Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki – co to jest? Podstawowe informacje

Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.

Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.

Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną. 

Jakie są rodzaje ziemniaków?

Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.

W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.

Typy kulinarne ziemniaków

Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.

Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.

Ziemniaki – wartości odżywcze

Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.

Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.

Pokaż więcej

ziemniaki
23.04.2024 16:32 Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak

Ziemniaki często gotujemy na obiad. Warto pamiętać jednak, by podczas gotowania dodać pewien składnik. Dzięki niemu ziemniaki nie ściemnieją i będą smakować lepiej niż zwykle. 

placki ziemniaczane
21.04.2024 15:05 Zapomnij o tarciu ziemniaków, placki zrobisz znacznie prościej. Musisz tego spróbować

Placki ziemniaczane to przekąska jednocześnie szybka i dość czasochłonna. Smażą się dosłownie chwilę, ale przygotowanie ciasta okupione jest odrobiną wysiłku potrzebnego do starcia ziemniaków. Jest jednak sposób na obejście tego problemu.

młode ziemniaki na targu
19.04.2024 09:18 Na targach są już pierwsze młode ziemniaki? „Ktoś albo prowokuje, albo się w ogóle nie zna”

W połowie kwietnia na targach można już spotkać oferty pierwszych młodych polskich ziemniaków. Czy to możliwe? Dziennikarze spytali o to Janusza Piechocińskiego, który na rynku żywności zna się jak mało kto. Były minister gospodarki nie ma wątpliwości.

roladki
18.04.2024 16:05 Robię te wytrawne roladki, gdy nie mam pomysłu na obiad. Największe wrażenie robi składnik, w który zawijam farsz

Faszerowane pysznym mięsno-warzywnym farszem i zapieczone pod przykryciem sera, ten proste krokiety zaskakują nietypową formą. Ale największym sekretem tych obiadowych roladek jest ciasto, w które zostały one zawinięte.

placki ziemniaczane
15.04.2024 22:44 Zapomnij o smażeniu placków ziemniaczanych. Ten patent jest 100 razy lepszy

Czy ty i twoja rodzina uwielbiacie placki ziemniaczane? To świetnie się składa, bo dzięki temu patentowi będą smakowały o wiele lepiej. Poznaj nowy sposób ich przygotowania, a nie zawiedziesz się. Twoi domowi smakosze będą zachwyceni. 

pieczone ziemniaki
15.04.2024 20:01 W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne

Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje. 

obrane ziemniaki w misce
13.04.2024 10:24 Wstaw ugotowane ziemniaki na 1 dzień do lodówki. Nawet nie wiesz, ile dzięki temu zyskasz

Dietetyk z YouTube radzi, co zrobić z ziemniakami, aby były zdrowsze. Dzięki tej prostej i skutecznej metodzie nie przytyjesz, a w dodatku będziesz jadła zdrowo. Dowiedz się, jak to działa i stosuj za każdym razem, przygotowując obiad dla całej rodziny.

faszerowana masa ziemniaczana
11.04.2024 15:57 Nafaszeruj nim ziemniaki i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w 20 minut

Co wyjdzie z połączenia zapiekanki ziemniaczanej i klasycznego polskiego obiadu? Być może coś w stylu tego przepisu. Nie są to w pełni kluski ziemniaczane ani faszerowane warzywo, ale jest to z pewnością jedna rzecz: pyszność.

obiad z kiełbasy i zeimniaków
10.04.2024 08:03 Ścieram kiełbasę z ziemniakami i robię pyszne śniadanie. Jest 100 razy lepsze od jajecznicy i kanapek

Kanapki i jajecznica ci się przejadły? Koniecznie poznaj przepis na to pożywne śniadanie. Niektóre składniki mogą zaskakiwać, ale zaufaj mi. Po nim będziesz mieć siłę na udany początek dnia.

pieczone ziemniaki
08.04.2024 15:54 Te ziemniaki podaję do obiadu dosłownie co kilka dni. Nietypowy dodatek bosko podkręca ich smak

Nie gotuj ziemniaków na obiad. Przygotuj je z tego przepisu, a cała rodzina będzie zachwycona. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały wybornie. Zrób je na obiad, ale uważaj, bo mogą okazać się lepsze niż danie głównie. 

nacinanie ziemniaka
03.04.2024 18:24 Weź ziemniaka i natnij w taki sposób. Ten przepis jest niesamowity, musisz spróbować

Oto niezwykle prosty przepis – jak przystało na pieczone ziemniaki. Potraktowane w ten sposób, będą świetnym towarzystwem do pieczonego mięsa. Smakują też świetnie solo, z ulubionym sosem.

zapiekane schabowe
03.04.2024 15:16 Kładę plastry schabu na ziemniakach i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu

Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu. 

ptaki z ziemniaków
27.03.2024 12:02 Takie cuda zrobisz ze zwykłych ziemniaków. Te ptaszki robią furorę na rodzinnych spotkaniach

Kiedy mówimy, że można bawić się jedzeniem, właśnie takie zabawy mamy na myśli. Ta ciekawa przekąska na pewno przyciągnie uwagę gości i domowników. Nawet tych z nich, którzy na co dzień do jedzenia się nie palą.

obiad
26.03.2024 19:36 Wydrąż ziemniaki, wypełnij mięsem mielonym i zapiecz. Ostatnio to mój ulubiony sposób na obiad

