Wątróbka, która zasmakuje każdemuwikipedia.org/MOs810 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Jedno z bardziej kontrowersyjnych dań na polskim stole, wątróbka z cebulką. Dodaj do niej jeden owoc, a niesamowicie zyska na smaku

Wątróbka z cebulką jest charakterystycznym daniem, na którego zwykłą wzmiankę mnóstwo ludzi reaguje grymasem obrzydzenia - nie lubią jej smaku, wyglądu ani konsystencji. Z tego powodu wątróbka jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych dań w Polsce. Po dodaniu jednego owocu zmienia się diametralnie i wiele zyskuje na smaku.

Wątróbka może być zmorą dzieciństwa. Jeśli komuś kaznao ją jeść "na siłę", z pewnością pamięta obrzydzenie jakie czuł. Takie wspomnienie może być powodem obecnie panującej niechęci do podrobów. Zwykła wątróbka z cebulką może odpychać, lecz po dodaniu jednego owocu zyskuje coś niesamowitego. Jedna mała zmiana sprawia, że smak staje się zupełnie inny. Może tak przygotowana w końcu zasmakuje tym, którzy mają do niej wielką awersję z dzieciństwa?

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Wątróbka w zupełnie nowym wydaniu - poniższa wersja jest jeszcze lepsza od zwykłej potrawy

W 100 gramach wątróbki znajduje się aż 10 miligramów żelaza, więc jest idealnym produktem cierpiącym na niedobór tego minerału. Żelazo stymuluje również odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia, dlatego wątróbka zalecana jest dla wielu chorych ludzi. Dodanie do niej zwykłego jabłka powoduje, że delikatnie gorzki smak wątróbki jest maskowany. Słodycz i kwasowość owocu uwypukla aromat dania i kieruje go w nieosiągalne do dzisiaj rejony.

Składniki:

  • Wątróbka pół kilograma
  • 3 średnie cebule
  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • cukier 2 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Dzisiaj grzeje:

  1. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
  2. Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie podsmaż ją na 2. łyżkach oleju, aż delikatnie się skarmelizuje.
  2. Do rondelka wsyp cukier i rozpuść go nad gazem. Wsyp do środka umyte i pokrojone w plastry jabłka. Podsmażaj, aż jabłka będą pokryte słodkim sosem i zmiękną.
  3. Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Następnie zasyp ją mąką i dokładnie ją obtocz.
  4. Na rozgrzany olej wrzucaj stopniowo wątróbkę i smaż 3 minuty z każdej strony.
  5. Kiedy cała wątróbka będzie ugotowana dodaj do niej jabłka i cebulę i duś przez 10 minut. Dopraw całość majerankiem oraz solą, zamieszaj.

Podawać można z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
  2. Dantejskie sceny w PKP. Wkroczyła policja, nie miał maseczki, wrzeszczał
  3. GIS dokonał strasznego odkrycia w kupowanych przez wszystkich talerzach. Właśnie są utylizowane
  4. Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
  5. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  6. Wielka tragedia obiegła świat. 20-letni kolarz zmarł w trakcie wyścigu, lekarze podali przerażającą przyczynę śmierci

Źródło: doradcasmaku.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł