Uszka i babciny sposóbPixabay / cello5

Babcie wiedziały jak zrobić najlepsze uszka. Wystarczy, że do farszu dodasz 1 składnik i pominiesz ich gotowanie

Nie da się ukryć, że uszka są świąteczną klasyką, bez której niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie udanych świąt. Jeżeli planujesz samodzielnie przygotować pyszne zawiniątka, warto skorzystać z babcinego przepisu. Okazuje się, że farsz wzbogacony o ziemniaki jest znacznie lepszy. Uszka w takim wydaniu nie wymagają gotowania. Zamiast tego zostaną podsmażone. Efekt powala na łopatki.

Smakowite uszka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca i zachwyt. Świąteczny barszcz wzbogacony o taki dodatek staje się jeszcze bardziej wyborny. Oczywiście, najlepiej smakują uszka przygotowane samodzielnie. Babcina receptura jest niezawodna.

Uszka pyszne jak u babci

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na uszka, który cechował się prostotą. Dziś sięgniemy po recepturę, z której korzystały nasze babcie. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie.

Babcine uszka bez gotowania z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy lubią tradycyjne smaki. W ich wnętrzu znajdzie się odrobina ziemniaków. Może to zaskoczyć wielu miłośników potraw, jednak taki zabieg lepiej skleja farsz.

Uszka według tego przepisu nie muszą być gotowane. Wystarczy, że zostaną podsmażone. Co prawda taka forma obróbki może wydawać się dosyć specyficzna, jednak z pewnością warto tego spróbować. Smak pozostaje na długo w pamięci. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Wigilijne pierogi wg przepisu Karola Okrasy biją na głowę inne propozycje. Tradycyjny farsz nie ma sobie równychWigilijne pierogi wg przepisu Karola Okrasy biją na głowę inne propozycje. Tradycyjny farsz nie ma sobie równychCzytaj dalej

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzątku
  • 30 g masła
  • odrobina soli

Farsz:

  • 250 g grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 50 g ziemniaków
  • szczypta soli i pieprzu

Uszka jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Na początku przygotujemy farsz. Jeżeli mamy grzyby suszone, wówczas powinniśmy namoczyć je przez minimum 3 godziny. Następnie gotujemy wszystko 30 minut. Warto suszone grzyby wzbogacić również o mrożone. Dzięki temu nasz farsz będzie jeszcze lepszy.

Grzyby wyjmujemy z wody. Zalewę warto zachować do innych potraw. Idealnie sprawdzi się w przypadku barszczu. Ugotowane grzyby siekamy na niewielkie kawałki. Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy ją na maśle. Kiedy się zeszkli i ostygnie, mieszamy ją z grzybami.

Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko wzbogacamy o ugotowane i ubite ziemniaki. Farsz jest już gotowy. Przyszła pora na ciasto, z którego zrobimy uszka. Mąkę przesiewamy razem solą. Masło roztapiamy we wrzątku i stopniowo dodajemy do mąki.

Ciasto urabiamy, tak aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Następnie je wałkujemy na cienki placek, który kroimy w kwadraty. Na każdym z nich umieszczamy odrobinę farszu i zalepiamy uszka. Obsypujemy je mąką, układamy na folii aluminiowej i umieszczamy w pojemnikach. Uszka zamrażamy i wyjmujemy tuż przed podaniem. Wówczas podsmażamy je na maśle klarowanym. Smakołyki serwuje się na talerzyku obok barszczu. Magda Gessler podzieliła się szybkim przepisem na tę zupę.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł