Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.
Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.
Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną.
Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.
W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.
Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.
Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.
Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.
Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.
Pokaż więcej
Ziemniaki często gotujemy na obiad. Warto pamiętać jednak, by podczas gotowania dodać pewien składnik. Dzięki niemu ziemniaki nie ściemnieją i będą smakować lepiej niż zwykle.
Placki ziemniaczane to przekąska jednocześnie szybka i dość czasochłonna. Smażą się dosłownie chwilę, ale przygotowanie ciasta okupione jest odrobiną wysiłku potrzebnego do starcia ziemniaków. Jest jednak sposób na obejście tego problemu.
W połowie kwietnia na targach można już spotkać oferty pierwszych młodych polskich ziemniaków. Czy to możliwe? Dziennikarze spytali o to Janusza Piechocińskiego, który na rynku żywności zna się jak mało kto. Były minister gospodarki nie ma wątpliwości.
Faszerowane pysznym mięsno-warzywnym farszem i zapieczone pod przykryciem sera, ten proste krokiety zaskakują nietypową formą. Ale największym sekretem tych obiadowych roladek jest ciasto, w które zostały one zawinięte.
Czy ty i twoja rodzina uwielbiacie placki ziemniaczane? To świetnie się składa, bo dzięki temu patentowi będą smakowały o wiele lepiej. Poznaj nowy sposób ich przygotowania, a nie zawiedziesz się. Twoi domowi smakosze będą zachwyceni.
Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje.
Dietetyk z YouTube radzi, co zrobić z ziemniakami, aby były zdrowsze. Dzięki tej prostej i skutecznej metodzie nie przytyjesz, a w dodatku będziesz jadła zdrowo. Dowiedz się, jak to działa i stosuj za każdym razem, przygotowując obiad dla całej rodziny.
Co wyjdzie z połączenia zapiekanki ziemniaczanej i klasycznego polskiego obiadu? Być może coś w stylu tego przepisu. Nie są to w pełni kluski ziemniaczane ani faszerowane warzywo, ale jest to z pewnością jedna rzecz: pyszność.
Kanapki i jajecznica ci się przejadły? Koniecznie poznaj przepis na to pożywne śniadanie. Niektóre składniki mogą zaskakiwać, ale zaufaj mi. Po nim będziesz mieć siłę na udany początek dnia.
Nie gotuj ziemniaków na obiad. Przygotuj je z tego przepisu, a cała rodzina będzie zachwycona. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały wybornie. Zrób je na obiad, ale uważaj, bo mogą okazać się lepsze niż danie głównie.
Oto niezwykle prosty przepis – jak przystało na pieczone ziemniaki. Potraktowane w ten sposób, będą świetnym towarzystwem do pieczonego mięsa. Smakują też świetnie solo, z ulubionym sosem.
Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu.
Kiedy mówimy, że można bawić się jedzeniem, właśnie takie zabawy mamy na myśli. Ta ciekawa przekąska na pewno przyciągnie uwagę gości i domowników. Nawet tych z nich, którzy na co dzień do jedzenia się nie palą.
Polecam przepis na obiad, który zachwyci cię smakiem. Wystarczy wydrążyć ziemniaki, wypełnić je mięsem mielonym i wstawić do piekarnika. Wyjdzie danie, że palce lizać dla całej rodziny.
Każdy z nas uwielbia dania, które robi się szybko, a w dodatku są smaczne. Właśnie takie jest danie z przepisu mojej mamy. Spróbuj go raz, a sama się przekonasz. Założę się, że każdy poprosi o dokładkę.
Te kotlety muszą znaleźć się Wielki Piątek na twoim stół. Dzięki nim zachowasz tradycję i post. Zrobisz je błyskawicznie, a co najważniejsze nie zawierają ani grama mięsa. Podaj je w piątek, a twoi domowi smakosze będą zadowoleni i najedzeni.
Poznaj przepis na obiad bez mięsa, który będzie smakował nawet największym mięsożercom. Robi się go bardzo szybko, a w dodatku tylko z kilku składników. Taki piątkowy obiad zachwyci całą rodzinę. Nie znam nikogo, kto by za nim nie przepadał.
Babka wielkanocna wkrótce trafi na nasze świąteczne stoły. Robię ją, tak jak moja babcia. Receptura gwarantuje puszyste i wyrośnięte ciasto, która rozpływa się w ustach. Będzie ono hitem na wielkanocnym stole.
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zrób go z szynki, ziemniaków i jajek. W kilka chwil powstanie danie, które z przyjemnością zje cała rodzina. Pyszna zapiekanka stanie się waszym kulinarnym hitem.
Faszerowane naleśniki z tego przepisu podać można na śniadanie, obiad albo kolację. Są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjne, ale bardziej pożywne. Smakują świetnie z dowolnym farszem, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
To niezwykłe danie świetnie sprawdzi się w postny piątek. Najlepsze jest jednak to, że farsz do niego możesz zrobić warzywny lub mięsny. Nieważne, który wybierzesz – i tak będzie smakowało wyśmienicie. Poznaj przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Jeżeli lubisz połączenie ziemniaków i mięsa, to ten obiad jest właśnie dla ciebie. Te składniki zapieczone razem stanowią danie idealne. Robi się je łatwo, a w dodatku szybko. Ten obiad będzie smakował każdemu.
Z tym przepisem twoje placki ziemniaczane będą smakowały znakomicie. Robi się je zupełnie inaczej niże te tradycyjne. Poznaj mój sposób i zaskocz najbliższych. Na pewno będą zadowoleni i najedzeni.
Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.
To najlepszy sposób na ziemniaki, jaki znam. Smakują wybornie, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Ten przepis zagwarantuje całej twojej rodzinie niezwykłe doznanie smakowe, a przy okazji odkryjecie ziemniaki na nowo.
Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.
To najlepszy przepis na pieczone ziemniaki, jaki znam. Nigdy nie jadłaś tak pysznych i soczystych ziemniaków. Moim domowi smakosze je uwielbiają. W dodatku robi się je bardzo łatwo, a cały proces nie jest skomplikowany.
Ścieranie mięsa na tarce to z pewnością rzadko spotykana technika kulinarna. Jednak w tym wypadku daje ona niezwykłe efekty – przekąskę bogatą w białko, która doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, lunch albo podwieczorek.