Tosty francuskie możemy zjeść zarówno z ziołami, jak i z owocami.pixabay/ValverdeRedactor

Na słodko lub na słono - zdania są podzielone. Domowe tosty francuskie zrobisz w parę minut

Tosty francuskie, zwane po prostu chlebem w jajku, znamy od lat. Najwięksi miłośnicy tej potrawy dzielą się na dwie grupy. Jedni posypują je cukrem i podają z owocami, inni zjadają je wyłącznie ze słonymi dodatkami. Bez względu na to, w jaki sposób je przyrządzimy, tosty francuskie będą gotowe w oka mgnieniu.

Tosty jadamy dzisiaj niemal tak często jak zwykłe kanapki czy jajecznicę. Trudno się temu dziwić, bo słynny chleb w jajku stanowi doskonałe śniadanie na ciepło. Przepis jest bajecznie prosty, a do tego ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Uwielbiają je zarówno fani słodkości na śniadanie, jak i ci, którzy preferują wytrawne potrawy.

Naturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miódNaturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miódCzytaj dalej

Tosty francuskie - na słono czy na słodko?

Tosty francuskie biją na głowę wszelkie kanapki, a do tego są prostym sposobem na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa. Po namoczeniu go w mleku i jajkach staje się znowu miękki i cudownie puszysty. Do jajecznej masy możemy dodać dowolne dodatki. Równie dobrze sprawdzą się aromatyczne zioła, co cynamon, dżem lub świeże owoce. Na gotowych tostach możemy też położyć wędlinę, ser czy warzywa i polać je wytrawnym sosem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  2. Normalny banknot 10 zł może kosztować fortunę. Wystarczy, że posiada jedną cechę
  3. Nie ma zdrowszego mięsa, zawsze wybieraj je zamiast kurczaka. Osoby na diecie będą podwójnie zachwycone

Składniki tostów na słodko:

  • bułka paryska lub chałka,
  • 2 średnie jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia,
  • ulubione dodatki: miód, słodki syrop, cynamon lub owoce.

Składniki tostów wytrawnych:

  • bułka paryska lub chleb tostowy,
  • 2 średnie jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego,
  • przyprawy: płaska łyżeczka ziół prowansalskich, po szczypcie soli i pieprzu,
  • dodatki: wędlina, ser, świeże warzywa.

Przygotowanie:

Bułkę, chleb lub chałkę kroimy na niewielki kawałki. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko. Gdy przyrządzamy tosty na słodko, dodajemu cukier i/lub cynamon, a kiedy zdecydowaliśmy się na wersję na słono, dosypujemy do jajek sól, pieprz i ulubione przyprawy - na przykład pieprz ziołowy albo zioła prowansalskie.

Zmieszaj colę z ketchupem, a kotlety schabowe nabiorą cudownego smaku. Dosłownie rozpływają się w ustachZmieszaj colę z ketchupem, a kotlety schabowe nabiorą cudownego smaku. Dosłownie rozpływają się w ustachCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już nawet ZUS nie ukrywa, że świadczenia będą głodowe. Wraca pomysł emerytury obywatelskiej
  2. Zjadła posiłek i chwilę później już nie żyła. Podobnych przypadków są tysiące
  3. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  6. Daniel Martyniuk nie miał wyboru. Oficjalnie przeprasza, tym razem przesadził, wszystko przez opinie o hotelu

Źródło: o2

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł