Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To najgorszy majonez, jaki możesz kupić na Wielkanoc. Dietetyk nie ma wątpliwości
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.03.2025 06:00

To najgorszy majonez, jaki możesz kupić na Wielkanoc. Dietetyk nie ma wątpliwości

majonez
Fot. Shutterstock

Majonez jest bardzo popularnym produktem, który jest niezastąpionym składnikiem wielu dań i przekąsek. Przez swoją popularność bywa kością niezgody. Od dawna ludzie się spierają, który majonez wybrać. Michał Wrzosek, czyli bardzo popularny dietetyk w Polsce rozwiał wszelkie wątpliwości. 

Majonez obowiązkowym produktem w kuchni

Majonez jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych potraw. Polska kuchnia od dłuższego czasu słynie z posiłków, które zawierają w sobie właśnie ten produkt. Do czego najlepiej pasuje majonez? 

Przede wszystkim jest on nieodłącznym składnikiem sałatki jarzynowej. Bez niego nie odczujemy tradycyjnego smaku i niesamowitego aromatu. Z majonezem można też upiec wielkanocną babkę. 

Pyszna sałatka jarzynowa
Fot. Shutterstock/Konektus Photo

Majonez bardzo dobrze pasuje do różnorodnych past kanapkowych, czy też sosów. Bez majonezu nie obejdą się na Wielkanoc żadne jajka faszerowane. Nawet najzwyklejsza kanapka smakuje lepiej z majonezem. Warto zatem wiedzieć, który produkt najlepiej wziąć ze sklepowej półki.

Majonez w małej salaterce
Fot. Canva/tashka2000

Jaki majonez jest najlepszy, a jaki najgorszy?

Według popularnego polskiego dietetyka Michała Wrzoska, to najgorsze cechy majonezu:

Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to jeszcze ma bardzo długi skład i nawet nie ma w nim prawdziwych jajek, tylko jajka w proszku - przekazał dietetyk w swoim filmie. 

Co może powodować regularne spożywanie takiego majonezu. Przede wszystkim nasza dieta zostanie wzbogacona o nadmiar kalorii, co zdecydowanie źle wpłynie na naszą sylwetkę. Do tego skład tego majonezu jest bardzo długi, co również wpływa na jego niekorzyść, ponieważ niepotrzebne dodatki i sztuczne substancje negatywnie wpływają na nasze zdrowie. 

A jaki jest najlepszy majonez według Michała Wrzoska? Wychodzi na to, że najlepszym wyborem będzie majonez o niskiej kaloryczności, z krótkim składem i z naturalnych składników. 

A jaki majonez najbardziej pasuje do sałatki jarzynowej? Według Wrzoska jest to majonez z prostym składem i o zdecydowanym smaku.

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak wybrać dobry majonez?

Wybranie odpowiedniego majonezu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników

  • Lepiej wybrać majonez z prawdziwych jajek, a nie z jajek w proszku
  • Naturalne składniki bez niepotrzebnych dodatków 
  • Niższa kaloryczność oraz niska zawartość tłuszczu 
  • Brak syropu glukozowo-fruktozowego
  • Brak zbędnych składników

Wybór majonezu zawsze będzie kwestią do dyskusji pomiędzy konsumentami. Każdy z nas ma bowiem swoje ulubione produkty, z których ciężko zrezygnować. Nieważne co kupujemy w sklepie, pamiętajmy o tym, aby sprawdzać datę ważności i czytać skład danego artykułu spożywczego.

Sprawdź przepis na pyszną babkę wielkanocną. Zobacz, czy można jeść jelito białej kiełbasy