Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone – czym są? Podstawowe informacje

Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.

Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.

Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.

Kiszenie ogórków – przepis

Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.

Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.

W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.

Pokaż więcej

surówka
13.04.2024 16:38 Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku

Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni. 

ogórki w słoikach
10.04.2024 09:51 W warzywniaku podsłuchałem, jak wybrać ogórki do kiszenia. Już nigdy nie wyjdą miękkie i niesmaczne

W warzywniaku usłyszałem niechcący ciekawą rozmowę. Klientka dyskutowała ze sprzedawczynią o wyborze ogórków do kiszenia. Z konwersacji udało mi się wychwycić, jak wybrać idealne warzywa do kiszenia. Czytaj dalej, a też się tego dowiesz.

ogórki kiszone w słoikach
05.04.2024 19:16 Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.

zupa ogórkowa w miseczce
03.04.2024 16:59 Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa

Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.

krojenie ogórka
01.04.2024 17:14 Kroję ogórki kiszone i mieszam je z tymi składnikami. Ta banalna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

To najlepsza surówka do obiadu. Robi się ją łatwo, a połączenie składników tworzy wyśmienity smak, który zachwyci każdego. Według niektórych smakoszy jest lepsza niż w niejednej restauracji. Poznaj przepis i podaj ją na obiad. Na pewno zachwyci całą rodzinę.

kotlety mielone
12.03.2024 17:23 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów

Kotlety mielone to już kulinarny klasyk, który często robię na obiad. Ostatnio do mięsa dodaję składnik, który podkręca smak tego lubianego dania. Trudno uwierzyć, co kryje się w kotletach mielonych. Dzięki temu są pyszne jak nigdy dotąd.

zupa ogórkowa
07.03.2024 15:30 Żaden jogurt, żadna śmietana. Tym składnikiem najlepiej zabielić zupę ogórkową

W asortymencie produktów nabiałowych do zabielania zupy znajduje się kilka nieoczywistych produktów. Choć większość z nas używa ciągle śmietany, warto wypróbować inne rozwiązania. Jedno z nich jest szczególnie ciekawe.

zupa ogórkowa w garnku
28.02.2024 10:57 Do swojej ogórkowej dodaję zawsze ten składnik. Sposób znam od babci, nie ma pyszniejszej zupy

Zupa ogórkowa to jeden z naszych smaków dzieciństwa i przy okazji nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Czasem jednak nie do końca udaje się odtworzyć smaki, które znamy sprzed lat. Okazuje się, że nasze babcie miały sekret, o którym zapomnieliśmy. Wiele osób będzie nim zaskoczonych.

Ogórki kiszone w słoiku
23.02.2024 17:06 Czy siny czosnek w słoiku z ogórkami znaczy, że się zepsuły? Większość osób nie wie, co odpowiedzieć

Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości. 

sałatka z ogórkiem
20.02.2024 14:10 Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.

ogórki kiszone w beczce
21.01.2024 15:18 Ogórki kiszone wyszły miękkie lub puste w środku? Niestety, wszystkiemu winne są te błędy

Sflaczałe, miękkie i puste w środku ogórki kiszone to zmora naszych piwniczek. Niestety, jeśli natkniemy się na takie w naszych przetworach, nie ma na kogo zwalić winy. To błędy przy przygotowaniu kiszonek odpowiadają za nie najlepszy efekt. Błędów tych jest kilka.

zawijanie ciasta
20.01.2024 15:54 Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Surówka z ogórków kiszonych
02.12.2023 21:04 W swojej kuchni ogórków nie ścieram na zupę. Robię z nich błyskawiczną surówkę, jest lepsza, niż w restauracji

Prosta surówka z ogórków kiszonych będzie pasowała do każdego obiadu. Zamiast znów przygotowywać kwaśną zupę, postawcie na danie główne z jej dodatkiem. Wszystko zajmie nie więcej, niż 5 minut. Rodzina będzie zachwycona. 

pasta z makreli
29.11.2023 20:11 Ta pasta z makreli jest lepsza niż sushi i tatar razem wzięte. Przepis podbija sieć

Przedstawiamy recepturę na pyszną i zdrową przekąskę. Przepis ten już od długiego czasu zdobywa serca internautów. Kilka prostych składników łączy się w niezwykle apetyczną całość. W roli głównej tania i uwielbiane przez wiele osób wędzona makrela.

ogórki
27.11.2023 18:40 Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich

Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?

ogórki kiszone
20.11.2023 21:17 Co zrobić z ogórków kiszonych? 100 razy lepszy niż mizeria dodatek do kotletów schabowych. Gdy syczą po otwarciu słoika to jeszcze lepiej!

