Mamy dla was wiadomość z ostatniej chwili - partia klopsików z IKEI jest wycofywana przez Sanepid. Takie ostrzeżenie publiczne zostało wydane w dniu dzisiejszym. Niżej przedstawiamy jego szczegóły. Sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swoich zapasach. Główny Inspektorat Sanitarny czuwa nad naszym bezpieczeństwem dotyczącym m.in. kupowanej i spożywanej żywności. Gdy tylko pojawią się doniesienia stanowiące o możliwym, szkodliwym działaniu jakiegoś produktu, Sanepid błyskawicznie przekazuje je do informacji publicznej. Dzięki temu zwiększa się szansa, że unikniemy przykrych dolegliwości.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, dodając im lekkiego, świeżego akcentu. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem do obiadu.Kapusta czerwona dostępna jest w sklepach i warzywniakach niemal przez cały rok, jest delikatna, chrupiąca i bardzo zdrowa- zawiera białko roślinne, błonnik, potas i wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto więc włączyć ją do naszej diety.Surówka doskonale smakuje z niemal każdym daniem, z rybami, mięsem, warzywami. Moja ulubiona propozycja podania? Z roladą wołową, pyzami z mięsem lub kopytkami z cebulką, takie zestawy są przepyszne. Surówkę doprawiam cukrem i sokiem z cytryny, możesz zamienić sok na ocet, jednak sok ma delikatniejszy smak.Kapustę czerwoną przygotujesz również w jesienno- zimowej wersji- tu poznasz przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i cynamonem, jest doskonała do obiadu, rozgrzewa i syci.
Zupa chrzanowa wegańska to doskonały pomysł na jarski obiad. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Zupa chrzanowa to lekka, pyszna i mało kaloryczna propozycja obiadowa. Poznaj przepis na zupę chrzanową wegańską.Zupa chrzanowa wegańska to jedna z szybkich zup, które ugotujesz w pół godziny. Podsmażone na oliwie ziemniaki z cebulką nadają zupie doskonałego smaku, chrzan natomiast- charakteru i ostrości. Zupę podaj z koperkiem, który świetnie łączy się z chrzanem i innymi składnikami.Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu wzmocnisz jej smak i sprawisz, że będzie bardzo rozgrzewająca i pełna witamin. Wegański krem z ziemniaków i chrzanu smakuje nawet największym miłośnikom mięsa i każdy zawsze prosi o dokładkę. Do zupy dodaję 2 łyżki śmietany wegańskiej z mleka kokosowego, zupa jest wtedy bardziej aksamitna.Szukasz pomysłu na wegański obiad? Tu poznasz przepis na caldo verde, czyli portugalski krem z jarmużu, jest pyszny i zdrowy, możesz podać go również z tofu.
Zupa wegetariańska warzywna jest pyszną, kolorową zupą, idealną na obiad, lekki lunch lub kolację. Wywar do zupy gotowany na włoszczyźnie z natką pietruszki i lubczykiem ma fenomenalny smak i jest świetną bazą do wegetariańskiej jarzynowej. Poznaj przepis na zupę wegetariańską warzywną.Jeśli masz ochotę na bezmięsną, ale pożywną i równie aromatyczną zupę, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupa gotowana na wywarze z lubczykiem i innymi ziołami nie wymaga dodawania kostki rosołowej, danie jest więc lekkie, świeże i pozbawione sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku.Do zupy dodaj ulubione warzywa, które masz w lodówce lub zamrażalniku, dzięki czemu wykorzystasz je i się nie zmarnują. W domu miałam zielony groszek, resztkę kalafiora, brokuł, włoszczyznę i ziemniaki i to właśnie na nich ugotowałam wyśmienity obiad dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na smaczne dania wegetariańskie, ugotuj zupę z marchewki i soczewicy, jest sycąca i pyszna. Cukinia faszerowana z mozzarellą, oliwkami i innymi składnikami to również świetny pomysł na lekki i wegetariański obiad.
