Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

naleśniki
23.04.2024 15:15 Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze

Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne. 

gołąbki
23.04.2024 12:16 Gołąbki bez zawijania robię, gdy mam mało czasu. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Nie masz czasu na przygotowanie klasycznych gołąbków? Koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki bez zawijania. Są szybkie w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad. 

surówka
23.04.2024 11:32 Ta niemiecka surówka z cukinii jest lepsza niż mizeria. Idealna do ziemniaków i mielonych

Jeśli lubisz mizerię, to polubisz też pyszną surówkę z cukinii. Smakuje najlepiej z ziemniakami i kotletami mielonymi. Dlatego zerknij na ten przepis i przyrządź tę znakomitą niemiecką surówkę do obiadu. 

sałatka
23.04.2024 09:41 Ta sałatka to idealna przekąska na śniadanie lub do pracy. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę

Przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie jemy jajecznicę lub kanapki. Ja niedawno odkryłam dużo smaczniejszy sposób na pierwszy posiłek dnia. Robię błyskawiczną sałatkę, które bije inne pomysły na głowę. Czytaj dalej i przekonaj się, jaki to prosty przepis.

kotlety
22.04.2024 22:38 Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę

Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni. 

sernik
22.04.2024 19:19 Henia robi najlepszy sernik z wiaderka. Takiego nie ma w cukierniach

Sernik z przepisu Heni Foks smakuje obłędnie i zawsze wychodzi. Popularna youtuberka, która wszystko wie o wypiekach, robi to pyszne ciasto z sera z wiaderka. Efekt zachwyci każdego łasucha. 

deser
22.04.2024 18:26 Faszeruję jabłka tą mieszanką i wstawiam do piekarnika. Ten deser to już legenda w moim domu

Jabłka faszerowane apetyczną mieszanką stały się już kultowym deserem w moim domu. Rodzina i znajomi uwielbiają ten smakołyk. Dlatego każdemu polecam prosty, ale efektowny przepis. Dzięki niemu zrobisz deser, że palce lizać. 

ciasto
22.04.2024 16:42 Ułóż kiwi i zalej tą masą. To najlepsze ciasto, jakie jadłam

Jeśli szukasz pysznego pomysłu na ciasto, to sięgnij po ten przepis. Wystarczy, że ułożysz kiwi i zalejesz tą masą. Wkrótce będziesz się cieszyć znakomitym smakiem ciasta z kiwi. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłeś. 

chałajda
22.04.2024 15:17 To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności

Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.

por i Jamie Oliver
22.04.2024 10:26 Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera

Zrób pieczone, młode pory z przepisu Jamiego Olivera a otrzymasz smaczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smak zachwyci nie tylko ciebie, ale też twoich domowych smakoszy. To banalnie proste. 

lody z grillowanym ananasem
22.04.2024 08:37 To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

zupa
21.04.2024 20:48 Przepis na tę zupę dostałem od babci. Taką jadała w swoim dzieciństwie

Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty. 

racuchy
21.04.2024 20:45 W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Sekretem ich smaku jest ten składnik

Zrób racuchy z tego przepisu, a już nigdy nie zrobisz ich w inny sposób. Będą bardzo puszyste, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Dowiedz się, jak to osiągnąć i zaskocz rodzinę znakomitym deserem. Przygotowanie trwa chwilę i jest banalnie proste. Zrób i przekonaj się sama.

ciasto marcinek
21.04.2024 19:35 Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę

Koniecznie musisz spróbować ciasta z tego przepisu. Pochodzi prosto z Podlasia i jest klasycznym deserem z tamtych stron. Robi się je z kilku składników, a przygotowanie jest bardzo proste. Upiecz je na deser, a cała rodzina będzie zachwycona. 

miód z mniszkiem
21.04.2024 18:14 Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć

Miód z mniszka może mieć jeszcze lepsze i silniejsze działanie. Wystarczy dodać kilka plastrów jednego składnika. Dowiedz się, co to za dodatek i ciesz się odpornością organizmu przez cały rok. 

krojenie pora na surówkę
21.04.2024 15:17 Pokrój pora i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

Ta ekspresowa surówka z pora to świetne urozmaicenie domowych obiadów. Jest wielosezonowa i niezwykle tania w przygotowaniu. A że składa się ze składników zawsze dostępnych pod ręką, z pewnością na dłużej zagości na twoim stole.

placki ziemniaczane
21.04.2024 15:05 Zapomnij o tarciu ziemniaków, placki zrobisz znacznie prościej. Musisz tego spróbować

Placki ziemniaczane to przekąska jednocześnie szybka i dość czasochłonna. Smażą się dosłownie chwilę, ale przygotowanie ciasta okupione jest odrobiną wysiłku potrzebnego do starcia ziemniaków. Jest jednak sposób na obejście tego problemu.

ciasto z rabarbarem
21.04.2024 13:24 Ostatnio to mój ulubiony przepis na ciasto z rabarbarem. Smakuje cudownie i zawsze się udaje

Ten doskonały prosty przepis na ciasto z rabarbarem daje w efekcie idealny sezonowy deser. Zachwyci wszystkich, dla których dobry słodycz to nie inwazja cukru, ale delikatna kombinacja lekkiej słodyczy, wyraźnej kwasowości i wyczuwalnych owocowych smaków.

domowy chleb
21.04.2024 11:53 Już nie kupuję chleba w sklepie. Z tym przepisem wychodzi lepiej niż z piekarni

Z tym przepisem domowy chleb może stać się chlebem powszednim. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem, a aromat ciepłego pieczywa jest najlepszą przyprawą domowych śniadań.

makaron na patelni
21.04.2024 11:05 Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis

Szybka zapiekanka makaronowa to nie tylko sposób na resztki z obiadu. To także świetne, sycące i pyszne danie, które warto przyrządzać od czasu do czasu na obiad. Zwłaszcza w wydaniu takim jak to – prostym i bardzo szybkim.

smażenie kotletów schabowych
21.04.2024 09:40 Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe

Takie kotlety schabowe podane na obiad z pewnością zaskoczą domowników. Jedna mała zmiana w sposobie przygotowania przekłada się nie tylko na smak, lecz także na strukturę tej najważniejszej potrawy polskich niedzielnych popołudni.

śniadanie
21.04.2024 05:10 Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie

Jeśli robisz jajecznicę na śniadanie, to koniecznie spróbuj jej śląskiej wersji. Bije smakiem na głowę tradycyjną potrawę z jajek. Śląską wersją jajecznicy, czyli wajecznicę, zwaną też smażylnicą, zrobisz raz- dwa i zjesz z przyjemnością.

pieczona rzodkiewka
20.04.2024 20:00 Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej

Spróbuj rzodkiewki na ciepło, a już nigdy nie zjesz jej na surowo. Właśnie trwa sezon na to warzywo, więc jest okazja, aby poznać nowe metody podawania rzodkiewki. Zrób ją na ciepło i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smak na pewno zachwyci każdego.

pieczona cykoria
20.04.2024 19:36 Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny

Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

szczypiorek ze śmietaną
20.04.2024 17:24 To najprostsza sałatka na wiosnę. Jej przygotowanie trwa 1 minutę

Na wiosnę musisz zrobić sałatkę z tego przepisu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie minutę, a jej smak zachwyci każdego smakosza. W połączeniu z mięsem lub pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie. Zrób ją z tym przepisem i przekonaj się sama.

młoda kapusta
20.04.2024 17:05 Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę

Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny. 

mięso na kotlety mielone
20.04.2024 14:14 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Te kotlety smakują obłędnie, musisz ich spróbować

Jeśli jesteś smakoszem kotletów mielonych, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki pewnemu smacznemu dodatkowi kotlety stają się jeszcze lepsze. Dlatego weź to warzywo, zetrzyj na tarce i ciesz się smakiem wyśmienitych kotletów.

zupa szczawiowa
20.04.2024 10:48 Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.