To najgorszy majonez, jaki możesz kupić na Wielkanoc. Dietetyk nie ma wątpliwości

Majonez jest bardzo popularnym produktem, który jest niezastąpionym składnikiem wielu dań i przekąsek. Przez swoją popularność bywa kością niezgody. Od dawna ludzie się spierają, który majonez wybrać. Michał Wrzosek, czyli bardzo popularny dietetyk w Polsce rozwiał wszelkie wątpliwości.
Majonez obowiązkowym produktem w kuchni
Majonez jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych potraw. Polska kuchnia od dłuższego czasu słynie z posiłków, które zawierają w sobie właśnie ten produkt. Do czego najlepiej pasuje majonez?
Przede wszystkim jest on nieodłącznym składnikiem sałatki jarzynowej. Bez niego nie odczujemy tradycyjnego smaku i niesamowitego aromatu. Z majonezem można też upiec wielkanocną babkę.

Majonez bardzo dobrze pasuje do różnorodnych past kanapkowych, czy też sosów. Bez majonezu nie obejdą się na Wielkanoc żadne jajka faszerowane. Nawet najzwyklejsza kanapka smakuje lepiej z majonezem. Warto zatem wiedzieć, który produkt najlepiej wziąć ze sklepowej półki.

Jaki majonez jest najlepszy, a jaki najgorszy?
Według popularnego polskiego dietetyka Michała Wrzoska, to najgorsze cechy majonezu:
Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to jeszcze ma bardzo długi skład i nawet nie ma w nim prawdziwych jajek, tylko jajka w proszku - przekazał dietetyk w swoim filmie.
Co może powodować regularne spożywanie takiego majonezu. Przede wszystkim nasza dieta zostanie wzbogacona o nadmiar kalorii, co zdecydowanie źle wpłynie na naszą sylwetkę. Do tego skład tego majonezu jest bardzo długi, co również wpływa na jego niekorzyść, ponieważ niepotrzebne dodatki i sztuczne substancje negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
A jaki jest najlepszy majonez według Michała Wrzoska? Wychodzi na to, że najlepszym wyborem będzie majonez o niskiej kaloryczności, z krótkim składem i z naturalnych składników.
A jaki majonez najbardziej pasuje do sałatki jarzynowej? Według Wrzoska jest to majonez z prostym składem i o zdecydowanym smaku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak wybrać dobry majonez?
Wybranie odpowiedniego majonezu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników.
- Lepiej wybrać majonez z prawdziwych jajek, a nie z jajek w proszku
- Naturalne składniki bez niepotrzebnych dodatków
- Niższa kaloryczność oraz niska zawartość tłuszczu
- Brak syropu glukozowo-fruktozowego
- Brak zbędnych składników
Wybór majonezu zawsze będzie kwestią do dyskusji pomiędzy konsumentami. Każdy z nas ma bowiem swoje ulubione produkty, z których ciężko zrezygnować. Nieważne co kupujemy w sklepie, pamiętajmy o tym, aby sprawdzać datę ważności i czytać skład danego artykułu spożywczego.
Sprawdź przepis na pyszną babkę wielkanocną. Zobacz, czy można jeść jelito białej kiełbasy.





































