Smakosze.pl Przepisy Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja
Fot. Canva, IG/ewawachowicz

Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja

5 grudnia 2024

Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt.

Makowiec, czyli poezja smaku od Ewy Wachowicz

Jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie? Oczywiście makowiec! Delikatne ciasto z wyjątkową masą makową, rodzynkami i migdałami niektórym z nas śni się po nocach . Teraz to marzenie można urzeczywistnić. Wystarczy skorzystać z  przepisu Ewy Wachowicz na makowca.

Ciasto wyjdzie obłędnie pyszne. Delikatne i z wilgotną masą makową, do której znana restauratorka dodaje odrobinę marmolady, to prawdziwe niebo w gębie . Taki makowiec na Boże Narodzenie stanie się prawdziwym rarytasem. Jego fantastyczny smak doceni cała rodzina.

makowiec
Fot. Canva/Dar1930
Mama 11-rga dzieci schudła 25 kg. Dokładnie opowiedziała, jak to zrobiła

Jak upiec makowiec z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 1 litr mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżka marmolady
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g migdałów
  • 100  g rodzynków z koniaku

Przygotowanie makowca zaczniemy od przesiania mąki i przesiekania z ciepłym masłem. Do drożdży dodajemy cukier, rozcieramy i dokładamy śmietanę. Ponownie mieszamy i łączymy z mąką i masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz przygotujemy masę makową.

Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Przecedzamy i dwa razy mielimy w maszynce. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy tak, by powstała jednolita masa. Gdy ciasto wyrośnie, to wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy.

Makowiec na wyjątkowe okazje

Ciasto dzielimy na 2 części. Ze wskazanych proporcji wyjdą dwa makowce. Ciasto wałkujemy, smarujemy białkiem, nakładamy masę makową i zawijamy jak roladę. Odstawiamy na 20 minut i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.

Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Możemy posypać go makiem i niebawem podawać. Makowiec z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi pyszny, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Będzie idealny na Boże Narodzenie i inne uroczyste okazje. Pisaliśmy o  zamknięciu bydgoskiej Biedronki przez Sanepid. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na naleśniki bez wody i mleka.

makowiec
Fot. Canva/Veronica Pfeiffer

Źródło: ewawachowicz.pl

To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik
Poszukiwana przez Polaków ryba przeceniona w Dino. Jest smaczniejsza i delikatniejsza niż karp
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy