Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Ser – co to jest? Podstawowe informacje

Ser to jeden z podstawowych produktów spożywczych w kuchni niemalże całego świata. Może być spożywany autonomicznie, stanowić dodatek do wielu potraw, lub w wielu przypadkach nawet i ich fundament.

Wytwarzany jest w całości z mleka, a procesem powstawania serów zajmuje się serowarstwo. Proces produkcji mleka polega przede wszystkim na podgrzewaniu mleka, dodaniu do niego odpowiednich dodatków serowarskich (przede wszystkim żywych kultur bakterii i enzymu) i późniejszym dogrzaniu sera, czego rezultatem jest pożądany produkt.

Ser wytwarzany jest głównie z mleka krowiego, ale w niektórych regionach świata przygotowuje się sery także z mleka owczego czy koziego – przykładem może być grecki ser feta. Istnieje mnóstwo rodzajów i kategorii sera, które w procesie produkcji mogą być wzbogacane o rozmaite dodatki (na przykład zioła czy warzywa) lub uzyskują specyficzne walory smakowe dzięki dodatkowej obróbce, na przykład wędzeniu.

Jakie są rodzaje serów?

Serowarstwo jest niezwykle bogatą dziedziną sztuki kulinarnej, łączącą dziesiątki tysięcy pasjonatów i smakoszy na całym świecie. Łączna liczba gatunków serów przekroczyła już 4 000, z czego w samej tylko Polsce od zakończenia II Wojny Światowej do dziś produkowało się ponad 600 różnych serów.

Klasyczny podział gatunkowy serów uzależniony jest od sposobu ich wytwarzania czy procesu ich dojrzewania. Do najpowszechniej spożywanych serów należą sery podpuszczkowe, które z kolei możemy podzielić na miękkie, twarde i półtwarde. 

Wśród serów miękkich wyróżnimy sery pleśniowe (brie, camembert, roquefort), sery maziowe (ser limburski) czy sery pomazankowe (bryndza). Do serów półtwardych zaliczyć można na przykład ser tylżycki, zaś sery twarde dzielą się jeszcze na typy, w zależności od miejsca powstania. Wyróżnić tu możemy ementaler (typ szwajcarski), parmezan (typ włoski), ser gouda czy ser edamski (typ holenderski), czy ser cheddar (typ angielski).

Ostatni z rodzajów sera stanowią sery kwasowe, które dzielimy z kolei na niedojrzewające (twaróg), dojrzewające (gomółka), kwasowo-podpuszczkowe („cottage cheese”, w Polsce znany jako serek wiejski), czy zwarowe (ricotta). W obrocie handlowym często rozróżnia się sery także po ich zawartości tłuszczu. Są to sery pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude i odtłuszczone.

Czy ser żółty jest zdrowy dla organizmu?

Warto podkreślić fakt, że ser jest bardzo zdrowym składnikiem diety. Zawarte w serze składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od rodzaju spożywanego sera, jednak jako że każdy ser produkowany jest na bazie mleka, to każdy stanowi bogate źródło białka, wapnia i witaminy B12.

Pokaż więcej

sernik z masą bezową
14.04.2024 21:41 Henia pokazała przepis na sernik „Rafa koralowa”. Jest po prostu wyśmienity

Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.

szybki sernik
13.04.2024 07:58 To najprostszy przepis na sernik, jest puszysty i nie opada. Najważniejszy jest 1 składnik

Serniki dzielą się na dwa rodzaje: łatwe i trudne. Okazuje się jednak, że wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja klasycznego przepisu, by granica między jednym i drugim się zatarła. Efektem tego przepisu jest właśnie sernik łatwy, który smakuje jak niezwykle skomplikowany.

mleko limonka
08.04.2024 11:26 Wyciskam limonkę do mleka. Powód zaskakuje niemal każdego

Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.

pasta z rzodkiewki
08.04.2024 10:26 Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki jest hitem w moim domu. Przestałem sięgać po kupne

Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki musi znaleźć się na twoim śniadaniowym stole. Jest lepsza niż ze sklepu, a jej smak zachwyci każdego domownika. Ponad łatwy przepis na pastę i rób ją na jutrzejsze śniadanie. 

sernik
06.04.2024 12:16 Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku

Lubisz ciasta? Jeśli tak, to skorzystaj z tego przepisu na sernik, który zawsze się udaje. Dzięki recepturze sernik nie opada i nie pęka. Wszystko dzięki dodatkowi, z którego robi się masę serową.

chleb
05.04.2024 08:59 Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Chleb bez mąki? To możliwe! Taki przysmak upieczesz dzięki temu przepisowi. Chrupiący, zdrowy i pyszny chleb zachwyci każdego smakosza. Jednak, by chleb wyszedł idealnie, musisz przestrzegać jednej zasady. 

sery na pizzy
01.04.2024 10:23 Do pizzy czy do makaronu? Wszystko o włoskim serze

Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.

Mac&cheese i Karol Okrasa
23.03.2024 19:01 Makaron, ser i pieczarki. Okrasa ma własną wersję amerykańskiej zapiekanki

Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad. 

kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
22.03.2024 13:04 W każdy piątek smażę takie kotlety, smakują lepiej od mielonych. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą

Jeśli często słyszysz pytanie: co na obiad w piątek? To skorzystaj z tego przepisu. Szybko przyrządzisz kotlety, które nie mają ani grama mięsa. Pełne są za to smaku i wartościowych składników. Robię je regularnie, a rodzina zajada się nimi aż miło.

sernik
19.03.2024 19:38 To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca

Nie potraficie odmówić sobie sernika? To tym bardziej zachwycicie się sernikiem rosa. Tak efektowanego i zarazem pysznego wypieku jeszcze nie próbowaliście. Dzięki temu przepisowi upieczecie ciasto, które zrobi wrażenia na każdym łasuchu.

Ciasto sernik
16.03.2024 15:08 Polskie ciasto najlepsze na świecie. Właśnie pojawił się ranking, tego nikt się nie spodziewał

Hasło „Dobre, bo polskie” teraz nabiera zupełnie nowego znaczenia. Wszystko dzięki rankingowi, który docenił nasze tradycyjne ciasto. Okazuje się, że jest najlepszy wśród pewnej kategorii deserów i ciast na całym świecie.

sernik
14.03.2024 14:17 To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje, sekret tkwi w tym dodatku

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Może być ciężki i treściwy albo lekki i puszysty. Polecamy przepis dzięki, któremu upieczesz sernik, który nie opadnie, ale zawsze się uda. Wszystko dzięki pewnemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.

zapiekanka
13.03.2024 13:24 Kroję 3 składniki i zalewam je prostym sosem. Tę sałatkę domownicy wyrywają sobie z rąk

Ta super prosta sałatka to pierwsza pomoc w wypadku ataku głodu. Przygotowuje się ją w kilku ruchach, a dzięki kompozycji składników jest niezwykle sycąca i smaczna. Składniki z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej lodówce. Uwaga, ta sałatka naprawdę wciąga!

sernik
10.03.2024 16:59 Nie znam nikogo, komu nie posmakowałby mój sernik. Wychodzi bajecznie puszysty dzięki 1 dodatkowi

Sernik jest jednym z bardziej lubianych ciast w Polsce. Mój wychodzi bajecznie puszysty dzięki pewnemu składnikowi. Sprawdź w kuchni, czy go masz i upiecz sernik według tego przepisu. Puszystość i lekkość gwarantowane.

camembert
09.03.2024 20:11 Naukowcy alarmują: camembert może zniknąć. Już nigdy nie zjemy serów pleśniowych?

Camembert to najpopularniejszy ser pleśniowy na świecie. Niestety, naukowcy ostrzegają, że jednemu z jego istotnych składników grozi wyginięcie. A jest on niezbędny do produkcji tego sera. Czy oznacza to, że już nigdy nie zjemy camemberta?

pasta na chlebie
03.03.2024 10:21 Tym smarowidłem na kanapki zajadałem się w Czechach. Na szczęście ubłagałem naszą gosposię o przepis

Ta pasta do smarowania chleba jest jednocześnie zwykła i niezwykła. Niby przyzwyczajeni jesteśmy do zastępowania masła na chlebie różnymi smarowidłami. Rzadko jednak przygotowujemy w Polsce takie, mimo że tak popularne jest u naszych południowych sąsiadów.

sernik gotowany
26.02.2024 17:14 Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy

Każdy pamięta z czasów dzieciństwa jakiś specjalny przysmak. W moim przypadku jest to sernik od mojej babci. Jej ciasto bez pieczenia po dziś dzień nie ma sobie równych. Chcesz wiedzieć jak je zrobić? Zapraszam do dalszej lektury.

ser w opakowaniach i Katarzyna Bosacka
26.02.2024 16:30 Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Od razu ostrzegła konsumentów. „Tego nie można nazwać serem!"

Znana dietetyczka ostrzega przed produktami, które udają ser. W ich składzie mnóstwo szkodliwych substancji. Rzut wprawnego oka na etykietę i wszystko stało się jasne. Poniżej opisujemy ze szczegółami, czego unikać.

zupa pomidorowa
26.02.2024 15:29 Zabielam pomidorową składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał. Śmietana się schowa

Zupa pomidorowa zwykle jest zabielana śmietaną lub jogurtem. Jednak ja stawiam tu na zupełnie inny, zaskakujący produkt. Dzięki niemu pomidorówka nabiera wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji.

kotlety schabowe na patelni
26.02.2024 13:20 To mój sprawdzony sposób na schabowe z niedzieli. Nabierają nowego smaku i są soczyste, jak nigdy wcześniej

Jeżeli zostały ci kotlety schabowe z niedzielnego obiadu, zrób z nich to danie. Już nigdy ich nie wyrzucisz, bo zrobiony z nich obiad smakuje wybornie. Przyrządź je z przepisu poniżej, a gwarantuje ci, że nie pożałujesz. Za chwilę zdziwisz się, jakie to proste.

sernik
24.02.2024 09:39 Takie ciasto bez pieczenia podam na Dzień Kobiet. Jest proste i pyszne

Nadchodzący Dzień Kobiet jest dobrą okazją, by przygotować coś pysznego na deser. Zamierzam zrobić doskonały sernik, który nie wymaga pieczenia. Ciasto jest tak proste, jak smaczne i robi się je raz-dwa. 

drożdżówki z serem
22.02.2024 16:16 Nigdy nie jadłem lepszych drożdżówek. Ten przepis z internetu to prawdziwy hit

Drożdżówki to najlepszy wybór na deser. Nie kupuj, tylko zrób je sama w domu. Z tym przepisem z Internetu zrobisz najlepsze drożdżówki. Smak zachwyci wszystkich. 

Sernik bez pieczenia
21.02.2024 19:10 Kruszę herbatniki, wszystko na nich układam i mam najłatwiejszy sernik świata. Żałuję, że wcześniej go nie znałem

Ten przepis jest tak prosty, że aż zaskakujący. W dodatku sernik zawsze wychodzi! Nie chciało mi się w to wierzyć, dopóki samemu nie spróbowałem. Teraz robię go bez przerwy, zajmuje mi to parę chwil.

ser
19.02.2024 19:10 Weź kawałek sera i nakłuj go widelcem. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal

Ser chętnie jadamy z pieczywem i dodajemy go do wielu innych potraw. Wzbogaca on smak nawet zwykłej przekąski, dlatego lubimy po niego sięgać. Czy wiesz, co się stanie, gdy nakłujemy go widelcem? Wkrótce wszystko pójdzie w kuchni jak z płatka.

sernik
19.02.2024 09:01 Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciasta

Jak sernik to tylko ten z przepisu mojej babci. Wychodzi idealny za każdym razem. Zrób i przekonaj się sama. Przepis idealny na deser. 

domowy ser
18.02.2024 19:16 Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia

To chyba najprostszy sposób, by w domowych warunkach uzyskać doskonały i zdrowy twarożek. Choć wiele z nas może znać proste przepisy na własnoręcznie przygotowywany biały ser, mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo można je przyspieszyć.

obiad
13.02.2024 15:48 Coraz częściej robię obiad na bazie tego ciasta. To teraz hit

Polecam przepis na obiad z ciastem i serem w roli głównej. Danie po prostu rozpływa się w ustach, zachwyca smakiem i bogactwem warstw. Taki posiłek nasyci całą rodzinę i szybko zniknie z talerzy. 

naleśniki z serem
13.02.2024 13:03 W życiu nie jadłem lepszych naleśników. Ten farsz to poezja smaku

Naleśniki z tym farszem smakują wybornie. Nigdy nie jadłaś lepszego. Zrób go  z przepisu poniżej. Już nigdy nie będziesz chciała podawać naleśników z czymś innym. Przepis jest bardzo łatwy.