

4 Lipca 2020
Jedno z bardziej kontrowersyjnych dań na polskim stole, wątróbka z cebulką. Dodaj do niej jeden owoc, a niesamowicie zyska na smaku
Wątróbka z cebulką jest charakterystycznym daniem, na którego zwykłą wzmiankę mnóstwo ludzi reaguje grymasem obrzydzenia - nie lubią jej smaku, wyglądu ani konsystencji. Z tego powodu wątróbka jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych dań w Polsce. Po dodaniu jednego owocu zmienia się diametralnie i wiele zyskuje na smaku.
Wątróbka może być zmorą dzieciństwa. Jeśli komuś kaznao ją jeść "na siłę", z pewnością pamięta obrzydzenie jakie czuł. Takie wspomnienie może być powodem obecnie panującej niechęci do podrobów. Zwykła wątróbka z cebulką może odpychać, lecz po dodaniu jednego owocu zyskuje coś niesamowitego. Jedna mała zmiana sprawia, że smak staje się zupełnie inny. Może tak przygotowana w końcu zasmakuje tym, którzy mają do niej wielką awersję z dzieciństwa?
Wątróbka w zupełnie nowym wydaniu - poniższa wersja jest jeszcze lepsza od zwykłej potrawy
W 100 gramach wątróbki znajduje się aż 10 miligramów żelaza, więc jest idealnym produktem cierpiącym na niedobór tego minerału. Żelazo stymuluje również odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia, dlatego wątróbka zalecana jest dla wielu chorych ludzi. Dodanie do niej zwykłego jabłka powoduje, że delikatnie gorzki smak wątróbki jest maskowany. Słodycz i kwasowość owocu uwypukla aromat dania i kieruje go w nieosiągalne do dzisiaj rejony.
Składniki:
- Wątróbka pół kilograma
- 3 średnie cebule
- 2 jabłka
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- cukier 2 łyżki
- majeranek 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
Dzisiaj grzeje:
- Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
- Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie podsmaż ją na 2. łyżkach oleju, aż delikatnie się skarmelizuje.
- Do rondelka wsyp cukier i rozpuść go nad gazem. Wsyp do środka umyte i pokrojone w plastry jabłka. Podsmażaj, aż jabłka będą pokryte słodkim sosem i zmiękną.
- Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Następnie zasyp ją mąką i dokładnie ją obtocz.
- Na rozgrzany olej wrzucaj stopniowo wątróbkę i smaż 3 minuty z każdej strony.
- Kiedy cała wątróbka będzie ugotowana dodaj do niej jabłka i cebulę i duś przez 10 minut. Dopraw całość majerankiem oraz solą, zamieszaj.
Podawać można z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
- Dantejskie sceny w PKP. Wkroczyła policja, nie miał maseczki, wrzeszczał
- GIS dokonał strasznego odkrycia w kupowanych przez wszystkich talerzach. Właśnie są utylizowane
- Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
- Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
- Wielka tragedia obiegła świat. 20-letni kolarz zmarł w trakcie wyścigu, lekarze podali przerażającą przyczynę śmierci
Źródło: doradcasmaku.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł