Placki ziemniaczane stanowią jedną z prostszych potraw jaka zagościć może na naszych stołach – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Istnieje wiele rodzajów placków ziemniaczanych, jednak zwykle są to po prostu starte ziemniaki z dodatkiem cebuli, jajek, mąki i soli, uformowane w płaskie placki. Dominującym sposobem przygotowania jest ich smażenie na tłuszczu – oleju lub smalcu.
Placki ziemniaczane mogą być spożywane jako autonomiczna potrawa, lub jako element bardziej kalorycznego posiłku. Częstą praktykę stanowi podawanie placków ziemniaczanych do gulaszu, jednak na ogół spożywane są one ze śmietaną (kwaśną), bryndzą czy gzikiem – to ostatnie dotyczy szczególnie Wielkopolski.
Co ważne to fakt, że placki ziemniaczane można spożywać również na słodko. Najpopularniejsze sposoby podania w tym przypadku to placki z cukrem i śmietaną, twarogiem, musem jabłkowym czy rozmaitymi konfiturami. Z tego też względu każdy przepis na placki ziemniaczane może być inny, więc jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane które podbiją Twoje kubki smakowe, to przed przystąpieniem do działania koniecznie zbadaj wszystkie oferowane Ci przez tradycję opcje.
W samej tylko Polsce wyróżnić możemy wiele rodzajów placków ziemniaczanych, gdzie w zależności od regionu przygotowuje się je inaczej. Przykładowo, na Podlasiu placki ziemniaczane często doprawia się majerankiem i pieprzem. Niemniej, różnice nie polegają wyłącznie na dodatkach, a również na sposobie przygotowania.
Co do zasady, placki ziemniaczane to potrawa smażona ze startych, surowych ziemniaków, jednak istnieją również placki z ziemniaków gotowanych. W niektórych przypadkach spotkać się będziemy mogli również z pieczonymi plackami ziemniaczanymi. Częstym błędem jest mylenie placków ziemniaczanych z takimi potrawami jak racuchy ziemniaczane czy kotlety ziemniaczane.
Obok polskich placków ziemniaczanych wymienić możemy również szereg odmian właściwych dla innych krajów europejskich. Najpopularniejsze będą angielskie i irlandzkie „hash browns”. W kuchni ukraińskiej przygotowuje się „deruny”, w białoruskiej „draniki”, a w Szwajcarii „rösti”, gdzie jest to zresztą potrawa narodowa.
W wielu miejscach w Polsce mają one istotny wymiar kulturowy. Placki ziemniaczane w rozmaitych odmianach – zależnych od regionu i sposobu przygotowania – figurują na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jako przykład można podać plyndze (inne nazwy: plendze, plindze, placki kartoflane), czyli placki ziemniaczane w swej najpopularniejszej formie, określane w ten sposób w Wielkopolsce czy na Warmii i Mazurach.
Do innych rodzajów placków ziemniaczanych ujętych na Liście produktów tradycyjnych zaliczyć możemy placki po rytersku, placki ziemniaczane pieczone na blasze, moskole czy dziędziuchy.
Pokaż więcej
Lubisz klasyczne placki ziemniaczane? W takim razie pokochasz te, które znajdziesz w poniższym przepisie. Podstawą jest tanie warzywo, które niesłusznie pomijamy podczas zakupów Ciekawa, o czym mowa? Koniecznie czytaj dalej.
Czy są tu smakosze placków ziemniaczanych? Właśnie dla was jest ten przepis. Dzięki niemu swoje ulubione danie uczynicie jeszcze smaczniejszym. Wystarczy postawić na ten wyrazisty dodatek. Być może macie go nawet w swojej kuchni.
Z tym przepisem twoje placki ziemniaczane będą smakowały znakomicie. Robi się je zupełnie inaczej niże te tradycyjne. Poznaj mój sposób i zaskocz najbliższych. Na pewno będą zadowoleni i najedzeni.
Nigdy nie pomyślałabyś, żeby dodać ten jeden składnik do placków ziemniaczanych. Z nim smakują wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko dowiedz się, co to za składnik i dodaj go do swoich placków. Ich smak zachwyci każdego smakosza.
Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni.
Placki ziemniaczane to jeden z kuchennych pewników, a większość z nas przygotowuje je niemal machinalnie. A co gdyby przerwać rutynę i wzbogacić je o składnik, który dodaje złożoności smakowi? Tak właśnie robimy w tym przepisie.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak uzyskać taki efekt? Zastosuj zasadę 1:1 i ciesz się idealnym daniem z ziemniaków. Chrupiąca skórka i mięciutki środek takich placków gwarantowane.
Placki zawsze sprawdzają się na obiad. Ostatnio robię je ze składnika, którego nikt się nie spodziewał. Danie wychodzi dużo lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poznaj mój patent na znakomite placki, które polubi cała rodzina.
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Jednak ta wersja wprost urzeka smakiem. Wszystko przez popularny składnik, który został dodany do tego dania. Dzięki niemu placki ziemniaczane są jeszcze smaczniejsze.
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim smakoszom placków ziemniaczanych. Dzięki recepturze oszczędzisz też czas w kuchni i przyrządzisz niezwykle chrupiące danie. Zrobisz je w błyskawiczny sposób i nie będziesz się przy tym rozdrabniał. Taki placek ziemniaczany zaspokoi głód każdego smakosza.
Placki ziemniaczane to uniwersalny sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Brakuje im przeważnie tylko jednego – szybkości przygotowania. Ale z tym przepisem to zupełnie nie problem.
Takich placków ziemniaczanych nie znajdziesz nawet w najbardziej tradycyjnej polskiej restauracji. Ich składnik jest zapomniany, ale warto go użyć. Te placki są niesamowite.
Ze schabu możemy przygotować wiele pysznych dań na obiad. Ja robię go w startych ziemniakach, smażę i zapiekam. Schab otulony jest serową pierzynką, która doskonale uzupełnia smak tego dania. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej dla smakoszy placków i kotletów.
Wydawałoby się, że placki ziemniaczane są niezastąpione. Znalazłem jednak przepis na lepsze i smaczniejsze danie. Koniecznie musisz tego spróbować. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem tych placków.
Jesteś zabiegana, więc z całą pewnością przyda ci się ten przepis na szybki obiad. Nie tylko ze względu na czas jego przygotowania, ale też dlatego, że zachwycisz nim swoją rodzinę. Gniazdka z ziemniaków wypełnione sycącym farszem posmakują każdemu. Sprawdź poniżej, jak proste jest ich wykonanie.
Ciemnienie masy na placki ziemniaczane przydarza się nawet najbardziej doświadczonej kucharce. Wypróbuj ten sposób. Już nigdy nie będziesz robiła inaczej.
Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Zrobił placki ziemniaczane z dodatkiem, który dostarcza smaku i mnóstwa witamin. Do tego sos pełen pieczarek, suszonych grzybów i kremowej śmietanki. Powstało danie, że palce lizać.
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, to te danie na pewno też ci będzie smakować. Placki z dodatkiem mięsa mielonego są pyszne i bardzo pożywne. Taki obiad zrobisz szybko, a zniknie jeszcze szybciej z talerza każdego smakosza.
Placki ziemniaczane kuszą smakiem niejednego smakosza. Moja mama dodaje do nich składnik, który budził moje zdziwienie. Jednak dzięki niemu placki wychodzą, że palce lizać. Polecam wszystkim ten znakomity przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane.
Jeżeli chcesz zmienić smak placków, to dokładnie przeczytaj ten przepis. Wszystko zanotuj i nie zapomnij dodać najważniejszego składnika. Będziesz zaskoczona jak bardzo, ulepszy smak twoich placków.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak zrobić je właśnie tak idealne? Przydatny sposób zdradza popularny kucharz Piotr Ogiński. Dzięki jego patentowi placki wychodzą, że palce lizać.
Placek po węgiersku z przepisu Tomasza Strzelczyka robi wrażenie. Znany kucharz podaje go w aromatycznym i niezwykle bogatym sosie. Teraz to danie możesz zrobić we własnej kuchni i cieszyć się jego wybornym smakiem.
Placki ziemniaczane są daniem, które uwielbiają smakosze. Złociste, chrupiące i apetyczne są szczególnie pożądane. Jednak zdarza się, że placki ziemniaczane rozpadają się na patelni. Wyjaśniamy, dlaczego do tego dochodzi.
Placki ziemniaczane uwielbiałam ponad wszystko. Jednak odkąd przyrządzam placki według tego przepisu, to właśnie ta potrawa stała się moim kulinarnym numerem 1. Wszystko dlatego, że jest niezwykle prosta do zrobienia, szybka, a placki zachwycają puszystością. Zrób je w swojej kuchni.
Placki ziemniaczane czarują chrupkością i pysznym smakiem. Dodaj do nich to warzywo, a lubiane danie stanie się jeszcze smaczniejsze. Gdy spróbujesz takich placków, to już nigdy ich nie zrobisz w inny sposób.
Odchudzanie placków ziemniaczanych zacznij od jednego dodatków, który utrudni im wchłanianie tłuszczu z patelni. Nie do wiary, że taki prosty sposób potrafi tak poprawić efekt.
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Uwielbiamy ich smak i chrupiącą skórkę. Polecamy pyszny patent na to danie. Dzięki niemu placki dosłownie rozpłyną się w ustach. Kilka składników, które macie w kuchni, zapewni znakomite wrażenia smakowe i urozmaici te lubiane danie.
Placki ziemniaczane ciemnieją? Nie panikuj, dzięki temu patentowi już nigdy nie spotkasz się z tym problemem. Poznałam go w szkole gastronomicznej i jest wykorzystywany przez wielu cenionych kucharzy.