To najlepsze mięso na gołąbki, mało kto go używa. Ten smak jest obłędny

Gołąbki to klasyka naszej kuchni. Pomimo sporej popularności tego dania nie każdy wie, jakie mięso na gołąbki wybrać. Dlatego poznaj składnik, który jest naszym faworytem, a już nigdy nie będziesz mieć żadnych wątpliwości.
Najwyższy poziom klasyki, czyli gołąbki
Gołąbki, choć uznawane są za tradycyjne danie kuchni polskiej, tak naprawdę pochodzą z Ukrainy. Przysmak cieszył się sporym uznaniem wśród chłopów, bo był tani i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj nikt na kwestie pochodzenia czy klasowości tego dania nie zwraca uwagi. Większą wagę przykładamy do tego, z czego gołąbki powstają.
A jak wiadomo, są to jednakowo liście kapusty, ryż, sos pomidorowy, a przede wszystkim mięso. My, przyjrzymy się dzisiaj temu ostatniemu składnikowi i wskażemy, jaki rodzaj mięsa wybrać, aby gołąbki zyskały na smaku. Szczegóły oraz nieskomplikowany przepis poznasz w dalszej części tekstu.

Strzelczyk wziął tanie mięso i zrobił najlepszy obiad. Z kluskami śląskimi smakuje jak marzenie
Jakie mięso na gołąbki?
Mięso jest jednym z podstawowych składników gołąbków. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że najważniejszym. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie. Zazwyczaj kucharki i kucharze stawiają na łopatkę wieprzową i choć jest ono całkiem smaczne, nie jest najlepszym możliwym wyborem. Mięsem, z którego koniecznie trzeba przygotować to danie, jest karkówka. Dzięki temu produktowi całe danie wyjdzie smaczne, a przy tym bardzo soczyste.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz mięsa niezbędne są także inne składniki. Jak w wypadku każdych gołąbków potrzebna będzie kapusta, ryż oraz kilka innych dodatków, które zagwarantują im odpowiedni smak. Wśród produktów umieszczonych na liście poniżej znajdziesz także te, z których przygotujesz smaczny sos pomidorowy. Pamiętaj, aby trzymać się proporcji i niczego nie pomijać, a gołąbki wyjdą doskonałe.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 główka kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki
- woda
- koncentrat pomidorowy
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- pieprz
- sól

Przepis na gołąbki
Przygotowanie gołąbków rozpocznij od obrania kapusty z zewnętrznych liści, a następnie wytnij z niej głąb. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i doprowadź do zagotowania. Do wrzątku włóż kapustę i gotuj ją przez kilka minut. W trakcie gotowania obróć kapustę, aby jej liście sparzyły się równomiernie. Kiedy zmiękną, to znak, że są gotowe.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso zmiel i przełóż do miski. Cebule drobno pokrój w drobną kostkę i dodaj ja do mięsa. Całość dopraw pieprzem i solą. Wsyp przestudzony ryż i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na liście kapusty nakładaj mięso i zawijaj. Spód dużego garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość przykryj liśćmi kapusty i zalej bulionem. Gołąbki gotuj przez 40 minut pod przykryciem.
W tym czasie na patelni rozpuść smalec. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Do mniejszego garnka przelej chochlę bulionu z gołąbków, dodaj koncentrat i wymieszaj. Przełóż zasmażkę z patelni i wymieszaj. Zagotowany sos przelej do garnka z gołąbkami. Całość gotuj przez chwilę i gotowe.






































