Wędliny i ważne informacjePixabay / congerdesign

Świąteczna pułapka, Polacy nagminnie w nią wpadają. Jeden błąd i rewolucje żołądkowe gotowe

Nie da się ukryć, że wędliny są niezwykle popularnym produktem, którego nie może zabraknąć pośród świątecznych potraw. Okazuje się, że wielu konsumentów popełnia spory błąd. Nieczytanie składu i ignorowanie daty przydatności do spożycia może zakończyć się bólem brzucha. Wybierając wędliny, należy zwracać uwagę również na ich wygląd oraz zawartość mięsa.

Smakowite wędliny niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy chętnie się nimi raczy podczas świąt Bożego Narodzenia i nie wyobraża sobie bez ich obecności udanej uczty. Nieodpowiedni wybór smakołyków może spowodować nieprzyjemności gastryczne.

Jak wybierać wędliny?

Bez wątpienia wędliny wiodą prym wśród mięs. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, czym może skutkować wybranie smakołyków w opakowaniach. Dziś wskażemy ważne kryteria, którymi powinniśmy kierować się podczas zakupu wędlin.

Udając się na przedświąteczne zakupy, w naszych koszykach często pojawiają się wędliny różnych rodzajów. Szynki, polędwice i boczek to tylko początek listy wybornych specjałów. Jednak oprócz samych gatunków mięsnych smakołyków, powinniśmy spojrzeć na to, co znajduje się w ich składzie.

Kupując wędliny warto zwrócić uwagę, czy będą one zdatne do spożycia podczas świątecznej uczty. Zjedzenie mięsa, które przekroczyło termin, może zakończyć się sporymi problemami żołądkowymi. Nie powinniśmy wybierać wędlin, które maja bardzo długi skład.

Godziny dla seniorów przestaną obowiązywać, by bez stresu zrobić zakupy spożywcze. Chodzi o jeden dodatkowy dzień w grudniuGodziny dla seniorów przestaną obowiązywać, by bez stresu zrobić zakupy spożywcze. Chodzi o jeden dodatkowy dzień w grudniuCzytaj dalej

Wędliny z dodatkami substancji konserwujących nie są dużym problemem. Kłopot pojawia się wówczas, gdy w składzie występują wzmacniacze smaku i wypełniaczu. Wędliny dobrej jakości nie będą ich posiadały. Jak jeszcze możemy ocenić nasze mięso?

Zanim kupimy wędliny, przyjrzyjmy im się

Dobre wędliny rozpoznamy po kolorze. Mięso nie powinno być błyszczące. Jeżeli decydujemy się na peklowane produkty, wówczas najlepsza jest barwa zbliżona do różu. Natomiast inne wyroby dominują w szarości. Wędliny wędzone mogą być ciemniejsze.

Wątpliwość powinny u nas wzbudzać zbyt intensywne kolory. Mogą one świadczyć o dodaniu barwników. Dobre jakościowe wędliny ich nie posiadają. Dla upewnienia możemy oczywiście sprawdzić skład produktu. Nie bez znaczenia jest również zawartość mięsa.

Najlepsze wędliny mają wyższą zawartość mięsa. Powinna ona oscylować w okolicach 100%. Oczywiście wszelkie wątpliwości rozwiewa zaznajomienie się z etykietą. Jednak wiele może nam powiedzieć sama nazwa produktu.

Warto zauważyć, że szynka z indyka nie jest tym samym co szynka z indykiem. W przypadku drugiego produktu możemy spodziewać się, iż obok wspomnianego drobiu znajdzie się jeszcze inne mięso lub dodatek. Oczywiście wędliny to nie wszystko, co możemy zajadać w trakcie świąt. Warto wypróbować przepis Magdy Gessler na wyborną sałatkę jarzynową.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: Kobieta Interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł