na bitki schabowym w aksamitnym sosie chrzanowym.
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonały pomysł na proste danie jednogarnkowe o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Delikatne, miękkie i soczyste mięso w ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na bitki wołowe w sosie własnym na obiad.Bitki wołowe to wyśmienite, pożywne danie, idealne na obiad dla całej rodziny i na wizytę gości, każdy będzie zachwycony smakiem potrawy. Wołowina jest bardzo delikatna i soczysta, a gęsty, aromatyczny sos mięsny jest przysłowiową wisienką na torcie.Bitki podaj z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Możesz zrobić również czeskie knedliki, które doskonale łączą się z czerwonym mięsem i sosem. Danie podaj również z ogórkami kiszonymi, tartymi burakami lub czerwoną kapustą, a będzie doskonałe.Wołowina smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.
Rosół jest tradycyjną zupą, która gości w niemalże każdym domu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że do jej przygotowania warto użyć sosu sojowego. Przyprawa nada zupie głębokiego smaku i sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu. Wielu smakoszy rosół doprawia przy pomocy maggi. To duży błąd. Sos ten nie tylko zawiera wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, ale też całkowicie zdominuje smak dania. Zdecydowanie lepiej jest użyć sosu sojowego, który tylko uzupełni warzywno-mięsną kompozycję.
Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się? Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.
Znudził wam się panierowany filet z kurczaka? Dodajcie tartego sera żółtego, a mięsna otoczka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest prosty, a kotlety wychodzą soczyste i chrupiące jednocześnie. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już jak przygotować pyszny kotlet de volaille oraz filety z kurczaka w niezwykłej panierce z jogurtu i krakersów. Tym razem do bułki tartej dodamy porcję tartego sera żółtego. Smak nabierze charakteru, a wasz dom wypełni przyjemny zapach topionego ziołowego sera.
Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki. Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż.Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice, czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.
Rosół jest klasyczną polską zupą, którą gotujemy zwykle według sprawdzonych, rodzinnych receptur. Czasem jednak warto coś zmienić, by ulepszyć smak, aromat czy wygląd potrawy. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać do rosołu pomidora. Wrzućcie go w całości do garnka z gotującą się zupą, a zauważycie różnicę. Idealny rosół powinien być esencjonalny, aromatyczny i klarowny. Tylko wtedy mamy ochotę go zjeść i smakuje wybornie. Kluczem do tego sukcesu jest powolne gotowanie wywaru przez ok. 3 godziny. Oczywiście trzeba na niego przeznaczyć dobrej jakości składniki i w sporych ilościach, tak by rosół miał pełen smak.
Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na niedrogi obiad lub kolację. Możecie do niej dodać składniki, które macie właśnie pod ręką. Dziś podamy wam przepis na prostą i smaczną zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli. Te składniki doskonale się ze sobą komponują. Przekonajcie się o tym sami. Zapiekanki mają sporo zalet. Są tanie, robi się je szybko i nie ma przy nich dużo pracy. Rozdrobnione składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu, przyprawić i zalać sosem. Resztę pracy robi za nas piekarnik.
Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu, podana z żurawiną suszoną i orzechami włoskimi w sosie jogurtowo- musztardowym, to świetny pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu.Surówka z selera naciowego i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów to wyśmienity dodatek do obiadu. Surówka ma złożony smak- jest słodka i wytrawna jednocześnie. Kwaśne jabłka świetnie łączą się z lekko pikantnym selerem, orzechami i słodką żurawiną, a całość otulona jest aromatycznym sosem.Jabłka i seler naciowy oprósz cukrem i skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak, a jabłka nie ściemnieją w surówce. Do sosu wykorzystaj musztardę francuską- ma delikatny smak i całe ziarna gorczycy.Surówka z selera i jabłka dobrze łączy się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i rybami. Podaj ją np. z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, a będziesz zachwycony smakiem całej potrawy.Jeśli masz ochotę na niecodzienną surówkę obiadową- tu poznasz przepis na surówkę z selera korzeniowego z ananasem, jest przepyszna.
Pulpety wołowe na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie. Pulpety podaj z sosem śmietanowo- koperkowym lub pomidorowym, a błyskawicznie znikną z talerzy. Wołowe pulpeciki są świetnie doprawione, delikatne i bardzo soczyste. Sprawdź, jak zrobić pulpety wołowe z aromatycznym sosem.Pulpety wołowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pulpecików z mięsa mielonego wieprzowego, wołowina jest bardziej aromatyczna i soczysta, a odpowiednio wyrobiona i doprawiona jest miękka i pełna smaku.Do pulpetów przygotuj sos śmietanowo- koperkowy lub pomidorowy, każdy z nich ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z delikatną i soczystą wołowiną. Pulpeciki w sosie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub kaszą i ogórkiem kiszonym, tak smakują najlepiej.Szukasz pomysłu na obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie własnym, bitki to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.