Truskawki w kompocie warto zapasteryzować według wskazówek siostry Anastazji.youtube/Uwaga Babcia Gotuje

Siostra Anastazja podała przepis na bajeczne truskawki w syropie. Ma dla wszystkich 1 magiczną radę

Truskawki kojarzą nam się z gorącym latem, dlatego chętnie robimy z nich przetwory, które możemy zjeść w zimniejsze miesiące. Słynna siostra Anastazja podała wspaniały przepis na truskawki w syropie do przechowywania w spiżarni. Dodamy je do wielu deserów: kremów, ciast, ciasteczek oraz naleśników. Zakonnica ma cenną wskazówkę dla wszystkich, którzy mają w planach przygotować to danie. Warto z niej skorzystać, by smak truskawek zachwycał też jesienią i zimą.

Truskawki w syropie są prostym i niesamowicie pysznym dodatkiem, który można wykorzystać na wiele sposóbów. Owoce sprawdzą się w rozmaitych ciastach i deserach, a syrop doda smaku wielu napojom. Wykorzystajmy jak najlepiej sezon na te przepyszne owoce i róbmy z nich jak najwięcej przetworów, by zawsze mieć pod ręką słoiczek smaków lata. Przepis na truskawki w syropie jest wyjątkowy, ponieważ jego autorką jest słynna siostra Anastazja, która dla bardzo wielu osób stała się już kulinarnym autorytetem. Zakonnica ma jedną radę dla wszystkich, którzy przygotowują owocowe przetwory.

4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztowaćCzytaj dalej

Truskawki w syropie doskonale sprawdzą się w kuchni, gdy przestaniemy mieć dostęp do świeżych owoców. By były jeszcze pyszniejsze, warto skorzystać z cennej rady siotry Anastazji

Truskawki jak żaden inny owoc świetnie sprawdzają się we wszelkich domowych przetworach. Z łatwością możemy je mrozić, przygotować z nich przepyszne dżemy i kompoty. W każdej postaci będą cenne, bo nawet namiastka aromatu czerwonych owoców magicznie przeniesie nas do upalnych dni, kiedy tylko otworzymy słoik ze spiżarni. Przepis na truskawki ze słoika zaleca zwykle podobne techniki przygotowania owocu i każda z nich się sprawdzi, jeśli skorzystamy z dobrej książki kucharskiej lub przepisu babci. Nieco trudniejsze może się okazać pasteryzowanie przetworów.

Dzisiaj grzeje:

    1. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
    2. Prowadzenie samochodu podczas burzy. Kilka porad, które mogą uchronić cię przed wypadkiem

Siostra Anastazja radzi, by słoki gotować w sporym garnku wyłożonym płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Bardzo istotne jest przy tym, by słoiki nie stykały się ze sobą, dzięki czemu gorąca woda będzie między nimi swobodnie przepływać. Należy też pamietać, by napełnić garnek wodą do 3/4 wysokości słoików, a po zakończeniu pasteryzacji słoiki ustawiamy na ściereczce, by przestygły. Na drugi dzień sprawdzamy, czy są szczelnie zakręcone.

Przepis na truskawki w syropie:

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody

Jak wykonać?

  • Umyte truskawki włóż do gotującej się wody z cukrem. Wymieszaj i odstaw.
  • Na drugi dzień wyjmij owoce, syrop ponownie zagotuj, a z powierzchni zbierz pianę.
  • Odstaw i wyłóż truskawki. Na trzeci powtórz czynność, z tym że gotuj syrop tylko przez 5 minut.
  • Gorące truskawki wraz z syropem przelej do słoików.

Najlepsze newsy:

  1. Dramatyczna relacja zdruzgotanej matki. Jej syn podpalił się pod Sejmem, powód jest tragiczny
  2. Urząd wydał oświadczenie, nie znoszą obostrzenia. Nadzieje wielu Polaków przepadły
  3. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
  4. Nagła zmiana. Ceny masła zwalają z nóg, Polacy zadziwieni
  5. Pamiętacie słynny serial Ranczo? Aktorka grająca kultową Solejukową zdradziła wielki sekret, chodzi o pierogi
  6. Rywal Kamila Stocha rzucił mu wyzwanie. Buńczuczna deklaracja skoczka

Źródło: deon.pl

Następny artykuł