Wątróbka z pewnym owocem zaskakuje cudownym smakiem.screen z kanału Kotlet.TV/Youtube

Zamiast jabłek dodała do wątróbki zupełnie inne owoce. Strzał w dziesiątkę, od teraz już zawsze tak robi

Wątróbka, którą najbardziej cenią wszyscy smakosze, zwykle jest podawana z duszoną cebulą lub jabłkiem. Okazuje się, że mięso będzie równie pyszne, gdy dodamy do niego zupełnie inne owoce. Ich słodycz świetnie komponuje się z wątróbką, co sprawia, że potrawa może zagościć na dobre w kuchni wielu miłośników wykwintnych dań.

Wątróbka jest nieco kontrowersyjnym daniem - jedni jej nie cierpią, inni kochają. Smakosze, którzy uwielbiają te podroby, cenią je za wyjątkowy, niepodobny do żadnego innego mięsa smak. W klasycznej wersji wątróbkę podaje się zwykle z lekko podsmażonym jabłkiem i cebulką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją z innym znanym owocem.

Domowy napój, który jak odkurzacz oczyści tętnice. Nasi zachodni sąsiedzi stosują przepis od stuleciDomowy napój, który jak odkurzacz oczyści tętnice. Nasi zachodni sąsiedzi stosują przepis od stuleciCzytaj dalej

Wątróbka jest pyszna nie tylko wtedy, gdy dodamy do niej jabłko

Wątróbka może albo zachwycać, albo skutecznie zniechęcać nawet najbardziej ciekawskich miłośników jedzenia. Wielu osobom kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa, gdy wiele mam próbowało zmusić swoje dzieci do zjedzenia bardzo zdrowych podrobów. Z wiekiem preferencje kulinarne jednak się zmieniają, dlatego po latach może okazać się, że wątróbka jednak bywa smaczna. Nieprzekonani powinni skusić się na mięso podane z gruszką, która cudownie karmelizuje się podczas smażenia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragiczna wiadomość. Nie żyje Halina Kozioł
  2. Rynkowski znów stanie na ślubnym kobiercu. Ma za sobą traumatyczne przeżycia, ale udało mu się pogodzić z córką, mówił o wspólnej kolacji
  3. Szykuje się bieda w sklepach? Zmiany widoczne gołym okiem na półkach w Biedronce i Lidlu

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • spora szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 gruszki,
  • 2 spore cebule cukrowe,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół cytryny,
  • łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w dość grube plastry, a gruszki obieramy i dzielimy na ósemki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Cebulę smażymy na sporej patelni na dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony - powinna się raczej zrumienić niż dusić. Gdy nabierze już złotego koloru, delikatnie zdejmujemy ją z patelni. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i przykrywamy, by nie wystygła. Na ciągle rozgrzanej patelni smażymy gruszki, dorzucamy zielony pieprz i smażymy na dużym ogniu nie dłużej niż przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy je z patelni i dorzucamy do cebuli.

Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej wątróbkę - koniecznie pod przykryciem. Kilka razy obracamy mięso i smażymy je nie dłużej niż 5 minut. Gdy będzie już mocno przyrumieniona, doprawiamy ją solą i pieprzem i podajemy z gruszką oraz cebulą.

Nie chce się wierzyć, jak wyglądają warzywa w ogrodzie pana Piotra. Są większe od jego wnuczki, ogórek idzie po rekordNie chce się wierzyć, jak wyglądają warzywa w ogrodzie pana Piotra. Są większe od jego wnuczki, ogórek idzie po rekordCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kobiety jak towar. Wiceprezes partii nagrany, podczas skandalicznego przemówienia
  2. Krzysztof Jackowski zdradził, co czeka nas jesienią. Czarny scenariusz zaczyna się spełniać
  3. Krzysztof Cugowski narzekał na żenującą kwotę swojej emerytury, która nie starczy nawet na jedzenie. W Budce Suflera zarabiał nawet 200 tysięcy miesięczne
  4. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  5. Przez tydzień piła sok z buraków. Efekty ją zdruzgotały
  6. Robert Lewandowski zapisał się w historii sportu. Mało kto wie o jego niesamowitym osiągnięciu, już teraz jest legendą

Źrodło: MniamMniam.pl

Następny artykuł