Kotlety schabowe są polskim, kultowym daniem. Ponieważ są proste do przygotowania i bardzo smaczne, serwujemy je od święta i na co dzień. Jednak przyrządzając je, można popełnić kilka błędów, przez które nie będą smakowały, jak należy. A wiesz, co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde? Z pewnością warto je rozbić równomiernie z obu stron. I co jeszcze jest istotne?Przygotowanie schabowych jest dość prostą sprawą. Jednak na każdym etapie, można popełnić błąd, który spowoduje, że nie wyjdą, takie jakbyśmy chcieli. A najsmaczniejszy kotlet schabowy powinien być kruchy i soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Zobacz. co zrobić, by twoje kotlety takie były.
Surówka z młodej kapusty i marchewki do obiadu to lekki i smaczny dodatek do dań mięsnych, warzywnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i marchewki bez dodatku majonezu, czyli bombę witaminową na talerzu.Surówka z młodej kapusty i marchewki to błyskawiczna surówka, którą zrobisz w dosłownie 10 minut. Surówka jest lekka, świeża i rewelacyjna w smaku, jest również bardzo uniwersalna- pasuje do każdego dania, np. do żeberek, pieczonego kurczaka, schabu i smażonych ryb. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa- kapusta, marchew i ogórek to przede wszystkim źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku. Świeży koperek natomiast działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Z młodej kapusty ugotujesz wiele smacznych dań- tu poznasz przepis na lekki kapuśniak z młodej kapusty, idealny w letnie, upalne dni. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bigos z młodej kapusty, wychodzi za każdym razem.
Przyrządzacie mielone, lecz za każdym razem wychodzą wam zbite i rozpadają się? Zamiast jajek użyjcie majonezu. Jego dodatek sprawi, że mielone będę delikatne i tak soczyste, jak nigdy wcześniej. Zdziwicie się, jak wiele zmieni użycie go zamiast jaja. Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury na mielone z musztardą i śmietaną czy kotlety przyrządzane z dodatkiem marchewki i karmelizowanej cebuli. Tym razem wracamy z prostym sposobem na delikatne mielone z dodatkiem jajecznego majonezu, które zachwycą smakiem i konsystencją. Skusicie się?
Zupa cebulowa na winie wytrawnym z grzankami i serem pleśniowym to pomysł na wykwintny, prosty obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku. Poznaj przepis na zupę cebulową na winie, jest lepsza niż w restauracji.Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, która podawana jest w różnych formach. Dzisiaj przygotowałam zupę z grzankami i camembertem. Ser pleśniowy ma wyraźny smak, doskonale zagęszcza danie i wzmacnia jego aromat. Zupa cebulowa składa się z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu, jeśli nie masz pomysłu na obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym, będzie jeszcze smaczniejsza, rozgrzewająca i bardziej aromatyczna.Aby uzyskać jak najlepszy smak, cebulę podsmaż z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, a następnie duś w białym winie z gałązkami tymianku. Zioła i wytrawne wino genialnie doprawiają słupki cebulki i sprawiają, że danie będzie doskonałe.Pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupą jest również zupa czosnkowa- tu poznasz przepis na zupę czosnkową z jajkiem, majerankiem i tymiankiem.
Wołowina po azjatycku z makaronem ryżowym to wyśmienite danie z woka, które przygotujesz w kilka minut. Chrupiące warzywa i delikatne mięso w aromatycznym sosie z makaronem, sezamem i szczypiorkiem to jedno z tradycyjnych dań azjatyckiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym.Wołowina po azjatycku to jedno z tradycyjnych dań, serwowanych w każdym barze, restauracji i na ulicznych targach w azjatyckich miastach. Wołowina przygotowywana w woku z warzywami i aromatycznymi przyprawami jest delikatna, miękka i jednocześnie chrupiąca, jest idealna.Danie w stylu street food możesz również przygotować samodzielnie, potrzebujesz jedynie woka lub glębokiej, żeliwnej patelni z grubym dnem. Sekretem chrupiących składników dań z woka jest krótki czas smażenia w bardzo wysokiej temperaturze i na małej ilości oleju. Zwykła patelnia przypali nam więc całą potrawę.Wołowina po azjatycku ma złożony smak- danie jest pikantne, słone, z wyczuwalną słodyczą i kwaskowatością, jaką daje sok z limonki, to właśnie łączenie wielu smaków w jednym daniu sprawiło, że dania azjatyckie stały się tak popularne i lubiane na całym świecie.Przygotuj równie pyszny posiłek w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na ekspresowy ryż smażony z dodatkami, jest idealny na lunch i kolację. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić stir- fry z wołowiną i orzechami.
Kotlety schabowe w swojej naturalnej postaci są pyszne, jednak istnieje wersja, która pozwala uzyskać znacznie lepszy efekt. Mowa o kotletach po kowalsku marynowanym w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekanym z cebulą, serem oraz ketchupem. Takie połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Kotlet schabowy po kowalsku to idealny sposób na powiew świeżości dla ludzi, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. Jeśli należysz do tej grupy, poniższa receptura jest wręcz stworzona dla ciebie. Kluczowym krokiem, dzięki któremu schab nabiera tak dużo smaku i soczystości, jest marynowanie. Musztarda zmiękcza nieco mięso i kumuluje w nim soki, a miód dodaje mu lekko słodkiego aromatu, który wspaniale komponuje się z resztą składników.
Sos wołowy z pieczarkami do ziemniaków, knedli, klusek śląskich jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, aromatyczny sos z wołowiny z dodatkiem warzyw i świeżego tymianku to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sos z wołowiny z pieczarkami do obiadu.Sos z wołowiny jest ciemnym, bardzo aromatycznym, wyraźnym sosem, który doskonale pasuje do niemal każdego dodatku. Kasza, ziemniaki, czeskie knedle, czy kluski śląskie polane gęstym, mięsnym sosem z pieczarkami to jedno z tych dań, po których zawsze chce się dokładkę.Do sosu wybierz kawałek wołowiny bez kości, szczególnie polecam łopatkę, ponieważ ma lekkie przerosty tłuszczu, które podczas gotowania stają się nośnikami smaku. Sos gotuj minimum 1,5 godziny, żeby wołowina była tak miękka, że aż będzie rozpadać się podczas krojenia. Wołowinę duś z włoszczyzną i podsmażoną na oleju cebulką i czosnkiem, które wzmocnią smak całego dania, pamiętaj również o niezbędnych ziołach, które wydobędą najlepszy smak mięsa. Do wołowiny najlepszy jest świeży tymianek, majeranek suszony, liście laurowe i ziele angielskie.Przygotuj również wołowinę w nieco innej wersji- tu poznasz przepis na poliki wołowe z warzywami korzeniowymi w gęstym sosie. Danie wychodzi za każdym razem i smakuje rewelacyjnie.
Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko. Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin. Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby, będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem.
Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad? A lubisz kotlety? Jeśli chcesz, możesz wraz z nami przygotować przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Nie mają dodatku jajek, a o ich niezwykłym smaku przesądzają dwie aromatyczne przyprawy. Do kotletów podaj sos i dużą porcję surówki — zachwycą każdego. Bezmięsne kotlety potrafią być naprawdę smaczne, a przy tym są zdrowe. Nie zawierają bowiem tłuszczu ani cholesterolu, dostarczają nam też wiele wartościowych składników, np. błonnika, witamin, soli mineralnych. Wszystko oczywiście zależy od tego, z czego je przygotujemy. Nasze dzisiejsze kotlety zrobimy z kalafiora i kaszy jaglanej. Kalafior ma niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest zaś doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Gdy te dwa składniki podgotujecie, rozdrobnicie i odpowiednio przyprawicie powstanie doskonała masa na kotlety.
Sos ze szpinaku do makaronu z serem pleśniowym, śmietaną i pomidorkami koktajlowymi to prosty i bardzo aromatyczny sos, z którego przygotujesz pyszny obiad, kolację lub lunch. Poznaj przepis na sos z mrożonego szpinaku do makaronu.Uwielbiam sosy na bazie szpinaku, są zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Jak szpinak mrożony, to koniecznie spora ilość czosnku i śmietana, które świetnie podkreślają smak całego sosu. Do całego dania dodaję pomidorki koktajlowe, które nadają lekkości i świeżości, a także kawałek sera pleśniowego.Ser dodatkowo wzmacnia smak i zagęszcza sos. Jeśli wolisz łagodniejsze sery, wybierz ser typu camembert, jest najdelikatniejszym serem pleśniowym. Smakoszom polecam natomiast ser typu lazur z błękitną pleśnią, jest intensywny i doskonale komponuje się z całym daniem.Dosu ugotuj swój ulubiony makaron, ważne jest jednak to, żeby ugotować go al dente. Rozgotowane nitki lub rurki tracą swój smak, a zamiast makaronu będzie posklejana klucha mąki. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wyłóż na talerze, polej aromatycznym sosem i od razu podaj. Z dodatkiem sera pleśniowego stworzysz wiele świetnych dań- tu poznasz przepis na roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym, są idealne na obiad dla całej rodziny.
Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem kiszonym to wyśmienity pomysł na rodzinny, niedzielny obiad lub większą uroczystość. Roladki wołowe z boczkiem duszone w sosie własnym są idealnie miękkie, soczyste i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem.Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, który w dodatku nie wymaga długiego przygotowywania. Zawinięty w kawałek wołowiny boczek wędzony, ogórek kiszony i cebulka smakują rewelacyjnie i sprawiają, że roladki są w środku soczyste i miękkie. Musztarda natomiast nadaje zrazom świetnego, wyraźnego smaku.Zrazy wołowe po zawinięciu obwiąż mocno nitką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia i duszenia. Możesz wykorzystać również wykałaczki, jednak moim zdaniem nitka jest o wiele wygodniejsza do smażenia i obracania roladek.Zrazy podaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą. Danie przygotuj również z burakami ogórkiem kiszonym lub kapustą czerwoną, a roladki błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Roladki przygotujesz również z mięsa wieprzowego- tu poznasz przepis na rolady ze schabu ze szparagami, idealne na wiosenny obiad.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w gęstym, śmietanowym sosie, to pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad, który posmakuje każdemu. Polędwiczki duszone z kurkami są pełne smaku, delikatne i soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami, proste i pyszne.Polędwica wieprzowa jest mięsem pozbawionym kości, z lekkimi przerostami tłuszczu, nie wykrawaj ich- są nośnikiem smaku. Wieprzowina świetnie łączy się z klasycznymi ziołami do potraw mięsnych, jak suszony tymianek i majeranek, nie może zabraknąć ich w daniu,Kurki to jedne z lepszych grzybów, są pełne smaku, delikatne, a sos przygotowany na ich bazie jest perfekcyjny. Sezon a grzyby trwa od czerwca do października, warto więc wykorzystać go jak najlepiej i przygotować wiele smacznych dań, w tym jajecznicę z kurkami na śniadanie.Kurki możesz również marynować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą i wiosną. Kurki marynowane to pyszny dodatek do sałatek i zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienite kurki marynowane.
Jeśli chcecie spróbować rosołu innego niż wszystkie, będziecie mieli ku temu dobrą okazję. Zapraszamy was na pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz. Jest niezwykle aromatyczny i smaczny, co jest zasługą wcześniej podpieczonego mięsa. Podstawą rosołu jest mięso i warzywa. Trzeba je odpowiednio dobrać i użyć w niemałej ilości, by rosół był esencjonalny i pyszny. Istotne dla dobrego smaku rosołu jest też jego odpowiednie gotowanie. Wywar ten trzeba gotować długo na niedużym ogniu. Tylko wtedy zyska pełen smak.
Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką i kurczakiem na obiad to pyszna, pożywna i zdrowa zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupa jest więc dobrym pomysłem na danie w tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową ze śmietaną kremówką.Zupa jarzynowa to zupa, którą ugotujesz na wszystkich warzywach. Podstawą jednak jest dobry bulion, ugotuj go na kurczaku z zielem angielskim, liściem laurowym i włoszczyzną do rosołu. Aromatyczny wywar dodatkowo wzmacnia walory smakowe i doskonale rozgrzewa.W mojej wersji zupy jarzynowej jest wiele warzyw, jak brukselka, fasolka, pieczarki, kalafior i inne, dzięki czemu danie jest kolorowe, pełne smaku i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i słodką śmietanką kremówką, która świetnie pasuje do całego dania.Jeśli została Ci kapusta po poprzednim obiedzie- tu poznasz przepis na zupę jarzynową z kapustą, jest pyszna, zdrowa. Do zup dodawaj też inne warzywa, które zalegają w lodówce, aby ich nie wyrzucać i nie marnować jedzenia.
Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka. Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree, ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek. Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym, idealny w chłodne, zimowe dni.
Sos z pomidorów do makaronu na obiad to prosty przepis na wyśmienity posiłek w stylu włoskim. Aromatyczny sos z pomidorów z puszki i pomidorków koktajlowych z dodatkiem czosnku, oliwy, parmezanu i bazylii to świetna opcja na makaron w 20 minut. Poznaj przepis na sos z pomidorów do makaronu.Sos z pomidorów do makaronu to jeden z tych sosów, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzą. Sos jest gęsty i pełen smaku, a otulony startym parmezanem i listkami bazylii wygląda jak z włoskiej restauracji.Do sosu z pomidorów z puszki zawsze dodaję szczyptę cukru, który znacznie poprawia smak dania i pozbywa się cierpkiego smaku przecieru. Danie najczęściej podaję z makaronem penne, spaghetti lub tagliatelle, ponieważ nitki mają taki kształt, że sos dobrze do nich przylega.Sos jest daniem błyskawicznym, jest idealny, kiedy nie mam czasu na gotowanie- obiad jest gotowy w dosłownie 20 minut. Często jem go również jako lunch lub kolację, ponieważ uwielbiam posiłki na ciepło i włoską kuchnię. Jeśli masz ochotę na równie szybki i smaczny sos do makaronu, w tym artkule dowiesz się, jak zrobić sos z brokułów i bazylii. Włoskie dania to również tradycyjna carbonara- tu poznasz przepis na makaron carbonara, będzie gotowy w zaledwie kilka minut.
Idealnie soczysta i chrupiąca surówka jest obowiązkowym dodatkiem do obiadu - bez niej brakuje świeżości całemu posiłku. Surówka z pora i jabłka idealnie pasuje do każdego mięsnego dania. Odrobina soku z cytryny, który obecny jest w poniższym przepisie, zwiększa właściwości orzeźwiające, a także kontrastuje ze słodkim smakiem jabłek. Surówka z pora i jabłka najbardziej smakuje tradycjonalistom, którzy uwielbiają tradycyjne polskie smaki znane z czasów dzieciństwa. Dawniej taki obiadowy element był bardzo często podawany nie tylko w domach, lecz również barach mlecznych czy restauracjach. Poza orzeźwieniem sok z cytryny pełni jeszcze jedną ważną rolę. Skropione nim jabłko nie czernieje tak szybko, dzięki czemu surówka znacznie ładniej prezentuje się na stole. Pamiętaj, aby sok dodać do owocu zaraz po rozdrobnieniu.
Dorsz jest bardzo delikatną i zdrową rybą, która odpowiednio przygotowana i usmażona ma idealnie miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Czym doprawić dorsza przed smażeniem? Jak zrobić panierkę do ryby? Jak długo smażyć dorsza?Dorsz jest rybą, którą zjemy w każdej nadmorskiej restauracji, jest bardzo popularna ze względu na delikatne i soczyste mięso, walory smakowe i dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Pyszne filety z dorsza w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, wystarczy, że przed smażeniem oprószysz mięso solą i pieprzem cytrynowym, który nadaje rybom wyjątkowego smaku. Przed smażeniem obtocz rybę w panierce, dzięki której dorsz będzie jeszcze smaczniejszy i soczysty, a skórka będzie chrupiąca i złocista.Dorsza smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej na oleju rzepakowym. Rybę podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zestawem jest smażony dorsz z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty, smakuje doskonale. Jeśli masz ochotę na rybę słodkowodną- tu dowiesz się, jak doprawić i jak długo smażyć karpia.
Sos śliwkowy jest świetnym dodatkiem do mięsa, wzmacnia jego smak i aromat. Sos śliwkowy jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do drobiu, kaczki, jak i schabu, polędwiczek, pieczeni i wędlin. Sos przygotujesz z suszonych i świeżych owoców. jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek? Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?Sos śliwkowy to jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, znacznie podkreśla jego smak, a danie wygląda bardzo świeżo i apetycznie. Sos śliwkowy to również pyszny dodatek do zimnej płyty, doskonale komponuje się z wędlinami i pasztetem. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić dwa rodzaje sosu- z suszonych i świeżych śliwek, każdy sos ma swój wyjątkowy smak i jest idealny do mięs. Sos z suszonych śliwek jest bardzo esencjonalny i bardziej wytrwany. Sos ze świeżych owoców jest słodszy i bardziej korzenny, z wyczuwalną nutą goździków i imbiru.Sos śliwkowy podaję do polędwiczek wieprzowych, pieczonego schabu, kaczki, indyka. Schab pieczony z sosem jest idealny zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, jako dodatek do kanapek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić soczysty, pieczony schab na kanapki.
Sos z pomidorów do słoików to lekki i bardzo aromatyczny sos do makaronów, zapiekanek, pizzy, mięsa. Sos z pomidorów przygotuj na oliwie z oliwek, z czosnkiem i świeżą bazylię, a zrobisz doskonałą bazę do dań w prawdziwie włoskim stylu. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pomidorów do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.Sos z pomidorów do słoików to banalnie prosty sos o niezwykłym smaku i aromacie świeżej bazylii, czosnku i oliwy. Sos pasteryzowany zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możesz przygotować prosty i wyśmienity posiłek z włoską nutą.Do sosu wykorzystaj dojrzałe, słodkie pomidory. Latem najlepsze będą pomidory polne o podłużnym kształcie. Pomidory te kupisz w lipcu i sierpniu w każdym warzywniaku i na targowisku. Pomidory polne to najlepszy gatunek pomidorów, są tak słodkie, soczyste i pełne smaku, że nie mają sobie równych. W sezonie zimowym, kiedy dostępne są wyłącznie pomidory szklarniowe o ładnym kolorze, lecz praktycznie bez smaku, sos ugotuj na pomidorach cherry. Są mniejsze, jednak zimą to właśnie ich smak najbardziej przypomina polną, wygrzaną w słońcu odmianę. Sos z pomidorów do słoików będzie świetnym dodatkiem do makaronu, pizzy, zapiekanek, lasagne i dań mięsnych. Jeśli masz ochotę na obiad w prawdziwie włoskim stylu- tu dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą pizzę według receptury Magdy Gessler.W tym artykule dowiesz się również, jak zrobić lekki makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i bazylią, idealny na pożywny lunch, obiad lub kolację.
Smażona ryba w panierce to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Ryba jest zdrowa, delikatna i soczysta, a złocista panierka jest chrupiąca i dobrze przylega do mięsa, nadając jej świetny smak. Jaka panierka do ryby? Jak doprawić rybę? Jak usmażyć idealną rybę?Smażona ryba w złocistej panierce to pomysł na wyśmienite i proste danie. Filety rybne są zdrową alternatywą dla tradycyjnych kotletów, są źródłem białka, wielu witamin i przede wszystkim niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Filety rybne są również o wiele lżejsze i mniej kaloryczne. Jeśli masz ochotę na obiad jak z nadmorskiej restauracji, do ryby smażonej podaj ziemniaki opiekane lub frytki, osobiście polecam frytki z batatów, są lżejsze i smaczniejsze. Danie uzupełnij surówką, np. z kiszonej kapusty, a stworzysz urozmaicony i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Ryby powinniśmy jeść nawet 3-4 razy w tygodniu. Tu poznasz trzy pomysły na pastę z tuńczyka, idealną na śniadanie lub kolację. Z ryb ugotujesz również wyśmienite i rozgrzewające zupy- w tym artykule poznasz przepis na zupę rybną z sandacza.
Kotlety schabowe uwielbia wielu smakoszy. Najlepsze wyjdą nam wtedy, gdy do ich przyrządzenia wybierzemy świeże mięso dobrej jakości. Dzięki temu będzie nie tylko smacznie, ale też możliwie zdrowo. Dowiedzcie się, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę. Dobre schabowe muszą byś soczyste, a ich panierka nie może odpadać. Stosując się do kilku prostych zasad, właśnie takie kotlety uzyskacie. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, niektóre szczegóły potrafią zaważyć o fiasku dania.
Marynata do mięsa wołowego jest niezbędna, żeby przygotować wyśmienite, aromatyczne i miękkie mięso. Wołowina jest dość twarda, jednak marynowana w ziołach i przyprawach kruszeje, a po upieczeniu jest doskonale miękka, soczysta i smaczna. Poznaj przepis na klasyczną marynatę do wołowiny.Wołowina głównie kojarzy nam się z tatarem lub stekiem. Marynowana, pieczona wołowina to również doskonały pomysł na pieczeń na obiad dla całej rodziny, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Podaj ją z warzywami pieczonymi lub grillowanymi, a wszyscy będą zachwyceni. Do wołowiny równie dobrze pasują ziemniaki opiekane lub kasza. Marynata do mięsa musi być wyraźna. Połączenie miodu, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku i kilku innych składników sprawi, że wołowina nabierze doskonałego smaku. Czerwone mięso doskonale komponuje się również z jałowcem, koniecznie dodaj go więc do marynaty.Jeśli masz ochotę na wołowinę w niezwykłym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington w cieście francuskim, czyli tradycyjną, brytyjską potrawę świąteczną.
Sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów jest jednym z najlepszych sosów do delikatnych, mięsnych kuleczek. Bazą do sosu jest lekki, ale aromatyczny wywar ugotowany z marchewki, pora i liścia laurowego. Poznaj przepis na domowy sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów bez kostki rosołowej.Pulpety, niezależnie od tego, czy przygotowane z mięsa mielonego wieprzowego, czy drobiowego, zawsze smakują rewelacyjnie, są delikatne, miękkie, soczyste. Pulpety do obiadu będą smakować jeszcze lepiej, kiedy ugotujesz do nich sporą ilość sosu. Domowy sos śmietanowo- koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do pulpetów. Przygotujesz go na prostym wywarze bez dodatku kostki rosołowej, dzięki czemu sos będzie o wiele zdrowszy i pozbawiony sztucznych ulepszaczy smaku. Do sosu możesz dodać również łyżeczkę tartego chrzanu, który podbije cały smak i doda ostrości.Pulpety w sosie śmietanowo- koperkowym są genialnym pomysłem na obiad, podaj je z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, a znikną z talerzy błyskawicznie. Jeśli chcesz, żeby sos miał mięsny posmak, przed dodaniem śmietany i mąki obgotuj w nim pulpety. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny sos do pulpetów- tu poznasz przepis na pulpety w sosie kurkowym, czyli danie idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.