Polecam przepis na obiad, który zachwyci cię smakiem. Wystarczy wydrążyć ziemniaki, wypełnić je mięsem mielonym i wstawić do piekarnika. Wyjdzie danie, że palce lizać dla całej rodziny.

pieczone ziemniaki z sosem
25.03.2024 13:04 Moja mama robi ten obiad, kiedy ma mało czasu. Jeśli o mnie chodzi, mógłbym go jeść codziennie

Każdy z nas uwielbia dania, które robi się szybko, a w dodatku są smaczne. Właśnie takie jest danie z przepisu mojej mamy. Spróbuj go raz, a sama się przekonasz. Założę się, że każdy poprosi o dokładkę.

kotlet ziemniaczany
24.03.2024 13:40 W Wielki Piątek podam na obiad te kotlety. Są szybkie, tanie i nie ma w nich grama mięsa

Te kotlety muszą znaleźć się Wielki Piątek na twoim stół. Dzięki nim zachowasz tradycję i post. Zrobisz je błyskawicznie, a co najważniejsze nie zawierają ani grama mięsa. Podaj je w piątek, a twoi domowi smakosze będą zadowoleni i najedzeni. 

obiad z mięsa
22.03.2024 15:01 Kroję kilka składników i zalewam je tą masą. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść nie tylko w piątek

Poznaj przepis na obiad bez mięsa, który będzie smakował nawet największym mięsożercom. Robi się go bardzo szybko, a w dodatku tylko z kilku składników. Taki piątkowy obiad zachwyci całą rodzinę. Nie znam nikogo, kto by za nim nie przepadał.

babka wielkanocna
22.03.2024 08:55 Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta

Babka wielkanocna wkrótce trafi na nasze świąteczne stoły. Robię ją, tak jak moja babcia. Receptura gwarantuje puszyste i wyrośnięte ciasto, która rozpływa się w ustach. Będzie ono hitem na wielkanocnym stole.

obiad z ziemniaków
21.03.2024 10:39 Ugotuj ziemniaki, dodaj szynkę i wbij jajka. Ostatnio to mój ulubiony obiad

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zrób go z szynki, ziemniaków i jajek. W kilka chwil powstanie danie, które z przyjemnością zje cała rodzina. Pyszna zapiekanka stanie się waszym kulinarnym hitem.

jajka z ziemniakami
20.03.2024 11:55 Kroję ziemniaki i dodaję jajka. Żałuję, że tak późno poznałem ten prosty przepis

Faszerowane naleśniki z tego przepisu podać można na śniadanie, obiad albo kolację. Są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjne, ale bardziej pożywne. Smakują świetnie z dowolnym farszem, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

rolada ze szpinakiem
18.03.2024 16:40 Biorę szpinak, pieczarki, albo mięso i robię taką roladę z ziemniaków, że wszystko inne niech się schowa

To niezwykłe danie świetnie sprawdzi się w postny piątek. Najlepsze jest jednak to, że farsz do niego możesz zrobić warzywny lub mięsny. Nieważne, który wybierzesz – i tak będzie smakowało wyśmienicie. Poznaj przepis i zaskocz domowych smakoszy. 

obiad z mięsa i puree
16.03.2024 20:36 Kładę mięso na ziemniaczane puree i wrzucam do piekarnika. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłem

Jeżeli lubisz połączenie ziemniaków i mięsa, to ten obiad jest właśnie dla ciebie.  Te składniki zapieczone razem stanowią danie idealne. Robi się je łatwo, a w dodatku szybko. Ten obiad będzie smakował każdemu. 

tłuczenie ziemniaków
15.03.2024 09:04 Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki

Z tym przepisem twoje placki ziemniaczane będą smakowały znakomicie. Robi się je zupełnie inaczej niże te tradycyjne. Poznaj mój sposób i zaskocz najbliższych. Na pewno będą zadowoleni i najedzeni. 

ziemniaki
13.03.2024 19:33 Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Ktoś za ten przepis powinien dostać nagrodę

Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.

pokrojone zimniaki z jajkiem
12.03.2024 11:35 Kroję ziemniaki i dodaję do nich jajko. Ten przysmak jest hitem w moim domu

To najlepszy sposób na ziemniaki, jaki znam. Smakują wybornie, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Ten przepis zagwarantuje całej twojej rodzinie niezwykłe doznanie smakowe, a przy okazji odkryjecie ziemniaki na nowo. 

placki ziemniaczane na patelni
11.03.2024 17:23 W życiu nie jadłem lepszych placków ziemniaczanych. Z tym niecodziennym dodatkiem wychodzą fenomenalne

Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.

danie z ziemniaków
11.03.2024 15:40 W mojej rodzinie ten przepis przechodzi z rąk do rąk. Wszyscy uwielbiają te pieczone ziemniaki

To najlepszy przepis na pieczone ziemniaki, jaki znam. Nigdy nie jadłaś tak pysznych i soczystych ziemniaków. Moim domowi smakosze je uwielbiają. W dodatku robi się je bardzo łatwo, a cały proces nie jest skomplikowany.

ścieranie kurczaka na tarce
11.03.2024 14:14 Weź mięso z kurczaka i zetrzyj je na tarce. Ten patent to rewelacja, jeszcze mi podziękujesz

Ścieranie mięsa na tarce to z pewnością rzadko spotykana technika kulinarna. Jednak w tym wypadku daje ona niezwykłe efekty – przekąskę bogatą w białko, która doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, lunch albo podwieczorek.