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych przetworów Polaków. Nie każdy jednak wie, że można z nich zrobić doskonałą mizerię. To banalnie proste danie będzie idealnie komponować się niemal z każdym drugim daniem. Zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Zdradzamy, krok po kroku jak je przygotować.

None
13.11.2023 19:10 Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw. 

ogórki kiszone
11.11.2023 17:21 Mnóstwo osób pomija ten szczegół, a potem ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Przenigdy tak nie rób

Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych, przekąsek i kanapek. Co jednak zrobić, by nie wychodziły puste w środku? Należy pamiętać o jednym szczególe. Od niego zależy, jak wyjdą nam ogórki. 

Karkówka w sosie
31.10.2023 09:22 W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie

Jeśli nie wiecie, co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych, mamy pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka w sosie własnym wzbogaconym o jeden wyjątkowo smaczny produkt zachwyci najbardziej wybrednych domowników. Wykonanie jest bardzo proste.

surówka
23.10.2023 13:04 Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji

Surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Sposób jej wykonania podpatrzyłam w jednej z restauracji. Doskonale pasuje zarówno do klasycznych kotletów schabowych, jak i do dań wegetariańskich.

Surówka z ogórkiem kiszonym
16.10.2023 13:15 Kroję kiszone ogórki, jabłko i cebulę, a potem wlewam ten składnik. Lepszej surówki dawno nie jadłam

Surówka z ogórka kiszonego jabłka i cebuli wcale nie wymaga dodawania ciężkiego sosu. Smak warzyw idealnie podkreśli jeden dość tani i o wiele zdrowszy produkt. Znajdziecie do w każdym sklepie. 

ogórki kiszone w mleku
04.10.2023 20:22 Biorę ogórki kiszone i wkładam je do mleka. Z tego połączenia zyskuję niezwykły domowy przysmak

Lubię gotować według ciekawych przepisów. Do nich na pewno należy przepis na pewien domowy przysmak. Żeby go zrobić, ścieram ogórki kiszone i wkładam do mleka. Efekt zaskakuje i jest też naprawdę pyszny. 

mieszanie surówki z ogórków
27.09.2023 16:50 Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować

Czy macie ulubione smaki z dzieciństwa? Do moich zalicza się sałatka z ogórków kiszonych, którą robiła moja mama. Smak tej sałatki bije na głowę mizerię. Polecam przepis na pyszny i zdrowy dodatek obiadowy. Wzbogaci smak każdego dania. 

Pasta jajeczna
17.09.2023 17:10 Domownicy non stop proszą mnie o tę pastę do kanapek. Poza jajkami dorzucam kwaśny dodatek

Pasta jajeczna może być jeszcze lepsza. Kiedy znalazłam przepis na przyjemnie kremowy, a jednocześnie lekko kwaśny dodatek do pieczywa moja rodzina nie chce jeść nic innego. Sekretny składnik i tak masz w domu.

Zupa ogórkowa z klopsikami
12.09.2023 10:07 Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy, że podacie ją ze smacznym i prostym w przygotowaniu, a przy tym pełnym białka dodatkiem. Wcale nie spędzicie wiele czasu w kuchni, a rodzina zje ze smakiem. To zupa i drugie danie w jednym! 

ogórki kiszone
08.09.2023 21:33 Otworzyła słoik z ogórkami i przeżyła rozczarowanie. Wszystko przez niedopuszczalny błąd

Ogórki kiszone są jednym z najpopularniejszych przetworów. Niestety, okazuje się że nawet drobny błąd może zniszczyć ich smak. Największe rozczarowanie przeżywamy, gdy po otwarciu słoika okazuje się, że są one puste w środku. Jak uniknąć takiej sytuacji? Przede wszystkim należy wystrzegać się powszechnych błędów w ich przyrządzaniu.

pasteryzacja
03.09.2023 12:02 Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, jak pasteryzuję słoiki. Pokazała mi lepszą metodę, teraz nie robię inaczej

Początek września i koniec lata to czas, kiedy przygotowujemy przetwory. Te zdrowe pyszności będą doskonałe jako dodatek do różnych dań podczas zimy. Pasteryzacja jest koniecznością, bo chroni przetwory przed zepsuciem się. Babcia poleciła mi doskonały sposób na pasteryzowanie. Teraz już zawsze z niego korzystam. 

Ogórki kiszone z cytryną
01.09.2023 20:26 Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc

Ogórki kiszone mogą być jeszcze lepsze. Przetestowałam nowy przepis, który zakładał dodanie plastra cytryny do słoika. Efekt jest tak dobry, że już zawsze będę tak robić.