Gotowanieneedpix.com

Wszyscy je jemy. Prosty błąd w gotowaniu i stają się śmiertelną trucizną

Trucizna ukryta w popularnych warzywach zabija powoli. Zjedzenie niebezpiecznych toksyn nie musi objawiać się natychmiastowo. Wiele szkodliwych substancji gromadzi się w organizmie i po czasie może powodować różne dolegliwości lub zaostrzać przebieg chorób. 

Trucizna pochodząca z nawozów lub oprysków i drobnoustroje - to możemy znaleźć na skórce każdego owocu czy warzywa. Właściwie dowolny produkt spożywczy może stać się przyczyną zatrucia, jeśli go nie umyjemy przed zjedzeniem. Skórkę cytrusów warto do tego sparzyć gorącą wodą. To wiemy chyba wszyscy, jednak bardzo często zdarza się nam o tym zapominać. Przykładem są kiełki. Wydaje się, że własnoręcznie wyhodowane na parapecie kiełki są w stu procentach bezpieczne - nie miały przecież kontaktu z nawozami. Jednak lubią one wzrastać w ciepłym, wilgotnym podłożu, które jest ulubionym środowiskiem drobnoustrojów i pleśni. Mogą one znajdować się na kiełkach nawet, jeśli nie widać tego gołym okiem. Z uwagi na to, że ta pyszna zielenina jest dość drobna, ciężko ją umyć. W związku z tym zalecane jest przelanie ich przed podaniem wrzącą wodą. Jednak nie wszystkie trucizny da się po prostu usunąć z jarzyn.

Jest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemieJest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemieCzytaj dalej

Rabarbar i szczaw - te letnie przysmaki kryją w sobie substancję, która może powodować podrażnienia żołądka i utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu. Chodzi o kwas szczawiowy. W nadmiarze powoduje zatrucie objawiające się między innymi nudnościami i ogólnym osłabieniem. Jednak zarówno szczaw, jak i rabarbar zawierają cenne witaminy i błonnik. Nie zaszkodzą nam zatem, jeżeli będziemy je spożywać z umiarem. Dobrym pomysłem jest podawanie tych przysmaków w towarzystwie nabiału. Zsiadłe mleko, czy śmietana użyta do zabielenia zupy zniwelują szkodliwe działanie kwasu szczawiowego na ściany żołądka. Jednak osoby ze skłonnościami do niestrawności lub chore gastrycznie powinny unikać spożywania tych produktów.

Dzisiaj grzeje: 1. Afera solna. Wszyscy długo jedliśmy sól drogową z wszystkimi rakotwórczymi zagrożeniami

2. Lidl oszukuje wszystkich Polaków? W sklepach trwa ukrywana przed nami skandaliczna praktyka

Warto pamiętać, że pewne ilości kwasu szczawiowego znajduja się między innymi w burakach, herbacie, kawie i szpinaku. Dlatego kawa z mlekiem, botwinka na zsiadłym mleku czy sos szpinakowy z dodatkiem jogurtu naturalnego to idealna duety broniące przed działaniem tej substancji.

Ziemniaki cieszą się niesłabnącą popularnością na polskich stołach. To warzywo ma jednak ciekawy mechanizm obronny - wydziela solaninę, która jest trucizną i ma chronić roślinę przed szkodnikami i grzybami. Solanina jest toksyczna także dla człowieka. W pewnych dawkach może być śmiercionośna, jednak przypadki zgonów są stosunkowo rzadkie. Zazwyczaj kończy się na wymiotach, bólu brzucha czy biegunkach. Do poważniejszych zagrożeń należą uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, śpiączka, niewydolność krążenia. Trucizny tej nie niweluje obróbka termiczna i nie rozpuszcza się ona w wodzie. Obgotowanie ziemniaków nie uchroni więc przed jej działaniem. Kluczem jest tu wybór odpowiednich bulw. Bezpieczne są jedynie te w pełni dojrzałe. Solanina wydziela się bowiem w młodych częściach rośliny - obecna jest tam, gdzie widzimy zielony kolor niedojrzałego warzywa. Zawierają ją także stare, dojrzałe ziemniaki, które zaczęły kiełkować.

Najlepsze newsy:

    1. Znaleziono "supernosiciela" koronawirusa? Interweniowała brytyjska służba zdrowia
    2. Choroba Leśniowskiego-Crohna wyniszcza jelita. Warto znać jej objawy oraz metody leczenia
    3. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
    4. Przypadkiem wykryto mafię parówkową. Wszyscy jedliśmy kiełbasę z mięsa do utylizacji
    5. Straszne, kebaby i kiełbasy w Polsce powstają z MOM. Znajdziemy w nim niejadalne, niestrawne i trujące rzeczy?
    6. Gdy skończyła 18 lat, jadła tylko po trzy jabłka dziennie prawie przez rok. Jej wygląd powala

Źródło: zdrowie.gazeta.pl

Następny artykuł