Truskawki warto dodać do knedli.youtube/Henia Foks

Przepis, który przypomni ci smaki dzieciństwa. Wyśmienite knedle z truskawkami, które zrobisz w parę chwil

Truskawki znajdziemy już na wszelkich bazarach i w warzywniakach, a ich cena jest wreszcie przyjemnie niska. Dzięki temu objadamy się nimi do woli, zanim jeszcze zaczniemy robić pyszne owocowe przetwory. Najwięksi miłośnicy owoców uwielbiają też wszelkie dania obiadowe z truskawkami, takie jak banalnie proste kluski ze śmietaną czy pierogi. Wśród nich na pewno są też zwolennicy knedli, które warto zrobić nie tylko ze śliwkami.

Truskawki uwielbiamy jeść na surowo, dodawać je do deserów, ciast i wszelkich wypieków, ale są też tacy smakosze, którzy najbardziej lubią wszelkie owocowe pierogi. Jeśli w sezonie truskawkowym zdążyły wam się znudzić kompoty, koktajle i wszelkie inne słodkości, być może zapomnieliście o jednej przepysznej potrawie. Polecamy bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszne knedle. Warto przyrządzić je ponownie, bo zostały zdecydowanie niesłusznie zapomniane. Tymczasem to kolejny smak dzieciństwa, dzięki któremu lato cieszy nas jeszcze bardziej.

Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalneZaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalneCzytaj dalej

Truskawki zjemy nie tylko na surowo i w formie dodatku do ciast. Koniecznie zróbcie pyszne knedle

Truskawki jemy teraz tak często, że niekiedy marzy nam się także słodki obiad z ich dodatkiem. Możliwości jest w tym przypadku mnóstwo - możemy ugotować kompot, dodać je do makaronu (także do sosu pomidorowego), naleśników, pierogów i wielu, wielu innych. Naszym zdaniem najlepsze są jednak obłędnie pyszne truskawkowe knedle.

Dzisiaj grzeje: 1. Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie było

2. Za plażowanie zapłacisz nawet 30 proc. więcej. Ceny nad morzem wystrzeliły

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklani mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg świeżych truskawek,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

  1. Zmielone w maszynce ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich przesianą mąkę, jajka, szczyptę soli i cukier. Zagniatamy ciasto i ugniatamy je do momentu, aż będzie pulchne i gładkie.
  2. Układamy ciasto na blacie, rozwałkowujemy je na grubość 2-2,5 cm. Szklanką wycinamy z niego kółka.
  3. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, posypujemy cukrem.
  4. Na każdym kółku ciasta układamy odrobinę farszu. Zaklejamy, lepiąc kulkę.
  5. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej knedle i gotujemy, aż wypłyną.

Najlepsze newsy:

  1. Stało się. Wiadomość, na którą wszyscy czekali. Kraj uwielbiany przez Polaków otworzył granice
  2. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  3. Czy ugotowany bób należy obierać? Nie rób błędu, znaczenie jest ogromne
  4. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  5. Fani martwią się o Annę Lewandowską. Zwrócili uwagę na jeden szczegół (FOTO)

Źródło: gotowanie.onet.pl

Następny artykuł