Stół weselnyhttps://pixabay.com/pl/photos/weselne-sala-balowa-hall-1174155/

Swojskie szlagiery czy modne rarytasy? Wiemy, jakie dania Polacy najczęściej podają na weselach

Wesele to największa impreza rodzinna w jakiej możemy uczestniczyć. Jedną z najbardziej istotnych atrakcji na każdym weselu jest jedzenie. Sprawdziliśmy jakie potrawy goszczą na stołach Polaków podczas tego magicznego dnia. Jak się okazało jest sporo zmiany w stosunku do tradycji.

Wesele będzie tak udane, na ile uda nam się zadowolić gości. I Ameryki nie odkryjemy, jeśli stwierdzimy, że do serca najkrótsza droga prowadzi przez żołądek. To właśnie podając pyszne potrawy na pewno zaskarbimy sobie przychylność współbiesiadników. Największym strachem każdej pary młodej jest wystarczająca ilość potraw. Tutaj złota zasada brzmi: im więcej, tym lepiej. Jeśli po weselu zostanie nieco więcej jedzenia, możemy je rozdać gościom. Nie dość, że nic się nie zmarnuje, to jeszcze tym milej będą nas wspominać. Gdy wybieramy ilość wydań oraz ich harmonogram warto zdać się na profesjonalistów, kucharze pracujący w domach weselnych mają zazwyczaj za sobą setki udanych wesel i doskonale wiedzą jak to zrobić. Gdy już wiemy ile, trzeba postawić sobie kolejne pytanie: co znajdzie się na talerzach gości weselnych? I tu przychodzimy z pomocą.

Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuZ 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuCzytaj dalej

Niesłabnące hity każdego wesela

Początek wesela to rosół, żurek albo flaczki - tłusta zupa doskonale przygotowuje nasz organizm na długą noc zakrapianą wysokoprocentowymi trunkami. Do tego kolet schabowy i de vollaile, z pozostałych mięs na medal sprawdzą się polędwiczki w sosie kurkowym, zrazy czy udka pieczone. Obok mięs świetnie czują się dodatki takie jak: ziemniaki z koperkiem, kluski śląskie, kopytka i rzecz jasna frytki. To nieodzowne połączenia, od których ciężko odejść. Istotne bardzo są przekąski zimne i ciepłe, które goście mogą zjeść w ciągu kilku chwil i wrócić do szampańskiej zabawy. Wśród zimnych prym wiodą galaretki, śledzie, ryba po grecku, tatar, domowe pasztety i półmiski wędlin. Ciepłe natomiast to przede wszystkim bigos, gołąbki, bogracz czy strogonow - to co u nas najpyszniejsze. Desery najlepiej podawać na oddzielnym stole z boku sali, zaraz obok herbaty i kawy. Tam zadbajmy o szeroki wybór ciast, a w międzyczasie do stolików podajmy orzeźwiające lody. Prawdziwym hitem są fontanny z płynną czekoladą, w których na patyczkach goście mogą maczać pokrojone owoce.

Dzisiaj grzeje:

    1. Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniaj
    2. Masowe kontrole kierowców ruszyły. Policja sprawdza wszystkich, bez wyjątku

Dania, które zyskują popularność

Menu na weselu zmienia się wraz z czasami i preferencjami ludzi. Obecnie coraz więcej gości ma pewne ograniczenia żywieniowe: są na diecie wegetariańskiej bądź mają alergie. Dlatego w dobrym guście jest zapytać biesiadników czy mają specjalnie życzenia. Jeśli nie macie bladego pojęcia jak przygotować menu nie zawierające mięsa, spokojnie mamy całe naręcze propozycji, które biją rekordy popularności. Jako dania główne sprawdzą się: canneloni ze szpinakiem, panierowany camembert, warzywa faszerowane, szaszłyki warzywne oraz wszelkiego rodzaju zapiekanki. Jeśli chodzi o zupy to właściwie każdy krem warzywny możemy przygotować bez użycia bulionu mięsnego. Do tego sałatki oraz surówki i każdy gość, niezależnie od kultywowanej diety, będzie zachwycony.

Najlepsze newsy:

      1. Zaskakująca wpadka na żywo w RMF FM. Dziennikarz był przekonany, że nikt go nie słyszy, a wciąż pozostawał na antenie
      2. Są ofiary, żywioł nie miał litości. Nasi sąsiedzi walczą z dramatem
      3. Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniaj
      4. Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis
      5. Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
      6. Kulisy rozstania Alicji Bachledy-Curuś i Marcina Gortata wyszły na jaw. Znajomy pary dolał oliwy do ognia, mocne słowa

Źródło: polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł