Weź wytłoczkę po jajkach i rozsmaruj mięso mielone. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

W książkach kucharskich czy w Internecie znajdziemy ogromne ilości przepisów na dania z mięsa mielonego. W Polsce najpopularniejsze są prawdopodobnie kotlety mielone. Tym razem mamy do zaproponowania przepis na pyszne klopsiki, ale zrobione w nietypowy, a zarazem kreatywny sposób. Koniecznie zobacz, jak je zrobić.
Dania z mięsa mielonego
Potrawy, w których głównym składnikiem jest mięso mielone są bardzo popularne. Nie tylko w Polsce, ale i naturalnie na świecie. Nic dziwnego, z odpowiednim przepisem oraz przygotowaniem można przyrządzić naprawdę przepyszne danie. Klopsiki zna pewnie każdy w naszym kraju. W Stanach Zjednoczonych na przykład te małe mięsne kuleczki często się je z makaronem.
Istnieje bardzo kreatywny patent, który z pewnością ułatwi nam ich przygotowanie. Musisz go wypróbować.

Kulki mięsne zrobione z wykorzystaniem wytłoczki po jajkach
Do przygotowania klopsików z zastosowaniem nowatorskiego sposobu będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 750 g mielonej wołowiny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka musztardy.
- pół szklanki bułki tartej
- 4 łyżki sosu barbecue
- 4 łyżki sosu worcestershire
- 1 jajko
- 2 cebule
- masło
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu mięsnego
Jak przygotować pulpeciki w sosie?
Przygotowanie takich kulek mięsnych jest szybkie i proste.
W pierwszej kolejności do miski przekładamy nasze mięso mielone, dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, dwie łyżki sosu barbecue oraz tyle samo sosu worcestershire, a na koniec wbijamy jajko. Całość dokładnie razem ze sobą mieszamy, aby powstała jednolita masa.
W kolejnym kroku bierzemy wytłoczkę na jajka i rozkładamy na niej folię spożywczą. Następnie rozsmarowujemy nasze przygotowane mięso z dodatkami, tak aby mięso znalazło się w każdym miejscu, które docelowo jest przeznaczone na jajka. Gdy już to zrobimy, to odwracamy wytłoczkę, tak aby folia spożywcza mogła spaść klopsikami do dołu. Musimy to robić ostrożnie i starannie. Następnie poprawiamy powstałe kulki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby mogły się usmażyć. Po wszystkim przekładamy powstałe klopsiki do miski.
Zabieramy się za sos. Dwie cebule kroimy drobno i wrzucamy na tę samą patelnię. Następnie dodajemy masło i pozwalamy mu się rozpuścić. Gdy do tego dojdzie, całość mieszamy. Kiedy cebulka się zarumieni, dodajemy 2 łyżki sosu barbecue i 2 łyżki sosu worcestershire, a także tyle samo mąki. Wszystko razem mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy bulion mięsny i łączymy go z pozostałymi składnikami znajdującymi się na patelni. Gotujemy przez 10 minut.
Następnie wrzucamy do naszego sosu wcześniej przygotowane klopsiki i staranie je w nim obtaczamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Gotujemy tak jeszcze przez 5 minut.
Takie klopsiki możemy podać z makaronem.

Sprawdź przepis na śniadanie z piekarnika. Zobacz, co powstanie z ziemniaków zalanych fantą.





































