Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Pierogi – co to jest? Podstawowe informacje

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. W dużym uproszczeniu jest to cienkie i dość elastyczne ciasto wypełnione farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Występują w wielu wariantach smakowych, uzależnionych zwykle od rodzaju nadzienia – mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono.

Biorąc pod uwagę fakt, że pierogi raczej nie stanowią szczególnie skomplikowanej potrawy, nie będzie niczym dziwnym to, że podobne potrawy powstawały równolegle w różnych, często odseparowanych od siebie miejscach na świecie. Nie bez przyczyny jednak terminologia „pierogi” stosowana jest wyłącznie do polskich wyrobów (za granicą również w oryginalnym brzmieniu) – bez względu na podobieństwo do chińskich jiaozi czy wonton, gruzińskich chinkali, hiszpańskiej empanady, czy rosyjskich pielmieni.

Jakie są rodzaje pierogów?

Do najpopularniejszych pierogów w Polsce należą oczywiście pierogi ruskie, które charakteryzuje wyjątkowy w smaku farsz. Przyrządza się go z rozgniecionego twarogu, ugotowanych ziemniaków i zeszklonej cebuli. Nazwa pierogi ruskie, wbrew błędnym stereotypom, nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej, czyli w większej części terytorium współczesnej Ukrainy, które przez setki lat wchodziło w skład Polski. Ciekawostkę zaś stanowić może fakt, że na Ukrainie pierogi ruskie nazywa się „pierogami polskimi”, właśnie przez wzgląd na ich pochodzenie.

Wśród innych popularnych na polskich stołach rodzajów pierogów wymienić można pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Pierogi podawane na słono – a szczególnie pierogi ruskie – zazwyczaj serwuje się z okrasą ze smażonego boczku.

Potrawy przypominające pierogi znane są także w innych krajach, gdzie powstawały równolegle do pierogów polskich, lub czerpały z nich inspirację. Wśród najstarszych rodzajów pierogów wymienić można jiaozi i wonton z Chin czy chinkali z Gruzji. Na Białorusi i Litwie popularne są kołduny, na Ukrainie wareniki, a w Rosji pielmieni. Z Japonii z kolei pochodzą zdobywające na popularności na całym świecie gyoza, dość podobne do chińskich jiaozi. Pominąć nie można także pierogów właściwych dla kuchni włoskiej, a więc ravioli czy tortellini. 

Ciasto na pierogi – przepis. Jak je zrobić?

W teorii wyrobienie ciasta pierogowego nie jest szczególnie trudne, głównie z uwagi na niewielką liczbę składników – wystarczy 500 gramów mąki pszennej, ok. 4 łyżki oleju, szklanka gorącej wody i pół łyżeczki soli.

Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od mąki, idąc przez sól i olej, aż po szklankę gorącej wody. Ciasto na pierogi należy wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – powinno być elastyczne i miękkie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, powinniśmy odłożyć ciasto na ok. 30 minut – i gotowe! Możemy przystąpić do rozwałkowywania ciasta, lepienia pierogów i nadziewania ich wedle uznania.

Pokaż więcej

polepione pierogi
19.04.2024 08:07 To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek

Idealne ciasto na pierogi to dla niektórych święty graal gotowania. Jednak sposób na nie jest o wiele prostszy, niż się wydaje. Wystarczy przestrzegać przepisu krok po kroku i dobierać odpowiednie składniki.

pierogi
16.04.2024 16:30 Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować

Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

pierogi
08.04.2024 12:41 Lewandowska miesza kilka rodzajów mąki i robi ciasto na pierogi. Takich nie ma w restauracjach

Anna Lewandowska ma wyjątkowy sposób na przygotowanie pierogów. Znana trenerka miesza kilka rodzajów mąk, a efekt jest znakomity. Powstaje bezglutenowe ciasto na pierogi, która na każdym zrobi wrażenie. 

pierogi
06.04.2024 19:21 Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj

Robisz pierogi z mięsem? Dowiedz się, jakiego mięsa nie używać do farszu na pierogi. Jest dobre, ale na kotlety, a nie do farszu. To mięso odradzają nawet kucharze. 

leniwe pierogi
03.04.2024 16:19 To mój ulubiony przepis na pierogi leniwe. Z tym dodatkiem kluski wychodzą mięciutkie i delikatne

Zwane leniwymi pierogami, te kluski rzeczywiście są szybką alternatywą dla bardziej pracochłonnych podobnych dań. A po lekkim zmodyfikowaniu listy składników otrzymujemy znacznie lżejszą, mniej zwartą wersję dania. Pokochasz ją od pierwszego kęsa.

pierogi z botwinką
01.04.2024 13:36 Biorę młode buraki, twaróg i lepię wiosenne pierogi. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.

gotowane pierogi
19.03.2024 14:25 Co roku na Wielkanoc przyrządzam te pierogi. Podziękujesz mi za ten przepis, jak tylko spróbujesz farszu

Zwyczajowo świąteczne pierogi jemy na wigilię Bożego Narodzenia. Jak uczynić z nich bardziej wielkanocne danie? Nafaszerować składnikiem bardziej charakterystycznym dla tych świąt. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.

lepienie pierogów
13.03.2024 18:18 Jaka mąka na pierogi? Dobre kucharki używają tylko takiej, z nią ciasto będzie lekkie i elastyczne

Czy twoje ciasto na pierogi jest zbyt twarde i nieelastyczne? To pewnie, dlatego że używasz nieodpowiedniej mąki. Poznaj kilka sprawdzonych metod i dowiedz się, jaka mąką na pierogi będzie odpowiednia. Z tymi radami zrobisz idealne ciasto.

pierogi na talerzu
12.03.2024 13:17 Przywiozłem z Podkarpacia przepis na te pierogi. Podwójne nadzienie podbiło serca domowników

Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników. 

kotlet schabowy
06.03.2024 19:14 Wietnamczyk przyjechał do Polski i zakochał się w naszej kuchni. To właśnie te dania skradły jego serce

Nie od dziś wiadomo, że polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Miło nam jednak bardzo, gdy ta oczywista wiedza dosięga inne nacje, niż tylko nasza. Ostatnio uroki klasycznych kulinariów odkrył i docenił podróżnik z dalekiego Wietnamu. Co szczególnie przypadło mu do gustu? Czytajcie dalej, aby się dowiedzieć.

pierogi
05.03.2024 14:21 Te wielkanocne pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza. Są znane w jednym regionie Polski

Wielkanocne pierogi z przepisu Roberta Makłowicza zyskają uznanie smakoszy. Wszystko przez farsz, który jest jadany w jednym z najpiękniejszych regionów Polski. Takie danie warto przyrządzić na Wielkanoc i zaskoczyć tym smakiem gości. 

pierogi ruskie z miętą
01.03.2024 19:13 To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku

Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!

pierogi na stolnicy
16.02.2024 18:01 Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że tak późno go znalazłem

Wszyscy smakosze uwielbiają pierogi. Zapomnij jednak o tych tradycyjnych i zrób je z tego przepisu. To ciasto na pierogi jest znacznie lepsze i zaskoczy każdego. Musisz tego spróbować.

lepienie pierogów
13.02.2024 11:41 Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów

Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się. 

obiad bez mięsa
09.02.2024 12:10 Nie rezygnuję z kotletów, kiedy przychodzi piątek. Mięso zastępuję tymi składnikami, nawet mąż się zajada

Jeżeli pościsz w piątek, nie musisz rezygnować z pysznego obiadu. Po prostu zrób jeszcze smaczniejszy obiad bez mięsa. Cała rodzina będzie zachwycona. Tym obiadem zmiękczysz serca nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. 

pierogi na talerzu
07.02.2024 19:24 Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem

Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco. 

pierogi
01.02.2024 20:07 Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

Pierogi są pyszne, ale proces ich lepienie jest niezwykle żmudny i dla niektórych zbyt trudny. Sprawdź ten przepis i zapomnij o lepieniu. Teraz się zawija, a smakuje wybornie.

obiad
29.01.2024 13:57 Układam nadzienie na mięsie i ugniatam jak pieroga. Po ugryzieniu smak jak ze snu

Danie mięsne, które wygląda jak pierogi? To jest możliwe! Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób ją na obiad dla całej rodziny i zaskocz bliskich pysznym smakiem.  

pierogi
22.01.2024 19:06 Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezon

Wydawało ci się, że robiłaś już pierogi ze wszystkimi? Sprawdź ten przepis i przekonaj się, że tego owocu w twoich pierogach jeszcze nie było. Warto, bo na zimę to idealny dodatek. 

kobieta pierogi
19.01.2024 09:44 W głowie się nie mieści, ile zapłacili za 10 pierogów w Zakopanem. Cena to nie jedyny problem

Jeżeli planujesz wyjazd na ferie do Zakopanego, przygotuj się na spore wydatki. Nawet za proste, ale uwielbiane pierogi będziecie musieli zapłacić sporo. I to nie w restauracji. 

pierogi
08.01.2024 11:29 Pierogi św. Jacka biją na głowę wszystkie inne. 1 składnik zachwyci niemal każdego

Pierogi to ulubione danie Polaków. Większość zna tylko pierogi ruskie, z mięsem, kapustą oraz owocami. Nie wszyscy jednak znają tradycyjne, staropolskie pierogi św. Jacka. Dzięki temu składnikowi twoje pierogi zachwycą. 

zlepianie pierogów
04.01.2024 20:34 Ten przepis na pierogi pochodzi z 1910 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego

Pierogi towarzyszą nam od niepamiętnych czasów. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu znajdujemy ponadstuletnie przepisy. Nie inaczej jest tym razem: zobaczmy, jak przygotowuje się naprawdę tradycyjne pierogi.

pierogi
24.12.2023 14:11 Pamiętaj o tym podczas gotowania pierogów. Przez 1 błąd kompletnie się posklejają

Posklejane pierogi to koszmar każdej gospodyni. Na szczęście da się go uniknąć – wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Z tymi poradami na pewno przestanie ci się to zdarzać.

pierogi
23.12.2023 11:28 Kupił pierogi na jarmarku świątecznym, po spróbowaniu powiedział jedno. Tego nikt się nie spodziewał

Na jarmarku świątecznym kupimy różne smakołyki. Do jednych z nich należą pierogi. Jednak zwykle smak pozostawia wiele do życzenia, a cena też bywa wygórowana. Youtuberzy Książulo i Wojek kupili pierogi na stołecznym jarmarku. Jak je ocenili?

pierogi
17.12.2023 15:36 Okrasa złamał przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Nasze babcie nawet nie śniły o takim patencie

Już niebawem pierogi zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Pełne kapusty i grzybów będą kusić smakiem. Jednak Karol Okrasa ma na to świąteczne danie oryginalny patent. Nie ma w nim bowiem mowy o gotowaniu pierogów. 

Biedronka przeszła samą siebie
15.12.2023 19:17 Poszedłem do Biedronki po pierogi, a wróciłem z gotową kolacją wigilijną. Za wszystko zapłaciłem 100 zł

Biedronka nieraz potrafiła nas zaskoczyć. Ostatnio naszła mnie ochota na pierogi. Nie miałem czasu na robienie domowych, więc udałem się do pobliskiej Biedronki. Gdy zobaczyłem świąteczne specjały na sklepowych półkach, od razu zrobiłem zakupy na Wigilię. Na kompletną kolację wydałem około 100 złotych.

pierogi na talerzu
11.12.2023 19:02 Żadne grzyby. Pierogi z kapustą o wiele lepiej smakują z tym zaskakującym dodatkiem

Pierogi z kapustą i grzybami muszą się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Tak myślałam przez lata, problem w tym, że mój mąż nie cierpi grzybów. Dlatego zastąpiłam je innym dodatkiem i wszyscy – nawet tradycjonaliści marzący o kapustach z grzybami – natychmiast pokochali takie połączenie.

Pieróg gryczany gałęzowski
10.12.2023 20:13 Oto pieróg gryczany gałęzowski. Jest tak niezwykły, że został wpisany na specjalną listę

Pieróg gryczany gałęzowski jest daniem regionalnym, którego warto spróbować. Pochodzący z Lubelszczyzny przysmak jest sycący i niesamowicie smaczny. Danie jest tak dobre, że zostało wpisane na jedną z ważniejszych list w polskich kulinariach. Wiemy, dlaczego i znamy szczegóły wykonania.