Wędlina z opakowania? Lepiej ja dokładnie obejrzyjfacebook.com/WedlinazLublina

Kupujesz wędliny w opakowaniach? Fatalnie, nie mamy dobrych wiadomości

Wędliny w plastikowych opakowaniach są wygodnym rozwiązaniem, z którego korzystają tysiące Polaków na co dzień. Niestety, jak wiele innych użytecznych rozwiązań, i to ma sporo minusów, zazwyczaj są bowiem bardzo słabej jakości. Podpowiadamy, co zrobić, aby się nie naciąć przy ich zakupie .

Wędliny są prawdopodobnie najczęściej wybieranym kanapkowym dodatkiem. Mało kto nie lubi plasterka dobrej, wędzonej szynki na kanapce z masłem. Niestety, wielu Polaków najczęściej wybiera szynki pakowane w plastikowych opakowaniach, które pozostawiają wiele do życzenia w kwestii jakości oraz ceny. Mamy złe wieści, jeśli należysz do tej grupy ludzi, możesz kupować mięso bardzo złej jakości, które niekoniecznie jest dobre dla twojego zdrowia.

Wędliny z marketu w pudełku - niezdrowa alternatywa dla zwykłej szynki

Zrobienie zwykłej wędliny w domu wcale nie jest trudne. Potrzebujemy do tego kawałka mięsa, najczęściej szynki wieprzowej, przypraw oraz wody. Jesteśmy w stanie zrobić ją już w 24 godziny, jednak mało kto ma ochotę na takie projekty. Dlatego najczęściej w kanapkach znajdują się szynki kupione w sklepie lub u rzeźnika.

O ile wędlina od masarza jest zazwyczaj najwyższej jakości, tak pakowana szynka w plastikowym opakowaniu już nie. Kupując tak spreparowany produkt musisz zachować szczególną ostrożność.

Przede wszystkim sprawdź zawartość mięsa. Naturalnie podczas obróbki termicznej mięso traci na wadzę, ponieważ odparowywana jest woda. Jeśli do produkcji szynki użyto dużej ilości mięsa, producent prawdopodobnie będzie chciał się pochwalić.

Jeśli zobaczysz, że na opakowaniu jest deklaracja "100 g szynki ze 140 g mięsa", to dobry znak. Zerknij na datę przydatności do spożycia. Mięso przeterminowane jest wyjątkowo groźne i nie wolno go jeść.

Drugą sprawą jest skład. Im jest dłuższy, tym gorzej. Ciężko uniknąć w takich produktach konserwantów, regulatorów kwasowości czy stabilizatorów, lecz szukaj wędlin, które zawierają w sobie jedynie najbardziej potrzebne substancje.

Zwróć także uwagę na wygląd mięsa. Jeśli jest jednolite i wygląda jak plastry z jednego kawałka, masz dużą szansę, że pochodzi z dobrego jakościowo mięsa. Podnieś opakowanie i sprawdź czy nie pływa w żadnej wydzielinie. Szary kolor lub nieestetyczne plamy również mogą wskazywać, że produkt jest nie pierwszej świeżości.

Pudełkowe wędliny najczęściej są produkowane z mięsa słabej jakości, więc radzimy zaopatrywać się w nie u lokalnego rzeźnika. Jeśli nie masz takiej możliwości, spróbuj stosować się do powyższych zasad. Mogą uchronić cię przed jedzeniem, które bardzo szkodzi.

Co istotne, powinniśmy też zwracać uwagę na to, do jakiego opakowania wkładamy, np. kanapki z szynką i inne produkty śniadaniowe bądź obiadowe. Niestety plastikowe opakowania, chociaż lekkie, wchodzą w reakcje z żywnością i mają wpływ na zachodzące w niej reakcje chemiczne i fizyczne.

Tworzywa sztuczne składają się z polimerów, a wiele z nich wydziela szkodliwe substancje. Oddziaływują one negatywnie na nasze zdrowie. Szukajmy więc informacji o tym, czy taki pojemnik to plastik pozbawiony bisfenolu-A (BPA), który może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną, powodować otyłość lub wpływać na rozwój zmian nowotworowych. Grupę takich substancji określa się też skrótem ''ED'' (endocrine disruptors).

Mistrzostwo, Ania Lewandowska robi lepsze placuszki niż trydycyjne placki ziemniaczane i naleśnikiMistrzostwo, Ania Lewandowska robi lepsze placuszki niż trydycyjne placki ziemniaczane i naleśnikiCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Onet, Dom WP

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł