Pierogi to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. W dużym uproszczeniu jest to cienkie i dość elastyczne ciasto wypełnione farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Występują w wielu wariantach smakowych, uzależnionych zwykle od rodzaju nadzienia – mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono.
Biorąc pod uwagę fakt, że pierogi raczej nie stanowią szczególnie skomplikowanej potrawy, nie będzie niczym dziwnym to, że podobne potrawy powstawały równolegle w różnych, często odseparowanych od siebie miejscach na świecie. Nie bez przyczyny jednak terminologia „pierogi” stosowana jest wyłącznie do polskich wyrobów (za granicą również w oryginalnym brzmieniu) – bez względu na podobieństwo do chińskich jiaozi czy wonton, gruzińskich chinkali, hiszpańskiej empanady, czy rosyjskich pielmieni.
Do najpopularniejszych pierogów w Polsce należą oczywiście pierogi ruskie, które charakteryzuje wyjątkowy w smaku farsz. Przyrządza się go z rozgniecionego twarogu, ugotowanych ziemniaków i zeszklonej cebuli. Nazwa pierogi ruskie, wbrew błędnym stereotypom, nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej, czyli w większej części terytorium współczesnej Ukrainy, które przez setki lat wchodziło w skład Polski. Ciekawostkę zaś stanowić może fakt, że na Ukrainie pierogi ruskie nazywa się „pierogami polskimi”, właśnie przez wzgląd na ich pochodzenie.
Wśród innych popularnych na polskich stołach rodzajów pierogów wymienić można pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Pierogi podawane na słono – a szczególnie pierogi ruskie – zazwyczaj serwuje się z okrasą ze smażonego boczku.
Potrawy przypominające pierogi znane są także w innych krajach, gdzie powstawały równolegle do pierogów polskich, lub czerpały z nich inspirację. Wśród najstarszych rodzajów pierogów wymienić można jiaozi i wonton z Chin czy chinkali z Gruzji. Na Białorusi i Litwie popularne są kołduny, na Ukrainie wareniki, a w Rosji pielmieni. Z Japonii z kolei pochodzą zdobywające na popularności na całym świecie gyoza, dość podobne do chińskich jiaozi. Pominąć nie można także pierogów właściwych dla kuchni włoskiej, a więc ravioli czy tortellini.
W teorii wyrobienie ciasta pierogowego nie jest szczególnie trudne, głównie z uwagi na niewielką liczbę składników – wystarczy 500 gramów mąki pszennej, ok. 4 łyżki oleju, szklanka gorącej wody i pół łyżeczki soli.
Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od mąki, idąc przez sól i olej, aż po szklankę gorącej wody. Ciasto na pierogi należy wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – powinno być elastyczne i miękkie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, powinniśmy odłożyć ciasto na ok. 30 minut – i gotowe! Możemy przystąpić do rozwałkowywania ciasta, lepienia pierogów i nadziewania ich wedle uznania.
Pokaż więcej
Idealne ciasto na pierogi to dla niektórych święty graal gotowania. Jednak sposób na nie jest o wiele prostszy, niż się wydaje. Wystarczy przestrzegać przepisu krok po kroku i dobierać odpowiednie składniki.
Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.
Anna Lewandowska ma wyjątkowy sposób na przygotowanie pierogów. Znana trenerka miesza kilka rodzajów mąk, a efekt jest znakomity. Powstaje bezglutenowe ciasto na pierogi, która na każdym zrobi wrażenie.
Robisz pierogi z mięsem? Dowiedz się, jakiego mięsa nie używać do farszu na pierogi. Jest dobre, ale na kotlety, a nie do farszu. To mięso odradzają nawet kucharze.
Zwane leniwymi pierogami, te kluski rzeczywiście są szybką alternatywą dla bardziej pracochłonnych podobnych dań. A po lekkim zmodyfikowaniu listy składników otrzymujemy znacznie lżejszą, mniej zwartą wersję dania. Pokochasz ją od pierwszego kęsa.
Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.
Zwyczajowo świąteczne pierogi jemy na wigilię Bożego Narodzenia. Jak uczynić z nich bardziej wielkanocne danie? Nafaszerować składnikiem bardziej charakterystycznym dla tych świąt. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.
Czy twoje ciasto na pierogi jest zbyt twarde i nieelastyczne? To pewnie, dlatego że używasz nieodpowiedniej mąki. Poznaj kilka sprawdzonych metod i dowiedz się, jaka mąką na pierogi będzie odpowiednia. Z tymi radami zrobisz idealne ciasto.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników.
Nie od dziś wiadomo, że polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Miło nam jednak bardzo, gdy ta oczywista wiedza dosięga inne nacje, niż tylko nasza. Ostatnio uroki klasycznych kulinariów odkrył i docenił podróżnik z dalekiego Wietnamu. Co szczególnie przypadło mu do gustu? Czytajcie dalej, aby się dowiedzieć.
Wielkanocne pierogi z przepisu Roberta Makłowicza zyskają uznanie smakoszy. Wszystko przez farsz, który jest jadany w jednym z najpiękniejszych regionów Polski. Takie danie warto przyrządzić na Wielkanoc i zaskoczyć tym smakiem gości.
Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!
Wszyscy smakosze uwielbiają pierogi. Zapomnij jednak o tych tradycyjnych i zrób je z tego przepisu. To ciasto na pierogi jest znacznie lepsze i zaskoczy każdego. Musisz tego spróbować.
Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się.
Jeżeli pościsz w piątek, nie musisz rezygnować z pysznego obiadu. Po prostu zrób jeszcze smaczniejszy obiad bez mięsa. Cała rodzina będzie zachwycona. Tym obiadem zmiękczysz serca nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.
Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco.
Pierogi są pyszne, ale proces ich lepienie jest niezwykle żmudny i dla niektórych zbyt trudny. Sprawdź ten przepis i zapomnij o lepieniu. Teraz się zawija, a smakuje wybornie.
Danie mięsne, które wygląda jak pierogi? To jest możliwe! Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób ją na obiad dla całej rodziny i zaskocz bliskich pysznym smakiem.
Wydawało ci się, że robiłaś już pierogi ze wszystkimi? Sprawdź ten przepis i przekonaj się, że tego owocu w twoich pierogach jeszcze nie było. Warto, bo na zimę to idealny dodatek.
Jeżeli planujesz wyjazd na ferie do Zakopanego, przygotuj się na spore wydatki. Nawet za proste, ale uwielbiane pierogi będziecie musieli zapłacić sporo. I to nie w restauracji.
Pierogi to ulubione danie Polaków. Większość zna tylko pierogi ruskie, z mięsem, kapustą oraz owocami. Nie wszyscy jednak znają tradycyjne, staropolskie pierogi św. Jacka. Dzięki temu składnikowi twoje pierogi zachwycą.
Pierogi towarzyszą nam od niepamiętnych czasów. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu znajdujemy ponadstuletnie przepisy. Nie inaczej jest tym razem: zobaczmy, jak przygotowuje się naprawdę tradycyjne pierogi.
Posklejane pierogi to koszmar każdej gospodyni. Na szczęście da się go uniknąć – wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Z tymi poradami na pewno przestanie ci się to zdarzać.
Na jarmarku świątecznym kupimy różne smakołyki. Do jednych z nich należą pierogi. Jednak zwykle smak pozostawia wiele do życzenia, a cena też bywa wygórowana. Youtuberzy Książulo i Wojek kupili pierogi na stołecznym jarmarku. Jak je ocenili?
Już niebawem pierogi zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Pełne kapusty i grzybów będą kusić smakiem. Jednak Karol Okrasa ma na to świąteczne danie oryginalny patent. Nie ma w nim bowiem mowy o gotowaniu pierogów.
Biedronka nieraz potrafiła nas zaskoczyć. Ostatnio naszła mnie ochota na pierogi. Nie miałem czasu na robienie domowych, więc udałem się do pobliskiej Biedronki. Gdy zobaczyłem świąteczne specjały na sklepowych półkach, od razu zrobiłem zakupy na Wigilię. Na kompletną kolację wydałem około 100 złotych.
Pierogi z kapustą i grzybami muszą się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Tak myślałam przez lata, problem w tym, że mój mąż nie cierpi grzybów. Dlatego zastąpiłam je innym dodatkiem i wszyscy – nawet tradycjonaliści marzący o kapustach z grzybami – natychmiast pokochali takie połączenie.
Pieróg gryczany gałęzowski jest daniem regionalnym, którego warto spróbować. Pochodzący z Lubelszczyzny przysmak jest sycący i niesamowicie smaczny. Danie jest tak dobre, że zostało wpisane na jedną z ważniejszych list w polskich kulinariach. Wiemy, dlaczego i znamy szczegóły wykonania.