Układam wędliny na cieście francuskim i mam 3 rodzaje przekąsek. Goście myślą, że to ze sklepu
Ten przepis jest tak łatwy, że właściwie kwalifikuje się jako sztuczka kuchenna. Efektem jest jednak pyszna przekąska, która z pewnością zrobi furorę, kiedy tylko wyląduje na stole. Jest doskonałym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy.
Przekąska z różnych wędlin
Ta przekąska o kilku różnych obliczach nosi w sobie pewną sprzeczność. Z jednej strony jest zdecydowanie poczęstunkiem na specjalne okazje. Podana na imprezie będzie imponującym elementem bufetu. Jednak pozwala jednocześnie pozbyć się z lodówki wędlin i serów, które solo nie prezentują się już najlepiej . Ich lekkie sfatygowanie nie będzie tu żadnym problemem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć wędlin kupionych specjalnie na tę okazję. Dlatego w naszym przepisie podajemy konkretne propozycje, które można zmieniać w miarę upodobań.
Aby poczęstunek prezentował się naprawdę okazale, trzeba zadbać o równy rozmiar wszystkich kawałków , na które podzielimy naszą potrawę. Warto wręcz sięgnąć po linijkę. Jeśli zrobimy to dokładnie, efektem będzie przekąska wyglądająca jak ze sklepu.
Przygotowujemy przekąski z ciasta francuskiego
Zdjęcia do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Autorzy proponują tam smarować przekąskę po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Naszym zdaniem efekty są jednak lepsze, jeśli użyjemy samego białka .
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 70 g passaty pomidorowej
- 100 g szynki gotowanej
- 80 g szynki dojrzewającej
- 30 g startej mozzarelli do pizzy
- Sól, pieprz
- Białko 1-2 jajek
- 2 łyżki maku, czarnuszki, białego lub czarnego sezamu
Przygotowujemy przekąskę z ciasta francuskiego i wędlin
Sos pomidorowy przyprawiamy do smaku łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie. Smarujemy równo, niczym pizzę, jeden z arkuszy ciasta francuskiego ułożony na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na tak posmarowanym cieście układamy wędliny. Kładziemy je gęsto, na zakładkę, by po pocięciu na kawałki nie zostały żadne „ubogie” kęsy. Wędliny układamy rodzajami obok siebie , a fragment ciasta posypujemy serem. Dzięki temu po pokrojeniu będziemy mieli kawałki o różnych smakach.
Bazę z ułożonymi wędlinami przykrywamy drugą warstwą ciasta francuskiego. Dociskamy lekko. Odmierzamy równe, małe kawałki – o boku ok. 3 cm – i od linijki kroimy ciasto na kwadraciki radełkiem do pizzy. Po pokrojeniu całości, smarujemy ciasteczka białkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem.
Przekąskę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy po przestudzeniu.
Polecamy również przepisy na chrupiące paluszki ziemniaczane i ciastka bez cukru ani mąki .