To najgorsza woda jaką możesz wlać do czajnika. Nigdy tak nie rób

Gotowanie wody nie wymaga oczywiście przepisu, ale – jak wszystko – można to zrobić lepiej lub gorzej. Przyda się więc parę porad dotyczących tego, jakiej wody używać do czajnika. Jej temperatura nie jest obojętna.
Gotowanie wody zimnej czy ciepłej?
Najważniejszym parametrem wody, którą przeznaczamy do zagotowania i wypicia, jest jej temperatura. Czasem kusi nas, by wlać do czajnika gorącą wodę, skracając tym samym czas potrzebny na jej ugotowanie. Nie jest to jednak w gruncie rzeczy oszczędność energii, a co gorsza – nie pozostaje bez wpływu na zdrowie.
Zacznijmy więc od energii. Różnica w pieniądzach, jeśli chodzi o koszt zimnej i podgrzanej wody, jest znaczna. W tej chwili zimna kosztuje ok. 6-7 zł za metr sześcienny. Po podgrzaniu woda ma zaś cenę niemal 30 zł. Użycie zimnej zamiast ciepłej wody do napełnienia czajnika daje więc dużą oszczędność, nawet jeśli wodę i tak musimy podgrzać, i to do zagotowania. Ale to nie koniec korzyści.
Ciepła woda jest mniej zdrowa
Podgrzewanie wody poza czajnikiem – w bojlerach czy kotłowniach – nie pozostaje bez wpływu na jej zawartość. W gorącej wodzie nalanej z kranu znajdziemy więcej metali ciężkich i możliwych osadów. To nie to samo co kamień z czajnika, ale znacznie bardziej niebezpieczne związki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ciepła woda może więc, dodatkowo, szkodzić nie tylko nam, lecz także urządzeniom AGD. Czajnik będzie szybciej pokrywał się kamieniem, a nawet korodował. Ciepła woda powinna być wykorzystywana tylko do mycia i sprzątania.
Woda z filtra do czajnika
Podobne zasady obowiązują nas, kiedy używamy filtrów dzbankowych. Aktywny węgiel zawarty we wkładach usuwa co prawda niektóre nieczystości z wody, ale będzie mu znacznie łatwiej, jeśli nie narazimy go na kontakt z ciepłą wodą.
Oczywiście filtrowanie wody oznacza, że często nalewamy do czajnika letnią. Nie jest to już jednak problem. Ważne, że woda była zimna w chwili nabierania z wodociągu, a więc nie miała kontaktu z przemysłowymi podgrzewaczami.
Filtry do wody i odkamienianie czajnika
Używając filtra dzbankowego warto jednak pamiętać o jego higienie, bo ona także może nas narazić na utratę zdrowia. Filtry te należy wymieniać regularnie – co miesiąc. Jeśli nasz dzbanek nie ma licznika, można ustawić przypomnienie w telefonie. Filtry powinny być też cały czas mokre, a zatem napełnione wodą.
Dla higieny zakamieniony czajnik należy zaś czyścić naturalnymi środkami. Wystarczy zagotować w nim wodę z kwaskiem cytrynowym, a następnie wylać i przepłukać dwoma kolejnymi zbiornikami wody. W ten sposób można czyścić czajnik regularnie, także po to, by oszczędzić na energii zużywanej do zagotowania wody przez zakamienioną grzałkę.
Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową Strzelczyka i krówki z mleka skondensowanego.





































