Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To najlepsze mięso na gołąbki, mało kto go używa. Ten smak jest obłędny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.03.2025 18:56

To najlepsze mięso na gołąbki, mało kto go używa. Ten smak jest obłędny

gołąbki w garnku
Fot. Shutterstock

Gołąbki to klasyka naszej kuchni. Pomimo sporej popularności tego dania nie każdy wie, jakie mięso na gołąbki wybrać. Dlatego poznaj składnik, który jest naszym faworytem, a już nigdy nie będziesz mieć żadnych wątpliwości. 

Najwyższy poziom klasyki, czyli gołąbki

Gołąbki, choć uznawane są za tradycyjne danie kuchni polskiej, tak naprawdę pochodzą z Ukrainy. Przysmak cieszył się sporym uznaniem wśród chłopów, bo był tani i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj nikt na kwestie pochodzenia czy klasowości tego dania nie zwraca uwagi. Większą wagę przykładamy do tego, z czego gołąbki powstają.

A jak wiadomo, są to jednakowo liście kapusty, ryż, sos pomidorowy, a przede wszystkim mięso. My, przyjrzymy się dzisiaj temu ostatniemu składnikowi i wskażemy, jaki rodzaj mięsa wybrać, aby gołąbki zyskały na smaku. Szczegóły oraz nieskomplikowany przepis poznasz w dalszej części tekstu. 

gołabki.jpg
Fot. Canva

 

Strzelczyk wziął tanie mięso i zrobił najlepszy obiad. Z kluskami śląskimi smakuje jak marzenie

Jakie mięso na gołąbki?

Mięso jest jednym z podstawowych składników gołąbków. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że najważniejszym. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie. Zazwyczaj kucharki i kucharze stawiają na łopatkę wieprzową i choć jest ono całkiem smaczne, nie jest najlepszym możliwym wyborem. Mięsem, z którego koniecznie trzeba przygotować to danie, jest karkówka. Dzięki temu produktowi całe danie wyjdzie smaczne, a przy tym bardzo soczyste. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oprócz mięsa niezbędne są także inne składniki. Jak w wypadku każdych gołąbków potrzebna będzie kapusta, ryż oraz kilka innych dodatków, które zagwarantują im odpowiedni smak. Wśród produktów umieszczonych na liście poniżej znajdziesz także te, z których przygotujesz smaczny sos pomidorowy. Pamiętaj, aby trzymać się proporcji i niczego nie pomijać, a gołąbki wyjdą doskonałe. 

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 główka kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • woda
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz 
  • sól
karkówka.jpg
Fot. Canva/bhofack2

Przepis na gołąbki

Przygotowanie gołąbków rozpocznij od obrania kapusty z zewnętrznych liści, a następnie wytnij z niej głąb. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i doprowadź do zagotowania. Do wrzątku włóż kapustę i gotuj ją przez kilka minut. W trakcie gotowania obróć kapustę, aby jej liście sparzyły się równomiernie. Kiedy zmiękną, to znak, że są gotowe.  

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso zmiel i przełóż do miski. Cebule drobno pokrój w drobną kostkę i dodaj ja do mięsa. Całość dopraw pieprzem i solą. Wsyp przestudzony ryż i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. 

Na liście kapusty nakładaj mięso i zawijaj. Spód dużego garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość przykryj liśćmi kapusty i zalej bulionem. Gołąbki gotuj przez 40 minut pod przykryciem. 

W tym czasie na patelni rozpuść smalec. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Do mniejszego garnka przelej chochlę bulionu z gołąbków, dodaj koncentrat i wymieszaj. Przełóż zasmażkę z patelni i wymieszaj. Zagotowany sos przelej do garnka z gołąbkami. Całość gotuj przez chwilę i gotowe.

gołąbki w sosie.jpg
Fot. Canva