Wątróbka w innej odsłoniefacebook.com

Zapomnianym przysmakiem z wątróbki zajadał się sam Henryk Sienkiewicz. Znamy przepis na słynną wątrobianke

Wątróbka jest obecnie mało popularnym przysmakiem, choć starsze pokolenia ciągle zachwalają jej wspaniały smak. Wątrobianka jest starodawnym rarytasem, którym, według wielu przekazów, zajadał się sam Henryk Sienkiewicz. Poznaliśmy przepis na staropolskie danie, które dawniej podawane było bardzo często.

Wątróbka z cebulka jest daniem, które wywołuje wiele kontrowersji. Obecnie większość ludzi nie przepada za jej charakterystycznym smakiem oraz fakturą, która odpycha swoja delikatnością. Wątrobianka jest jednak produktem, który może spodobać się tym, którzy nie przepadają za nielubianą smażoną wątróbka. Jej delikatny smak spodobać się może dzieciom, więc jeśli masz w domu małego niejadka, spróbuj podać mu wątrobiankę.

Nie wytrzymała, gdy zobaczyła kwotę. Była przygotowana na maksymalnie 2 złNie wytrzymała, gdy zobaczyła kwotę. Była przygotowana na maksymalnie 2 złCzytaj dalej

Wątróbka w starej odsłonie - przepis z z dawnej Polski

Wątrobianka przybyła do nas zza niemieckiej granicy. Szczególnie ukochana na Kaszubach i w Wielkopolsce stała się jednym z podstawowych produktów jadanych przez chłopów pracujących na roli. W ciągu dnia robili sobie przerwę na pajdę chleba grubo posmarowaną wątróbką pastą, mocno doprawioną majerankiem oraz cebulą. Henryk Sienkiewicz wychwalał jej smak i był znany jako wielki smakosz przetworu z podrobów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zamówienie Maryli Rodowicz rozłożyło panią z mięsnego na łopatki. Zadała tylko jedno pytanie
  2. Smutna wiadomość dla seniorów. Zmieniono plany, nie mogą liczyć na wsparcie od rządu

Choć Sienkiewicz pisał o niej pod koniec XIX wieku, na terenie Wielkopolski znana była już zdecydowanie wcześniej pod nazwą "leberka", wywodzącą się od słowa "leber" co po niemiecku oznacza wątróbkę. Jej przygotowanie jest dość skomplikowane. Używano do jej wykonania wątróbki, serc, ozorków wieprzowych i słoniny. Całość gotowano, mielono i wkładano do jelit lub słoików. Następnie wędlinę wędzono lub pasteryzowano.

Wątrobianka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera dużo żelaza, cynku, miedzi, witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Kupując ja w sklepie warto jednak zerknąć na skład produktu, ponieważ producenci często mianem wątrobianki określają towar o bardzo niskiej zawartości wątróbki, zastąpionej mięsem oddzielanym mechanicznie. Taki składnik jest zwykłym odpadkiem, w którym pełno jest chrząstek, ścięgien i innych tkanek łącznych.

Najlepsze newsy:

  1. Jest już nad Polską. Wydano ostrzeżenia dla prawie całego kraju
  2. Są ofiary. Samolot rozbił się niedaleko Europy. Trudna akcja ratunkowa
  3. Michała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposób
  4. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  5. Nie masz pomysłu co ugotować na obiad? Takich kotletów jeszcze nie jadłeś
  6. Policja pod willą Lewandowskiego. Niepokojące doniesienia, ktoś chciał się włamać?

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł