Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy bigos na świecie. Zrobisz go z tej kapusty, właśnie zaczął się sezon
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.03.2025 18:30

To najlepszy bigos na świecie. Zrobisz go z tej kapusty, właśnie zaczął się sezon

bigos
Fot. Shutterstock

Bigos to kultowe polskie danie. Okazuje się, że można przygotować je w nieco inny sposób, a w dodatku z nietypowego składnika. Poznaj przepis na bigos i na nowo odkryj jego smak. Domownicy nie będą mogli się nadziwić, jakie pyszności przygotowałaś tym razem. 

Niespotykany bigos

Kapusta ma w naszej sztuce kulinarnej zaszczytne miejsce. Przygotowujemy z niej nie tylko znakomite dania, ale też dodatki obiadowe. O tym wie każdy. Tak samo, jak każdy wie, że najlepszym daniem z kapusty jest bigos. Zazwyczaj przygotowuje się go z kapusty kiszonej, ale to znakomite danie można przyrządzić także z innego rodzaju kapusty. 

Dzięki zamianie skorzysta na tym całe danie, a zauważalna różnica stanie się jego atutem. O tym, jak zrobić ten bigos, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu. Zanim się z nim zapoznasz, zerknij na poniższą listę, a dowiesz się, z jakich składników zrobisz to danie.

siekana kapusta.jpg
Fot. Canva/ires007
W Biedronce powariowali. Mięso, mleko i czekolada za darmo, konieczne były limity

Młoda kapusta to podstawa

Głównym składnikiem tego bigosu jest oczywiście kapusta, ale w tym wypadku będzie to młoda kapusta. Dzięki temu bigos będzie smakował zupełnie inaczej. Będzie lekkostrawny, a jego smak zyska na lekkości. Oprócz głównego składnika potrzebny będzie również wędzony boczek, który nada całości aromatu oraz sytości. Niezbędne będą także produkty do sosu oraz wszystkie te, które nadadzą bigosowi smaku. O tym, co dokładnie będzie potrzebne do przygotowania dania, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę ze składnikami. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek koperku
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
boczek.jpg
Fot. Canva

Przepis na bigos z młodej kapusty

Przygotowanie bigosu rozpocznij od pokrojenia kapusty w ćwiartki. Następnie dokładnie ją wypłucz. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Na małym ogniu rozgrzej suchą patelnię i podsmaż na niej boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę i podsmażaj oba składniki. 

Kapustę osusz, a następnie wytnij z niej twarde części i drobno poszatkuj. Przełóż ją na patelnię i smaż przez 2-3 minuty. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wlej sok pomidorowy oraz wodę. Wsyp sól, wymieszaj składniki i gotuj je przez 30 minut. 

Kiedy bigos zgęstnieje, wlej sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw go solą i gotowe. Przed podaniem wsyp posiekany koperek. 

bi gos.jpg
Fot. Canva