Ten czekoladowy mazurek to obowiązek na Wielkanoc. Żadne inne ciasto nie smakuje tak dobrze

Ciasta na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa w świątecznym menu. Na stole, obok sernika musi znaleźć się miejsce na klasykę, czyli na mazurka. Przygotowanie tego ciasta wcale nie jest zadaniem niemożliwym do wykonania. Poznaj przepis, a przygotowane ciasto będzie należało do udanych i z całą pewnością zachwyci rodzinę.
Tradycja wielkanocna, czyli mazurek na stole
Choć mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, które powinno zostać przygotowane na święta, nie każdy wie, dlaczego akurat to ciasto musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Zacznijmy jednak od początku. Protoplastą współczesnego mazurka był deser, który pochodził z Turcji, a do Polski przywędrował w okolicach XVII wieku. Na początku wypiekali go mieszkańcy Mazowsza, którzy do XIX wieku nazywani byli, o dziwo, Mazurami. Od tej nazwy wzięła się również nazwa ciasta.
Co ciekawe, na początku mazurki symbolizowały koniec Wielkiego Postu, wypiek był więc nagrodą dla tych, którzy go przestrzegali. Z racji tego, że post kończy się w Wielkanoc, mazurek zyskał miano ciasto tego święta.
Nie wszyscy decydują się jednak na to, aby tradycji dotrzymać i nie każdy piecze mazurka. Niektórzy zasłaniają się brakiem odpowiedniego przepisu, a jeszcze inni twierdzą, że w przeszłości ciasto im się nie udało i było tak twarde, że można nim było szyby wybijać. Dla wszystkich, którzy z jakichś powodów mazurka nie pieką, mamy rozwiązanie i nie, nie polecamy zakupić gotowego ciasta. Poniżej opisujemy przepis, z którym przygotowanie udanego i smacznego wypieku będzie łatwe i wbrew pozorom niezbyt czasochłonne. Pieczenie mazurków stanie się twoją specjalnością.

Z czego składa się mazurek na Wielkanoc?
Mazurek składa się z trzech elementów. Pierwszym z nich jest spód, który składa się z kruchego, a przy tym bardzo delikatnego ciasta. Niezbędna jest także druga warstwa, powstała z dżemu lub konfitur. W wypadku poniższego przepisu będzie to dżem pomarańczowy. Ostatni element, a zarazem ostatnia warstwa to polewa z czekolady. Jej wierzch można ozdobić migdałami oraz lukrem tworząc napis Alleluja lub innego rodzaju zdobienie. O tym, z czego poszczególne warstwy przygotować, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Umieściliśmy na niej składniki wraz z ich proporcjami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 g proszku do pieczenia
- ½ kostki masła
- 1 jajko
- ⅓ szklanki cukru pudru
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 120 ml śmietany 30%
- 80-100 g dżemu pomarańczowego
- migdały (opcjonalnie)

Mazurek – przepis
Przygotowania rozpocznij od przesiania mąki do miski. Następnie wsyp cukier puder, orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Masło zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Wbij jajko i wyrób je ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami. Z gładkiego i jednolitego ciasta uformuj dosyć grupy placek. Zawiń go w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez kilkanaście minut.
Następnie ugnieć je, aby stało się sprężyste. Oddziel część ciasta (około 1/5), a pozostałą rozwałkuj i uformuj z niej cienki, okrągły placek. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Spód nakłuj widelcem. Z oddzielonego ciasta uformuj wałek i wyłóż go na brzegu spodu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Umieść w nim formę z ciastem i piecz przez około 25 minut.

W czasie oczekiwania możesz przygotować polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w misce. W garnku zagotuj śmietanę i zalej nią czekoladę. Wymieszaj, aby czekolada się roztopiła, a składniki połączyły.
Dżem rozprowadź po powierzchni upieczonego ciasta. Wylej na niego polewę i rozprowadź ją. Wierzch możesz ozdobić migdałami lub innymi składnikami. Mazurka odstaw, aby polewa zastygła. Wtedy ciasto jest gotowe do podania.
Niedawno polecaliśmy także sposób na farbowanie pisanek. Wskazywaliśmy, jakiego mleka do kawy unikać.






































