Smakosze.pl Porady W czym moczyć mięso na kotlety schabowe, aby było idealnie kruche i soczyste?
canva/webandi, pixabay

W czym moczyć mięso na kotlety schabowe, aby było idealnie kruche i soczyste?

29 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kruche, a zarazem soczyste kotlety schabowe są marzeniem niejednej gospodyni, lecz uzyskanie takiego efektu wcale nie jest proste. Na szczęście istnieje metoda, dzięki której każdy plaster schabu będzie delikatny. Przed smażeniem należy wymoczyć je przez noc w mieszance mleka i czosnku, a kawałki schabu staną się idealnie soczyste i rozpływające w ustach.

Kotlety schabowe są każdemu z nas doskonale znane, w końcu Polacy jadają je bardzo regularnie. Popularność nie oznacza jednak, że wszyscy zdają sobie sprawę, jak robić je najlepiej - w praktyce wiele osób cały czas nie zna sposobów na kruche i soczyste mięso po usmażeniu.

Najlepszą metodą zmiękczania schabowych jest wymoczenie ich w mleku z dodatkiem czosnku. Niektórzy dodają również cebulę lub zamieniają na nią czosnek całkowicie. Mleko dzięki enzymom powoduje kruszenie mięsa, a czosnek lub cebula aromatyzują je, nadając wspaniały smak.

Przepis na idealnie kruche i soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • pół kg schabu

  • szklanka mleka

  • 3 ząbki czosnku

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • mąka

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Zacznij od oczyszczenia kawałka schabu z błon i innych niechcianych części. Następnie pokrój je na 4 kotlety równej grubości. Przykryj mięso folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem do mięsa, uważając, aby nie rozerwać kotletów.

Czosnek obierz i rozgnieć nożem. W głębokiej misce umieść rozbite kotlety z rozgniecionym czosnkiem i zalej je mlekiem. Przykryj naczynie i wstaw je do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij kotlety z marynaty, osusz je ręcznikiem kuchennym i oprósz solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem z każdej strony.

W trzech osobnych talerzach umieść rozbełtane jajka, mąkę oraz bułkę tartą. Obtaczaj kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączył się nadmiar oleju. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.

Kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/chrisboy2004, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy