Bób w łupinkachPixabay / bób / autor: niebieskibanan

Nie wyrzucaj łupin po bobie. Są niewiarygodnie cenne

Warzywa jedzone prawidłową są niezwykle zdrowe. Jednak wystarczy chwila nieuwagi, a zamiast zdrowego posiłku mamy kaloryczną wydmuszkę. Wielu z nas łupiny po bobie wyrzuca do śmietnika, warto zapoznać się z poniższymi informacjami, by dowiedzieć się czemu to ogromny błąd.

Warzywa w szczycie sezonu to najlepsze, co może przytrafić się smakoszowi. Stragany pełne są teraz przepysznego bobu, który jemy kilogramami. Możemy go spożywać gotowanego, jako dodatek do sałatek, a także przyrządzić rewelacyjne purre z bobu do mięsnych potraw. Wielu z nas intuicyjnie obiera bób przed jedzenie, a skórki lądują w koszu na śmieci. Dla niewielu z nas powłoczka bobu jest apetyczna i ze zwykłego przyzwyczajenia wolimy jej się pozbyć. Jednak sprawia to, że wiele tracimy, a łupinki to najbardziej pożądana część tego warzywa.

Hańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferęHańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferęCzytaj dalej

Warzywa to podstawa naszej diety - jak jeść je prawidłowo?

Bób najczęściej sprzedawany jest w foliowych woreczkach, jednak nie jest to najbardziej fortunny pomysł. Szczelne zamknięcie sprawia, że nie mamy możliwości powąchania warzywa, a to właśnie zapach jest gwarantem świeżości. Jeśli zapach jest delikatny - śmiało możemy takie warzywo kupić. Wybierajmy także bób w jasnozielonych łupinkach - takie są młode i bardzo smaczne. Właśnie taki świeży, młody bób możemy jeść w całości. Zwłaszcza, że łupinki kryją w sobie prawdziwe skarby - dostarczają organizmowi cenne witaminy i mikroelementy zapewniające prawidłowe funkcjonowanie najważniejszych narządów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyśmienity dodatek do schabowego, który właśnie teraz smakuje najlepiej. Zasmażana młoda kapusta z niezastąpionym składnikiem
  2. Oto jak zarobić nad Bałtykiem. Toaletowi biznesmeni windują ceny, zapłacisz nawet 15 złotych

Warzywa należy przygotowywać świadomie, ponieważ tylko wtedy dostarczamy organizmowi tego co najważniejsze. Łupinki bobu zawierają najwięcej witamin, to własnie w nich kryje się witamina A, B6 oraz C, a w całym warzywie mamy także wapń, żelazo i magnez. Ze względu na stosunkowo dużą liczbę kalorii w bobie, jedzenie go w całości daje nam niesamowitą porcję energii oraz siły na cały dzień. Jako przekąska dużo lepiej się sprawdzi niż nic nie warte chipsy czy inne słone przekąski. Warto jednak wziąć pod uwagę, iż bób nie jest polecany dla wszystkich. Ze względu na dużą zawartość puryny może powodować kamienie nerkowe u osób, które mają problemy z układem moczowym i pokarmowym.

Najlepsze newsy:

  1. Na widok paragonu niejednego zamurowało. Nawet właściciele restauracji nie mogli uwierzyć, jak do tego doszło?
  2. Byli w centrum nawałnicy. Tragedia była blisko. Porażające nagranie trafiło do sieci
  3. Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniaj
  4. Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
  5. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  6. Kamil Stoch nie zarabia wyłącznie na sporcie. Dochodowy biznes pomogła mu rozkręcić kochająca żona

Źródło: fakt

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł